|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  67 68 [69] 70 71   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
10.12.2011 11:09:12   
jasmin
Jesi li i ti zabrinut...?
http://www.youtube.com/watch?v=MnAiVhLzbXI&feature=youtu.be

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1701
10.12.2011 14:02:36   
mirnah
Divno...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1702
10.12.2011 16:52:43   
koka i po

IZVORNA PORUKA: jasmin

Da,Allah sve zna,svaki tren naseg zivota je zapisan,zapisano je sta cemo i kako uraditi nasom slobodnom voljom i kako cemo za to sutra biti obracunati.

uvijek me smire tvoji postovi......

Dva hajduka ....jedan veliki i jedan mali

Ja cu biti uvijek obicna zena, u masi neprimjetna...neko kome je stalo da barem malo uljepsa i promjeni ovaj svijet i podari mu malo ljudskosti.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1703
10.12.2011 19:14:16   
lajlac
Jasmin divna si! Toliko produhovljena i oplemenjena. Hvala na svim objasnjenjima i opcenito na tvom trudu. I sto nemas pridika prema nama, vjecito zbunjenima...
Koka, Jasmin mene malo uplasi ovaj post. Znaci sve je određeno već kakav ce covjek biti, kakve su mu misli, kakav ce njegov zivot biti, sto ce uraditi, sto ce odluciti, itd, ali kako se onda covjeku moze suditi za bilo kakvo djelo? ko da smo tvorevina

Lajla

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 1704
10.12.2011 19:30:21   
gerberka
Muslimanima se ponekad pripisuje fanatizam - slijepo vjerovanje u sudbinu , kao da je sve unaprijed određeno i sudbinski neizbježno, što je apsolutno pogrešno. Islam ne dozvoljava čovjeku da svoje propuste i nedostatke pravda sudbinom. Čovjek je dužan da učini sve što je u njegovoj moći , pa tek onda da se osloni na Allahovu odredbu - kader.

"Tvoja djela su poznata Allahu i zapisana u Njegovoj Knjizi , ali time ti nisu silom određena. Ona su određena samo u Njegovom znanju...Riječ je o relativnoj ( djelimičnoj )  a ne apsolutnoj ( potpunoj ) slobodi ) čovjeka.Allah te neće pozvati na odgovornost zbog svog izgleda, niti će te kazniti što Sunce nisi zaustavio u njegovoj orbiti...ti si međutim slobodan da ukrotiš svoje strasti, da zauzdaš svoju srdžbu, suprotstaviš se sebi, odbaciš zle namjere,..govoriš istinu, budeš darežljiv svojim imetkom...Allah nam je dao slobodu da se suprotstavimo Njegovom zadovoljstvu na našu štetu, ali nikome nije dao slobodu da se suprotstavi Njegovoj volji..."

eto ja sam malo čitala i prekucala user posted image , nadam se da ti jasnije oko ove djelimične slobode, meni jeste

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu lajlac)
Neposredna veza do poruke: 1705
10.12.2011 20:02:01   
jasmin
IZVORNA PORUKA: lajlac

Jasmin divna si! Toliko produhovljena i oplemenjena. Hvala na svim objasnjenjima i opcenito na tvom trudu. I sto nemas pridika prema nama, vjecito zbunjenima...
Koka, Jasmin mene malo uplasi ovaj post. Znaci sve je određeno već kakav ce covjek biti, kakve su mu misli, kakav ce njegov zivot biti, sto ce uraditi, sto ce odluciti, itd, ali kako se onda covjeku moze suditi za bilo kakvo djelo? ko da smo tvorevina

