Lejla Ka -> RE: Carski rez (5.6.2012 12:06:02)
|
IZVORNA PORUKA: pumababy Ma da ,ali ne verujem da cu ja moci jer kod mene je bio problem beba krupna a karlica malo uza i cekali su 10 dana nakon termina pa radili carski,nisam dobijala nikakve bolove niti se otvarala,isto kao da se necu poroditi pitam se sta bi se desilo da me nisu porodili[sm=zmeden.gif] .. Dr se za ovaj put jos nije izjasnila kao jos se ne zna i rano je pricati o tom,dok vidim neke mame vec znaju da ce im biti i drugi carski puno unaprijed.. Inace imam bikini rez,bas mali rez da se pitam kako su i izvadili bebicu od 4kg na tako mali rez .. Vidim da je tebe u stvari strah prirodnog poroda. Termin poroda je matematički pojam, i veoma mali procenat rađa na ovaj ljekarski termin. Bebe se rađaju onda kad dođe njihov termina. Istina, nekad se dešavaju komplikacije, no to su sad neki problematični slučajevi. Šta bi se desilo da te nisu porodili? Najvjerovatnije bi ti u nekoliko narednih dana porod započeo spontano. Puno manje vjerovatno je da bi bilo nekih problema. Ova procjena da je beba od 4kg prekrupna za tvoju malo užu karilicu je čest razlog koji ljekari navode kao opravdanje, a zapravo nema načina da se to pouzdano utvrdi dok ne započne prirodni porod, jer niko ne može znati kako će tvoje tijelo, kosti, mišići, tetive reagovati na proces poroda. Prije poroda se disproporcija zdjelice može utvrditi jedino ako neko ima neke deformitete kostiju. Što se tiće malog reza, koža je jako elastična i oni malo zarežu, ali se otvor dosta raširi i onda beba može lijepo izaći, a rana ostaje malena i brže zaraste. Isto tako se i ženina tkiva rastežu i otvaraju kad krene porod tako da se i bebe teže i veće od 4kg rađaju vaginalno i prirodno. Nemoj se plašiti, informiši se. Pročitaj o prirodnom porodu, o vaginalnom nakon carskog, potraži pozitivna iskustva i pouzdaj se u svoju doktoricu koja ti prati trudnoću.
|
|
|
|