RE: Anksioznost (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Zdravlje

Poruka

HNF -> RE: Anksioznost (9.4.2015 23:08:31)

Drage moje zene, evo da vam se i ja javim nakon dugo vremena. Ne pamtim kad sam zadnji put pisala, ali eto s vremena na vrijeme uletim pa malo procitam. Vidim da imamo i novih clanica, dobrodosle, i ovdje slobodno pistite, naci cete korisne savjete, ohrabrenje i razumjevanje. Meni kad je bilo najteze ja bih ovdje pisala. Hvala bogu, ja sam sada ok. Htjela sam da kazem ovim novim clanicama, da za sve postoji izlaz i rjesenja,. Ja sam isto najvece strahove imala kad sam sama, imala sam i te ruzne misli, strahove, drhtavicu, ma sve simptome kao i vi. Ali radom na sebi i psihoterapijom hvala bogu to se sve prevazidje. Morate shvatit da svaki strah ili panicni napad dolazi od misli. Misli su te koje sve pokrenu. Javi ti se neka misao, ona izazove strah, pa onda ona pitanja sta ako, eto ti onda i tjelesnih simptoma, drhtavica, nesvjestica, gubitak daha i eto panike. i sve tako u krug. Kad naucite zivjeti sad u ovom trenutku, znaci u sadasnjosti, ne razmisljajuci sta ce biti za 5 minuta, jer to niko ne zna.Kad shvatite da su to samo misli, i nista drugo, kada pocnete mijenjat svoje navike, pocnete mjenjat sebe, pocnete sebe stavljat na prvo mjesto, naucite reci NE, naucite se zauzet za sebe, a ne sve sutit i trpit i gurat u sebe, e tad cete biti bolje. Niko ne kaze da je to lak posao, tesko jest, ali je to jedini nacin da se izadje iz tog zacaranog kruga zvanog aksioznost. Ako ko ima kakvih pitanja, tu sam. Puno vas sve pozdravljam.

bolje sutra -> RE: Anksioznost (10.4.2015 1:25:02)

Evo ja se nisam javljala,ali sam citala vase postove.Kriza moja je nestala,nekako mi se cini da mi uvijek bude losije kad se mjenja godisnje doba?ne znam dali je netko jos to primjetio.
Sad kad sam dobro,lako je rec da mi se sad dogodi panicni-odnosno neki tjelesni simptom tako snazan da bih ga pobijedila.
Međutim,neda se to.Dodje mi tako lose,da nemogu to smanjit ni cinjenicom da mi je to 1000 puta bilo i da je to 1001.
Kad razmisljam kako bi pomogla savjetom osobi koja to prozivljava-ne znam lijek-ali znam da trebate ucinit sve pretrage da se uvjerite da nije nista fizicki,drugi korak naci si dobrog psihologa/psihijatra i na kraju i tablete su tu(iako nikomu nije drago)ali kad mi je lose popila bih i...
Ja sam kroz sve to prosla ali nekako nemislim na to,dodju teski dani(kad pomislis zar opet,zasto ja)ali Bog zna sve najbolje,na vjeru se oslonite( bez obzira kojoj svatko od nas pripada).
Svega sam ja tu napisala,ne znam dali je ista od pomoci,ali imala sam dobru namjeru.

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (14.4.2015 11:14:48)

Pozz drage moje kako ste...prja li vam proljeće i lijepo vrijeme...Meni istinski ovo sunce budi energiju...svaki dan organizujem se za jednu šetnju...Raspoloženje onako kako ja imam običaj reći kao temp. krivulja s padovima i usponima,ali dobro je ...Ne znam da li ste tokom anx. imali problema sa spavanjem u smislu da li ste imale noćne more i sl. Meni se dešava da često sanjam mrtve i to osobe o kojima pretjerabo i ne razmišljam,kad shvatim da sanjam mrtve trznem se iz sna i ne mogu ponovo da zaspem od nekog straha nelagode šta ja znam...Nije mi uvijek tako,ali kad mi je anx. povećana i to mi je jedan od simptoma. Javljajte se ,pišite svaki dan čitam ovaj forum jer jedino se nekako ovdje s velikom pozitivnošću i nadom u opravak pristupa našoj pratilji. [sm=smiley31.gif]

hokey girl -> RE: Anksioznost (15.4.2015 12:55:15)

