|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  64 65 [66] 67 68   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
28.11.2011 23:34:35   
Pingvina

IZVORNA PORUKA: jasmin

ilmy,lijepo od tebe sto smatras da `od viska glava ne boli`,ali kada se radi o vjeri,to nije slucaj,a potvrda je hadis:
Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko uvede nešto novo u našu vjeru, ono što nije od nje, to mu se odbija." (Buhari, br. 2697, i Muslim, br. 1718)

Ovog se hadisa uvijek bojim...Posebno je kod nas sredina malo...malo vise naviknuta na neku tradiciju i onda to mijesaju s vjerom-pa izidje na svasta.
Da nas dragi Allah sacuva od ovog zla..i od svih ostalih.

Ovo sunce ne grije kao prije...Ni ova kisa ne pada kao nekada...Nikad me nije boljelo kao tada...I mozda nece prestati vise nikada...
05.03.2012.:(((
Moje drugo proljece, moja utjeha...mislila sam nikad vise....11.3.2014. :)))

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1626
29.11.2011 0:15:55   
treciputmama
eh, da se ja onoj ribi vratim...sjetih se da je nama u medresi nedjeljom za veceru bila sardina i jogurt.....heheh, ko li je meny pravio da mu sad ja odrzim predavanje.....user posted image
navratila sam ustvari samo da vas poselamim pa usput procitah....a i da kazem da mi halva nije uspjelauser posted image ...a tako sam se bila obradovala....ali, ne predajem se lahko, pravicu ja dok ne ispadne ona prava....

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu Pingvina)
Neposredna veza do poruke: 1627
29.11.2011 0:20:24   
ananas_ze
ja mislim da je meni za ovu ribu rekla sestra(moram je pitati), a ona je zavrsila GHM,
drago mi cuti da se ne predajes, za sve je potrebna praksa, sjecam se da sam prije 2 god kuhala grasak i na samom kraju mi je zagorio, pa sam ga bacila i pocela praviti drugi, a cimerka sva u cudu "neces valjda opet pravit", a ja jesam i za pola sata nov rucakuser posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu treciputmama)
Neposredna veza do poruke: 1628
29.11.2011 0:25:36   
treciputmama
i ja sam zavrsila istu.... a meni je najveci izazov kad mi se nesto neda napravit, ne odustajem dok ne naucim..a onda valjda od svega toga vise mi nije ni interesantno-samo je bitno da ja znam da "znam".....

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu ananas_ze)
Neposredna veza do poruke: 1629
29.11.2011 3:57:11   
jasmin

IZVORNA PORUKA: ilmy

da ali to nije lose sto se prouci zar ne? mislim ne vidim u tome lose.. a koliko sam ja ucila svaki hadis i svaki ajet ima svoj sebeb zasto je objavljen i recen treba se i to znati i gledati.. a milsim ne vidim razlog ako ja sjedem i proucim to ili da sjedem i prouccim nesto drugo mislim na tome imas sevab a ne lose djelo...

Naravno da ajetul kursijj i bilo koji drugi ajet ne mogu nikada biti losi.No kada ti kazes da se u odredjenim danima treba prouciti odredjeni broj puta neki ajet i da se pri tome ima neka zastita(ovdje u vidu meleka),e onda je to nesto sto apsolutno nije uredu.Ispada da smo mi bolji od Poslanika i ashaba i da mi bolje znamo sta treba raditi i kakve zastite imati.Allahov Poslanik bi svaki dan proucio ajetul kursijj nakon namaza i u sklopu jutarnjeg i vecernjeg zikra,pred spavanje i to je ono sto mi ne bismo trebali propustati.Sve drugo i trece sto se ne prenosi od njega spada u visak od kojeg moze itekako zaboljeti glava,jer ima opominjuci hadis:Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: « Ko na mene namjerno slaze, neka pripremi sebi mjesto u vatri» (Dzehennemu). (Buharija)

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu ilmy)
Neposredna veza do poruke: 1630
29.11.2011 13:57:05   
mamine oci
moj F.svaki put kad cuje ezan tuzno place jedino ako se zaigra ili ga ne cuje onada nista, ali cim cuje pogotovu sabah toliko tuzno zaplace da i mene rasplace pade mi na pamet da to sad napisem jer uci ezn za ikindiju a on mi sjeo u krilo i jeca,dusa mamina bude mi drago sto je emotivan ali nekad mi nije jasno cemu suze Allah zna najboljeuser posted image

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1631
29.11.2011 14:11:47   
damma
ko da je meni u rodu, i meni se place kad ezan uci a da i ne govorim o ucenju kur"ana i mevluda, kasida itd.

