cinceza -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (28.6.2012 16:18:48)
|
zakuhalo se ovdje pravo [sm=jezicek.gif], evo ja bih i po cijenu linca nesto ispricala. Prosli mjesec iz svicarske dosla moja rodica u nase krajeve sa svojim momkom. on svabo. njeni su roditelji rastavljeni, dakle u bosnu dolazi kod oceve familije (koju vidja jako rijetko). momka vidjamo svi po prvi put. on dusa od covjeka, ne razumiju moji njega puno a ni on njih ali momak zove amidja kako zove rodica mog oca, mamu zove tetke. Mislim moja mama nije ni mojoj rodici nista (po krvi ako se gleda), ali eto kako je i problem u komunikaciji taj njegov gest je reako vise od 1000 rijeci. Momak je time poslao signal kako bi i on volio da ga se prihvati kao svog, sto i jesmo zaista ali ne vjestacki nego bas od srca jer je to bilo tako sipmaticno. Niko ga nije htio omalovaziti, niti je neko od mojih rekao slusaj, ja sa tetka za tebe mali [sm=jezicek.gif]. Momak je uz divan osmjeh tus-muc to izgovarao. sta je prdukt tako jednostavnog gesta. Upoznali smo momka prvi put i cesto smo u kontaktu, smijemo se zajedno imamo planove i njih posjetiti. sa druge strane moja mala mog tatu zove po nadimku a ne dedo i njemu srce ogromno jer je ona to uspjela izgovoriti. poenta price je da su vazni odnosi, ako se nekom nesto naredi nije prirodno i usiljeno je i necu te nikako zvati. ako nesto osjecas prirodno zasto to ne bi i uradili. Jos jedan primjer je nova snaha kod nas kojoj je receno da svekrvu niposto ne zove mama vec teta R. Posljedica ovoga je da se teta R. ignorise kao da je Bog nije ni stvorio sto je po meni i zasluzila. Ono kako ce te neko zvati se ne naredjuje, to se ili zasluzi ili ne i kraj price. Mogu ja pricati zovi me kraljica elizabeta ali koje fajde od toga? nema tu nikakvih odnosa vise. Zaci neko sa svojom nametljivoscu (tvrdoglavoscu) upropasti medjufamilijarne odnose, zbog toga kako ce se ko zvati. Nije mi to jasno stvarno?! Ja svkre i svkrvu zovem, mama i (dedo slatko mi i nemu oci sjaje kad ga tako zvonem jer je ponosni dedo). eto tako mi prirodno bilo, nije me niko silio (ne bi ni moglu da su htjeli), ne bih se udavala za covjeka sa takvikm roditeljima. Odmah bi i on imao naredbodavne osobine (jer za bolje ne zna). dakle, sasvim mi je prirodno zvati moje mama i dedo, kao sto svoje roditelje zovem mama i tata. Moj muz moje isto tako zove. istona, oni se ne bi ljutili da ih zovemo i krompir i papuca sve dok su nam odnosi ok. Sto se tice raznih strahova o razvodima i odnosima tipa sta bi bilo kad bi bilo, time se nezmaram zaista. cemu trositi energiju na nesto se jos nije desilo a mozda nece nikad. Ako se pak dogodi onda vazi parola kako dosli tako prosli (ima jos mama sa sinovima [sm=smiley36.gif]). Malo me bas rastuzila ova tema moram priznati, zar zena mora sebi da stvara neprijatelje u roditeljima svog voljenog da bi bila postovana i da bi se tako osjecala? Sto ne moze sva fino ljudski, nego mora se odmah ko u zivotinjskom svijetu nametnuti dominacija da sacuvas integritet. ja ne volim da mi se nesto naredjuje bilo npr. teta bilo mama, nisam maloumna zvacu te kako ja hocu ili te krizam sa spiska(sto je svakako bolja opcija od da je pojedem za rucak[sm=jezicek.gif]).
|
|
|
|