hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (10.9.2013 0:33:08)
|
IZVORNA PORUKA: Mrvica_83 Zene nije mi bila namjera da otvaram rasprave bilo kakvog oblika .. Pokusavam pomoci prijateljici .. Za koju znam kakva je majka i osoba a odlicno poznajem i njeno dijete .. Cemu sad rasprava tipa jel dijete izmislilo nesto da napakosti teti ako je ustanovljeno da povreda odgovara djelovanju odrasle osobe ? Majka ima dovoljno iskustva da procijeni povredu jer dijete ide u vrtic vec pune dvije godine i imala je dosta situacija na osnovu kojih moze suditi ..Naravno da nisam apriori za to da se osudi odgajateljica ali nisam ni za to da se zatvaraju oci pred svakodnevnim povredama duznosti i obaveza osoba koje su zaduzene za najmladje clanove drustva .. Nemojmo omalovazavati spoobnost cetverogodisnjaka da ispricaju sta su vidjeli ,pogotovo jer se desilo na nacin da su majke dvoje djece nazvale prijateljicu da pitaju i vide sta se dogodilo ? Dakle niko nikome nije stavio rijeci u usta nego su djeca majkama u svakodnevnom razgovoru o desavanjima u vrticu rekle svoje vidjenje dogadjaja jer su bile prisutne .I sasvim slucajno se obje price podudaraju / na kraju i sa verzijom curice kojoj se to dogodilo ? Moguce je da je u pitanju zavjera cetverogodisnjaka koji su se potrudili da naprave modricu koja bi bila u prilog njihovoj prici .. Moja drugarica je reagovala tako kako jeste .Previse blago . Ja znam kako bih i kako cu kad uz Boziju pomoc docekam svoju princezu ! Cetverogodisnjaci lazu i to je sasvim normalna faza u razvoju, kao i masta. Kako sam vec rekla imali smo i sami jednu neugodnu situaciju u vrticu, kad sam svoje dijete ispitala, to je uradila i teta u vrticu kao i psiholog, od onog " nemoguce " dosli smo da onog da je dijete kazalo istinu. Ono sto ja zelim reci, jedna je stvar pitati dijete: tko te udario? Jer time mu u stvari sugerisete da je primilo udarac.... Od onog: tu ti ima nesto, odakle? Dijete moze slagati par stvari, ali citav dogadjaj cetverogodisnjak moze prepricati samo ako je isti dozivio. To je ono sto sam ja pokusala reci. U svakom slucaju ja sam osoba koja je reagovala i za manje a ne da se radilo u sumnji da neko dijete fizicki kaznjava.
|
|
|
|