HNF -> RE: Anksioznost (22.9.2014 14:16:22)
|
draga enastare i moram biti jaka, a i ostale forumasice, svakog je strah da ne poludi, vjeruj kakve sam ja strahove i misli imala to je uzas. ma ne volim se ni sjecati, stalno strah sta ako poludim, pa sta ce mi dijete, hajd lako mi za muza on ce se snaci, ali sta cu za dijete, pa sta ako ovo, pa sta ako ono, pa hiljadu filmova u glavi, eh onda lupanje srca, pocnem se znojit, trest, i eto ti panicnog napada. ali vremenom sam naucila da su to misli a ne stvarnost. niko od nas ne zna sta ga ceka za 5 minuta, a kamo li sta ce bit sutra, za godinu, dvije pet. najvaznije od svega je zivjeti SAD II OVDJE. koliko god vam to sad zvucalo glupo i cudno, vjerujte to najvise pomaze. ali to je trening, to se ne postize preko noci, meni je trebalo par mjueseci da istreniram mozak da zivim sad i ovdje. sta to znaci, sad cu pokusat objasnit. evo npr. peres sudje, idodje ti misao, joj sta ako ja sad poludim, pa uradim ovo ono, u tom trenu sama sebi kazes,( bilo koja od vas, i ja to isto radim ), eh vrati se sad u ovaj trenutak. sta radim, pa ja perem sudje, pa ribaj onda to sudje, ne znam sta ce biti, sad perem sudje a sta me ceka za 5 minuta, ne znam, samo dragi bog zan. morate naucit zivjet sad i ovdje, to je trening, ali vjerujte, kad to naucite tad cete se izlijecit, jer nece biti vise ni panicnih napada ni nicega. ja kad mi dodje ta misao sta ako nekad poludi, sama sebi kazem, haloo sta ako dobijem veceras srcani pa umrem, eto necu onda ni poludit. niko od nas ne zna sta ga ceka, zato MORATE da zivite sad i ovdje. ako ste npr. napolju, setate, i uhvati vas strah da ce vam se nesto lose desit, sama sebi kazes, cekaj,cekaj, vrati se sad i ovdje, sad setam, vidi tamo drvo, cvijet, eno onaj butik, da vidim cipele, i vjerujte mi, tako skrenete misli, i strah nestane. svaki panicni napad krece od misli, znaci prvo nam se javi misao, eto sta ako polludim, onda idu strah, nemir, lupanje srca, drhtanje, znojenje i to je sve jednako panicni napad. ako nema misli nema ni panicnog napada, vjerujte mi. to je toliko lako i jednostavno. ja sam bila toliko losa, nisam mogla vise izdrzat od tih misli i strahova, sreca moja psihijatrica je tolio divna, nikad mi nije dala nikakvu tabletu, samo razgovor. ne kazem da ja danas nemam strahove, naleti mi period, posebno pred menstruuaciju, pa budem i tuzna, i zabriniuta,ma sekunda pred panicni, ali sam se nekako istranirala da zaobidjem taj panicni, da ne pridajem znacaj, pa i ako se desi, sta sad, prezivjela sam ih dosad, pa prezivjet cu i taj. nedaj boze samo kakve fizicke bolesti, ovo je super. enastare opet ti ponavljam, nadji sebi neku zanimaciju, ja radim, pa sam i poslom zaokupirana. ali i ja dok sam bila kao ti, po citav dan istrazivala i pricala o tome, bila sam toliko losa,jer sam samo tu anksioznost hranila bespotrebnom paznjom. cim joj prestanes pridavati znacaj, nakon nekog vremena ce proci, jer nema hrane da se hrani, to jest nema tu paznju koja je odrzava. kod anksioznosti je najgora ta paznja koju joj pridajemo, cim nema paznje nema ni anks. i da naravno ne zaboravim, zene morate se mjenjat, ja kazem ne daj mi boze da budem kao sto sam nekad bila, stara ja, jer me je ta stara ja i dovela do anksioznosti. morate naucit zauzeti se za sebe, naucit reci ne, ugoditi sebi pa tek onda ostalima. ne ocekujte da vas svi razumju, niko vas nece razumjeti ko ovo nije prosao, nema pojma o cemu mu pricate, prestanite ocekivati da vam drugi citaju misli, jasno izrecite, muzu, djeci, roditeljima sta zelite, a ne ljutiti se i nervirat sto vam oni ne citaju misli itd. ne nervirajte se oko stvari koje se vas licno ne ticu. uzivajte, odmarajte, izadjite sa prijateljicom na kafu, u shoping,iskoristite svaki dan kao da je posljednji, i zapamtite SNAZNE ZENE SVOJU BOL NOSE POPUT ŠTIKLI, BEZ OBZIRA KOLIKO BOLI, SVI VIDE SAMO KOLIKO SU LIJEPE.... pozz i pusa
|
|
|
|