RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Vrtić i čuvanje djeteta

Poruka

bananica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 9:46:37)

vaspitačica...
jel sankcionisana...poslala jedno dijete da vodi drugo u toalet...
ovo je povred radne dužnosti...po meni teža povreda radne dužnosti....
a teže povrede radne dužbosti podrazumjevaju i otkaz zbog iste...

meni ovo ne izlazi iz glave.... iskreno se nadam da ce se i ovaj problem rijesiti.....nezamislivo mi je da jedno dijete vodi drugu djecu u wc

tinkivinki -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 9:56:16)

jos je djevojcica rekla da ima mjesec dana da je zaduzila da vodi djecu u wc,znaci nije prvi put

namkic -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 9:58:18)

Zašto je došlo do ovog problema?

Jer ima 37 djece u grupi a jedna odgajateljica

Ko je kriv?

Rukovodstvo JU djeca Sarajeva jer su i djecu i odgajatelje doveli u situaciju
da ni djeca ne mogu adekvatno biti zbrinuta a ni odgajatelji kvalitetno raditi svoj posao.

Kako će se ovakvi i slični propustu ubuduće riješiti?

Potrebno je uspostaviti drugačije standarde i norme 1 odgajateljica 15 djece.
Dakle neka zaposle duplo više odgajateljica koje će imati kontrolu nad djecom .

Poslije ovog događaja i ako budu sankcionisane i učenica i dgajateljica opet će biti
37 djece a jedna odgajateljica i opet će se izroditi neki problem ,dakle
treba riješiti uzrok da nebi došlo do ovakvih posljedica.

Ko je nadležan za to, ko može uticati da se zaposli veći broj odgajateljica?
Ko to naposlijetku može sprovesti u djelo?
JU Djeca Sarajeva

bananica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:02:52)

ja se ne slazem da je do OVOG problema doslo zato sto je jedna teta na veci broj djece

do ovog problema je doslo jer su tri bezobraznice uradile ono sto su uradile, inace bi se djeca iz wc-a vratila u ucionicu i tu bi bio svemu kraj

eh sad, skroz druga prija jeste stanje u vrticu, to stanje je bilo isto i prije ovog incidenta, zasto se niko od roditelja nije bunio, zasto se ranije nije tuzilo, svi zajedno, zasto se nisu trazili bolji uslovi u vrticima[sm=zmeden.gif]

vjestica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:09:05)

koliko je meni poznato roditelji su insistirali da vaspitačica nije kriva i da ne snosi sankcije
Ju djeca sarajeva su juče imali sastanak povodom ove situaciej i kako poboljšati rad i spriječiti ubuduće incidente
nije ni meni jasan odluka o obavezna prva 2 razreda, čak je smatram apsolutno pogrešnom, jer nas stavlja u situaciju da ne možeš izbaciti učenika ta 2 prva razreda
učenice su dobile primjerenu kaznu, nije svako za medicinsku školu, ima toliko drugih škola, neće ostati na ulici
druga stvar što je ovo primjer za ostale učenike u medicinskoj školi,tu svakako očekujem pozitivan učinak (zbog obaveznog školovanja su enkad školi vezane ruke, pa se ne može tako lako izbaciti učenik, što je jako loš primjer ostalim učenicima, šalji im poruku radi šta hoćeš, nećeš biti izbačen)

lepetetka -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:09:25)

IZVORNA PORUKA: bananica

vaspitačica...

meni ovo ne izlazi iz glave.... iskreno se nadam da ce se i ovaj problem rijesiti.....nezamislivo mi je da jedno dijete vodi drugu djecu u wc

