RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

ferguson -> RE: Carski rez (19.7.2012 11:39:37)

uff,meni je mogao biti isti takav scenariji da moj doktor nije na vrijeme uvidjeo da su mi kukovi uski, te da se sin nije mogao ni smjestiti u porodjajni kanal, a kamoli izaci iz istog. ja sam se 9 mjeseci pripremala za prirodan porod, i bio je veliki sok za mene kad sam morala ici na carski. pricala sam sa doktorom vise puta na tu temu i on mi je fino rekao...nije problem, cekacemo dok te ne zaboli, pa ces se patiti ovdje na porodjajnom vise sati, male su sanse da ja budem u dezuri, tako da ce ti sve zivo pokusavati kako bi izvadili dijete, i poslije te traume i za bebu i za tebe, zavrsit ces na carskom....tako da sam ja poslusala covjeka...i kad ga je izvukao iz tibe i pokazao mi ga, rece....e, ova glavica nije mogla proci kroz tvoje kukove.[sm=smiley36.gif]
zato aBd, sljedeca trudnoca, idem kod istog doktora,bez razmisljanja....
a ako ti proporcije nisu bile da se porodis prvi put prirodno, sad i pored toga sto imas jedan carski iza sebe, vjerovatno ti niko nece reci da ides prirodno....mada ti zelim srecu,da bude kako ti zelis i da se sto manje napatis.

jogobela -> RE: Carski rez (19.7.2012 15:46:14)

da li je neko bio na patologoji u vojnoj bolnici nedavno , zna li sta se to desava od procedure prijema pa do samog carskog, kako sve to ide... neko govori pregledaju ginekoloski neko kaze ne, sta rade jos???

vesna85 -> RE: Carski rez (25.7.2012 11:08:59)

ima li neka da je radila carski rez u Doboju i kakva su iskustva?

Nasmijana1 -> RE: Carski rez (9.8.2012 18:43:41)

IZVORNA PORUKA: jogobela

da li je neko bio na patologoji u vojnoj bolnici nedavno , zna li sta se to desava od procedure prijema pa do samog carskog, kako sve to ide... neko govori pregledaju ginekoloski neko kaze ne, sta rade jos???

Jigobela, ti si ovo svjeze prosla, pa ako ugrabis vremena da opises detalje. Isto me interesuje.

jogobela -> RE: Carski rez (9.8.2012 22:18:03)

nasmijana samo pitaj sta te interesuje...

Nasmijana1 -> RE: Carski rez (9.8.2012 22:45:07)

Jogobela, sve me zanima :). Od dana prijema, pa do ottpusta. Gdje se javlja na dan prijema, kakva je procedura, koji pregled ti obave. Da li se moze u pidzami poslije CR? Sta s bebicom, oni se brinu ili? Ima li pomoci oko dojenja? Ukratko,sve ono sto mislis da bi mi moglo koristiti tih par dana u bolnici. Hvala puno. Nadam se da ste se ti i bebica uhodale u svakodnevni ritam :).

moon2 -> RE: Carski rez (10.8.2012 8:35:38)

Pozdrav svima,
zanima me da li je neko radio carski kod prof. Godinjaka?
Da li se podrazumijeva da ako on vodi trudnocu, da ce raditi i carski? I da li se to placa? (znam da ne bi trebalo da se placa, ali znamo kako to kod nas ide:( )

Hvala

jogobela -> RE: Carski rez (10.8.2012 15:06:12)