Draga lajla,hvala ti na lijepom misljenju.Ono sto od dobra kod mene osjetis,to je od Allaha,Njegov plemeniti dar,a ono sto je lose,to je od mene koja sam kao i svaki covjek,sklona grijesenju.
Covjeku je,kao razumnom bicu,data mogucnost odabira.Da Allah hoce,On bi nas sve ucinio sljedbenicima islama,no upravo iz Svoje pravednosti dao je covjeku razum i dao je da ga koristi,da odabere slijediti Kur`an ili nesto drugo.Jedan od dokaza je 30 ajet sure An-Naba:>..., pa ko hoće, Gospodaru svome će, kao uto�ištu, poći.<Na osnovu mogucnosti vlastitog odabira covjek ce biti nagradjen ili kaznjen.Znas,draga lajla,Allah je neizmjerno Milostiv i On covjeku daje sansu za pokajanje dok dusa ne dodje do grla.Svejedno kakav grijeh da uradis,On pruza sansu nocu da se pokaju oni koji su grijesili danju i pruza sansu danju onima koji su grijesili nocu.Kada je faraon dugo vremena mucio Izraelcane,a Musa alejhi sselam je stalno dolazio faraonu i podsjecao ga na to da je Allah Jedini Gospodar,faraon se oholio i odbijao istinu.Dat mu je izbor,pa je odbio priznati Allaha za Gospodara.Zatim je Allah naredio moru da se razdvoji i kad dodje faraon s vojskom,da ga more zgrabi u svoje valove.Tako se i desilo,i kada se faraon topio,shvatio je da je Musa govorio istinu,pa je zavapio:Nema boga osim Allaha.I to je ponavljao.Pa je melek Dzibril uzimao vodu i stavljao je faraonu u usta,kako ne bi izgovarao sehadet,jer znao je Dzibril da je Allah milostiv i da bi mu se mogao smilovati na njegove vapaje,pa mu oprostiti.Faraon...silnik Musaovog vremena.Hocu reci da mu je do zadnjeg casa data sansa da odabere,no odbio je istinu i zasluzio ono sto je sam odabrao.Da nemamo izbora,i da cemo tek tako svako od nas jednostavno biti dzennetlije ili dzehenemlije,ne bi se slali poslanici koji ce opominjati,donositi objavu od Gospodara i pojasnjavati istinu.No dolazili su poslanici,i oni ce biti dokaz za nas ili protiv nas:Ja Rabb,mi smo im dostavili,a oni su...ili odbili,ili prihvatili.A sve to je zapisano u Knjizi.Dakle,covjeku ce Allah suditi za ono sto sam odabire. „Mjerenje toga dana biće pravedno: oni �ija dobra djela prevagnu, oni će šta žele postići; a oni �ija dobra djela budu lahka, oni će, zato što dokaze Naše nisu priznavali, stradati." (Prijevod zna�enja El-E''araf, 8-9.)
A Plemenit je nas gospodar.
Na kraju,jedan predivan hadis: Dovest će se vjernik, pa će ga Svevišnji Allah pitati za mnoge njegove grijehe. Robe, sjećaš li se tog i tog grijeha, sjećaš li se tog i tog grijeha, sjećaš li se ... sjećaš li se ... sjećaš li se? Vjernik će vidjeti svoju gotovu propast. Zatim će ga Allah, subhanehu ve te''ala, dozvati i reći: „Robe moj, robe moj, Ja sam ti ih prekrio na Dunjaluku, a sada, ovoga dana ti ih opraštam!"

< Poruku je uredio jasmin -- 10.12.2011 20:03:26 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu lajlac)
Neposredna veza do poruke: 1706
10.12.2011 20:06:12   
gerberka
jasmin mila, kazes da si pokrivena od 14 god...ili sam pogresno razmjela..ko te uvodio u vjeru? jesi imala od koga da ucis?
volim tvoje postove, ovo sto si napisala i ja sam nasla u vjeronauci
user posted image

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1707
10.12.2011 21:02:27   
jasmin
Pokrila sam se pred polazak u prvi razred medrese,krajem svoje 14-e godine.U medresi sam i stekla svoje osnovno znanje,odnosno osnovnu poduku o islamu.Puno sam citala islamsku literaturu,imala i vanredna predavanja,a zatim me Allah pocastio dolaskom ovdje u Medinu,gdje sam vec 5 godina.Sto vise ucim,shvatam kako malo znam :(.

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 1708
11.12.2011 20:21:35   
lajlac
jasmin jesi dobila pp? pokusajem nesto poslati, ali nikako

Lajla

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1709
11.12.2011 20:52:39   
jasmin
Nisam.Jesi li ti od mene?

(odgovor članu lajlac)
Neposredna veza do poruke: 1710
13.12.2011 20:53:19   
jasmin
Zasto naucnik vjeruje u Boga?!

