jasmin -> RE: Carski rez (31.5.2011 15:19:46)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: emma.L Iskreno, mene je strah da mi neće dati jesti više nego da idem na operaciju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Ovako fino odmah poslala MM-a po teletinu ispod sača, da se mama najede a ostalo ćemo lako. E ovo je meni najslađe [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ja poslije prvog carskog nisam imala apetita prvih 10 dana, ali sam počela jesti kad su mi rekli da počnem ne bili mi proradila crijeva pa da bježim kući. I kući sam gurala sama sebi u usta, a usta izbacivala napolje. Drugi put je bilo malo drugačije. Strogost dijetalne ishrane kod carskog reza varira od klinike do klinike. Sigurno ima logike pratiti funkcije crijeva jer je kod abdominalnih operacija općenito dosta česta komplikacija zapetljaj crijeva. Također se i praćenjem unosa tećnosti kroz infuziju i njenim izbacivanjem preko katetera prati funkcionisanje bubrega. Koliko su ta praćenja stroga, kažem zavisi od klinike do klinike, te zavisi šta su osoblju kriteriji za veću ili manji fleksibilnost ovih režima ishrane (ja vjerujem da zavisi i od godina pacjentice, da li je prvi li ponovljeni carski itd.) I mislim da je veoma neodgovorno prvenstveno prema bebi (jer vodeći računa o sebi vodite računa o svim osnovnim potrebama vašeg novorođenčeta) ne povinovati se praksi koja se provodi u bolnici u kojoj su vas porodili. Jer kasnije, na daj Bože, ako se šta desi njih će se smatrati odgovornima, oni će trčati da saniraju probleme uzrokovane vašim junačenjem. Da ne pričam o tome što ćete biti odvojeni od bebe, i šta to njoj znači. Carski je ozbiljna operacija (kao u ostalom svaka operacija) i treba ozbiljno shvatiti upute ljekara za što bolji oporavak. Ovo što Višnja piše je neka uobičajena procedura u našim porodilištima sa manjom ili većom fleksibilnošću. Ja sam na GAK-u čaj pila već treći dan, kateter su mi skinuli poslije 24 sata, a u Općoj su bili znatno stožiji, tri dana infuzija i kateter. Kad mi se sestra porodila prije 6 mjeseci izgleda da su malo opustili režim. Ocigledno da nije svugdje isto.Ovdje,nekih 10 sati nakon poroda dobijes caj i sok od cijedjene narandze,ujutro dobijes uredan dorucak(sok,jaje,jogurt i med)rucak(kuhana riza i kuhana piletina).Takodjer,med pomijesan s jogurtom uzimas pomalo tokom dana.I mozes jesti sto zelis,mada ti i nije uopce do hrane :).Par sati nakon budjenja napominju kako moras polahko dizati noge-naizmjenicno,a 8 sati nakon operacije vade kateter,ustajes na hodanje i tusiranje,poslije sama ides na wc.Doduse,muz je bio uz mene i pomagao mi.Ujutro,dakle drugi dan,dobijes cepic kako bi imala stolicu.Prvi put sam kuci izasla nakon dva dana,a drugi put sutradan navece.Napomenu da ne podizes tesko,ali da se opustis i ponasas kao da nisi rodila.Savjetuju setanje.
|
|
|
|