pa ne mogu oni kazniti vaspitačicu iz razloga jer bi sebi skočili u stomak, JU je ta koja je odredila 1 vaspitačicu na 37 djece, da joj daju otkaz, ona bi ih komotno mogla tužiti jer joj nisu dali zamjenu da neko bude u boravku sa 36 djece dok ona 1 vodi u WC... šta će se desiti sa ovih 36 dok nje nema, hoće li se pogurati, povrijediti...
roditelji djece treba da reaguju i pišu peticije kao što se pišu, JU vrtićima, Ministarstvu itd... da bi ostvarili svoja prava, ali evo i na temi vidimo da se uglavnom više javljaju mame čija djeca i ne idu u te vrtiće...
Evo ako šta znači, uvijek sam za staviti svoj potpis za jednu takvu peticiju da se napravi, što možemo učiniti i na jednom od BB, eto imamo pravnika na temama pa neka istu sroče,možemo istu proslijediti Minisarstvu u globalu za sve vrtiće a ne samo za ovaj, da se primi veći broj radnika u ovim ustanovama jer je ovaj broj očito mali, premali....

bananica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:12:21)

IZVORNA PORUKA: vjestica

koliko je meni poznato roditelji su insistirali da vaspitačica nije kriva i da ne snosi sankcije
Ju djeca sarajeva su juče imali sastanak povodom ove situaciej i kako poboljšati rad i spriječiti ubuduće incidente
nije ni meni jasan odluka o obavezna prva 2 razreda, čak je smatram apsolutno pogrešnom, jer nas stavlja u situaciju da ne možeš izbaciti učenika ta 2 prva razreda
učenice su dobile primjerenu kaznu, nije svako za medicinsku školu, ima toliko drugih škola, neće ostati na ulici
druga stvar što je ovo primjer za ostale učenike u medicinskoj školi,tu svakako očekujem pozitivan učinak (zbog obaveznog školovanja su enkad školi vezane ruke, pa se ne može tako lako izbaciti učenik, što je jako loš primjer ostalim učenicima, šalji im poruku radi šta hoćeš, nećeš biti izbačen)

ja se isto slazem da je kazna 100% primjerena.......za medicinske skole nisu

bananica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:15:08)

IZVORNA PORUKA: lepetetka

vaspitačica...

pa ne mogu oni kazniti vaspitačicu iz razloga jer bi sebi skočili u stomak, JU je ta koja je odredila 1 vaspitačicu na 37 djece, da joj daju otkaz, ona bi ih komotno mogla tužiti jer joj nisu dali zamjenu da neko bude u boravku sa 36 djece dok ona 1 vodi u WC... šta će se desiti sa ovih 36 dok nje nema, hoće li se pogurati, povrijediti...
roditelji djece treba da reaguju i pišu peticije kao što se pišu, JU vrtićima, Ministarstvu itd... da bi ostvarili svoja prava, ali evo i na temi vidimo da se uglavnom više javljaju mame čija djeca i ne idu u te vrtiće...
Evo ako šta znači, uvijek sam za staviti svoj potpis za jednu takvu peticiju da se napravi, što možemo učiniti i na jednom od BB, eto imamo pravnika na temama pa neka istu sroče,možemo istu proslijediti Minisarstvu u globalu za sve vrtiće a ne samo za ovaj, da se primi veći broj radnika u ovim ustanovama jer je ovaj broj očito mali, premali....

razumijem, nazalost.....vaspitacica je, ako vec mora, bar trebala poslati djecu istih spolova da se prate u wc, to bi mi bilo nekako normalnije

zasto se roditelji ne bune, pa imaju ljudi moji ulice, svi na ulicu i rijesimo probleme koji nas muce, sve dok sjedimo i sutimo nikad nam nece biti bolje

lepetetka -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:20:11)

IZVORNA PORUKA: vjestica

potpisujem, i ja mislim da je kazna primjerena, i da se mogu naći u drugoj profesiji, i da je dobar primjer ostalim učenicima...
a s druge strane, mislim da je i njima blagoslov ovo izbacivanje iz škole, jer ne bi im bilo lako nastaviti školovanje u toj sredini, gdje su se jaako ružno obilježile.. i njima će biti bolje negdje drugdje gdje neće biti prozivane, gledane mrko poprijeko itd...
mislim da je ovo dobar potez za sve strane..

Medić* -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:43:45)

Meni stvarno nije jasno kako to funkcionise 1 teta na 37 djece[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Kazna ucenicama je sasvim primjerena.

lepetetka -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:47:25)

ni meni medics meni to baš zvuči [sm=smiley29.gif]

kolika je plata ovim tetama u vrtićima, zna li ko? mislim da im je baš teško odraditi smjenu, pa to je više nego učenika u odjeljenju, a puno mlađa i zahtjevnija djeca.. užas..

teacher75 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 10:49:48)

kod nas su dvije tete ali je ova jedna stalno na bolovanju i onda umjesto nje ostale uskacu, sastavljaju laninu grupu sa drugim grupama itd... pravo rasulo[sm=smiley13.gif]

namkic -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 11:05:36)

dobra ideja leletetka
i ja sam za peticiju, moramo tražiti načina kako da promijenimo dosadašnje uslove rada (broj djece mora odgovarati jednoj odgajateljici)
od grupe 37 mogu se formirati dvije grupe po 18 što mi je i normalnije i prirodnije.
Upravo iz ovog problema moje dijete koje ima 4 godine trebalo bi ići u grupu od 4-5 godina a ono ide u grupu od 2-4 godine jer u ovim nema mjesta,pretrpane su.
A da su formirane dvije grupe od ove jedne ni moje dijete nebi bilo oštećeno u pogledu obrazovnog rada za njegov uzrast.
Žalila sam se, išla na razgovore kod pedagogice u vezi toga ali jedino što mi je mogla reći je da nema mjesta ili da idem u neki drugi vrtić.
Obećali su da će ga prebaciti kad se steknu uslovi za to. Evo prošlo je polugodište pa ništa.

Dakle potpisujem peticiju a znam da će sigurno biti podržana.

teacher75 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 11:11:59)

ne vjerujem da se moze postici povecanje grupa jer bi to znacilo jos duplo vise prostorija u vrticu

bananica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 11:14:06)

IZVORNA PORUKA: teacher75

ne vjerujem da se moze postici povecanje grupa jer bi to znacilo jos duplo vise prostorija u vrticu

al bi se moglo zaposliti vise kadra, pa nek na jednu veliku grupu rade 2 tete

namkic -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 11:15:49)

To bi u ovakvim uslovima bilo jedino moguće i prihvatljivo rješenje na kojem i mi treba da ustrajemo.

teacher75 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 11:23:57)

to da

EEDITH -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 15:40:45)

IZVORNA PORUKA: medic slatki

Meni stvarno nije jasno kako to funkcionise 1 teta na 37 djece[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Kazna ucenicama je sasvim primjerena.

ja ponekad neznam kako da izađem na kraj sa 3 ,a sve moja djeca [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

a kako sa 37

škorpija -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 17:20:14)

mene interesuje opet ovo oko WC-a, da li djeca od 4 godine (a da ne spominjem manju) sama vrše i veliku nuždu i kako se brišu/peru, znaju li to djeca u tom uzrastu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

teacher75 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 17:40:55)

IZVORNA PORUKA: škorpija

mene interesuje opet ovo oko WC-a, da li djeca od 4 godine (a da ne spominjem manju) sama vrše i veliku nuždu i kako se brišu/peru, znaju li to djeca u tom uzrastu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

moja nije jos nikad vrsila veliku nuzdu u vrticu pa ne znam kako to ide

InLove -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 17:50:40)

Izvinite sto upadam mozda mi nije mjesto ovdje, al stvarno mi "Strasno" zvuci da je jedna teta na 37 djece [sm=smiley13.gif]

Kod nas u nasoj ucionici ima 15-17 djece i 3 tete rade s njima. Tako je u svim ucionicama. Plus sto imaju ucenike, nadam se ne kao iz ove price..

koka i po -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 18:11:13)

IZVORNA PORUKA: InLove

Izvinite sto upadam mozda mi nije mjesto ovdje, al stvarno mi "Strasno" zvuci da je jedna teta na 37 djece [sm=smiley13.gif]

Kod nas u nasoj ucionici ima 15-17 djece i 3 tete rade s njima. Tako je u svim ucionicama. Plus sto imaju ucenike, nadam se ne kao iz ove price..

tako je u svakoj normalnoj zemlji.kod nas je bitan kvantitet a ne kvalitet...nazalost.

anidla -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (29.12.2012 18:33:37)

IZVORNA PORUKA: škorpija

Noa ide piskiti sam, imaju male solje prilagodjene djeci.... kaki na tutu, teta ga obrise vlaznim maramicama a ja ga uvijek operem kad dodje kuci, kakio/ nekakio

Alhemicarka -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (30.12.2012 17:09:11)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

međutim...
njihovo ponašanje nije bezazleno, i produkt je nečega....
dal okruženja u kojme žive, dal roditelja koji ne mare za njih, dal puberteta koji ispoljavaju van jer su doma u sprezi i sve je tabu tema sa njihovom mamom, dal njih otac maltretira fizičkim obračunom, dal je taj pubertet toliko ispoljen a da roditelji i nastavnici nisu primjetili prihološke frustracije tih curica i regirali prije...

[sm=smiley13.gif]

A šta Hanadi ako je njihovo ponašanje produkt toga što su kao djeca u obdaništu i nižim razredima osnovne škole bila maltretirana od strane starije djece, koja su možda bila na praksi? Takvim stavom se vrtimo u krug, jednom se mora podvući linija i reči od sada će takvo ponašanje itekako biti sankcionisano, da bi prevenirali traume koje sutra mogu proizvesti problematičnu djecu i da bi sprijećili već problematičnu djecu da to čine.

Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (30.12.2012 21:44:56)

IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

međutim...
njihovo ponašanje nije bezazleno, i produkt je nečega....
dal okruženja u kojme žive, dal roditelja koji ne mare za njih, dal puberteta koji ispoljavaju van jer su doma u sprezi i sve je tabu tema sa njihovom mamom, dal njih otac maltretira fizičkim obračunom, dal je taj pubertet toliko ispoljen a da roditelji i nastavnici nisu primjetili prihološke frustracije tih curica i regirali prije...

[sm=smiley13.gif]

A šta Hanadi ako je njihovo ponašanje produkt toga što su kao djeca u obdaništu i nižim razredima osnovne škole bila maltretirana od strane starije djece, koja su možda bila na praksi? Takvim stavom se vrtimo u krug, jednom se mora podvući linija i reči od sada će takvo ponašanje itekako biti sankcionisano, da bi prevenirali traume koje sutra mogu proizvesti problematičnu djecu i da bi sprijećili već problematičnu djecu da to čine.

ovo je ako čista pretpostavka...
ako jeste to što jeste imamo valjda više dovoljno znanja i pameti da psiholozi, pedagozi i prihijatri pozabave se takvom djecom...
a ne izbaci ih na ulicu...društvo koje ne brine...
misliš opametit će ih veća trauma nego su je imale u životu[sm=zmeden.gif]
sankcija svakako stoji da se trebala desiti...no tu nije trebao biti kraj...

...zar ini psiholozi, sociolozi nisu mogli ovim djevojčicama pomoći da nađu pravi put...[sm=zmeden.gif]
zar je to rješenje...[sm=zmeden.gif]
podvučemo crtu ovako...i njih ostavimo na milost i e ne milost društvu kao primjer za druge koji dolaze kao da njihova tri života su bjedna i ne treba o njima misliti [sm=zmeden.gif]
zar nismo imali u zadatak spasiti ih trauma a ne načiniti im još jače...

al ne najbolje oprati ruke...

I eto pordvukli smo crtu...na njima, sa njima...
baš me zanima kako će sada ići djeca u WC u vrtiću koji će i dalje imati 37-rp djece a malo kadra da ih pazi...jedna teta na njih toliko ovdje se ponavalja...a sve i da ih je dvije malo je...no svkakao jedna do njih dvije taj je dan trebala biti ispred toaleta gdje je zatečena djevojčica koja čeka svoga druga iz vrtića....

Ponavljam ne opravdavam čin djevojčica, sankciju jesu zaslužile...al mislim da nisu jedine krive u ovoj priči...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sljedeća stranica >   >>