Ovaj članak, autora A. Cressy Morrisona, bivšeg predsjednika New York Academy of Sciences, prvi put se pojavio u "Reader's Digest" januara 1948, a zatim je, na preporuku C.A. Coulsona, F.R.S.i, profesora matematike na Univerzitetu ''Oxford'', ponovo objavljen u "Reader's Digest" novembra 1960. godine. Članak otkriva kako nauka primorava naučnika da...

prizna suštinsku potrebu za Savršenim Tvorcem: "Još uvijek se nalazimo u praskozorju naučnog doba, a sve jača svjetlost jasnije iznosi na vidjelo rukotvorinu Stvaralačke Inteligencije. Za 90 godina, nakon Darwina, došli smo do zapanjujućih otkrića. S duhom naučnog humanizma i vjere utemeljene na znanju još više se približavamo svijesti o Bogu. U svoje ime mogu nabrojati sedam razloga za moj vjernički stav:

Prvi

U skladu sa neosporivim matematičkim pravilima, u stanju smo dokazati da je naš svemir dizajniran i kompletiran od strane veličanstvenog i projektantskog Razuma. Pretpostavimo da ste u svoj džep stavili deset novčića, obilježenih od jedan do deset, i dobro ih izmiješali. Sada ih pokušajte izvući u nizu redom od jedan do deset, svaki put vraćajući izvađeni novčić nazad i uz to da ih sve ponovo protresete.

Matematički znamo da vaše šanse da prvi izvučeni broj bude jedan jesu jedan od deset; za izvlačenje jedan i dva u slijedu, jedan od sto; za izvlačenje jedan, dva i tri za redom, jedan od hiljadu; i tako dalje. Vaše šanse da ih izvučete sve, od jedan do broja deset u nizu, dosegle bi nevjerojatnu brojku od jedne šanse u 10.000.000.000 pokušaja. Po istoj matrici prosuđivanja, toliko egzaktnih (tačno određenih) uvjeta potrebno je za život na Zemlji, koji ne bi mogli postojati u pravilnom odnosu slučajno. Zemlja rotira oko svoje ose hiljadu milja na sati. Kada bi se okretala sto milja na sat, naši dani i noći bi bili deset puta duži nego sad, a vrelo Sunce bi, onda, spalilo vegetaciju u toku svakog dugog dana, dok bi u dugoj noći svaka preživjela klica smrzla.

Nadalje, Sunce, izvor našeg života, ima površinsku temperaturu od oko 5.500 °C, a naša Zemlja je dovoljno daleko tako da nas ovaj "vječni oganj" grije dovoljno, a ne prekomjerno! Ako bi Sunce emitiralo samo pola sadašnjeg zračenja, mi bismo se smrznuli, a ako bi emitiralo za polovicu jače, bili bismo sprženi. Nagib Zemlje, koja je nagnuta pod uglom od 23 stepena, daje nam godišnja doba, a kada ne bi bila tako nagnuta, isparavanja iz okeana bi se kretala na sjever i jug, nagomilavajući nam kopna od leda. Ako bi naš mjesec bio, recimo, samo 80 hiljada kilometara dalje, umjesto njegove trenutne udaljenosti, plima bi bila tako ogromnih razmjera da bi dva puta dnevno svi kontinenti bili potopljeni, čak bi i planine uskoro erodirale.

Ukoliko bi kora Zemlje bila samo nekoliko metara deblja, ne bi bilo oksigena, bez kojeg životinjski svijet mora iščeznuti. Da je okean nekoliko metara dublji, ugljen dioksid i oksigen bi bili apsorbirani i biljni svijet ne bi mogao postojati. Ili, ako bi naš atmosferski sloj bio tanji, neki meteori, kojih svakodnevno na milione biva spaljeno u svemiru, pogađali bi sve dijelove Zemljine kugle, šireći požare posvuda. Zbog ovih, i niz drugih primjera, ne postoji niti jedna od milion mogućnosti da je život na našoj planeti plod slučajnosti.

Drugi

Snalažljivost života da ostvari svoju svrhu je manifestacija Sveprožimajućeg Razuma. U to šta je sam život nijedan čovjek nije proniknuo. Ne posjeduje ni težinu ni dimenzijuii, ali ima snagu - korijen koji izrasta iz stijene učinit će da se stijena rascijepi. Život pobjeđuje vodu, zemlju i zrak, upravljajući njihovim elementima, tjerajući ih na rastakanje i preuređenje njihovih spojeva. Život - kao skulptor, oblikuje sva živa bića; kao umjetnik, dizajnira svaki list svakog stabla i boji svaki cvijet.

