jasmin
|
Draga moja lajlac,stid je dio imana,ali zaista ne trebas imati stida kada pitas o vjeri,o znanju opcenito,opusti se i pitaj,svi ucimo i svi smo zeljni znanja.Kur`an je posljednja objava Stvoritelja svjetova i objavio ju je Uzviseni kao milost i lijek vjernicima.Kad je u pitanju lijek,odnosi se i na fizicki i na psihicki,no vise je baziran na psihicko lijecenje insana,tako da je ovaj kur`anski ajet dokaz da ucenje bilo koje sure iz Kur`ana S RAZUMJEVANJEM(ovo je jako bitno,ako ne znamo arapski onda je neophodno citati prevod kako bismo razumjeli poruke i pouke sure koju ucimo) odagnava covjekove brige,muke i olaksava mu da na zivot gleda puno bolje,jednostavnije.Kada citas prevod Kur`ana shvatas da je sve apsolutno bezvrijedno,da je Vjecan samo Uzviseni Allah i da sve svoje brige otkrivas pred Njim i niko ih osim Njega ne moze otkloniti.Draga moja,uzmi abdest i uci suru Al-Fadzr (Zora),uci ju nekoliko puta i obavezno citaj prevod.Prevod je neophodan.Zatim podigni ruke i zahvali Allahu,donesi salavat na Poslanika Muhammeda,i onda olaksaj dusu,moli i trazi od Allaha sta zelis,a onda se iskreno osloni na Njega.Znaj da ti se ruke nece vratiti prazne.Ja cu ti sada kopirati neke dove koje mozes uciti za olaksanje briga. Od Enesa, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: «Allahov Poslanik je učio: 'Allahumme inni e'uzu bike minel-hemmi vel-huzni vel-'adžzi vel-keseli vel-buhli vel-džubni ve dal'id-dejni ve galebetir-ridžali.''' (Buharija) (Allahu moj, utječem Ti se od brige i tuge, od nemoći i lijenosti, od škrtosti i kukavičluka, od tereta duga i da me ljudi nadvladaju.) Prenosi Ibn Abbas, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao običaj učiti: ''Allahumme leke eslemtu, ve bike amentu, ve 'alejke tevekkeltu, ve ilejke enebtu, ve bike hasamtu. Allahumme inni e'uzu bi'izzetike la ilahe illa ente, en tudilleni, ente-l-hajju ellezi la jemutu, vel-džinnu vel-insu jemutun.'' (Allahu moj, Tebi se predajem i pokoravam, u Tebe vjerujem, u Tebe se uzdam, Tebi se kajem, i uz Tvoju pomoć se borim. Allahu moj, utječem se Tvojoj moći – nema boga osim Tebe – da me u zabludi ostaviš. Ti si Živi koji ne umire, a džinni i ljudi umiru.) Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: ''Jedne noći ustala sam iz postelje i tražila Poslanika, pa sam u mesdžidu svojom rukom napipala vanjski dio njegovih stopala koja su bila uspravljena. Govorio je: 'Allahumme e'uzu biridake min sehatik, ve bi mu'afatike min 'ukubetik, ve e'uzu bike minke la uhsi senaen 'alejke, ente kema esnejte 'ala nefsik.''' (Allahu moj, utječem se Tvome zadovoljstvu od Tvoje srdžbe, Tvome oprostu od Tvoje kazne,utječem se Tebi od Tebe. Ja Ti nisam u stanju iskazati hvalu koju zaslužuješ, Ti si onakav kao što si sam Sebe pohvalio.) Priča Ukbe ibn Amir, radijallahu anhu: «Jednom prilikom išao sam sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa mi reče: 'O Ukbe, reci!' Ja sam upitao: 'Šta ću reći, Allahov Poslaniče?' On je šutio, a zatim mi je ponovo rekao: 'O Ukbe, reci!' Ja ga ponovo upitah: 'Šta ću reći, Allahov Poslaniče?' On je opet šutio, a ja sam Allaha molio da me iznova upita. Zatim mi se opet obrati i reče: 'O Ukbe, reci!' 'Šta ću reći, Allahov Poslaniče?', upitao sam. On reče: 'Kul e'uzu bi rabbil-felek (Utječem se Gospodaru svitanja).' Ja sam suru proučio sve do kraja, a on mi opet reče: 'Reci.' 'Šta ću reći, Allahov Poslaniče?', upitao sam. On reče: 'Kul e'uzu bi rabbi-n-nas (Reci: Utječem se Gospodaru ljudi).' Ja sam je proučio sve do kraja, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: 'Niko nije molio boljom dovom, niti je iko tražio bolju zaštitu.'''[1] Na kraju,draga moja,molim Allaha da ti olaksa tvoje brige i da ti da lijek u Kur`anu.