Cao drage žene. Kod mene s proljecem malo bolje, pa dan-dva nesto me opali, pa opet oporavak i tako svake sedmice. Jucer sam bas imala epizodu 'napada' da sam se bas isplakala i panicila za stvari i ljude koji me preko godinu dana muce, lupanje srca, zadihanost i tako to, i kad sam se smirila nakon sat vremena osjecala sam se tako glupo i nekako me stid same sebe kako je ruzno kad dozivis taj napad panike…
Al danas sam bolje hvala Bogu, vani sam bila 2h i fino mi na suncu, obavljam svakodnevne obaveze, vratim se kuci izmorena, sto mi ne smeta, malo cu da odmorim, evo citam vase komentare :-) i lagano rucak i mm ce kuci i odmah mi bude bolje i ljepse :-)
Isto sam posla da koristim homeopatske preparate, ali mislim da mi treba malo duza primjena da bi to poslo djelovati, pa sam posjetila bioterapeuta i pozitivno se iznenadila da mi napokon neko kaze da nisam luda i da moji problemi su upravo vezani oko preopterecenosti sa mislila koje mi uzrokuju sve zdravs.probleme, i naravno stitna koja utice na sve to. Pa sad idem korak po korak prirodno lijecenje jer sam se zamorila doktora. I dosta sam povrca (zelenog) ubacila u prehranu, pozitivno misljenje, motivacija i tako to i mislim da mi to isto pomaze. Npr. kada negdje putujemo van grada uvijek mi dodju lude misli o udesu i smrti i sl. ali sebi kazem nece biti nista ako Bog da, mm pazljivo vozi, tu sam i ja i pratim sve i odmah mi bude lakse, ali stvarno je ruzan osjecaj kad to ti je u glavi. Mada sam se pitala zasto mi to dodje, i skontam da svaki dan na radiju, vijestima samo cujes tu informaciju i valjda ti udje u mozak.

I znam da nista ne moze preko noci, ima dana kada mi je super bez obzira na vrijeme, ali ne odustajem. I isto pravim sirove sokove od svog moguceg voca i povrca kod nas sto sad ima i to pijem. I osjetim da mi to pomaze, godi mi. Pa probajte i vi, nikad nije na odmet nista ako covjek ima problema sa zdravljem osim anksioznosti.

A to oko snova sto spominjes Moram biti jaka, ne sanjam kao ti, ali neki snovi mi se ponove i stvarno sam jedan dugi period sanjala zmije, i stvarno me to mucilo, i kad se probudim nesto proucim, pokusam se smiriti i sl.

Eto ostajte mi vesele, raspolozene i izdrzat cemo mi ovo jer smo jake :-)

ludara -> RE: Anksioznost (18.4.2015 13:56:16)

pozz od mene ime samo govori sve,ahah,evo i ja očito imam problema sa tom anksioznošću sve pretrage prošla sve ok osim malo kralježnica hiperlordoza i lumbalni dio zamaknuti 2 mm,ali doktori kao sve to ok i da pijem tablete več 3 godine za visok tlak,i sad pitanje ili ako neko ima iste simptome ko ja pa da se pojadamo,jer ja osobno nekad mislim da ču završiti u ludnici od svojih misli,imam vrtoglavicu stalnu,i problem sa vidom kao da nemam oštrine u očima i kao da sam ja u nekom filmu i meni se sve čini nestvarno i tako več skoro 4 godine.kao da sam u nekom tunelu a kad vozim auto katastrofa kao da ču svaki čas past u nesvijest,imala sam i panične napadaje kad sam počela piti antidepresive i prestala odmah s njima,sad sam počela raditi i samo me strah da mi noge ne popuste jer dok hodam imam feeling kao da propadam i kao da ulica ima 3 km a ustvari je 500 m,jednostavno više ne mogu uživat u životu kao prije a sve bih dala da se vratim par godina nazad,ako ima ko kakav prijedlog kako jer antidepresive neču,mada sam jako optimistična osoba ali mi nekako nejde na bolje,hvala pozz

P u r p l e -> RE: Anksioznost (18.4.2015 18:34:59)