Život je kompozitor i čini da svaka ptica pjeva svoju ljubavnu pjesmu, da insekti dozivaju jedni druge u horu njihovih mnogobrojnih tonova. Život je veličanstveni hemičar koji daje okus voću i začinima, a ruži miris, koji mijenja vodu i ugljene kiseline u šećer i drvo, te na taj način, oslobađajući oksigen, čini da životinje mogu udisati život. Baci pogled na gotovo nevidljivu kap protoplazme, prozirnu i nalik na žele, kadru da se pokrene, crpeći energiju od Sunca.

Ova prosta ćelija, ova poput magle providna kapljica sadrži u sebi klicu života i ima moć da distribuira taj život svim živim stvorenjima, velikim i malim. Utjecaj ove kapljice je snažniji i obuhvatniji od naše vegetacije, životinja i ljudi, zato što sav život dolazi iz nje. Priroda nije stvorila život. Ko ga je, onda, postavio tu?

Treći

Razboritost životinja neodoljivo govori o Dobrostivom Stvoritelju, koji je nadahnuo instinktom inače bespomoćna mala stvorenja. Mladi losos provodi godine na moru, zatim se vraća svojoj rodnoj rijeci, i putuje do same obale rijeke u koju se ulijeva pritoka gdje se rodio. Ko čini da se vraća tako precizno? Ako ga prenesete u drugu pritoku, on će istog trena uvidjeti da je skrenuo sa svoje putanje, prokrčiti sebi put nazad i vratiti se do glavnog toka, a zatim slučiti se protiv struje da bi okončao svoju sudbinu što preciznije.

Još teži za razriješiti je misterij jegulje. Ova nevjerojatna stvorenja, kada se potpuno razviju, migriraju na sve strane iz svih jezera i rijeka - one iz Evrope hiljadama milja s onu stranu okeana - sve na putu ka istim beskrajnim dubinama u blizini Bermuda. Tu se razmnožavaju i umiru. Malehni, očito bez mogućnosti da spoznaju bilo šta osim da se nalaze u pustom vodenom prostranstvu, ipak, pronalaze put za povratak, ne samo do iste obale od koje su njihovi roditelji došli, već odande idu do rijeka, jezera ili malih bara - tako da su svi glavni vodeni tokovi uvijek naseljeni jeguljama.

Nikada nijedna američka jegulja nije bila uhvaćena u Evropi, niti ima evropskih jegulja u američkim vodama. Priroda, šta više, odgađa maturaciju evropske jegulje po godinu dana ili više da bi ih pripremila za njihovo dugo putovanje. Odakle potječe taj nagon za usmjeravanje? Osa će svladati skakavca, iskopati rupu u zemlji, ubosti skakavca tačno na pravo mjesto, tako da on ne umre, ali da izgubi svijest, i nastavi živjeti u vidu konzerviranog mesnog proizvoda.

Zatim će osa lagahno položiti svoja jajašca tako da larve, kad se izlegu, mogu pomalo grickati, a da ne ubiju insekta kojim se hrane. Mrtvo meso bilo bi po njih kobno. Majka će onda odletjeti i umrijeti, ona nikad neće ugledati svoje mlade. Sigurno da osa sve ovo mora uraditi ispravno od prvog puta, i to svaki put, inače ne bi bilo osa. Takve tajanstvene tehnike ne mogu se objasniti adaptacijom, one su dar.

Četvrti

Čovjek je nešto više od instinktivne životinje – on posjeduje moć razuma. Nikada nije ostao zapis o nekoj drugoj životinji i njenoj sposobnosti da izbroji do deset ili da bar razumije značenje broja deset. Dok je instinkt kao jedna nota na flauti, lijepa, ali ograničena, ljudski mozak obuhvata sve note svih instrumenata u orkestru. Nema potrebe za elaboracijom ove četvrte tačke. Zahvaljujući ljudskom razumu mi smo u stanju promišljati o mogućnosti da smo to što jesmo samo zato što smo primili iskru Univerzalne Inteligencije.

