RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodica i partnerski odnosi

Poruka

berni -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 7:18:06)

Jedna je majka, i svi ostali stariji od mene su na Vi cisto iz postovanja. Kad dodju djeeca .mogu im biti nane i dede.
Muka mi je kad cujem da snaha svekrvu zove mama, a poslije o njoj drvlje i kamenje..
Za 3 godine braka nisu mi rekli da im smeta, a i moj mm se isto ponasa prema mojoj mami i nemamo problema.

ananas_ze -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 7:20:14)

ma hajde de, jedna je majka i ovo i ono, kad mm moju mamu bude zvao mama i ja cu njegovu

dambolina -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 8:09:13)

moja mama je preselila prije 10 godina i ja stvarno ne mogu zamisliti okolnosti pod kojima bih neku drugu - bilo koju - zenu zvala mama. Svekrvu pogotovu. Ona je dobra zena, ali iz postovanja prema svojoj majci tu titulu ne bih mogla nikome drugom pripisati.

MicoTico -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 8:48:38)

Ni ja ne mogu zamisliti da svekrvu zovem mama. Mislim da bi i ona umrla od šege kad bi je tako nazvala, jer je ni mm ne zove "mama" nego imenom.
Ja je zovem "baka", od kada se M. rodila, a  do tada teta V.
Svekra sam zvala "deda".

SREĆNA -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 9:21:32)

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

ma hajde de, jedna je majka i ovo i ono, kad mm moju mamu bude zvao mama i ja cu njegovu

Bogami neću ni tada

Galicia -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 10:20:58)

Odkako ih vise ne zovem nikako, zivot mi je krenuo na bolje. [sm=smiley36.gif]

Chilli -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 10:36:43)

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: Galicia

Odkako ih vise ne zovem nikako, zivot mi je krenuo na bolje. [sm=smiley36.gif]

bebaa -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 10:38:09)

ja inače telefonom.......[sm=smiley36.gif]

shej -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 10:46:49)

Ja svekrvu zovem imenom, do nedavno sam je persirala ali sada vise ne, glupo mi jer smo u istoj kuci [sm=zmeden.gif]

ananas_ze -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 12:11:17)

IZVORNA PORUKA: SREĆNA

IZVORNA PORUKA: ananas_ze

Bogami neću ni tada

to kazem jer ce to biti Nikada [sm=smiley36.gif]

aazra -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 12:13:34)

IZVORNA PORUKA: bebaa

ja inače telefonom.......[sm=smiley36.gif]

[sm=smiley20.gif]

Ja svoju pozeljela sinoc je bas iscmakala nisam je dugo vidjela nesto mi valjda doslo [sm=smiley36.gif]

A inace ih zovem imenom..i jos persiram [sm=smiley1.gif]

dandi84 -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 12:23:55)

Čika S. i Teta V i još + persiram i nikako ne bih mogla drugačije...[sm=smiley1.gif]

ljiljo -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 12:28:13)

na pocetku sam ih persirala, kada se rodio A svekrvu sam pocela zvati imenom a svekra dedo i imenom

aazra -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 12:59:58)

IZVORNA PORUKA: ljiljo

na pocetku sam ih persirala, kada se rodio A svekrvu sam pocela zvati imenom a svekra dedo i imenom

Meni ovo bas nije ok, to izbjegavam, ako su dedo i nana mom djetetu nisu meni...mozda to nekome i ne smeta, ali ja izbjegavam, posebno je ruzno kad djeca svoje vlastite roditelje pocnu zvati "dedo i nana"..ali, to je sve do odgoja i kulture...

sara09 -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 13:09:59)

ja svoje ne zovem nikako,oni sami dodju[sm=smiley36.gif]

niki83 -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 13:12:26)

Azra izvini..ali kakve veze odgoj ima s tim da i svoje roditelje zovemo nenama i dedama ako su to postali [sm=zmeden.gif] Pa nekima je to jedna od najljepsih titula koju su za zivota stekli! I na kraju krajeva sta bi rekla "djeci" koja i svoje roditelje zovu imenom..sve je to stvar izbora ili mozda sredine u kojoj zivimo!

idana_85 -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 14:09:55)

Ja sam svojima prvi dan rekla da ih ne mogu zvati mama i babo, jer ja imam mamu i tatu i tesko mi je nekog drugo tako zvati i da bih osjecala da mi je mm brat,ako bi nam bili isti mama i babo. Njima je bilo svejedno, i sami su rekli zovi ti nas imenom i mi cemo tebe. Na pocetku sam ih persirala, ali je svekar insistirao da prestanem i s njim sam vrlo brzo bila na ti,a svekrvu sam persirala sve do poroda. Nakon sto je prisustvovala mom porodu bilo mi je vise glupo da joj govorim vi, ipak sve je vidjela :)
Nekad kazem nani ili deda, ako nesto govorimo o R, u sustini ih zovem imenom. Mene svekar uglavnom zove nevjesta ili imenom,a svekrva imenom.

MicoTico -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 14:11:39)

IZVORNA PORUKA: niki83

Azra izvini..ali kakve veze odgoj ima s tim da i svoje roditelje zovemo nenama i dedama ako su to postali [sm=zmeden.gif] Pa nekima je to jedna od najljepsih titula koju su za zivota stekli! I na kraju krajeva sta bi rekla "djeci" koja i svoje roditelje zovu imenom..sve je to stvar izbora ili mozda sredine u kojoj zivimo!

da potpišem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

aazra -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 14:11:43)

Moji to ne vole...ni ja tako ne bih zvala roditelje od muza sve i da njima ne smeta. Sta ja znam , to je tako. Recimo, tetka mi je pricala da ju je majka (moja nana rahmetli) bas "naruzila" kad ju je zovnula nanom..i da joj rekla "Nana sam tvojoj djeci, a ne tebi, tebe sam rodila" i od tad se to prenosi s generacije na generaciju...[sm=jezicek.gif]

P.S. Nemam nista ni protiv cijeg i bas me briga ali meni je ruzno i ne dozivjela da me vlastito dijete zove "nanom" [sm=jezicek.gif]

MicoTico -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 14:12:59)

IZVORNA PORUKA: aazra

Moji to ne vole...ni ja tako ne bih zvala roditelje od muza sve i da njima ne smeta. Sta ja znam , to je tako. Recimo, tetka mi je pricala da ju je majka (moja nana rahmetli) bas "naruzila" kad ju je zovnula nanom..i da joj rekla "Nana sam tvojoj djeci, a ne tebi, tebe sam rodila" i od tad se to prenosi s generacije na generaciju...[sm=jezicek.gif]

P.S. Nemam nista ni protiv cijeg i bas me briga ali meni je ruzno i ne dozivjela da me vlastito dijete zove "nanom" [sm=jezicek.gif]

Pa dobro tebi je ružno, ali nije nekulturno. Ili možda jeste[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ja bih voljela da dočekam da jednog dana postanem baka, pa neka me zovu kako god hoće[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

aazra -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 14:22:20)

IZVORNA PORUKA: MicoTico
Pa dobro tebi je ružno, ali nije nekulturno. Ili možda jeste[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ja bih voljela da dočekam da jednog dana postanem baka, pa neka me zovu kako god hoće[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

Da se ispravim...naravno da to nije najvaznije.

No ja sam iz cudne porodice, tj. muhanate, svi imaju svojih nekih musica pa se prenijelo i na mene valjda...[sm=smiley2.gif]

Ali, naravno, ostajem pritom da me niko nece zvati "nanom" osim unuceta ako ga budem imala, a ko zna kakva su vremena ne zivim u pretjeranoj nadi da cu ga docekati [sm=smiley36.gif]

bebaa -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (26.11.2013 17:37:54)

IZVORNA PORUKA: sara09

ja svoje ne zovem nikako,oni sami dodju[sm=smiley36.gif]

ovaj mi je do sad najbolji.......[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

anandi -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (27.11.2013 8:43:18)

svekra nemam,a svekrvu i ne zovem evo 5-ta godina cekam da se pogledi susretnu [sm=smiley36.gif] Zahtjeva da je zovem mama, zato sto je ona mene prihvatila ko da sam joj kcerka,a ja ne mogu preko jezika da si pita [sm=smiley36.gif] bez obzira sto je ona dobra zene.
I da kako da je zovem kad sam vec 5-ta god u braku a meni moja sveki nije nikad dosla, ne zna ni gje joj sin zivi. To je postovanje prema nasem braku.

idana1812 -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (27.11.2013 9:11:09)

IZVORNA PORUKA: anandi

svekra nemam,a svekrvu i ne zovem evo 5-ta godina cekam da se pogledi susretnu [sm=smiley36.gif] Zahtjeva da je zovem mama, zato sto je ona mene prihvatila ko da sam joj kcerka,a ja ne mogu preko jezika da si pita [sm=smiley36.gif] bez obzira sto je ona dobra zene.
I da kako da je zovem kad sam vec 5-ta god u braku a meni moja sveki nije nikad dosla, ne zna ni gje joj sin zivi. To je postovanje prema nasem braku.

Ne nerviraj se oko ovoga, zaista nije vrijedno. Bitno ti je da svom muzu objasnis da ti ne zelis da je zoves mamom, da je ona njegova majka i da ces je zvati imenom. Ja sam tako u startu napravila. Oni, i svekar i svekrva, zovu imenom, kad me zezaju zna biti ono snajka, ja tad vratim u javnosti svekrvo i na tome ostane. Sad kako je dijete rodjeno, znam reci dido i nana jer tako ih dijete zove. To sto ti nije dosla, sta ces. To je jos manje vrijedno. Pokusaj ne nervirati ni sebe, ni muza, a ni nju oko toga. Uzivaj u zivotu.

anandi -> RE: Kako zovete svekrvu i svekra? (27.11.2013 9:22:22)

Mene je moja vec upozorila da je ne zovem nena kad se aBd porodim [sm=smiley36.gif]
Mi i ne zivimo u istom gradu, a mm nema ni brata ni sestru, jedinac i sad kad dodem jednom u mjesecu na konak ona ocekuje da je zovem. Muz samo suti, ma mojoj je strani, al et kaze de molim te zeno jednom u mjesecu reci joj mati da me spasis svade i zbog mira u kuci. Zovnula sam je par puta i ona hoce da se skine s pameti od dragosti, znaci od Bajrama do Bajrama [sm=smiley36.gif]
Moja mama nenu zove neno, a ne mati. Kaze nena sama rekla neka svako svoju mater zove mati, i nisam navikla.Hvala Bogu nemam nikakvih problema s mm, i ne zivim s njom pa cu pokusat zamislit svoju mamu i reci mati, to kad joj dodem samo zbog mm. Opet kad skontam ona je njega odgojila i lijepo vaspitala, ne pravi razliku izmedu nas i dala ga meni. A sta se moze ona je onaj stari tip svekrva, to je ono kad kolegice u firmi sjedu i podu glabat snahe a ona mene uvijek hvali, pa je sad spopadaju snaha nema postovanja.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>