2004.
2008.

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 1632
29.11.2011 14:13:46   
mamine oci

IZVORNA PORUKA: damma

ko da je meni u rodu, i meni se place kad ezan uci a da i ne govorim o ucenju kur"ana i mevluda, kasida itd.

user posted image

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu damma)
Neposredna veza do poruke: 1633
29.11.2011 15:09:23   
jasmin

IZVORNA PORUKA: mamine oci

moj F.svaki put kad cuje ezan tuzno place jedino ako se zaigra ili ga ne cuje onada nista, ali cim cuje pogotovu sabah toliko tuzno zaplace da i mene rasplace pade mi na pamet da to sad napisem jer uci ezn za ikindiju a on mi sjeo u krilo i jeca,dusa mamina bude mi drago sto je emotivan ali nekad mi nije jasno cemu suze Allah zna najboljeuser posted image

Dusa mala!

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 1634
29.11.2011 19:50:58   
hatepsut
Sto nas ima mashAllah...ja vas malko citala..i moj amidza ima obicaj reci "danas je takav vakat da su ljudi zamjenili adet i ibadet" neka mi ga Allah dz.s. sacuva od svih muka i nevolja!Ma svaka mu zlatna sto nas narod kaze !Istina da su ljudi vise posvecine adetu (obicajima) nego onog ibadetu...
I ja sam klanjala ko moja nana,ona je samo maramu vezala ispod vrata...sve sto je ona radila bilo je po turski,kao sto je i ilmihal napisan po kom sam ja ucila...ali kad procitas Kur'an,tek tad zapravo vidis gdje si pogrijesio i sta si pogresno naucio !
Nedavno sam citala hadis e sad necu u potpunosti znati citirati ali kao sudnji dan nece nastupiti dok se ljudi ne budu takmicili ciji je mesdjid ljepse uredjen..
I onda mi padne na pamet,uz Ramazan bili u dzamiji i hodza vazi kako nasa dzamija ima pred ulaz kakav nema niti jedna dzamija u okolici,sav u mermeru user posted image naravno na kraju je dodao kako su to ljudi uradili na njegov obraz i to se mora platit,jer u pitanju je njegov obraz user posted image od kud platit mermerni pred ulaz ???kad ljudi iz dana u dan jedva sastavljaju kraj s krajem...ne kazem lijepo je to..ali vala nista nebi falilo niti da je sam beton ili da su poljepljene plocice...i u stvari koga je on pitao ?Dzematlije ? na zalost takvi sl. postupci nas odvracaju od dzamije user posted image

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1635
   [Obrisana poruka]
29.11.2011 20:28:58   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu hatepsut)
  Neposredna veza do poruke: 1636
29.11.2011 20:58:18   
jasmin
Draga moja Iman,da ti Allah da sabura i sastavi vas u dzennetu.Evo ima jedan lijep tekst o tome sta zivi moze uciniti za umrlog.Koju korist umrli ima od živog.