Peti

Dispozicija i predodređenost u svemu što je živo razotkriva se u fenomenima koje mi danas poznajemo, ali za koje Darwin nije znao - poput čuda gena. Tako neizrecivo sićušni su ti geni koji, kada bi sve njih koji su odgovorni za sve žive ljude u svijetu mogli staviti na jedno mjesto, bilo bi to manje od jednog naprstka. Ipak, ovi ultramikroskopski geni i njihovi saputnici, hromosomi, nastanjuju svaku živu ćeliju i predstavljaju kompletan kod za sve ljudske, životinjske i biljne karakteristike.

Naprstak je mali prostor na koji se mogu staviti sve individualne karakteristike za dvije milijarde ljudiiii. Bilo kako bilo, činjenice ostaju neupitne. Stoga, kako to da geni obuhvataju cjelokupno nasljedstvo od mnoštva predaka i čuvaju psihologiju svakog pojedinca na tako beskrajno malom prostoru? Ovdje evolucija, uistinu, počinje - u ćeliji, entitetu koji sadrži i nosi gene. Kako nekoliko miliona atoma - pohranjenih u vidu ultramikroskopskog gena - može u potpunosti vladati svime na zemlji, primjer je dalekovidne oštroumnosti, proviđenja i predodređenja koji mogu proisteći samo iz Kreativne Inteligencije - nijedna druga hipoteza nije održiva.

Šesti

Posmatrajući uređenost prirode, prinuđeni smo uvidjeti da je samo beskrajna mudrost mogla predvidjeti i prirediti njeno uređenje i nadziranje s takvom razboritošću. Prije mnogo godina jedna vrsta kaktusa zasađena je u Australiji kao zaštitna ograda. Bez kukaca-neprijatelja u Australiji kaktus se ubrzo počeo enormno širiti. Alarmirajuće mnoštvo nije popuštalo sve dok biljke nisu prekrile područje dugo i široko poput Engleske, potiskujući stanovnike iz gradova i sela, i uništavajući njihove farme. U potrazi za zaštitom, entomoloziiv su prokrstarili cijelim svijetom.

Na kraju, pojavili su se sa insektom koji se hrani isključivo kaktusom, koji neće pojesti ništa drugo. Također, taj insekt se bez poteškoća mogao razmnožavati i nije imao neprijatelja u Australiji. Dakle, životinja je ubrzo svladala biljku i danas se kaktus-štetočina povlači, a s njim i svi, premda mali broj, preostalih kukaca-zaštitnika, dostatnih da kaktus drže pod kontrolom zauvijek. Takva kontrola i ravnoteža su općenito osigurani. Zašto insekti, koji se razmnožavaju velikom brzinom, ne dominiraju Zemljom? Zato što nemaju pluća kakva čovjek posjeduje, oni dišu kroz cijevi.

No, kako insekti rastu, njihove cijevi se ne razvijaju srazmjerno povećanju njihovog cjelokupnog tijela. Otuda nikad nije postojao insekt ogromnih dimenzija, ovo ograničenje rasta držalo ih je sve pod kontrolom. Da ova kontrola nad tjelesnim razvojem nije bila osigurana, čovjek ne bi mogao postojati. Zamislite susret sa stršljenom velikim kao lav!

Sedmi

Činjenica da čovjek gaji u sebi ideju o Bogu jedinstven je dokazv. Koncepcija božanstva izvire iz bogomdate sposobnosti čovjeka, koju ne dijelimo sa ostatkom našeg svijeta – sposobnost koju nazivamo imaginacija. Snagom te sposobnosti, čovjek, i samo čovjek, u stanju je pronaći dokaz za stvari koje ne vidi. Vidik koji ta snaga otkriva je bezgraničan. Dakako, koliko se čovjek usavršava, toliko imaginacija postaje duhovna stvarnost.

Prijevod teksta: Muamer Neimarlija

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1711
14.12.2011 13:30:42   
mirnah
Bože dragi! Divan tekst i tako ubjedljiv i vjerodostojan.

Jasmin jedno pitanje...Da li se u vjeri spominju ljudi čija je svijest poremećena i čiji razum privremeno ili trajno poprimi drugi oblik? mislim na ljude koji boluju od shizofrenije, čula sam da se nazivaju mračnjacima...Zalost

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1712
14.12.2011 13:46:22   
jasmin

IZVORNA PORUKA: mirnah

Bože dragi! Divan tekst i tako ubjedljiv i vjerodostojan.