Ludara draga :) I ja sam imala sve te simptome i to 10 g sam se borila , i evo skoro 1g nemam problema hvala Bogu. Pila sam i antidepresive, nisam smijela izići iz kuće, na posao išla i to jedva, sreća suprug i ja zajedno radili , pa malo lakše mi bilo. I kad sam prestala antidepr. nakon 2-3 mjeseca katastorfa, nisam imala volje ni zašta i tad se je sve uduplalo od simptoma, iskreno bojala sam se svega i svačega. I trpila sam to 4-5 mjeseci , oslabila skorro 10kg. I onda slučajno naletila na neke kapi, pila ih 1g i sad se ne sjećam kad sam imala panični napad, anksioznost malo se pojavi, ali brzo je se kotarišem. Ali ja bezobzira sto dug period ok se osjećam, ne smijem se usuditi na trudnoću, tako me je strah biti trudna, nije vise ni da će me panični spucati, nego da nešto raste u meni i hoću li crknuti od straha kada se to desi, svakake misli strasne... I da sad po Sarajevu šetam sama i idem svukud sama, što prije nisam smijela ni zamisliti , panični bi me hvatao od razmisljanja o tome a da ne kazem da radim to.. A zivjela sam u dosta manjoj sredini i prije 8-9 mjeseci dosla u Sarajevo. Eto da i ja podijelim malo o sebi [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]

koka i po -> RE: Anksioznost (18.4.2015 18:58:21)

dobrodosla ludaro...
iskreno...malo me je zasmetao tvoj nick odnosno tvoje misljenje o stanju u kojem se nalazis.
mijenjaj pod hitno.
ti si u jednom prolaznom periodu koji ne zasluzuje takav epitet.
ovdje mozes naci dosta savjeta i objasnjenja za tvoje trenutno stanje....onda ces promjeniti citavu sliku koju si stvorila o sebi u svojoj glavi.

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (19.4.2015 18:34:34)

Pozz drage moje,pošto žurim neću duljiti ...Samo da pitam purple o kojim kapima je riječ...Više bih voljela nešto biljno bez AD.Hvala.pišem vam uskoro :*

P u r p l e -> RE: Anksioznost (20.4.2015 15:08:59)

Moram biti jaka riječ je o Naninim kapima (herba firma mislim da se zove) . Ja sam ih pronašla preko interneta, dugo se notala i zovnem ih na nagovor svojih , jer sam kontala o vraćanju na Ad jer bilo je baš teško.. Na biljnoj su bazi, i prave se prema diagnozi.. Meni su pomogle, pa sad.... Ja sam ih u januaru prestala piti, a počela sam u januaru prošle godine i već nakon 12 mjeseca sam počela osjećati napredak.. Sjela u auto i otišla kod svoje mame, pola sata vožnje od mene , a prije je bilo nemoguće, to je nekako prvo bilo od napretka i presretna bila, i polako je jedno po jedno nadolazilo. vjeruj, na kraju sam se sama sebe bojala, toliko sam bila zaglibila :) Et pokušaj i ja sam osdlučila pokušati i nisam nešto vjerovala, a suprotno ispade... Sad da mi je još [sm=nosecka.gif]m=duda.gif] aBd, bla bih presretna..

P u r p l e -> RE: Anksioznost (20.4.2015 15:11:48)

Da se ispravim, nakon jedan do dva mjeseca sam počela osjećati napredak. u prethodnom postu fali crtica između 1 i 2...

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (21.4.2015 15:48:57)

Joj kako mrzim ovo, napišem povelik post i onda ništa...ne prođe :) ali nema veze evo pišem opet.Kako ste ,ne javljate se često nadam se da ste dobro pa vam ovaj forum i ne pada na pamet... ;). ja onako onako,kao i sve mi ima dana letim i onda sam 5 min. neke misli me okupiraju onako iznenada i raspoloženje splasne,ali nedam se. Pokušavam se fokusirati na trenutak na danas.Purple hvala ti za ove kapi.Iskreno kod psihijtra sam naručena u maju,i porazgovarat ću s njim ako može bilo koja metoda liječenja samo bez AD.Bojim se efekata,a na kraju kad me uhvati ona oja kriza rado bih i njih pila. Svjesna sam problema i radim na sebi,napredak ne mogu očekivati ni za godinu dvije ali ne želim odustati.Radie bih koristila sve prirodne metode,uvela neke promjene u život,što je na kraju neminovno,moram početi misliti i o sebi i pokloniti malo vremena i pažnje sebi.Nadam se da ću uz Božiju pomoć uspjeti.Kao i sve mi ...Lijep pozzz drage čuvajte se javljajte se i pišite eto ovako šta vas danas plaši..Meni se opet maloprije motaju misli šta ako se ubijem šta će mi djeca,jučer me bilo strah potresa,e pa svaki dan neki novi strah ;) čudno se osjećam i kad ih nema[sm=jezicek.gif]