Piše: Suad Drpljanin

U današnjem društvu, kada je u pitanju odnos prema mrtvima, ljudi idu u dvije krajnosti. Na jednoj strani imamo one koji rade za svoje mrtve i šta treba i šta ne treba, a isto tako imamo one koji apsolutno ništa ne rade za svoje umrle. Treba prije svega napomenuti da čovjek za svog života treba nastojati učiniti što više dobrih djela koja će mu koristiti na onome svijetu, i ne treba se oslanjati na to da će neko poslije njegove smrti nešto učiniti za njega.
Isto tako priliku za dobročinstvo prema drugima, a posebno prema roditeljima, treba iskoristiti za njihova života. I briga o vlastitom onosvjetskom statusu treba da bude ispred brige o bilo čijem drugom statusu, ali ne smijemo biti ni škrti po tom pitanju.
Sada ćemo spomenuti stvari od kojih će umrli uz Allahovu, dž.š., pomoć imati koristi, a to je sljedeće:

1.Oglašavanje dženaze
Oglašavanje dženaze je veoma bitno kako bi se što više ljudi skupilo da klanjaju dženazu, jer će umrlom upravo to biti od velike koristi. Kaže Poslanik, a.s.: ''Nema muslimana koji umre pa mu dženazu klanja četrdeset ljudi, koji ne čine širk Allahu, a da Allah neće primiti njihovo zauzimanje za njega.'' (Muslim)

2.Posjećivanje kabura
Posjećivanje kabura je korisno i za umrlog, ali i za živog. Otuda je zabrana posjećivanja kabura, koja je bila u početku validna, derogirana hadisom kojim se to dopušta. Burejde, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: «Bio sam vam zabranio posjećivanje kabura, a od sada ih posjećujte!». (Muslim) Od posjete kaburu umrla osoba ima izuzetnu korist. To se očituje i selamom koji se uputi umrloj osobi i dovom Allahu Uzvišenom da joj oprosti grijehe i sačuva je kaburskog azaba.

3.Dova za umrlog
Umrla osoba će imati koristi od dove živoga, zbog toga treba što češće upućivati dove za naše umrle. Dokaz za ovo su riječi Allaha, dželle šanuhu: ‘’Oni koji poslije njih dolaze – govore: 'Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla...'’' (Prijevod značenja, El-Hašr, 10.)Isto tako nalazimo dosta hadisa poput hadisa da je Muhammed, a.s., tražio oprosta za Ebu Selemu, pa onda hadisi koji su došli za dženazu u kojima se traži oprost za umrle… i mnogi drugi dokazi.

4.Izvršenje zavjeta.
Ako se umrla osoba zavjetovala da će nešto uraditi (što nije u koliziji sa šerijatom) pa je u tome smrt spriječila, onda njeni nasljednici trebaju to za nju da izvrše. Ibn Abbas, r.a., prenosi da je jedna žena došla Vjerovjesniku, s.a.v.s, i kazala: “Moja majka se zavjetovala da će obaviti hadždž, ali ju je smrt preduhitrila. Hoću li ja za nju obaviti hadždž?'' Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Da, otiđi za nju na hadždž, jer šta misliš da je iza tvoje majke ostao kakav dug, da li bi ga za nju ti odužila?'' Ona odgovori: ''Da.'' ''Oduži je, jer je u izvršenju dugova, Allah najpreči.” (Buharija)

5.Vraćanje duga
Ako umrla osoba bude imala kakav dug, njegovi najbliži dužni su vratiti taj dug. To je najbolje učiniti prije klanjanja dženaze. Brojni su primjeri iz Poslanikove, s.a.v.s, prakse koji idu tome u prilog. Tako, naprimjer, stoji da Vjerovjesnik, s.a.v.s, nije htio klanjati dženazu nekom čovjeku koji je umro pod dugom, dok Ebu Katade, r.a, nije preuzeo obavezu platiti njegov dug, pa je tek tada Poslanik, s.a.v.s, istupio pred džemat i klanjao dženazu! (Buharija)

6.Upotpunjavanje neizvršenih ibadeta (hadždž, post, i sl.)
Ukoliko je umrla osoba bila obavezna izvršiti neki ibadet, a nije ga obavila, to će nadoknaditi neko od njene porodice ili nasljednika. Dokaz za ovo je hadis u kojem stoji da je neka žena upitala Allahovog Poslanika, s.a.v.s: «Allahov Poslaniče, majka mi je bila dužna postiti mjesec dana, pa hoću li ja to nadoknaditi?» Vjerovjesnik, s.a.v.s, odgovorio je: «Posti za nju!». Žena je dodala: «Ona nikada nije obavila hadždž, pa mogu li ja to učiniti za nju?» Vjerovjesnik, s.a.v.s, odgovorio je: «Obavi hadždž za nju!» (Muslim)