Jasmin jedno pitanje...Da li se u vjeri spominju ljudi čija je svijest poremećena i čiji razum privremeno ili trajno poprimi drugi oblik? mislim na ljude koji boluju od shizofrenije, čula sam da se nazivaju mračnjacima...Zalost

Naravno da se spominju i takvi ljudi,pogotovo oni ciji razum trajno poprimi drugi oblik. Dokaz za ovo su rijeci Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Podignuto je pero (tj. u tom stanju im se ne pišu grijesi) od trojice: od onog koji spava dok se ne probudi, od djeteta dok ne postane punoljetno i od onoga koji izgubi pamet sve dok mu se ne vrati". Bilježe ga Ebu Davud, Nesai, Ibn Madže, Ahmed, Ibn Hibban i Hakim, a vjerodostojnim ga smatraju Hakim, Ibn Hibban, Albani i Šuajb Arnaut.Nisam nikada cula za naziv mracnjaci.

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 1713
15.12.2011 10:21:21   
Pingvina
Selam...evo mene s jednim pitanjem...user posted image
Rekose mi da nije lijepo klanjati bosih stopala..a ja godinama imam tu praksu (ne kad idem u dzamiju nego kad klanjam kod kuce)..Znam i da nisam grijesna za ono sto nisam znala...ali sad znam i opet se zaboravim.Sjetim se u pola namaza da sam trebala obuti i carapice. Nekako mi logicnije da klanjam bosa nego da prekinem namaz...ili nije???
Hvala na svim komentarima...user posted image

Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada...
05.03.2012.:(((
Moje drugo proljece, moja utjeha...mislila sam nikad vise....11.3.2014. :)))

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1714
15.12.2011 11:31:53   
Anoniman
pingvina ako si sama mozes i bosa da kljanjas 

(odgovor članu Pingvina)
  Neposredna veza do poruke: 1715
15.12.2011 11:34:36   
Pingvina

IZVORNA PORUKA: triputmama

Ako mi je muz tu???Brat, babo, zaova, mama??

Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 1716
15.12.2011 11:40:22   
Miimy
Selam evo ija imam jedno pitanje...ponekad a u zadnje vrijeme vrlo cesto znam zaspati u vrijeme aksama... nisam uopce obracala paznju al me par puta moj muz opomenuo da nevalja u aksam spavati... ja iskreno nikad nisam cula pa molim Vas da mi odgovorite... pogotovo sad sam u drugom stanju i nebi volila da pravim greske ako je to uistinu tako...

‎"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."

Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 1717
15.12.2011 11:44:34   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Pingvina

Ako mi je muz tu???Brat, babo, zaova, mama??

treba carape

(odgovor članu Pingvina)
  Neposredna veza do poruke: 1718
15.12.2011 11:45:36   
Pingvina
Oooo...Pa i kad je muz???user posted image user posted image A sta cu ako se sjetim u pola namaza???

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 1719
15.12.2011 11:45:54   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Miimy

Selam evo ija imam jedno pitanje...ponekad a u zadnje vrijeme vrlo cesto znam zaspati u vrijeme aksama... nisam uopce obracala paznju al me par puta moj muz opomenuo da nevalja u aksam spavati... ja iskreno nikad nisam cula pa molim Vas da mi odgovorite... pogotovo sad sam u drugom stanju i nebi volila da pravim greske ako je to uistinu tako...

ja nisam cula za ovouser posted image    ne znam

(odgovor članu Miimy)
  Neposredna veza do poruke: 1720
15.12.2011 11:48:03   
Anoniman

Oooo...Pa i kad je muz???user posted image user posted image A sta cu ako se sjetim u pola namaza???

ako su noge ciste moze se i preko carapa abdest uzimati , jednom operes noge a drugi put mozda preko carapa

(odgovor članu Pingvina)
  Neposredna veza do poruke: 1721
15.12.2011 11:59:35   
Pingvina

ako su noge ciste moze se i preko carapa abdest uzimati , jednom operes noge a drugi put mozda preko carapa

Pa ja sam cula da moze preko mestvi..A preko carapa nisam..user posted image user posted image A i kako bih to..To mi nekako neprirodno.Uvijek ja nabasam na nesto da me muci.
Hvala ti puno sto si se potrudila da mi odgovoris..Da te Allah nagradi!!!user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 1722
15.12.2011 12:04:10   
ziki
IZVORNA PORUKA: Miimy