P u r p l e -> RE: Anksioznost (21.4.2015 16:00:34)

E pa nema insana koji se ne boji ničeg, samo mi anksiozni pridajemo pažnju previše tome. Sve je super dok mi upravljamo anksioznšću, ali kad ona počne sa nama to i nije ok :) ... Ja sam imala te misli i dan danas ih imam, ali pustim ih , poželim im dobrodošlicu, i brzo odu, jer dok god se mi silimo da ih otjeramo jače su. Ne boj se nećeš se ubiti :) Ja sam jednog dana to sebi rekla, jer bojim se napada panike tj njegovih simptoma da cu umrijeti , pa otkud mi onda da ću se ubit, tako da sam se počela tome smijati kad god su došle, i vjeruj vremenom slabile su.. Bila sam na nekom seminaru i kaže psiholog jedna od načina isto da prekines misli, stavis gumicu oko ruke , onu oko tegle što ide , jake , pa samo je povučeš i pustiš , lupi te po ruci i tako skreneš misli :) Samo radi na sebi , neće niko za tebe , ja sam uvijek čekala da neko ili nešto meni riješi, nema ništa od toga, kad sam to i shvatila, tad je i napredak počeo...

priks1 -> RE: Anksioznost (21.4.2015 16:24:23)

cao drage moje;)
evo i mene malo da
se izjadam...pozdrav
novim clanicama..
MBJ isto i kod mene
bude ok,pa onda misli
glupe...ali borimo se...
nema druge.Ali cinjenica jest
da treba vremena i vremena
da mi promijenimo sklopove
u nasim glavama.Zato i je tako.
Meni je najgore onaj osjecaj kad
me uhvati,ma sto se ja trudim..
ona tuga oko srca da cu uvijek biti
s ovom "tukom" koja me sputava
u svemu.Jeli vi imate osjecaj da kad
nema straha,nervoze kao da je
u vama neka praznina,glupa praznina...
ili kad se osjecate amo rec dobro i zbog
necega cak uzbudjeno da vam onda
kao neka struja prodje tijelom
i sjeti vas na glupu anx.Ne znam
jesam li dobro ovo
objasnila ali eto...

pozdrav svima;))

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (22.4.2015 16:35:47)

U ovom textu sam se pronašla pa evo dijelim ga s vama.Izvor:Vaš Psiholog
Nelogične „logičnosti“ u okviru opsesivno-kompulzinog poremećaja

Published: April 11, 2015
Postavljeno u: Emocionalni problemi

Reči: anksiozni poremećaj, anksioznost, opsesivne misli, opsesivno kompulzivni poremecaj, strah

okpSvi anksiozni poremećaji imaju nešto što im je zajedničko: disfunkcionalni način razmišljanja i zaključivanja koji održava strah odnosno anksioznost. Osobe koje pate od anksioznih poremećaja izvode iracionalne zaključke koji njima izgledaju sasvim racionalno i zastrašujuće fantazije poistovećuju sa realanošću. Iako je ovaj mehanizam isti za svaki od anksioznih poremećaja, tematika razmišljanja se razlikuje u odnosu na vrstu poremećaja. U ovom tekstu biće reči o iracionalnim zaključcima koji su karakteristični za opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP).
Fuzija misli i akcije. Opsesivne misli su po sadržaju na neki način bizarne, uznemiravajuće i najčesće u suprostonsti sa moralnim vrednostima osobe. Za osobu koja je razvila OKP je apsolutno nedopustivo da se takve misli jave u njenoj glavi jer zaključuje da ako se one jave i ponavljaju onda će se one sigurno pretvoriti u delo. Na primer, ako osoba razvije opsesivnu misao da će povrediti nekog od svojih bližnjig (dete, partnera i sl.) ona počinje sve više i više da je plaši i svakim danom osoba postaje sve sigurnija da ako se te misli stalno javljaju da one nešto znače i da će ona zaista u jednom tenutku „izgubiti kontrolu nad svojim razumom“ ili „poluditi“ i da će tako nešto zastrašujuće i učiniti. Takođe, kada je osoba u strahu prirodno dolazi do rasta adrenalina što osobu mobiliše na aktivnost (ovo je prirodni „bori se ili beži“ mehanizam koji se razvijao kroz evoluciju i služi nam da se odbranimo od opasnosti) i takvo stanje osoba tumači kao da se kod nje javio „nagon“ da ono što joj prolazi kroz glavu pretvori u delo. Rezultat ovoga je da osoba npr. krije/baca sve predmete kojima bi mogla da naudi onima koje voli. Sve ovo je zapravo samo pogrešna interpretacija sopstevnih uznemiravajućih misli i senzacija.
Fuzija misli i ličnosti. Slično prethodno opisanom iracionalnom razmišljanju, osoba poistovećuje svoje ponavljajuće opsesivne misli sa sopstevanom ličnoću. Logika je sledeća: Ako se te misli ponavaljaju to znači da su one deo mene, ja sam počeo da se menjam, moja ličnost je počela da se menja ili moja podsvest mi govori u stvari ko sam ja zapravo. Ovakvo razmišljanje dalje vodi u strah, očaj i bespomoćnost. Ova logika je takođe apsolutno pogrešna.
Poništvanje misli upotrebom kompulzivnih radnji. Kompulzivne radnje u vidu ponavljanja različitih aktivnosti više puta služe osobama koje imaju OKP da se zastrašujući sadršaj opsesivnih misli poništi a kao rezultat se javlja smanjenje ili neutralisanje straha odnosno anksioznosti. Pa tako ako osoba npr. upali i ugasi svetlo 7 puta ništa se neće loše desiti njenim ukućanima. Dakle, osoba povezuje dve sasvim uzročno-posledično nepovezane stvari (paljenje-gašenje svetla i npr.bolest bliskih osoba). Na ovaj način osoba stvara mehanizam koji joj pomaže da se oslobodi velike količine napetosti koja je prepravljuje.
Zašto osoba koja inače logično i racionalno razmišlja to ne čini način kada se suoči sa opsesivnim mislima? Većina ljudi koji imaju OKP znaju da zapravo njihovo razmišljanje i postupanje nije racionalno, taj kritički deo im i omogućava da shvate da imaju psihološki problem i da pokušaju da ga prevaziđu. Ipak, emocionalni simptom odnosno strah koji se ubrzano pojačava kada osoba analizira sopstvene opsesivne misli, potpuno preplavi osobu i čini da logičko zaključivanje „utihne“.
Sanja Marjanović

leptiricamala -> RE: Anksioznost (23.4.2015 22:28:31)

Eeej cure samo da vas pozdravim...nad am se da ste koliko toliko dobro.Ja sam sinoc imala "burnu"noch,posle duuuzeg vremena dozivjela sam opet panicni napad...i,nisam pozvala hitnu i Nisan umrla,hahahaa...i ako sam pomislila Evo ga infarkt, pupupu,nedaj Boze :)

leptiricamala -> RE: Anksioznost (23.4.2015 22:44:07)

Sinoc sam bila prisutna,ispisala Roman i nisam uspjela poslati,na kraju odustala.I evo me sada opet.samo me zanima koliko je kod vas trajalo stanje kada ste bile bile normala,ne anksiozne?Ako se vratilo, koji je razlog bio tome?Ja sam neko vrijeme bila OK.i Tasman pomuslila,evo Oper SE rodih Sven SE vratilo u normal...kao prije...kad ono opet :( IMA par Dana,razlog,mala je previse aktivna bila, skika njena po cijeli dan ja trebala dobiti nervozna pa i na dijete automatski se prenese...i desilo SE per neki dan da smo bile malo duze vani gdje je bila malo vise aktivnija, dosle kuci i iz cista mira joj udarila Krv iz nosa. ja bila i prosla. Zamalo se nisam srusila. same nas dvije,noch.Suprug ima mjesec Dana kako je vani. i WTO posle zog dogadjaja ja KO luda

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (7.5.2015 23:05:46)

Eeee pa gdje ste cure...Kako ste...Koliko primjećujem ne javljate se često,pretpostavljam da uživate u proljeću...Uživam i ja koliko mi vrijeme dopusti.Na svoje raspoloženje koje je onako promjenjivo,pa baš i ne obraćam puno pažnju...Guram,izlazim,radim i tako...Dobro sam,naredne sedmice aBd idem psihijatru pa da vidim njeno mišljenje..Imam malu tremu jer se plašim lijekova...Pokušala bih još neko vrijeme bez njih,pa vidjet ću...Pozz drage moje i javite se [sm=smiley31.gif]

brmtuk -> RE: Anksioznost? (7.5.2015 23:12:35)

pozdrav svima,evo jos jedne clanice.neznam odakle da pocnem.citam sve ove vase probleme i pronalazim se u dosta slucajeva.asentru sam pocela piti prije tri godine,prvo pola,pa nakon sedam dana cijelu.razlog zbog cega sam je pocela piti su panicni napadi,ali dugo nisam znala sta mi je.mozda nakon sest mjeseci sam se pocela bolje osjecati.i dvije godine sam pila po pola.ali ima mjesec dana sve mi se pocelo vracati,pa sam se opet vratila na cijelu tabletu.i evo upravo dok ovo pisem jako mi je lose.imam osjecaj kao da mi neko sjedi na glavi,neki strasan pritisak,ali me glava ne boli.ima li neko od vas slican problem,da nakon duzeg vremena uzimanja asentre,sve se pocne vracati.nekako gubim nadu i bas me je strah da cu se vratiti na pocetak,neznam sta da radim.pored asentre pijem povremeno eglonil i leksilijum.zao mi je sta nas ima puno sa ovakvim problemima,ali drago mi je da nisam sama u ovome i da me neko razumije.pozdrav za sve i ako neko ima neki savjet ili slicno iskustvo,voljela bih da se javi.

priks1 -> RE: Anksioznost? (8.5.2015 19:09:45)

pozdrav novoj clanici;)
Moje misljenje ti je da i pored
ad-a mozes opet dobiti simptome...
Al eto povecala si dozu pa ces vidjeti.
I meni ti se to znalo dogadjati dok sam
pila.Glavu gore i nadaj se najboljemu...
Inace pozdrav svima i nadam se da ste sve
dobro.Ja guram,bude dobro pa bolje,al
nedam se...[sm=smiley1.gif]

leptiricamala -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 1:16:26)

Zene, djevojke IMA li vas ovdje jos koje ne koriste terapije i nisu nikada otisle psihologu,osihijatru?Bas me zanima jer ja nigdje nisam otisla, sama SE nekako snalazim...nad am SE da mozete desifrovati moje javljanje her mi tablet svaku rijec izvrce...pozz Frage moje zenice...

moram biti jaka -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 12:44:57)

Leptirica mala ja sam ta,ali eto naredne sedmice zakazala sam pregled kod psihijatra...strah me,sttrah me lijekova strah me svega...Danas sam groooozna,fizički napeta,opet proliv znojenje ruku ,a ja na rubu ludila ili plača ne znam [sm=smiley19.gif]Tman pomislim dobro sam i onda puf opet nanovo.Svejedno spremam se u prirodu s djecom,pa ako poludim nek poludim,teško je pregurat ove krize ...

moram biti jaka -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 12:46:53)

I samo pitanje za članice koje su pile AD- kako su reagovale na AD kad su ih tek počele piti...je li bilo jakih anksioznih situacija,pojačane depresije,suicidalnih misli...jer što više čitam o tim lijekovima gore mi je i padam u očaj :(

egnaro -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 17:28:35)

Cao svima! U zadnje vrijeme po netu dosta citam o anksioznosti, napadima panike i hipohondriji, pa sam slucajno naletjela na ovaj forum na kojem sam provela nekoliko sati citajuci vase postove i borbu sa strahovima. Pogotovo mi se svidjelo vase angazovanje i davanje savjeta novim clanovima (svaka cast!), pa rekoh da i ja podijelim svoja iskustva, jer sam dosla u situaciju da vise ne znam kako da se dalje borim s ovim. Naime, moja anksioznost i napadi panike pogorsali su se od decembra 2013. kada mi je mama umrla od recidiva tumora na mozgu. Prvi put je oboljela 2011., i od tada traje nasa borba i nastojanje porodice da bude jaka i hrabra kako bi se svi zajedno nosili sa ogromnim bolom. Negdje je ta jacina valjda morala popustiti, tako da mi se od mamine smrti redovno javljaju napadi panike, da ne govorim o hipohondriji koja mi se razvila prozivljavajuci sve to... Sta god me zaboli i zigne, odmah pomislim da je ono najgore i niko me ne moze ubijediti da nije tako. Svako malo sam isla raditi nalaze. Konstantne glavobolje, pomisao da je tumor, idem doktoru koji mi kaze da je sve na nervnoj bazi. Bolovi ispod rebarnog luka - kontam jetra, opet na nervnoj bazi. Da dalje ne nabrajam, prije dva mjeseca javili su mi se bolovi u prsima koji su se sirili u lijevu ruku, mali prst, ledja, ramena, vrat, te nenormalna tahikardija i lupanje srca od kojeg sam se sva tresla od straha. Uradim EKG, UZ srca i ergometriju, krvnu sliku, UZ stitnjace - nalaz uredan, kazu doktori na nervnoj bazi. Posto sam vidjela da zaista vise nema smisla sta sebi radim, odem kod neuropsihijatra koji dijagnosticira anksioznost i pripise mi xanax na mjesec dana. I zaista, bilo mi je bolje. Medjutim, isto mi se pocelo desavati prije mjesec dana, te opet, sumnjajuci da je mozda ovaj put stvarno srce, odem doktoru, uradi mi ekg (dobar) i stavi holter ekg (ne 24h, nego 48h, da me uvjeri da mi nije nista organski). I zaista, holter je pokazao uredan nalaz, doduse sa sinusnom tahikardijom, ali to su bili slucajevi kada sam bila pod napadima i kada mi je srce lupalo kao ludo. Kaze doktor da su u pitanju napadi panike. Nakon toga sam zaista bila ok i mislila sam KONACNO sam se izborila s panikom, medjutim prije jedno sedam dana, kada sam legla spavati, nesto me kao trgnulo, odnosno srce kao da mi je na tren stalo, izdisaj kao da mi se produzio protiv moje volje, i naposljetku onaj osjecaj kad te neko prepadne, pa se onako razlijeva po grudima. Od te noci mi se to redovno desava svaku noc kad legnem i zaista je neprijatno. Toliko me strah uvece leci, jer se bojim da ce se ponoviti, i zaista samo sto zatvorim oci, ono se opet javi i ja se istraumatiziram, iako u tom trenutku uopste ne mislim na to, dakle iz cista mira. Neki dan mi se desilo u prodavnici dok sam razgledala police, mislila sam da je infarkt. Ne znam kako da objasnim taj osjecaj... ima li iko sa slicnim iskustvom?
Takodjer, kad god se psihicki uznemirim, bol mi udari u prsa i lijevu ruku i svaki put se nanovo uplasim da je srce iako svi nalazi pokazuju da je sa srcem sve uredu.
Ne znam vise sta da radim, svaki dan mi je borba, pa dokle vise?? Taman kad pomislim da je sve uredu, odjednom dodje i eto me na pocetku. Kupila sam i nekoliko knjiga kako nauciti usmjeriti misli, ali pomaka nema.
Ispisah roman, ali nadam se da mi necete zamjeriti... Puno vas pozdravljam i nadam se nekom savjetu. [sm=zmeden.gif]

moram biti jaka -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 17:38:05)

Egnaro dobrodošla....[sm=smiley31.gif] Ovako ja ti na svaku veeeliku promjenu u životu reagiram anksioznim epizodama...bar sam to sama zaključila. :P. Prije mnogo godina imala sam neke porodične probleme i anksioznost mi je upravo počela kao i tebi...napadi panike i bol kao u srčanog udara.I ta bol mi se ponavljala kad god bih bila pod veeelikim stresom i sl. Međutim vremenom prestanem obraćati pažnju na njih i to se povuklo.Mislim da će se vremenom i tebi desiti isto.Ja sad imam neke druge simptome koji me ponekad plaše jer su meni realno te misli koje mi se povremeno javljaju neprihvaljive,pa doživim jaku paniku kad mi se jave.Pokušavam da se smirim čajevima i disanjem i tako. Zato ne brini nećeš umrijeti,zdrava si samo kad te i uhvati počni duboko disati i bit će ok :*

Lozana -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 18:23:13)

Evo da vas malo podržim a nekome možda i olakšam KLIK

Stranica: <<   < Prethodna stranica  258 259 [260] 261 262   Sljedeća stranica >   >>