7.Dobro djelo koje učini dijete umrlog
Sve što dijete uradi od dobrih djela, ide u prilog i umrlim roditeljima i oni u tome imaju nagradu, a djetetu se ništa od sevapa ne umanjuje. Brojne su predaje koje bilježe Buharija, Muslim, i dr. u kojima ashabi pitaju da li će imati nagradu i oni i njihovi roditelji, ako oni za njih podijele sadaku ili učine neko dobro djelo. Poslanik, s.a.v.s, odgovarao je potvrdno. Šejh Džibrin, kada govori o ovome, navodi mnoge stvari koje dijete može da uradi za svoje roditelje.

8.Sadaka i vakuf
Umrla osoba će imati izuzetnu korist od obične i trajne sadake, odnosno vakufa, bilo da je ona to ostavila ili neko to čini od njene imovine nakon njene smrti. To može biti gradnja džamije, puta, bolnice, česme ili bilo šta što koristi ljudima, i sve dok traje taj hajrat, njemu će nagrada teći i on će od toga imati koristi. Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je neki čovjek došao Vjerovjesniku, s.a.v.s., i rekao: «Allahov Poslaniče, moja je majka iznenada umrla, a da je išta progovorila, smatram da bi dala sadaku. Da li će ona imati nagradu ako ja za nju udijelim sadaku?» Odgovorio je: «Da.» (Buharija i Muslim)

9.Klanje kurbana
Od stvari koje koriste mrtvima je i klanje kurbana za njih. Dokaz za ovo je hadis u kojem se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., prilikom klanja kurbana rekao sljedeće: ''U ime Allaha, Allahu primi od Muhammeda i njegove porodice.'' (Muslim) A pod njegovom porodicom smatraju se i živi i mrtvi. Po ovom pitanju šejh Usejmin, r.h., kaže sljedeće: ''Ne znam da ima tekst koji direktno govori da se može samo za umrlog nanijetiti kurban, bolje je da nanijeti za sebe i za svu svoju porodicu, bili oni živi ili mrtvi, slijedeći time sunnet. U slučaju da zanijeti samo za umrlu osobu, ne možemo reći da je to haram ili bidat.'' (Fetava Nurun 'ale-d-Derb).Spomenuli smo stvari koje je dozvoljeno raditi za umrle osobe. Postoje stvari koje nije dozvoljeno raditi za umrle i koje se smatraju novotarijama poput: tevhida, mevluda, sedmine, četeresnice, polugodišnjice, godišnjice i drugih obreda koji nemaju nikakvog utemeljenja u šerijatu.

I na kraju, upućujmo dove Svevišnjem Allahu da se smiluje nama i našim umrlima, oprosti im grijehe, pređe preko njihovih hrđavih djela i uvede ih u Džennet. Amin!

Dodala bih samo da je ucenje sure ja-sin takodjer dio bosansko-hercegovacke tradicije i da je najbolje i najjace sto kao dijete mozes uciniti za svoju majku dova,sadaka,trajni vakuf,umra,hadz.Ali,draga moja,drzi se dove za svoju majku,s dovom nikad ne gubis.Gledaj da ucis Kur`an za sebe,jer se Kur`an ne uci umrlima,a tvoja majka ce imati nagradu za dobro odgojeno dijete :).

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1637
   [Obrisana poruka]
29.11.2011 21:57:15   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu jasmin)
  Neposredna veza do poruke: 1638
29.11.2011 23:15:17   
ananas_ze
Šest lahkih poslova od kojih ćete imati koristi i nakon smrti !!!
1. Pokloni primjerak mushafa nekome. Svaki put kad on(a) budu iz njega učili i ti ćeš imati koristi.
2. Doniraj ili ako si u mogućnosti sam kupi bolnička ili invalidska kolica. Svaki put kad ih bolsna osoba bude koristila ti ćeš imati koristi.
3. Učestvuj u izgradnji džamije.Sa svakim namazom i ti ćeš imati dio nagrade.
4. Učestvuj ...u izgradnji javnih česmi. Svaki put kad se umorni i žedni putnik napije vode i ti ćeš imati dobro djelo.
5. Zasadi voćku. Kad god čovjek, ptica ili neka druga životinja pojedu voćku ili sjednu u hlad tog drveta da se odmore i ti ćeš imati nagradu u tome.
6. I najlakši nači od svih navedenih jeste da proširiš ovu poruku. Pa kad bi čak i jedna osoba uradila nešto od navedenog i ti ćeš imati udjela u tome.
vrtilo se po statusima na fb, pa da podjelim s vamauser posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

Neposredna veza do poruke: 1639
29.11.2011 23:17:20   
mala_sa
Jasmin draga ja cu ti samo reci: da te Allah dz.s nagradi, citajuci ovaj tekst ja sam toliko toga naucila, hvala ti puno

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

Neposredna veza do poruke: 1640
1.12.2011 19:21:16   
rerica
Postite dan Asure (10 dan mjeseca muharema), koji pada u ponedeljak 5.12.2011, za koji slijedi velika nagrada i za koji je nas Poslanik, saws, rekao: 'Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su ucinjeni protekle godine!'(Muslim) Poznati ashab Abdullah ibn Abbas,r.a. je rekao:...

"Nisam vidio da Allahov poslanik, sallallahu alejhi we selleme, toliko nastoji postiti dan smatrajući ga boljim od drugih kao što je nastojao postiti ovaj dan, dan Ašure, i ovaj mjesec, mjesec Ramazan" (Buharija).

Post devetog dana uz deseti

Abdullah ibn Abbas.r.a je takodjer rekao: "Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je postio dan Ašure i naredio da se posti, pa su rekli: Allahov Poslaniče to je dan kojeg slave Jevreji i Kršćani! Na to je Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, rekao: Kada dođe naredna godina postit ćemo, ako Bog da, i deveti dan. Međutim prije nego je došla naredna godina Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je preselio" (Muslim).

Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, je postio deseti dan Muharrema i naumio je postiti i deveti dan, pa je stoga pohvalno postiti deveti dan sastavljeno i uz deseti dan mjeseca Muharrema.

Poznati islamski ucenjak Ibn El-Kajjim je rekao:" post dana Ašure ima različite stepene;
- najpotpunije je da se posti, deveti, deseti i jedanaesti dan,
- drugi stepen je, da se posti, deveti i deseti,
- i najnizi stepen je, da se posti samo deseti dan.

Braćo i sestre! Posteći ova dva dana, uz Allahovu, dž.š., pomoć postižemo nekoliko ciljeva:

1) Bićemo nagrađeni posebnom nagradom, za post, kao poseban vid ibadeta;
2) Posteći i izvršavajući druge ibadete u mjesecu muharrenu, postižemo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i milost;
3) Ovim načinom posta se razlikujemo od sljedbenika prošlih knjiga;
4) Slijedimo praksu Muhammeda, s.a.v.s.,;
5) Brišu nam se grijesi koje smo učinili u protekloj godin

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1641
1.12.2011 19:27:05   
jasmin
rerice draga,Allah te nagradio,ja skoro zaboravila na ovaj post : (.

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 1642
1.12.2011 21:09:22   
rerica

Amin,sviju nas mila aBd.....user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1643
1.12.2011 21:10:42   
rerica

IZVORNA PORUKA: rerica

Amin,sviju nas aBd.....user posted image

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 1644
2.12.2011 10:06:05   
mirnah

Naime, najgluplja stvar mi je kad čujem nekoga da kaže: "Ja sam ateista, ne vjerujem apsolutno ni u šta".
Svaki čovjek vjeruje u nešto, svaki čovjek traži oslonac u nečemu, moli se nekome ili nečemu kad mu je najteže.
Pojam agnostika je več druga stvar. Za sebe mogu reći da sam agnostik, vjerujem u višu silu, nesumnjivo je da postoji nešto što određuje naše sudbine, naš put, ali nisam sigurna što je to. U životu nastojim biti dobar insan s težnjom da postujem tuđe, da nekom ne načinim zlo, da pomognem svakome koliko je to u mojoj moći. Ponekad se, kao i svaki drugi čovjek, ne mogu oduprijeti i mislima koje označavaju sumnju, zavist, ogovaranje, lošu procjenu. Griješim, obećam pa ne ispunim, svoju majku iskorim i zagalamim se na nju, pomislim nešto ružno i sl.