Ja bas i nisam najpotkovanija znanjem al da ti odgovorim dok se ne javi neko kompetabilniji ne valja zaspad pred aksam tj u aksamski vakat. Razlog jer su tad oni nalet ih bilo najaktivniji

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Miimy)
Neposredna veza do poruke: 1723
   [Obrisana poruka]
15.12.2011 14:17:46   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu ziki)
  Neposredna veza do poruke: 1724
15.12.2011 14:51:37   
jasmin

Selam...evo mene s jednim pitanjem...user posted image
Rekose mi da nije lijepo klanjati bosih stopala..a ja godinama imam tu praksu (ne kad idem u dzamiju nego kad klanjam kod kuce)..Znam i da nisam grijesna za ono sto nisam znala...ali sad znam i opet se zaboravim.Sjetim se u pola namaza da sam trebala obuti i carapice. Nekako mi logicnije da klanjam bosa nego da prekinem namaz...ili nije???
Hvala na svim komentarima...user posted image

Draga Pingvi,ja cu copy-paste vec postavljeno pitanje,mada ja licno uvijek klanjam pokrivenih stopala.
Pitanje:

Selam alejkum!

Da li je dozvoljeno ženi klanjati kod kuće bosih nogu? Da li je žena dužna oblačiti čarape prilikom obavljanja farz namaza, i da li po ovom pitanju ima razlike između žene i nepunoljetne djevojčice, znači da li su i jedna i druga dužne oblačiti čarape prilikom namaza?

Odgovor:

Alejkumusselam!

Nema razilaženja među učenjacima da je vadžib pokriti stidno mjesto prilikom obavljanja namaza. Kaže Ibn Hazm u knjizi "Meratibul-idžma" (1/28): "Složni su daje prekrivanje avreta u namazu stroga obaveza onome ko posjeduje odjeću koja mu je dozvoljena". S tim da su se razišli oko toga da li je prekrivanje avreta u namazu šart valjanosti namaza ili ne, tj. da onaj ko klanja otkrivenog stidnog mjesta, da li mu je time pokvaren namaz ili je on samo griješan a namaz mu je ispravan. Na ovom zadnjem stavu su Malik i Šafija u jednom od njegova dva mišljenja. Dok je veći dio učenjaka na stavu da onaj ko klanja otkrivenog stidnog mjesta da mu je namaz batil.

Oni koji smatraju da je pokrivanje stidnog mjesta šart valjanosti namaza to dokazuju riječima Uzvišenog: "O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu obaviti!" (El-Earaf, 31). Međutim, može se prigovoriti da najviše na što upućuje ajet je obaveza pokrivanja i da ne upućuje na to da je pokrivanje stidnog mjesta šart primanja namaza. Takođe, oni koji smatarju da je pokrivanje u namazu samo vadžib ili čak sunnet dokazuju to sa hadisom mutefekun alejhi u kojem Sehl ibn S'ad kaže: "Muškarci su klanjali sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, tako što bi vezali krajeve svoje odjeće ispod pasa na svoje vratove poput onoga kako rade djeca, a ženama bi bilo rečeno da ne podižu svoje glave sve dok se muškarci ne isprave na sjedenju". Ovaj hadis ukazuje da pokrivanje stidnog mjesta nije čak ni vadžib a kamoli šart.

Prema tome, ispravno je da je pokrivanje stidnog mjesta u namazu vadžib a ne šart valjanosti namaza. A što se tiče toga šta je stidno mjesto kod žene u namazu, oko toga islamski pravnici imaju podijeljeno mišljenje.

Pa je tako kod hanefija stidno mjesto kod žene u namazu njeno čitavo tijelo izuzev lica, unutrašnjeg dijela šaka i gornjeg dijela stopala.

Kod šafija stidno mjesto žene u namazu je njeno cijelo tijelo izuzev lica i šaka.

Kod hanabila je takođe, cijelo tijelo žene stidno mjesto u namazu izuzev lica.

Dok malikije stidno mjesto dijele na dva dijela: dijelovi tijela koja je stroga obaveza pokriti i dijelovi tijela koja nije stroga obaveza pokriti. Oni dijelovi koje je stroga obaveza pokriti po njihovom propisu je od pupka do koljena, a dijelovi tijela koje nije stroga obaveza pokriti je čitavo tijelo žene izuzev lica i šaka.

Prema tome, oko pokrivanje stopala u namazu dva su stava učenjaka:

Prvi: da su stopala avret u namazu i da je vadžib da se pokriju na čemu je džumhur (većina) učenjaka ovog Ummeta od malikija, šafija i hanabila, a od savremenih učenjaka ovaj stav zastupaju Bin Baz i Albani.

Drugi: da stopala nisu avret u namazu i da je ženi dozvoljeno klanjati namaz otkrivenih stopala. Na ovome su hanefije, Sevri, Muzeni a njemu naginju i Ibn Tejmije i Usejmin. Od najjačih dokaza sa kojima se dokazuje obaveza pokrivanja stopala, mimo općeg značenja gore spomenutog ajeta, su dva hadisa.

Prvi hadis: Ono što se prenosi id Umi Seleme, radijallahu anha, da je pitala Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: Da li žena može klanjati u košulji i marami a da nema izara (ogrtač ispod pasa)?" A on joj je odgovorio: "Nema smetnje ako košulja prekriva gornji dio stopala". Hadis bilježe Ebu Davud, Hakim i Malik. Kaže Darekutni da je hadis mevkuf, tj. da su ovo riječi Umu Seleme, radijallahu anha, i na ovome su složni muhadisi. S tim da hadis ima drugu mahanu a to je da je ravija na kojem se spajaju svi rivajeti Umu Muhammed ibn Zejd ona nepoznata osoba. Pa tako, kako pojašnjava šejh Albani u knjizi "Temamul-minne" (strana 161) hadis je slab, svejedno bio merfu'un (da je pripisan Poslaniku, sallallahu alejhi ve selem) ili mevkufun (da je pripisan ashabu). Ovo znači da ovaj hadis ne može biti dokaz po ovom pitanju.

Drugi hadis je ono što se prenosi od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Onaj ko spusti svoju odjeću ispod članaka iz oholosti Allah ga neće gledati na Sudnjem danu", pa je upitala Umu Seleme, radijallahu anha: "Šta da rade žene sa odjećom koja je spuštena ispod članaka?", pa je odgovorio:"Neka je spuste jedan pedalj". A ona priupita: "Znači otkriće im se njihova stopala"? A on joj odgovori: "Pa onda neka je spuste jedan lakat i ne prelazeći tu dužinu".

Prvi dio hadisa bez dodatka Umu Seleme, radijalalhu anha, je mutefekun alejhi, dok je dodatak od Umu Seleme ubačen od strane ravije Nafije, te zbog toga ovaj dio hadisa nisu ni naveli Buharija i Muslim, a kako kaže Ibnul-Dževzi Nafija nije živio u vrijeme Umu Seleme, te nije mogao čuti hadis od nje. Ovaj hadis bilježe Tirmizi, Nesai, Ahmed i ostali. Prema tome, ovaj rivajet je slab, međutim prenešen je u drugim rivajetima kod Nesaia i Malika u rivajetima koji su prihvatljivi. Oni koji dokazuju sa ovim hadisom obavezu pokrivanja stopala u namazu može im se prigovoriti da se u hadisu uopšte ne spominje namaz, tako da on ne može biti dokaz po ovom pitanju.

Učenjaci su složni na tome da se izuzima iz obaveze pokrivanja žene u namazu pokrivanja lica, a razišli su se oko pokrivanja šaka i stopala izuzev u prisustvu muškaraca. Dokaz za ovo izuzimanje im je nelagodnost i teškoća pokrivanja spomenitih dijelova. Opći dokazi sa kojima se dokazuje obaveza pokrivanja žene u namazu ne preciziraju koji dijelovi se moraju pokriti, a oni koji obavezuju ženu da mora pokriti stopala u namazu nemaju vjerodostojnog dokaza za to. Prema tome, nema smetnje da žena klanja otkrivenog lica, šaka i stopala, na čemu su Ebu Hanife, Sevri, Muzeni, Ibn Tejmije i Usejmin od savremenih učenjaka.

A što se tiče djevojčice, ako je punoljetna potpada pod ovaj propis, a ako nije punoljetna onda nije griješna ako klanja a nije pokrila sav avret u namazu koji bi inače trebala pokriti da je odrasla. Ve billahi tevfik.

Mr. Zijad Ljakic!

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 1725
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  67 68 [69] 70 71   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  67 68 [69] 70 71   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *