RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

AminaZana -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:04:55)

[sm=zmeden.gif]

sto li mi zene oko svega pravimo toliku hampu i dramatiku.

niko nas ne tjera da radjamo. niti nam na silu daju dijete.

ja ne znam jesam li ja imala srece, ali meni su svi pomagali u bolnici i ranije sam pustena, kao sto vidim. koji je to bio raulog, ne znam, ali uopste mi nije bilo tesko ni u bolnici ni kuci, niti se sada plasim kada rodim dvoje od jednom.

Lady26 -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:07:46)

IZVORNA PORUKA: D_K

znam iz iskustava prijateljica.. dobro je da je tako..
meni su znale spavacice biti krvave jer nisam stizala da promijenim uloske koliko je lilo [sm=smiley13.gif] zato kazem svakoj zeni ponesi mnogo ulozaka i nekoliko spavacica (ne pidzame jer ne mozes izdrzati ni najmanji stisak) i ves koji je prilicno sirok, ni slucajno sa nekim cvrstim lastikama.. ako se desi da ne krvari puno, tim bolje [sm=smiley20.gif]

Isto.... skoro svih 40 dana konstantno....

D_K -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:08:25)

IZVORNA PORUKA: AminaZana

[sm=zmeden.gif]

ja ne znam jesam li ja imala srece, ali meni su svi pomagali u bolnici i ranije sam pustena, kao sto vidim. koji je to bio raulog, ne znam, ali uopste mi nije bilo tesko ni u bolnici ni kuci, niti se sada plasim kada rodim dvoje od jednom.

ja nisam uopste pravila hampu.. ja sam rekla kako je meni bilo i kazem hvala Bogu da je nekim zenama lakse.. opet hvala Bogu meni je mozda bilo i lagano sta zene prodju..
nemam pojma sto se ti upali [sm=zmeden.gif]

AminaZana -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:11:39)

ma isprepadasmo zenu...

kad se sjetim sebe pred prvi porod... kad su mi rekli da trebam na klistiranje, ja mislila Bog te pita sta ce mi raditi, rezati, sjeci, hahahahhaha... kad sam sve prezivjela, kondam da je carski rez najbolje moguce rjesenje. jeste malo duzi oporavak, ali sve je to u pet banki...

ja da ne znam sta je carski, ja bi poludila zbog nekih komentara ovdje.... [sm=jezicek.gif]

D_K -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:15:37)

ma isprepadasmo zenu...

kad se sjetim sebe pred prvi porod... kad su mi rekli da trebam na klistiranje, ja mislila Bog te pita sta ce mi raditi, rezati, sjeci, hahahahhaha... kad sam sve prezivjela, kondam da je carski rez najbolje moguce rjesenje. jeste malo duzi oporavak, ali sve je to u pet banki...

ja da ne znam sta je carski, ja bi poludila zbog nekih komentara ovdje.... [sm=jezicek.gif]

eto jasta bi..
ako nisi znala sta je klistiranje onda vidim da si pravo informisana..
kao prvo ja smatram da se obracam zenama koje nisu glupe ni zatucane i koje zele da znaju iskustva drugih zena radi sto bolje psihicke pripreme.. ako je moje iskustvo takvo i takvo ne znaci da ce necije biti bolje ili gore ali znace da se nekome nesto slicno desavalo pa se moze pripremiti ili ocekivati isto, sto je jako dobro..

Lady26 -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:26:33)

AminaZana svi smo ovdje dovoljno pametni da znamo da je sve individualno....
Ja sam se napatila tih 5 dana u bolnici....strava i uzas,pakao, pa kad sam molila sestre da mi uzmu dijete jer ne mogu vise podnijeti....Ali zato kuci nisam lezala vise ni dana...i super se oporavila....
I opet bih na CR....

AminaZana -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:28:19)

ja sam odrastala u njemackoj, dakle, pola ovih "nasih" tj. latinskih izraza ne poznajem. nisam isla na medicinu, niti imam ikakve doticne tacke s medicinom. prvi put u bolnici sam lezala kada sam se porodila.

o pameti ne zelim bas da komentarisem na OVOM forumu. a o informisanju... hmmm normalno je da se svako informise, ali ne treba nikoga prepadati i sve gledati tako crno. to je bio cilj mog komentara. ne znam sta ste se vi nasli toliko povrijedeni.

ocito je da imate dosta negativne energije, praznite je gospodjo D_K negdje drugdje, na meni ne dozvoljavam ovakav vid komuniciranja...

AminaZana -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:31:58)

IZVORNA PORUKA: Lady26

AminaZana svi smo ovdje dovoljno pametni da znamo da je sve individualno....
Ja sam se napatila tih 5 dana u bolnici....strava i uzas,pakao, pa kad sam molila sestre da mi uzmu dijete jer ne mogu vise podnijeti....Ali zato kuci nisam lezala vise ni dana...i super se oporavila....
I opet bih na CR....

bas mi je zao zbog tebe.
ja sam srecu imala da moj muz poznaje doktore i da je babica moja prva komsinica. mozda je to razlog sto mi je bilo OK. mislim, niko ne voli da je u bolnici, niti da ga ista boli, jos ako dijete place...
ali hajde, sve se to zaboravi....nekad

D_K -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:38:10)

na zalost, ja sam shvatila da je tvoj komentar bio upucen bas za moje postove..
kao da ja sad nekoga prepadam, kako ja nesto kukam a nema ni traga tome. so, malo opreznije sa nekim zakljucima ubuduce.
pozdravljam te kao clanicu foruma i na kraju krajeva kao majku kao sto sam i sama..
lijep pozdrav..

hanabanana -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:40:21)

[sm=zmeden.gif]

NIsi imala sreće, imala si muža koji je znao doktore i babicu koja je bila komšinica.
Ja sam prvo dijete rodila normalno, i bila u bolnici manje od 24 h.
Drugo na carski rez, i zbog injekcija koje se moraju primiti ( ukupno 5 komada ) morala ostati u bolnici 5 dana.
Na kraju sam ostala 4 jer sam rekla da ako je fol u tome da dobijem injekciju u stomak, to mogu primiti i kući.

Po prirodi nisam dramatičar, ali je činjenica da je stanje ( barem tada kad sam ja rodila ) u bolnici bilo haotično.
Moje dijete je bilo pored mene, i u jednoj ruci mi je bila ona, a u drugoj kateter.
Na sve to natpis iznad lavaboa u kojem piše " Majke perite ruke prije podoja, higijena je vrlo bitna " mi je izgledao kao da piše: Vi ste obične budale!
Kakva higijena kad ja držim dijete u jednoj, a kateter u drugoj ruci.

ciciban26 -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:46:10)

Ja sam prije 8 mj rodila na carski na Jezeru. Porodio me dr. Begic i sve je hvala Bogu proslo ok. Vazda je covjek u nekoj zurbi ali je zaista veliki strucnjak.
Sto se tice lezanja u bolnici nakon CR dok sam ja bila gore (lezala sam 6 dana jer je [sm=duda.gif] bila u inkubatoru) zene koje nisu imale nikakvih problema pustali su kuci vec 4.dan uz potpis da ce preostale injekcije u stomak primiti kuci.

AminaZana -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:47:03)

u pravu si... ja sam bila samo dvije noci, a ostatak injekcija sam primala kuci... a opcenito sam se dobro osjecala. nije ni meni bilo sjajno. na moru je ljepse :P

katetar sam imala samo na intenzivnoj, poslije, kada su mi donijeli bebu, izvadili su mi katetar. istusirala sam se, presvukla i bila sa bebom. taj natpis nisam vidjela, a porodila sam se 2007.g.

pretpostavljam da su sada uslovi bolji...

mala_beba -> RE: Carski rez (18.5.2012 14:57:29)

veliki pozdrav za sve[sm=smiley1.gif]na moju zalost i ja sam se morala poroditi na CR iako sam oduvijek mastala o prirodnom porodu. porodio me dr. Rovcanin.iako je vecina protiv njega ja sam prezadovoljna njegovim umjetnickim djelom na mom pupi[sm=bravo.gif] i ja sam bila 4dana u bolnici i izasla uz potpis za injekciju jer je sve bilo ok hB. u bolnicu ponijeti ko i za svaki porod i ne zaboravit 10x vise samopouzdanja i strpljenja...al sve bude lakse kad vidis svoju[sm=duda.gif] zelim ti puno srece, a bice sve ok akBgda

ciciban26 -> RE: Carski rez (18.5.2012 15:00:57)

Sada je u bolnici poprilicno cisto,na svakom cosku su bocice s dezinfekcionim sredstvom.
Cim te dovezu s intenzivne prije ulaska u sobu ide tusiranje i presvlacenje i skidaju kateter,ukoliko zelis ostave ti kateter ali ne preporucuju bas zbog [sm=duda.gif].
Ja sam mnogo krvarila,tako da mi je prolazilo na posteljinu i pored 4 uloska i svaki put kad bih zamolila sestru da promijeni posteljinu ucinila bi to bez problema.
Sa mnom u sobi je lezala zena koja je zamolila sestru da uzme [sm=duda.gif] jer se osjeca iscrpljeno i potreban joj je odmor i nakon 2-3 sata vratili su joj bebu.
Moja iskustva s Jezera stvarno nisu losa iako sam 24 dana lezala gore i smucila mi se i bolnica i sve. Naravno da ima i uvijek ce biti zena kojima nesto fali,smeta im sto ostale [sm=duda.gif] placu,upaljeno svjetlo,bolnicki krevet itd.,itd...

Lejla Ka -> RE: Carski rez (18.5.2012 15:26:10)

Jedna praktična ideja, preporučena od med sestre: Ako krvarite mnogo da vam stalno prolazi, upotrijebite bebinu pelenu umjesto uloška.

Ne znam kakvo je sad stanje, prije 4 godine su majke još uvijek nosile malo pakovanje najmanjih pelena sa sobom.

idić -> RE: Carski rez (18.5.2012 15:38:26)

Drage mame,puno hvala na savjetima i izdvojenom vremenu... nije jednostavno,znam žena je tad nekako posebno ranjiva i osjetljiva,potrebno joj je puno pomoći, ali sve se to nekako pregura, samo da je sve dobro s bebicom. Imam još jedno pitanje,nisam sigurna kako ide procedura oko zakazivnja komisijskog pregleda, kako izgleda taj pregled i za koliko dana zakažu sam termin sekcije.Još jednom veliko hvala

Lejla Ka -> RE: Carski rez (19.5.2012 13:33:59)

IZVORNA PORUKA: idić

Drage mame,puno hvala na savjetima i izdvojenom vremenu... nije jednostavno,znam žena je tad nekako posebno ranjiva i osjetljiva,potrebno joj je puno pomoći, ali sve se to nekako pregura, samo da je sve dobro s bebicom. Imam još jedno pitanje,nisam sigurna kako ide procedura oko zakazivnja komisijskog pregleda, kako izgleda taj pregled i za koliko dana zakažu sam termin sekcije.Još jednom veliko hvala

Zavisi ko predlaže carski kao način poroda i zašto. Ako je ginekolog u sistemu zdravstvene zaštite, tj. "socijalac" on će ti dati uputnicu na kliniku koju hoćeš i onda ideš tamo, ljekaru kojeg izabereš sa tom uputnicom. Dalje će te procesuirati po njihovim procedurama.
Ako trudnoću vodi privatnik on vjerovatno treba napisati neku anamnezu, istoriju bolesti i dati mišljenje zašto trebaš carski, a ti onda opet odeš u kliniku koju odabereš, zakažeš pregled kod njihovog ginekologa i na pregledu daš dosadašnje nalaze i istoriju, pa proces teče dalje.
To bi bila neki standardni put.
Naravno, ako si u nekoj "šemi" saradnje između ljekara onda će oni te procedure odraditi kako to kod njih ide.

Komisijski pregled je zapravo vađenje svih nalaza potrebnih za pred operativnu pripremu, a onda se ti nalazi prezentiraju komisiji za odobravanje carskog. Ja sam dva put carski rodila, ni jednom nisam prisustvovala nekoj komisiji, samo bih nadležnom ljekaru predala sve nalaze.

idić -> RE: Carski rez (19.5.2012 16:51:04)

Radi se o tome da je dr. sa Jezera preporučila sekciju radi krupnoće bebe kao i mog trenutnog zdravstvenog stanja, s tim što me na ponovni pregled naručila tek sljedeći četvrtak, sa izgovorom da će me odmah poslati na komisiju (tad bi bilo 39 nedjelja).Bojim se da je ovo malo kasno,pa me interesuje brzina ovog procesa, tj.koliko im treba vremena da zakažu termin same sekcije,može li to biti odmah sutradan,recimo. Interesuju me vaša iskustva.

Lejla Ka -> RE: Carski rez (19.5.2012 21:47:58)

Čuj, nalazi ti, ako je dobra organizacija (a ne znam kako to ide u ovim našem sistemu) mogu biti gotovi u toku jednog ili dva dana. Potrebna je proširena analiza krvi te internistički pregled i konsultacija sa anesteziologom. Sekcija se zakazuje nakon što komislija vidi nalaze. To ti je opet kažem neki kao standardni put. A ljekar može uvesti i neka odstupanja. Ne znam vaš konkretni slučaj, ali obično se čeka termin ako nije neka hića zbog zdravlja. No tad te sigurno ne bi otezali.

D_K -> RE: Carski rez (19.5.2012 22:35:45)

moj drugi carski je bio prema preporuci doktora i prosla sam taj put, komisija i nalazi i sve..
oprosti ako ti ne budem bas sve tacno prenijela, davno je to bilo.. i meni su cekali da rade do samo nekoliko dana prije termina, kazu da je to dobro, sto vise da se priblizis terminu prirodnog poroda.. u svom DZ odradis nalaze i internisticki pregled i sa nalazima kod anesteziologa u bolnicu.. ti ne vidis komisiju, samo predas sve papire anesteziologu, sa njim razgovaras, ne sjecam se vise ni sta pita i to je to.. nisam 100 % sigurna da li sam isti dan primljena u bolnicu a sljedeci dan je odradjen carski u terminu ranije dogovoren sa doktoricom ili sam nesto poslije cekala.. u svakom slucaju pitaj doktoricu o tim tajminzima, kad trebas prikupiti nalaze, kome ides i to..
sretno..

novi kolacic -> RE: Carski rez (20.5.2012 6:38:01)

I ja sam jedna od onih kojia je carski prosao kao najcrnja nocna mora. Ali, ja sam na porod otisla sa 128 kila. Zamislite taj stomak kad se svali na ranu a oni te tjeraju da ustanes [sm=smiley13.gif]. Sad me ceka nova nocna mora, tek sam 6.mj.a vec imam 121kg... Vi ste zene sretnice koje ste se tako brzo oporavile!

I da, neko je spomenuo pelene za bebu. Sestra koja mi je trazila uloske se odusevila kad je vidjela da imam pelene za bebu, jer ih je nabacala ispod mene i redovno mijenjala naravno, te nije bilo puno krvi. Inace sam bas puno krvarila i sumnjam da bi to ulosci mogli pokupiti. Pelene su me spasile prvi dan kad nisam ni imala gace na sebi, vec samo pelene ispod sebe.

Neca xxx -> RE: Carski rez (20.5.2012 8:53:40)

Idic, ja sam imala CR prije vise od dvije godine, takodje po preporuci dr jer je beba bila krupna, a prosao je termin i ja se nisam ni malo otvarala. Moj dr me poslao na komisiju koja se sastoji od 3 ljekara (odd kojih je jedan bio moj dr). Prije komisije uradila sam nalaze potrebne za CR. Tada na komisiji me je pregledao moj ljekar, kao i jos jedna doktorica koja je cinila komisiju (ginekoloski pregled). Potvrdili su da treba CR i odmah me porodili. A koliko se sjecam neke trudnice su narucivali za CR za slijedecih nekoliko dana, zavisno od poterbe i slobodnih termina.

Sretno!

suncesunce -> RE: Carski rez (20.5.2012 9:57:23)

hello carice [sm=smiley1.gif]
kao zena koja se psihofizicki sprema za sekciju, molim one koje znaju da me malo prosvijetle...
imam nekoliko tehnickih pitanja.
zanima me mora li se klistir raditi i ako ides na carski? kolegica koja se porodila u EU kaze da je ona tamo dobila neku tableticu koju je kod kuce popila dan prije i procistila se. meni to zvuci ok. vjerovali ili ne strah me klistira...
drugo, krvarenje nakon sekcije? moze li se uopce porediti sa krvarenjem nakon prirodnog poroda? manje, vise ili je individualno??
trece, pomaze li iko oko bebe prvih dana, jer ne znam kako s ranom da previjam bebu?
etooo, imam ja jos puno pitanja, ali ako koja ima odgovore na ova - hvala unaprijed
zivjele [sm=nosecka.gif]

Lejla Ka -> RE: Carski rez (20.5.2012 12:30:21)

Na pitanje o krvarenju ti mogu odgovoriti možda žene koje su rađale i prirodno i carski pa da naprave poređenje. A opet i ja sam rodila dva puta carski pa sam različito krvarila, mislim da to nema puno veze sa načinom poroda.

Isto tako mislim da je kod nas klistir prije carskog obaveza, te da se radi samo klasični. I tvoja je prijateljica klistirana samo drugačije.

Nema potrebe da te bude strah, klistir nije ništa posebno.

Što se tiće bebe, koliko ja znam u našim bolnicama bebe previjaju sestre. E sad zavisi od porodilišta koliko će ti neko pomoći u prinošenju bebe. Meni je recimo bilo super drugi porod to što sam bebu držala na krevetu pored sebe. To mi je znatno olakšalo brigu o njoj.

suncesunce -> RE: Carski rez (20.5.2012 12:36:11)

hvala puno na odgovoru. iako nisam bas utjesena s ovim da se ne trebam plasiti klistira... ubijte me ali meni je to strasno
[sm=smiley13.gif]
p.s. mnogo se zena zali da su ti posljednji prije poroda (vaginalni) pregledi jako bolni pa cak i krvare nakon toga. e sad mene zanima, da li i zene koje ce na carski moraju ici na te preglede?
sorry ako sam dosadna s pitanjima... sto se vise blizi, sve vise dumam....

Stranica: <<   < Prethodna stranica  43 44 [45] 46 47   Sljedeća stranica >   >>