Ponekad kad razmišljam o pitanju vjere, što je to u što vjerujem, dolazim do nivoa gdje sve ima svoju logiku, ali gdje se jasno očituje i druga strana, besmisao, strana koja kaže: Šta ako nije tako? Šta ako je cijeli univerzum zavaran? Što je dobro a što loše? Da li se može uopće suditi čovjeku za bilo kakvo djelo? To je ta druga strana koja prikazuje i logiku pozadine ovakvog razmišljanja.

Zato i kažem, divim se svakome ko se može opredijeliti za jedno, ako me razumijete. Ja bih voljela da mogu da nadjem logiku u nekim vjerskim propisama, ali zasad je ne nalazim. Još uvijek nisam ubjedjena, nalazim se u međuprostoru i to je zaista teško. Jer vjernicima je uvijek lakše, donekle vam i zavidim.
Ja još uvijek pronalazim sebe, nastojim spoznati sebe i ići u svom pravcu, kakav god da je.

Jednom prilikom sam pitala mladog hafiza, da li je sve određeno unaprijed, da li je određeno sudbinom ili smo mi bića isto moćna (pri ovome ne mislim, moćnija od Boga) samo toga nismo svjesni da sami odlučujemo za sebe, da li imamo izbor i slobodnu volju? Ne znam što je rekao tada, ali znam da nisam bila zadovoljna odgovorom. Hoću da kažem, pitanje vjere je individualna stvar, mi smo obični smrtnici koji nemaju pravo da sude o bilo ćemu, nešto nam može biti nejasno, nepravedno i sl, ali ko tu griješi na kraju? Ne zna se. Svaka vjera nalaže isto: ne ubij, ne ukradi, ne ovo, ne ono. Isto mislim, da je sve ovo relativno, svi bi mi učinili sve i za svoje dijete i za svoju porodicu, samo zavisi od situacije. Ko kaže da ne bi, nije se našao u takvoj sličnoj situaciji.

I na kraju shvatiš, svi smo mi ljudi, bića razuma, emocija i nagona. Ko je upravu?  Nek svako u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti, spozna prije svega sebe, spozna što je to u što vjeruje i djeluje u tom pravcu, pri tom misleći na dobrobit sviju, jer ja lično mislim da je bit svega upravo to.

Zato ženice, od mene kao forumašice i insana dobijate svu moguću podršku, sve ste mi divne i lijepe, divim se vašoj vjeri i sigurna sam da ćete biti nagrađene zbog te odluke. Moju podršku imate! A što se tiće bilo kakve osude, neću da bilo što iznosim jer sam vremenom naučila poštovati svakoga, tako da OSUDE NEMA.

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 1645
2.12.2011 10:14:53   
veeseelaa
user posted image divno

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 1646
2.12.2011 10:28:48   
jasmin
Draga moja mirnah,hvala ti sto si podijelila svoje iskustvo s nama.I zaista bih voljela da se i dalje druzis s nama,da mijenjamo iskustva.
Sto se tice odredjenja,da li je sve odredjeno.Ovo isto sto si ti pitala hafiz efendiju,pitali su i ashabi Allahovog Poslanika.Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Nema nikog od vas a da mu nije već zapisano mjesto u Vatri ili u Džennetu!" Na to reče jedan čovjek od prisutnih ljudi: " Allahov Poslaniče, zar se nećemo na to osloniti,?" "Ne, nego radite, svakom je olakšano ono za što je stvoren." (Buharija) Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređuje da se radi i zabranjuje oslanjanje na kader.

Evo nesto malo o kaderu,sto je pojasnio mr.Zijad Ljakic

Vjerovanje u kader(odredjenje-sudbina) obuhvata četiri stvari:

1- Vjerovanje da Allah sve zna, općenito i detaljno, da On Uzvišeni zna sva Svoja stvorenja prije nego što ih je stvorio, zna njihovu nafaku, trenutak njihove smrti, njihove riječi i djela, sve njihove pokrete i mirovanja, zna ono što taje i ono što javno čine, zna ko će od njih ući u Džennet a ko u Vatru. Rekao je Uzvišeni Allah: "On je Allah – nema drugog boga osim Njega – On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta." (El-Hašr, 22)
I kaže Uzvišeni Allah: "...i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!" (Et-Talak, 12)

2- Vjerovanje da je sve to zapisano i da je Uzvišeni Allah zapisao u Levhi-l-mahfuzu sve što unaprijed zna da će se desiti, a dokaz toga su riječi Uzvišenog Allaha: "Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi." (El-Hadid, 22)
I riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Allah je zapisao sudbine svih stvorenja prije nego je stvorio nebesa i Zemlju na pedest hiljada godina." (Muslim)

3- Vjerovanje u Allahovu volju koja se u potpunosti realizuje i koju ništa ne može spriječiti, i u Njegovu neograničenu moć kojom može sve uraditi. Sve što se desi biva Allahovom voljom i Njegovom moći. Šta hoće to biva a šta neće to se ne može ni desiti. Dokaz toga su riječi Uzvišenog Allaha: "A vi ćete htjeti samo ono što Allah hoće." (Ed-Dehr, 30)I riječi Uzvišenog Allaha:
"Allah radi što hoće." (Ibrahim, 27)

4- Vjerovanje da je Uzvišeni Allah stvoritelj svih stvari, da jedino On stvara, da je sve osim Allaha Njegovo stvorenje i da On sve može. Dokaz su riječi Uzvišenog Allaha: "Allah je stvoritelj svega." (Er-R'ad, 16) I riječi: "...i koji je sve stvorio i kako treba uredio." (El-Furkan, 2)

Dužni smo, isto tako, znati da je kader moć Uzvišenog Allaha, i da se sve odvija Njegovom odredbom i da se Njegova volja sprovodi. Ljudi ne mogu ništa htjeti osim ako to Allah hoće, pa šta Allah hoće da im se desi to i bude, a šta neće to i ne bude.

Isto tako, moramo znati da se kader zasniva na tajni Uzvišenog Allaha u Njegovim stvorenjima, koju nije otkrio ni bliskom meleku niti vjerovjesniku ili poslaniku.
Vjernik, doista, opisuje svog Gospodara svojstvima savršenstva, zato ga vidiš kako vjeruje da svaki događaj koji se desi ima određenu mudrost, a kada u nečem ne dokuči božansku mudrost, postaje svjestan svog neznanja pred Allahovim znanjem – koje sve obuhvata – i ne suprostavlja se Mudrom, Onom Koji sve zna i o svemu je obavješten, Koji neće biti pitan za ono što radi, a Njegovi robovi će biti pitani.

Da li je kader opravdanje za ostavljenje onog što Allah naredi?

Svojstva kojima smo opisali kader ne negiraju da čovjek ima svoju volju u proizvoljnim djelima i sposobnost da ih izvrši, jer Šerijat, a i stvarnost, to potvrđuju i na to upućuju.
Kao dokaz iz Šerijata navešćemo riječi Uzvišenog Allaha o ljudskoj volji: "...pa ko hoće Gospodaru svome će kao utočištu, poći." ( An-Neba', 39)
A o ljudskoj moći kaže: "Allah nikog ne opterećuje preko mogućnosti njegove: u njegovu korist je dobro koje učini, a na njegovu štetu zlo koje uradi." (El Bekara, 286)

Što se, pak ,stvarnosti tiče svaki čovjek zna da ima volju i sposobnost pomoću kojih može nešto uraditi ili ostaviti, i svako razlikuje između onog što se dešava njegovom voljom, poput hodanja, i onog što se dešava mimo njegove volje, poput drhtanja, međutim čovjekova volja i moć nastaju Allahovom voljom i moći, jer Uzvišeni Allah kaže: "A vi ćete htjeti samo ono što Allah hoće." (Ed-Dehr, 30)
A i sav svemir je vlasništvo Uzvišenog Allaha, pa se tako u Njegovom vlasništvu ništa ne dešava bez Njegovog znanja i volje.

Vjerovanje u kader, na način koji smo prethodno utvrdili, ne daje čovjeku opravdanje da ostavlja ono što je Allah naredio ili da radi ono što je Allah zabranio. Neispravno je pravdanje onog ko kaderom pravda grijehe koje čini, iz više razloga:

Prvo: Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Nema nikog od vas a da mu nije već zapisano mjesto u Vatri ili u Džennetu!" Na to reče jedan čovjek od prisutnih ljudi: " Allahov Poslaniče, zar se nećemo na to osloniti,?" "Ne, nego radite, svakom je olakšano ono za što je stvoren." (Buharija) Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naređuje da se radi i zabranjuje oslanjanje na kader.

Drugo: Uzvišeni Allah naređuje i zabranjuje Svojim robovima, a ne zadužuje ih osim onoliko koliko su u mogućnosti. Rekao je Uzvišeni Allah: "Zato se Allaha bojte koliko možete." (Et-Tegabun, 16)

Pa kada bi čovjek bio prisiljen na djela bio bi zadužen onim što ne može izbjeći, a to je besmisleno, zbog toga, ako uradi kakav grijeh iz neznanja, zaborava ili pod prisilom, nije griješan jer ima ispravno opravdanje.
Treće: Odredba Uzvišenog Allaha je skrivena tajna koja se ne zna sve dok se ne desi ono što je određeno, a čovjekova namjera da nešto uradi prethodi njegovom djelu, pa se njegova namjera da nešto uradi ne bazira na poznavanju Allahove odredbe, i on tako nema opravdanja za ono što ne zna.
Kada se griješnik usprotivi i kaže: "Meni je određeno da učinim grijeh!" kaže mu se: "Prije nego što učiniš grijeh, znaš li ti nešto od znanja Uzvišenog Allaha?'' Obzirom da ne znaš ništa, a imaš izbor i moć, a putevi dobra i zla su ti pojašnjeni, ti si dakle taj koji je izabrao grijeh i njemu si dao prednost nad dobrim djelom, pa ćeš onda podnositi kaznu za svoj grijeh."

Četvrto: Onaj koji se pravda kaderom za vadžibe koje propusti ili za grijehe koje uradi, kada bi ga neko napao i uzeo njegov imetak ili uvrijedio njegovu čast, a zatim se pravdao kaderom i rekao: "Nemoj me kriviti, moje napastvovanje je bilo Allahovom odredbom!", ne bi prihvatio njegovo pravdanje. Pa kako ne prihvata pravdanje kaderom kada ga drugi napastvuje, a njime se pravda kada on prekrši prava Uzvišenog Allaha?!

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1647
2.12.2011 10:32:33   
jasmin
mirnah,predlazem ti da malo iscitas stranicu na facebooku koja se bavi pitanjima postojanja na ovom svijetu,cisto da malo procackas i mozda pronadjes odgovore na pitanja koja imas u glavici.
http://www.facebook.com/pages/Zastani-trenutak-Zato-postoji-na-ovom-svijetu/157228581033748

< Poruku je uredio jasmin -- 2.12.2011 10:33:22 >

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1648
2.12.2011 10:41:37   
veeseelaa
znači mi imamo slobodnu volju rasudjivanja, donošenja odluka i dobrih i loših a Allah unaprijed zna kakvu ćemo mi odluku donijeti

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1649
2.12.2011 10:45:23   
jasmin
Da,Allah sve zna,svaki tren naseg zivota je zapisan,zapisano je sta cemo i kako uraditi nasom slobodnom voljom i kako cemo za to sutra biti obracunati.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1650
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  64 65 [66] 67 68   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  64 65 [66] 67 68   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *