RE: Zene sa Hidzabom (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

mama x3 -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 17:27:52)

http://www.besplatniseminarskiradovi.com/PEDAGOGIJA/Porodicni-odgoj-u-islamu.htm

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 21:00:41)

Nije li grijeh ono crtanje s kanom po tijelu?

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 21:11:47)

IZVORNA PORUKA: SdZ

To je slično tetovaži, a ona je zabranjena. Dakle, nikakvo crtanje i slikanje po tijelu nije šerijatski prihvatljivo

Znaci,tetovaa s kanom ili nečim drugim nije dozvoljena, bila privremena ili trajna.

SdZ -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 21:14:03)

A ja sam bas suprotno cula. [sm=zmeden.gif] Da je dozvoljeno jer se sapira s vodom.
Bas sam zbunjena.[sm=zmeden.gif][sm=smiley13.gif]

mama x3 -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 21:17:14)

IZVORNA PORUKA: rerica

To je slično tetovaži, a ona je zabranjena. Dakle, nikakvo crtanje i slikanje po tijelu nije šerijatski prihvatljivo

Znaci,tetovaa s kanom ili nečim drugim nije dozvoljena, bila privremena ili trajna.

izvini jel mozes ovo pojasniti.

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 21:27:10)

http://www.mullasadra.ba/component/javoice/Pitanja%20/1117-tetoviranje-kanom

aazra -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 22:41:20)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Skvo, ima nas puno koji 'hakujemo' temu a neodgovaramo opisu iste[sm=smiley36.gif]

I ja ovdje spadam [sm=smiley4.gif]

Ali bas mi je zato super tema...ove zene koje nose hidzab uvijek su raspolozene da nekoga posavjetuju, i ova razmjena iskustava, razmisljanja je bas pozitivna, ne osjecam se nimalo manje vrijednom jer ja tu ne spadam (po nazivu teme) niti se osjeti ta razlika...[sm=smiley31.gif]

rerica -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 22:56:01)

IZVORNA PORUKA: aazra

IZVORNA PORUKA: Iman83

Skvo, ima nas puno koji 'hakujemo' temu a neodgovaramo opisu iste[sm=smiley36.gif]

I ja ovdje spadam [sm=smiley4.gif]

Ali bas mi je zato super tema...ove zene koje nose hidzab uvijek su raspolozene da nekoga posavjetuju, i ova razmjena iskustava, razmisljanja je bas pozitivna, ne osjecam se nimalo manje vrijednom jer ja tu ne spadam (po nazivu teme) niti se osjeti ta razlika...[sm=smiley31.gif]

svim ljudima dobre volje,bujrum...

treće -> RE: Zene sa Hidzabom (9.2.2013 23:15:57)

[sm=smiley20.gif]
IZVORNA PORUKA: mama x3

http://www.besplatniseminarskiradovi.com/PEDAGOGIJA/Porodicni-odgoj-u-islamu.htm

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (10.2.2013 12:58:00)

Znate li kako postaviti pitanje na minber.ba? Kad se otvori stranica ima gore: pitanja i odgovori i kad to otvorim ima pise kontakt, je li se tu pise pitanje? Ja ne vidim nigdje drugo da ima za pisati pitanje.

mama x3 -> RE: Zene sa Hidzabom (10.2.2013 17:07:41)

IZVORNA PORUKA: Daliyah92

Znate li kako postaviti pitanje na minber.ba? Kad se otvori stranica ima gore: pitanja i odgovori i kad to otvorim ima pise kontakt, je li se tu pise pitanje? Ja ne vidim nigdje drugo da ima za pisati pitanje.

Jeste. mm je tako postavljao piatanja.

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (10.2.2013 17:47:53)

IZVORNA PORUKA: mama x3

Jeste. mm je tako postavljao piatanja.

Ok, hvala [sm=smiley1.gif] Ja sam isto jednom tako postavila pitanje i nisam dobila odgovor, pa sam pomislila da nije tako.

mama21e -> RE: Zene sa Hidzabom (11.2.2013 15:40:13)

IZVORNA PORUKA: treće

Kad klanjam stavim je pored sebe i ona se tad usuti i samo me posmatra Isto kad ucim Kur'an stavim je u krilo i uzmem joj rukice i milujem Kur'an i poslije ona to sama radi .... Dosta je bitno da dijete vidi sta mi radimo, jer ipak mi smo njihovi uzori i oni ce raditi ono sto mi radimo... Ja cu se truditi i molim Allaha dragog da nam svima olaksa i da uspijemo izvesti ovu djecicu na Pravi put! Amin!

Amin,
nisam ni sumnjala[sm=smiley1.gif] u tebe,ljubi muminče, i išAllah i trudilice da dobiju svoj evlad

Amin! [sm=smiley31.gif]

anđelo -> RE: Zene sa Hidzabom (11.2.2013 18:52:28)

MašAllah prijo moja,lijepo mi snahu odgajaš nema šta [sm=love.gif][sm=smiley31.gif]
A moj beban kad obavljam namaz ja ga stavim da leži pored sedžade.On onda tako se ušuti, u mene gleda , a kad obavljam rukju i sedždu on se grohotom smije i onda rukama na sedždi mi miluje lice.Ono što je meni zanimljivo jeste da dok ne obavim namaz on se ne pomjera već sve u mene gleda

mama21e -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 15:46:04)

IZVORNA PORUKA: anđelo

MašAllah prijo moja,lijepo mi snahu odgajaš nema šta [sm=love.gif][sm=smiley31.gif]
A moj beban kad obavljam namaz ja ga stavim da leži pored sedžade.On onda tako se ušuti, u mene gleda , a kad obavljam rukju i sedždu on se grohotom smije i onda rukama na sedždi mi miluje lice.Ono što je meni zanimljivo jeste da dok ne obavim namaz on se ne pomjera već sve u mene gleda

[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]
Osjete prisustvo meleka i tu neku smirenost, zato se i oni umire [sm=love.gif] Ma ljubim ja svog malog pametnjakovica, mashaAllah! [sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif]

Daliyah92 -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 17:48:44)

OT- mama21e, ova bebica na tvom avataru je li tvoja? Premedena je [sm=love.gif]

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 18:28:35)

ja za ovo crtanje kanom nisam cula da je haram, imal kakav valjan dokaz obzirom na to da kana vremenom izblijedi i ne steti tijelu, dok tetovaza steti i ne blijedi?

jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 18:40:26)

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

ja za ovo crtanje kanom nisam cula da je haram, imal kakav valjan dokaz obzirom na to da kana vremenom izblijedi i ne steti tijelu, dok tetovaza steti i ne blijedi?

Zasto je neka lijepa izvedba kanom haram?
Recimo ovaj fazon?
[img]http://img46.imageshack.us/img46/5274/52434310386897974878121.jpg[/img]

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (12.2.2013 19:52:33)

[Sadržaj poruke je obrisan]

treće -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 21:01:12)

Razlog zabrane ne leži u činjenici što je to tetovaža, kana ili tome slično, već zato što biva uzrokom nereda u društvu i potiče strasti na zabranjen način. Sa islamskog gledišta, dok se po pitanju neke stvari pouzdano ne dokaže njezina zabranjenost, može se koristiti. Uzvišeni Bog, baš kao što je zabranio da se dozvoljeno smatra zabranjenim, isto tako zabranio je da se zabranjeno drži dozvoljenim. Pa prema tome, ne treba pridavati važnost svemu što se napiše ili negdje pročita. Namaz sa rukama, nogama ili noktima iscrtanim kanom nije problematičan i ispravan je. Ono čega se treba ovdje kloniti, jesu ozljede koje se mogu nanijeti tijelu ili duši pojedinca, a i samom društvu. S druge strane, to što je tetoviranje kanom tradicija Arapa, nije dokaz za njenu dozvoljenost, niti izlaže njezinu filozofiju. Možemo zaključiti da nešto nije zabranjeno, sve dok nemamo čvrstu potvrdu o njegovoj zabranjenosti.

sljedeće je sa rijaset_.ba
Pitanje

Selam.

U zadnje vrijeme u mojoj okolini pojavili su se neki modni trendovi iscrtavanja određenih dijelova tijela kanom ili knom... Zanima me kakav je stav islama po tom pitanju? Da li ima ikakve smetnje ako iscrtam ruku kako je predstavljeno na slici?

Odgovor

Esselamu alejkum!

Ne bismo Vam preporučili da to činite, jer privlači poglede, posebno ako bi se te šare nalazile na otkrivenom dio tijela koji inače treba biti pokriven pred strancima. Takve šare imaju stanovitu sličnost s tetovažom.

http://www.ordinacija.hr/zdravlje/preventiva/tetoviranje-kanom-uzrokuje-leukemiju/

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 21:09:56)

trece hvala na svim informacijama, ja bas i ne bih na rukama sarala, nego negdje gdje se ne vidi[sm=smiley1.gif]

treće -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 22:06:29)

i ja kontala tabane bih jedino mogla,
jedna moja jaranica tako sebi napravila šare , kao da iznenadi muža, a on se zaprepastio[sm=smiley3.gif] i vidio da se malo i rastužila zbog reakcije pa joj rekao" ma hajd` opraće" se k`o da je utješi

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 22:57:18)

ja bih iznad noznog zgloba, sta fali tu? mislim sto moraju biti ruke?

mama21e -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 23:04:12)

Jeste, moja Sukejna [sm=smiley1.gif] Hvala ti [sm=smiley31.gif]

ananas_ze -> RE: Zene sa Hidzabom (12.2.2013 23:20:28)

IZVORNA PORUKA: mama21e

Jeste, moja Sukejna [sm=smiley1.gif] Hvala ti [sm=smiley31.gif]

da ti Allah cuva i bude zadovoljan njome, amin! a ime, malo je reci da mi se svidja [sm=love.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  135 136 [137] 138 139   Sljedeća stranica >   >>