Makica29 -> RE: Carski rez (21.4.2011 13:31:43)
|
Moram da se ubacim da kazem koju na ovu temu. Porodila sam se prije 4 mjeseca na Jezeru hitnim carskim rezom. Probudila sam se u intenzivnoj, dr mi je dolazio u vizitu dok sam jos bila pod uticajem anestezije i uopce se ne sjecam sta smo pricali. I ono sto sam se mogla sjetiti ne znam da li je bilo stvarno ili sam sanjala. O bebi NISTA nisam znala do sljedeceg prijepodneva (negdje oko 11 sati) kad je dosla neka dr pedijatar neonatolog da nam (4 porodilje nas je bilo u sobi u intenzivnoj) kaze sta je sa nasim bebama. Samo sture informacije, spol, tezina, eventualno da li je beba imala prvu stolicu. Tek kasnije tog dana sam prebacena na odjel i tek tad sam imala prvi susret sa svojom bebom. Hocu reci, JEDVA smo dobili informaciju o svojim bebama na intenzivnoj, a kamoli da su nam ih donijeli .. ni na vidjenje a ne na dojenje! Ne kazem da bih mozda bila u stanju dojiti taj dan, ali strasno je kad zavrsis na operacionom stolu umjesto planiranog prirodnog porodjaja a kamoli kad se probudis se bez bebe i bez saznanja sta je uopce s njom da li je ziva, zdrava? Nista!! Samo za sebe osoblje na Intenzivnoj je bilo ljubazno, ali na svako pitanje o bebama odgovor je bio "Ne znamo, nismo bili s vama u sali, doci ce neko s odjela Pedijatrije" .. a niko ne dodje do narednog dana. Eto to je prava slika stanja gore. Daj Boze da se promijenilo u ova cetiri mjeseca ali nekako, sumnjam! Jedno je ono o cemu se prica na vjezbama za trudnice, a drugo je ono sto se desava u praksi. Na zalost, ali je tako! Ne zelim nikoga prepadati, ali polazim od sebe i znam kako sam se razocarala pa mislim da bi mi bilo puno puno lakse da sam znala sta me ceka. A vjerujte da sam isla na porod potpuno spremna, psihicki i fizicki, naoruzana savjetima s tecaja za trudnice i s puno povjerenja u svoje tijelo i sto se tice porodjaja i sto se tice dojenja. A eto pored svega toga ispalo je kako je ispalo. Zato savjet zenice, budite spremne na sve scenarije, znajte da vas niko nece tjerati da dojite, za to se morate skoro pa izboriti. Kasnije na odjelu, ako sestra doje da vas prikljuci na infuziju dok dojite neke ce vam bez ustrucavanja reci da spustite bebu da vas prikljuce, neke su ljubazne i kazu da ih zovnete nakon sto podojite bebu, ali kasnije kad ih zovete, njih nigdje. Niko vam nece dati nikakav savjet za dojenje ili bilo sta drugo. Hoce ako pitate ali to su sve sture informacije. I da, i Jezero je baby friendly, ali to samo znaci da je beba s vama 24 sata nakon sto vas premjeste na odjel, sve friendly se svodi samo na to.
|
|
|
|