egnaro -> RE: Anksioznost? (9.5.2015 17:28:35)
|
Cao svima! U zadnje vrijeme po netu dosta citam o anksioznosti, napadima panike i hipohondriji, pa sam slucajno naletjela na ovaj forum na kojem sam provela nekoliko sati citajuci vase postove i borbu sa strahovima. Pogotovo mi se svidjelo vase angazovanje i davanje savjeta novim clanovima (svaka cast!), pa rekoh da i ja podijelim svoja iskustva, jer sam dosla u situaciju da vise ne znam kako da se dalje borim s ovim. Naime, moja anksioznost i napadi panike pogorsali su se od decembra 2013. kada mi je mama umrla od recidiva tumora na mozgu. Prvi put je oboljela 2011., i od tada traje nasa borba i nastojanje porodice da bude jaka i hrabra kako bi se svi zajedno nosili sa ogromnim bolom. Negdje je ta jacina valjda morala popustiti, tako da mi se od mamine smrti redovno javljaju napadi panike, da ne govorim o hipohondriji koja mi se razvila prozivljavajuci sve to... Sta god me zaboli i zigne, odmah pomislim da je ono najgore i niko me ne moze ubijediti da nije tako. Svako malo sam isla raditi nalaze. Konstantne glavobolje, pomisao da je tumor, idem doktoru koji mi kaze da je sve na nervnoj bazi. Bolovi ispod rebarnog luka - kontam jetra, opet na nervnoj bazi. Da dalje ne nabrajam, prije dva mjeseca javili su mi se bolovi u prsima koji su se sirili u lijevu ruku, mali prst, ledja, ramena, vrat, te nenormalna tahikardija i lupanje srca od kojeg sam se sva tresla od straha. Uradim EKG, UZ srca i ergometriju, krvnu sliku, UZ stitnjace - nalaz uredan, kazu doktori na nervnoj bazi. Posto sam vidjela da zaista vise nema smisla sta sebi radim, odem kod neuropsihijatra koji dijagnosticira anksioznost i pripise mi xanax na mjesec dana. I zaista, bilo mi je bolje. Medjutim, isto mi se pocelo desavati prije mjesec dana, te opet, sumnjajuci da je mozda ovaj put stvarno srce, odem doktoru, uradi mi ekg (dobar) i stavi holter ekg (ne 24h, nego 48h, da me uvjeri da mi nije nista organski). I zaista, holter je pokazao uredan nalaz, doduse sa sinusnom tahikardijom, ali to su bili slucajevi kada sam bila pod napadima i kada mi je srce lupalo kao ludo. Kaze doktor da su u pitanju napadi panike. Nakon toga sam zaista bila ok i mislila sam KONACNO sam se izborila s panikom, medjutim prije jedno sedam dana, kada sam legla spavati, nesto me kao trgnulo, odnosno srce kao da mi je na tren stalo, izdisaj kao da mi se produzio protiv moje volje, i naposljetku onaj osjecaj kad te neko prepadne, pa se onako razlijeva po grudima. Od te noci mi se to redovno desava svaku noc kad legnem i zaista je neprijatno. Toliko me strah uvece leci, jer se bojim da ce se ponoviti, i zaista samo sto zatvorim oci, ono se opet javi i ja se istraumatiziram, iako u tom trenutku uopste ne mislim na to, dakle iz cista mira. Neki dan mi se desilo u prodavnici dok sam razgledala police, mislila sam da je infarkt. Ne znam kako da objasnim taj osjecaj... ima li iko sa slicnim iskustvom? Takodjer, kad god se psihicki uznemirim, bol mi udari u prsa i lijevu ruku i svaki put se nanovo uplasim da je srce iako svi nalazi pokazuju da je sa srcem sve uredu. Ne znam vise sta da radim, svaki dan mi je borba, pa dokle vise?? Taman kad pomislim da je sve uredu, odjednom dodje i eto me na pocetku. Kupila sam i nekoliko knjiga kako nauciti usmjeriti misli, ali pomaka nema. Ispisah roman, ali nadam se da mi necete zamjeriti... Puno vas pozdravljam i nadam se nekom savjetu. [sm=zmeden.gif]
|
|
|
|