jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (19.2.2013 23:30:57)
|
IZVORNA PORUKA: ena23 kad je dernek nek i hala gori, evo jos jedno: nisam klanjala duzi period svog zivota i odlucila sam sada da bih mogla uz redovne namaze naklanjati uvjek i farzove koje nisam klanjala, nesto mislim, ako sljedecih 13tak godina tako budem radila naklanjat cu sve sto sam propustila [sm=jezicek.gif] jesam li na pravom putu, sta vi mislite? Nisi dužna naklanjati ono što si propustila. Dužna si se iskreno pokajati,vjerujem da već jesi i truditi se da ustraješ na namazima do kraja svog života i da se trudiš ne propustiti sunete. Ako možes klanjaj i nafile poput duha namaza i sl,kako bi ti Allah nafilama nadoknadio propušteno. Još o sehvi sedždi... Što se tiče sehvi-sedžde, tj. šta je i kako se čini: Sehvi-sedžda je sedžda koju klanjač čini prije ili poslije namaza kako bi nadoknadio propust (grešku) koji mu se dogodio u namazu. Ti propusti (greške) dijele se u tri vrste: dodavanje, oduzimanje i sumnja u tačan broj rekata. Što se tiče načina činjenja, ako se čini prije selama (zato jer je nešto oduzeto u namazu), čovjek učini dvije sedžde donoseći tekbire prilikom odlaska i povratka sa sedžde, a zatim se preda selam. A ako se čini poslije selama (zato što se nešto dodalo), na isti način se učine dvije sedžde, nakon kojih se preda selam po drugi put, bez učenja ''Ettehijjatu''.
|
|
|
|