|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  65 66 [67] 68 69   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
2.12.2011 10:51:38   
mirnah
Izvinite na mom predugom postu i ako sam dovela nešto u pitanje.
Hvala puno Jasmin i vesela.

Ja uvijek kažem, živim u neznanju i vazda korim sebe što se malo više ne potrudim da saznam i proučim detaljnije neke stvari. Zato se kroz moj post i odražava neznanje, ali poštovanja ne hvali. Svakako ću se potruditi da kroz život spoznam ono što vi u sebi već odavno nosite bez trunke sumnje, bar ću pokušati. Za početak ću išcitati svaki vaš post i sve linkove koje ste postavili. I to je prvi korak :)

Opet kažem, ja sam osoba koja će uvijek nastojati ako ništa da bude čovjek, insan. Od mene niko nema osude.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1651
2.12.2011 11:03:51   
jasmin
Izvini ti zbog mog predugog posta,mozda smara,ali to je neka osnova.
Da dodam,nije sramota ne znati,svi mi ucimo,i sto vise ucimo shvatamo da jako malo znamo.I ucimo nekada jedni od drugih.

< Poruku je uredio jasmin -- 2.12.2011 11:09:28 >

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 1652
2.12.2011 13:31:38   
mirnah
 Možete li mi nešto pojasniti? Iščitavajući ovo što mi je poslala jasmin, shvatila sam da je sve sudbina, sve je unaprijed određeno jeli tako? Da trebamo znati što je zabranjeno, što je dozvoljeno, što je dobro, a što loše, a to možemo kroz znanje iz svetih knjiga i vjerskih propisa istih. Što izaberemo, to nam se vaga i sudi. Jasno!

Što je sa nevjernicima, u smislu smrtnika koji ne prakticiraju vjeru u pravom smislu riječi, znači ne postim, ne klanjam, ali sve poštujem i veličam, nastojimo biti dobri ljudi. Jeli to grijeh i jeli veliki? Ima li objašnjenja nekog kako je Bog nastao?

Izvinite na pitanjima...nemojte zamjeriti na mom neznanju...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1653
2.12.2011 16:49:17   
rerica

IZVORNA PORUKA: mirnah

Možete li mi nešto pojasniti? Iščitavajući ovo što mi je poslala jasmin, shvatila sam da je sve sudbina, sve je unaprijed određeno jeli tako? Da trebamo znati što je zabranjeno, što je dozvoljeno, što je dobro, a što loše, a to možemo kroz znanje iz svetih knjiga i vjerskih propisa istih. Što izaberemo, to nam se vaga i sudi. Jasno!

Što je sa nevjernicima, u smislu smrtnika koji ne prakticiraju vjeru u pravom smislu riječi, znači ne postim, ne klanjam, ali sve poštujem i veličam, nastojimo biti dobri ljudi. Jeli to grijeh i jeli veliki? Ima li objašnjenja nekog kako je Bog nastao?

Izvinite na pitanjima...nemojte zamjeriti na mom neznanju...

Mirnah ne mogu ti pametovati niti odrzavati lekciju al sumnja je sejtanovo dijelo,sta god da kazem,sta god da pocnem pricati,prvo da ti reknem da te Allah dragi nagradi sto uopce i postavljas pitanja jer je ipak to jedan korak naprijed....
Nah bolje bi ti bilo(Allah najbolje zna) da ja ovdje ne bih pisala dug post ili nesto ne dao Allah pogresno rekla pa da te jos vise zbunim ti uzmi Kur,an sa prevodom pa na nasem jeziku ga procitaj,tu su ti svi odgovori na tvoje sumnje....
U svakom slucaju da te Allah uputi .....user posted image

moja cura stigla majki svojoj <3

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 1654
2.12.2011 19:51:55   
mirnah
Ok, izvinite na silnim pitanjima:) Izrazila sam svoje mišljenje, neke su mi ženice i dale odgovor na pitanje, tako da mi je to u biti dovoljno...Pozdravljam sve ženice, divne ste!!!

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 1655
2.12.2011 20:55:46   
jasmin
Svojstvo Boga je da je oduvijek i zauvijek,jer da ima trenutak kada je nastao,ne bi to sto je nastalo bilo bozanstvo.Naime,nas mozak tesko da moze shvatiti rijec `oduvijek`.Ne moze je definisati,jer smo ljudi,i imamo ogranicen um,isto kao sto je tesko pojmiti da je zivot nakon smrti pravi zivot,da je dunjaluk samo prolazna stanica,no zbilja cemo nakon smrti tek poceti zivjeti.Ko vjeruje,u svoju korist to cini.Ispred broja jedan nema brojeva...negdje se pise nula,ali nula znaci nista :).
Sto se tice nevjernika,odnosno ljudi koji ne prakticiraju vjeru...to se na neki nacin moze uporediti s ljubavlju koju dozivimo s muskarcem nasih snova.Znas,mirnah,nije frajeru dovoljno reci volim te,a kada te zovne na izlazak,odbijes,kada te obasipa poklonima,neces mu zahvaliti,kada ti zeli dobro,pa ti da par savjeta,odbijas ih poslusati,kada zeli da se malo potrudis oko njega,da mu dokazes da ga volis,ti to ne cinis,jer eto...bitno je da ga srcem volis.Slicno je i s ljubavlju prema Bogu,nije dovoljna ljubav srca,ako Ga zbilja volis,onda slijedi ono sto ti naredjuje,a kloni se onog sto zabranjuje,svakako ti naredjuje da budes dobar covjek,da cinis dobra djela a klonis se losih,samo sto je to s vjerom u Boga jace,postojanije,izrazenije,jer ti onda znas da te On gleda i da sve sto radis biva zapisano i za sve ces odgovarati.U ajetu je Allah rekao:Nisam stvorio dzine i ljude osim da me obozavaju,da mi se klanjaju.Kada covjek shvati cilj i smisao zivota,svaka ugodna stvar biva ljepsa,a svaka tegoba biva laksa,jer znas da On nad svim bdije,da ce za strpljenje na iskusenjima nagraditi:>Samo ce strpljivi bez racuna biti nagradjeni<.I za kraj jedan lijep hadis:Suhejb,r.a.,pripovijeda od Allahovog Poslanika,s.a.v.s.,da je rekao:

„Čudno je stanje vjernika,zaista je za njega uvijek dobro,a to nema niko osim vjernik.Ako ga zadesi nešto lijepo,zahvali se Allahu pa bude dobro,a ako ga zadesi nekakva nedaća,on se strpi pa mu opet bude dobro.“

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 1656
3.12.2011 0:19:46   
mirnah
user posted image user posted image user posted image Jasmin...

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 1657
3.12.2011 0:33:47   
gerberka
jasmin user posted image

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu mirnah)
Neposredna veza do poruke: 1658
4.12.2011 12:46:31   
rukajja_
JEVMU AŠURA U UTORAK 06.12.2011 (braco i sestre, prije nego procitate ovaj tekst, preporucujemo Vam da postite i ponedeljak i utorak, da bi se time razbila svaka sumnja a i od sunneta je da se posti dan prije ili dan poslije jevmu asure - dan asure). Vrhovni Sud u Saudiskoj Arabiji objavio je saopštenje da je JEVMU AŠURA u UTORAK 06.12.2011 godine ili što odgovara trenutnom kalendaru koji se ravna po Ummu El-Kurra 11.01.1432 godine po Hidžri, a ova obavjest je zasnovana na viđenju mlađaka za mjesec Zil-Hidždže u noći Petka 01.12.1432 godine što odgovara 28.10.2011 godine.

Direktan tekst obavještenja je sljedećeg sadržaja:

"Hvala Allahu Jedinom koji nema sudruga, neka je salavat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem... a zatim: Allah je ovaj mjesec tj. Muharem odlikovao nad drugim mjesecima i časnim ga učinio pripisavši ga Sebi i nazvavši ga ALLAHOV MJESEC MUHARREM (ar. Šehrullahi Muharrem), a on je također od Sveti Allahovi mjeseci (ar. Ešhuru-l-Hurum) u kojima je zabranjeno ratovati i prolivati krv. Rekao je Allah, azze ve dželle:

إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ [٩:٣٦]

"Uistinu! Broj mjeseci kod Allaha je dvanaest mjeseci u Knjizi Allahovoj, na Dan kad je stvorio nebesa i Zemlju. Od njih su četiri sveta: to je vjera prava. Zato ne činite u njima zulm dušama vašim…" (Prijevod značenja sura At-Tewba, ajet broj 36).

I od najbolji dijela koje čovjek može da uradi i s njima se približi svome Gospodaru jeste post, i to je najbolja vrsta dobrovoljnog posta kako je došlo u hadisu kojeg bilježi imam Muslim od Ebu Hurejre, radijjallahu anhu, da je kazao, rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

فعن أبي هريرة أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: "أفضل الصيام بعد شهر رمضان شهر الله الذي تدعونه المحرم وأفضل الصلاة بعد الفريضة قيام الليل." رواه مسلم

"Najbolji post nakon posta mjeseca Ramazana, jeste post Allahova mjeseca kojeg vi nazivate Muharrem, a najbolji namaz nakon obaveznog (Farz) namaza jeste noćni namaz" Bilježi imam Muslim.

Također, od Ibn Abbasa, radijjallahu anhuma, se prenosi da je kazao: "Kada je došao Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u Medinu vidio je Jevreje kako poste deseti dan Muharrema, tj. Ašuru, pa je upitao šta je to? Na što mu odgovoriše: Danas je "dobar dan", na današnji dan Allah je spasio Benu Israil (sinove Israilove) od njihova neprijatelja, te je ovaj dan postio Musa, alejhi selam. Na to je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ja sam preči Musa'u od vas pa ga je postio i naredio da se posti." Bilježi imam Buhari.

Upitan je Ibn Abbas, radijjallahu anhu, o postu dana Ašure pa je kazao: "Nisam vidio da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posti i jedan dan tako da je smatrao njegovu vrijednost velikom nad drugim danima osim ovoga dana (tj. Ašure) a niti da je samtrao bolji mjesecom od ovoga mjeseca u kome smo mi tj. Ramazana." Bilježe imami Buhari i Muslim.

Od Ebu Katade, radijjallahu anhu, se prenosi da je čuo Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, da je bio upitan o postu Ašure, pa je kazao: "Post dana Ašure je Kefaret (otkup) za prošlu godinu." Bilježi imam Muslim.

Također, od Ibn Abbasa, radijjallahu anhuma, se prenosi da je kazao: Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem kako kaže: "Ako me Allah poživi do sljedeće godine postit ću i deveti dan (tj. deveti dan Muahrrema)." Bilježi imam Muslim.

Sobzirom da nismo bili u stanju da vidimo Mlađak nastupanja Allahova mjeseca Muharrema u noći Subote 01.01.1433 hidžretske godine shodno takvimi Ummu El-Kurra, a i zbog nepostojanja razilaska po tom pitanju u prošlim danima, uzeli smo riječi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao dokaz kako postupiti u datoj situaciji:

وَعَنِ اِبْنِ عُمَرَ رَضِيَ اَللَّهُ عَنْهُمَا قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اَللَّهِ ق يَقُولُ: (( إِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَصُومُوا, وَإِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَأَفْطِرُوا, فَإِنْ غُمَّ عَلَيْكُمْ فَاقْدُرُوا لَهُ )). مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ. وَلِمُسْلِمٍ: (( فَإِنْ أُغْمِيَ عَلَيْكُمْ فَاقْدُرُوا لَهُ ثَلَاثِينَ )). وَلِلْبُخَارِيِّ: (( فَأَكْمِلُوا اَلْعِدَّةَ ثَلَاثِينَ )).

Prenosi se od Ibn Omera, radijallahu anhuma, da je rekao: „Čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: 'Kada ga (mlađak) vidite, postite, a kada ga vidite, mrsite se, a ako vam se zakloni, onda mu odredite[1].'“ Muttefekun alejhi. [2]

Muslim prenosi: „A ako se naoblači, odredite trideset (dana).“ A kod Buharije stoji: „Pa upotpunite broj na trideset (dana).“

وَلَهُ فِي حَدِيثِ أَبِي هُرَيْرَةَ ت: (( فَأَكْمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلَاثِينَ )).

On prenosi u hadisu Ebu Hurejre, radijallahu anhu: „Upotpunite broj (dana) ša'bana na trideset.“ [3]

Također, shodno viđenju mlađaka za početak mjeseca Zul-Hidžeta u noći Petka 01.12.1432 hidžretske godine što odgovara 28.10.2011 godine, PONEDJELJAK 05.12. 2011 godine (ili 10.01.1433 hidžretske godine po Ummu El-Kurra računanju) je DEVETI DAN MUHARREMA, a UTORAK 11.01.1433 hidžretkse godine što odgovara 06.12.2011 godine je DAN AŠURA (tj. deseti dan Muharrema). Shodno viđenju mlašaka za prethodni mjesec Zul-Hidždže.

Molimo Allaha, azze ve dželle, da primi od svih postača njihov post kao i druga dobra dijela, a On je tome Kadar i Moćan. I na kraju neka je salavat i selam na Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

VRHOVNI SUD SAUDISKE ARABIJE

DANA: 09.01.1433. H.G. – 04.12.2011. G

Pripremio i preveo: Safet Suljić, Fakultet Islamkog Prava- Riyad

izvor: www.et-taqwa.com

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 1659
4.12.2011 19:16:11   
Cenzura83
Darge moje imam nijet sutra i prekosutra postiti kad sam pročitala vaše postov, pa bih vas molila da mi samo napišete do koliko sati ujutro se može sehuriti?
i jel idu ova dva dana ili tri?

(odgovor članu rukajja_)
Neposredna veza do poruke: 1660
   [Obrisana poruka]
4.12.2011 20:29:02   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Cenzura83)
  Neposredna veza do poruke: 1661
4.12.2011 20:32:36   
rerica
IZVORNA PORUKA: Cenzura83

Darge moje imam nijet sutra i prekosutra postiti kad sam pročitala vaše postov, pa bih vas molila da mi samo napišete do koliko sati ujutro se može sehuriti?
i jel idu ova dva dana ili tri?