Eh moja nasmijana evo pvako:
na dan prijema ides dole gdje si isla na kontrole, tu ce da ti urade samo ctg, predas sve papire, one nalaze i td i sacekas malo, prozvat ce te, i dati ti upute za dalje, ides na glavni ulaz, gdje to otvaraju historiju bolesti, popunis jedan obrazac , s tim papirima ides na sprat gdje je porodiliste, tamo opet ctg, milion pitanja, o tebi i tm, uzimaju bris nosa na mrsu, i ides na ginekoloski pregled da vidi da se nisi mozda otvorila i smjestaju te u sobu. Da napomenem mozes unijeti sta hoces, torbu koliku hoces, niko ti nista nece reci. meni dobra stvar ovaj put sa carski je sto ove sobe namijenjene zenama sa sekcijama imaju super krevete, na daljinski :)
taj dan imas rucak oko 12 h, vecere nemas, al tecnost smijes piti do 10-11 h. taj dan ce ti uraditi 3 ctg, i ujutro pred operaciju jos jedan, slijedi klistiranje, i kateter. nemas dorucka i ne smijes nista piti pred operaciju. sestra dolazi sa kolicima po tebe u sobu i vozi te do operacionog bloka , tamo ces leci na jedan sto na kojem ce te voziti do same sale, onda je frka, dok oni sve namjeste... i uspavaju te... kad se probudis bice ti hladno, sto je normalno, voze te do sobe, jest da boli rana, ne mozes se pomaci, ali proci ce to, taj dan sa sestrom pokusaj ustati, natjeraj se, bice ti lakse, i svaki put kad budes trebala ustati bice ti sve lakse... bebu ce ti donijeti popodne da je vidis malo i navece opet. nas su pustili 2 noci bez beba da se naspavamo i odmorimo, al onda je baba s tobom jer ti si vec bolje... eto ako imas jos pitanja pitaj, vidi napisah roman citav [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Nasmijana1 -> RE: Carski rez (11.8.2012 9:51:46)

Jogobela, hvala na odgovoru. Jos jedan ovakav i bit ce dosta, hehe :).
Nakon operacije, sestra te obuce u ono sto joj ostavis. Jel idu vir ulosci, obicne gace i donji dio pidzame ili za CR isto ne mogu gace i pidzama? Mislim ponijeti 3 spavacice i pidzamu, jel dosta :)? Da li nosim pelene, vl maramice i ostalo za bebu ili to oni imaju? Sve sto zaboravim, moze muz donijeti?
Rana poslije CR, oni to pregledaju u viziti pretpostavljam. Na sta trebam paziti oko rane ili su oni za to zaduzeni :)?
Da li se ima pomoc oko dojenja?
Jos me interesuje, prije cr koliko cesto jse javlja na kontrole i ctg? Ko ti je bio na CR?
Izvini na previse pitanja, slobodno preskoci koje.

jogobela -> RE: Carski rez (11.8.2012 10:23:14)

ma samo pitaj, nije problem [sm=smiley1.gif]
idemo redom... ti stavi na vrh torbe sta ce ti sestra obuci, ja sam pripremila spavacicu i gacice, ali oni poslije carskog stave pelenu veliku, i super je, ti ponesi puno vir ulozaka, oni su super, stavljaj ih dok budes imala kateter, a poslije mozes neke druge, koje inace koristis...
ja pidzamu nisam ni nosila, a vjeruj bilo bi mi i vruce u njoj, ne znam kad je tebi termin za carski ali ti pripremi, nek ti mm donese. pelene za bebu ne moras nositi, ja sam ponijela, i koristila sam ih, jer oni bebu presvlace svakih 6 sati, ja nisam mogla da cekam da je presvuku, pa sam sama presvlacila, ali bi opet i njima dala da je presvuku kad su i druge bebe presvlacile pa da je malo operu [sm=smiley1.gif], ponesi vlazne maramice, vece pakovanje, trebat ce i tebi i bebi
za ranu se ne brini, 3. i 5 dan ides na previjanje, ne boli, nista strasno...
ako ti ne bude islo dojenje pomoci ce ti one sestre, a ti se nemoj ustrucavati, slobodno ih pitaj sta god te interesuje, sve su jako ljubazne.
mene je dr.nakas operisao, a na ctg prije carskog sam otisla svega 3 puta, sedmicno jednom...
i jos jedno, nemoj biti peka ako me razumijes, ne vole oni zene koje su razmazene, onda nece ni da ti pomognu, nego kad budes trebala da ustanes prvi put, sve daj od sebe, to je za tvoje dobro, potrudi se i bices odmah bolje, a ako vec nesto ne mozes zoves : Sestroooooooo !!!... [sm=smiley1.gif]

Nasmijana1 -> RE: Carski rez (11.8.2012 12:46:03)

Sad mi je jasnije, hvala puno. A dobar ti je i ovaj savjet za sestre :).

jogobela -> RE: Carski rez (11.8.2012 12:51:50)

i da, na dan otpusta imas previjanje rane i ginekoloski pregled... mene su pustili oko 10 h kuci

moon2 -> RE: Carski rez (16.8.2012 15:24:48)

Pozdrav svima,
zanima me da li je neko radio carski kod prof. Godinjaka?
Da li se podrazumijeva da ako on vodi trudnocu, da ce raditi i carski? I da li se to placa, kada on radi, jer sam cula da se kod pojedinih palca?

Hvala

ajla86 -> RE: Carski rez (27.8.2012 13:13:34)

nedavno mi se prijateljica porodila..na cr,
kaze ona insistirala....zamolila sta je vec uradila nsiam ispitivala ali akze ona se boji boli itako se dogovorila sa dr da ide na cr a da nije imala neke potrebe..beba okrenuta,sve ok
sad me malo buni cesto na jezeru cujem zene da su dosle na komisiku za cr...pa kako komisija pusti da zena ide na cr ako vidze da je sve ok????
i dal uopste mozes zahtjevati cr??jel to nase pravo trudnice

moon2 -> RE: Carski rez (28.8.2012 10:01:20)

Pozdrav :)
moze li mi neko koje bio na carskom napisati spisak stvari koje treba ponjeti u bolnicu, primjera radi da li nosimo pidzamu ili oni daju njihovu, papuce, ves i sl?
Sve sto vam padne na pamet, a moze biti korisno.
Hvala :)

ajla86 -> RE: Carski rez (28.8.2012 10:19:20)

imas temu sta mi treba za novorodzence i i razne spiskove od potrebe za bebu i za mamu....sretno

novi kolacic -> RE: Carski rez (29.8.2012 8:26:03)

Uh, trebam savjet od zena koje su prosle oba nacina porodaja...
Imala sam carski prije 6 godina a sada mi nude prirodni zbog velike vremenske distance. ja znam da je on bolji za bebu i moj organizam ali se panicno bojim te boli, epiziotomije i sivanja. Nisam sigurna mogu li ja to. I nisam sigurna da li je prrodni uopste strasniji od carskog ili zene prenapuhuju pricu. Ono tipa, kad im kazem da sam se porodila carski, odmah pocnu sa : "Eeee, nista ti ne znas.....". I onda me istraumiraju.
Ima li koja dvojno iskustvo?

sretna sam jako -> RE: Carski rez (29.8.2012 9:17:11)

Ja sam se prije 2 godine porodila prirodno...jest da boli ali meni je bilo drago kad me pocelo bolit jer sam znala da nece trajat vjecnost i da cu brzo vidjet bebicu...

Sad nosim dvojke i place mi se pri samu pomisao da cu morat na CR. Strah me CR, a i sama pomisao da djecu necu vidjeti odmah kad se rode mi je nekako strasna...kad zagrlis svoje dijete dok je jos vezano za mamu pupcanom vrpcom- nema nista ljepse!!!

milenium -> RE: Carski rez (29.8.2012 9:30:16)

sretna sam jako u kojoj bolnici ćeš roditi? uvijek imaš mogućnost spinalne anestezije tako da možeš odabrati tu umjesto opće i odmah ćeš vidjeti svoje bebice.nedavno se jedna trudnica baš javila kako je drugi porod imala sa spinalnom i kako joj je bio puno bolji osjećaj,bebicu vidjela odmah,i nije imala onaj osjećaj mučnine dok se budila za razliku od prvog carskog,niti povraćanja[sm=smiley1.gif]

leona81 -> RE: Carski rez (29.8.2012 9:37:13)

IZVORNA PORUKA: novi kolacic

Imala sam carski prije 6 godina a sada mi nude prirodni zbog velike vremenske distance. ja znam da je on bolji za bebu i moj organizam ali se panicno bojim te boli, epiziotomije i sivanja. Nisam sigurna mogu li ja to. I nisam sigurna da li je prrodni uopste strasniji od carskog ili zene prenapuhuju pricu. Ono tipa, kad im kazem da sam se porodila carski, odmah pocnu sa : "Eeee, nista ti ne znas.....". I onda me istraumiraju.

koliko su rekli da najmanje mora proci od carskog, meni ce sad 3 godine, jos ne planiram trudnocu i aBd kad budem, i ako sve bude u redu mislila sam ici na prirodni porod

sretna sam jako -> RE: Carski rez (29.8.2012 9:40:59)

IZVORNA PORUKA: milenium

sretna sam jako u kojoj bolnici ćeš roditi? uvijek imaš mogućnost spinalne anestezije tako da možeš odabrati tu umjesto opće i odmah ćeš vidjeti svoje bebice.nedavno se jedna trudnica baš javila kako je drugi porod imala sa spinalnom i kako joj je bio puno bolji osjećaj,bebicu vidjela odmah,i nije imala onaj osjećaj mučnine dok se budila za razliku od prvog carskog,niti povraćanja[sm=smiley1.gif]

U Mo na BB. Ne znam dal to imaju al kad dođe vrijeme svakako cu se raspitat...mene najvise kod CR plasi jer blizanci obicno budu manji i odmah idu ili na neonatologiju ili na pedijatriju (sto isto ne mora da znaci, ali...)...dok se ja probudim poslije anestezije i dođem sebi oni vec nece biti na istom odjelu. I ja ih ne mogu vidjeti sve dok me ne otpuste...to mi je prestrasno...

Emica_sa -> RE: Carski rez (29.8.2012 9:47:59)

Ja sam prvi put rodila prirodno,drugi put carski.Iskreno carski je puno lakse,jeste da je to operacija,ali ja to osjetila nisam,za 3-4 dana sam bila dobro, dok poslije prirodnog poroda nisam mogla sjesti kako treba najmanje mjesec dana,a o patnji kad sam trebala na wc da ne pricam.Ne znam sta bi ti rekla,neke zene se stvarno lagano prirodno porode,to nije bio moj slucaj,dok carski nisam osjetila,sretno[sm=smiley1.gif]

Emica_sa -> RE: Carski rez (29.8.2012 9:49:44)

IZVORNA PORUKA: leona81

koliko su rekli da najmanje mora proci od carskog, meni ce sad 3 godine, jos ne planiram trudnocu i aBd kad budem, i ako sve bude u redu mislila sam ici na prirodni porod

Pa u nas je obicno praksa da ako je prvi porod bio na carski da kasnije opet ide carski,ja znam par slucajeva,i niko se drugi put nije porodio prirodno[sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: Carski rez (29.8.2012 10:16:39)

Ja sam prvi podo 2006 godine imala pprirodni...
drugi porod 2009 carski...

sad da me neko pita kako bih radila ja iz svoga isksutva kažem ...prirodno...

žene jako vole pričati o svojim porodima...međutim iskustav su različita...
ti ne možeš se vezati za nečije iskutvo niti tuđi prag boli...niti samu komlikovanost poroda jer nikada ne znaš kako će proteći ...

Ono što mene raduje u mom slučaju jeste da imam u planu treću bebu i rečeno mi je da sasvim normalno ako sve bude OK mogu na prirodni porod nakon carkog...
samo je preporučeno da razlika do carskoga do narednog poroda bude 2 godine...

prije jeset bila praksa kako sma čula da po prvom carskom i svi ostali porodi budu takvi...međutim srećom educirani smo i mi u Bih pa nakon carskoga isti po drugom porodu nije obavezan....

na forumu ima još duplih mama koje su jedno dijete rađale carkim, drugo prirodnim putem...
čak mislim da je članica Pahuljica prvi porod imala carski a drugi prirodni i to lagan i brz za poželiti...

pročitaj malo temu ...
nemoj paničiti na priče koje smao dižu tlak...
ima divnih priča i iksutava sa prirodnim porodom ...

leona81 -> RE: Carski rez (29.8.2012 10:45:31)

jel stvarno Pahuljica rodila drugi put prirodno...hvala Hanady, i ja se tome nadam aBd...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  49 50 [51] 52 53   Sljedeća stranica >   >>