Cenzura mila prvo da te Allah nagradi na nijetu,drugo jutru mozes jesti do 5:15.a u utorak do 5:16....
Ja sam danas postila mislila sam da je sutra Jevmi Asura,al ne bitno da Allah ukabuli i danasnji dan posta,a naravno postit cu i sutra i prekosutra aBd....user posted image

Zavisi u kom gradu zivis,ti napisi pa cemo bas da utvrdimo....user posted image

< Poruku je uredio rerica -- 4.12.2011 20:34:16 >

Neposredna veza do poruke: 1662
4.12.2011 20:51:33   
Cenzura83
Hvala vam ženice moje, i ja sam se poslije sjetila da na netu potražim vaktiju, pa sam našla na rijasteu i skinula sebi tu, mada je ona za Sa, ja sam u Gračanici, ma tu je to negdje. Hvala vam i da nam Allah dž.š. ukabuli naš post

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 1663
4.12.2011 21:08:17   
jasmin
Drage moje zenice,mlade djevojke i sve ostale dobne skupine :).Zelim da sutrasnji post,kao i dan jevmi asure hairli ispostimo i da nam Allah ukabuli dobra djela i da nam nagradu koja se za taj post obecava.

Neposredna veza do poruke: 1664
5.12.2011 18:16:44   
gerberka
jasmin molim te ako znas da li ima istine u tome da se ne treba raditi utorkom i petkom do dzume? uvijek sam tu u dilemi...ako ne smije da li je to negdje potkrijepljeno! hvala mila ! 

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1665
5.12.2011 18:23:54   
jasmin

IZVORNA PORUKA: gerberka

jasmin molim te ako znas da li ima istine u tome da se ne treba raditi utorkom i petkom do dzume? uvijek sam tu u dilemi...ako ne smije da li je to negdje potkrijepljeno! hvala mila ! 

Draga moja,musliman aktivno koristi svaki trenutak svog zivota,u islamu nema nerada,tako da je taj nerad utorkom i petkom do dzume cista izmisljotina.Kao i nepranje vesa odredjenim danima,ne rezati nokte tad i tad...dakle nema veze s vjerom.

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 1666
5.12.2011 18:57:25   
mala_sa
Zenice meni treba mala pomoc:
Moze li mi neko napisati kako se zanijeti sad post ova 2 dana?? Ja sam jutros zanijetila na bosanskom, jer nisam bila sigurna, pa da ne pogrijesim... A sutra bih voljela normalno da zanijetim aBd...

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1667
5.12.2011 18:59:34   
jasmin
Nema nikakvog posebnog nijjeta rijecima.Zanijjetis srcem post dana asure,slijedeci sunnet Poslanika sallallahu alejhi we sellem.On nikada nije nijjete izgovarao jezikom.

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1668
5.12.2011 19:02:06   
rerica
Jucer i danas sam postila user posted image user posted image jos sutra i da Allah insAllah ukabuli....
Amin....

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1669
5.12.2011 19:11:43   
gerberka
hvala jasmin user posted image

(odgovor članu rerica)
Neposredna veza do poruke: 1670
5.12.2011 19:47:38   
ananas_ze
da vam Allah ukabuli post drage -amin! ja nisam mogla danas postiti  i jedva cekam sutra aBd user posted image

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesrećan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom a zemlja obnavlja proljećem.

S~proljeće~ 05.04.2014.
S~zvijezda smijalica~ 06.03.2017

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 1671
5.12.2011 19:54:25   
mala_sa
Hvala Jasmin, ma i ja bas ovako zanijetim kako si ti napisala; ali mi danas naumpade da ima nijet za Ramazanski post, pa reko mozda ima i za dan Asure... user posted image

Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)

Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)

(odgovor članu ananas_ze)
Neposredna veza do poruke: 1672
5.12.2011 20:11:02   
DM
Ja iz zdravstvenih razloga ne mogoh postitiuser posted image ali sam postila prvih 5 dana muharrema...i bujrum na ašuruuser posted image

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu mala_sa)
Neposredna veza do poruke: 1673
   [Obrisana poruka]
5.12.2011 21:28:32   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu DM)
  Neposredna veza do poruke: 1674
5.12.2011 21:57:42   
jasmin
Bas tako Imanchek,djela se cijene prema namjerama,pa ces insaallah imati nagradu.Ja i muz smo postili danas,ostaje nam jos sutra.Da nam Allah ukabuli svima.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 1675
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  65 66 [67] 68 69   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  65 66 [67] 68 69   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *