Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (30.12.2012 22:27:51)
|
IZVORNA PORUKA: Alhemicarka A zar tvoj post koji sam citirala isto tako nije pretpostavka? Ili ti stvarno imaš informacije da je: IZVORNA PORUKA: Hanady RR produkt je nečega.... dal okruženja u kojme žive, dal roditelja koji ne mare za njih, dal puberteta koji ispoljavaju van jer su doma u sprezi i sve je tabu tema sa njihovom mamom, dal njih otac maltretira fizičkim obračunom, dal je taj pubertet toliko ispoljen a da roditelji i nastavnici nisu primjetili prihološke frustracije tih curica i regirali prije... [sm=smiley13.gif] ? I gdje su tad ti silni psiholozi, pedagozi, sociolozi etc? Zašto misliš da je pubertet pretjerano ispoljen (šta god to značilo) mogao proći neprimjećen, a zlostavljanje od strane starijih morao biti primjećen i intervenisan sa psiholozima? Vidi, moj muž radi sa djecom sa posebnim potrebana, i djeca koja su institucionalizovana ne dobijaju primjerenu skrb svih navedenih stručnjaka. Budimo realni, mi živimo u Bosni, voditi djete psihologu još je uvijek tabu tema. A kamoli psihijatru. Kod nas je tabu tema priznati da postoji nasilje u porodici. Previše ideliziraš stvari. Cure je trebalo sankcionisati jer one su već prijestup uradile (to su cure od 17 godina, zakonski uz saglasnost roditelja mogu stupiti u brak i osnovati porodicu, pa biti i mame, dakle, ne govorimo nekoj djeci i za svoje godine itekako snose odgovornost svojih postupaka). Bolje je njih sankcionisati i sprijećiti da se između ostalog ovakvi slučajevi ponavljaju, nego dozvoliti da se ovakvi slučajevi ponavljaju, pa da se psiholozi bave dječijim traumama. Bolje spriječiti, nego liječiti. I ne, nismo podvukli crtu. Već sam rekla, ovdje je trebala pasti tužba i to prvenstveno tužba JU Djeca Sarajeva, i to iz više razloga: dopušteno je neovlaštenim osobama da se bez nadzora kreću službenim prostorijama, propuštena je bolja tehnička podrška pa djeca bez prisustva odgajatelja odlaze sami u wc. Tek tad bi se nešto promjenilo. Da ne padne sad polemika, šta će se dobiti tom tužbom, zar odšteta može nadoknaditi pretrpljenu traumu. Ne radi se o odšteti (pare od tužbe se mogu uložiti u humanitarne svrhe, pa i u bolju psihološku podršku mališanima. Tužbom bi se isto tako mogla dobiti obaveza da na određen broj djece ide jedna vaspitaćica. Međutim zbog našeg konformizma, izgubili smo priliku za tim. Znamo samo pisati peticije i praviti facebook grupe. Kad se treba uhvatiti u koštac sa stvarnim problemom, svi nalazimo hiljadu izgovora i zaranjamo glavu u pijesak i govorimo ma nemojte njih, ko zna šta ih je snašlo, "možda roditelji ne mare za njih, možda ih otac maltretira fizičkim obračunom.." etc, etc imaćemo ovakvo društvo kakvo jeste. Na kraju krajeva, da li to znači da odgojno-popravne institucije ne trebaju ni postojati, pa pune su djece iz zlostavljanih porodica, djece sa psihološkim frustracijama, pa su posegnuli za svakakvim vidovima zlostavljanja, možda i njima treba progledati kroz prste pa zakazali su psiholozi, roditelji, nastavnici, ko li? Ovo ko ona, pa i on je nečije djete. Da. ali i ta mala bespomoćna djeca su naša djeca koja su prošla jedan vid zlostavljanja. i rekla sam i za svoje ako...u predpostavci jer sam rekla...ovakav čin produkt je nečega... ja ne mogu i neću da prihvatim činjeicu ''da živimo u Bosni, psiholog je tabu tema.....'' jer upravo to nas drži u začaranom krugu... 17 godina nije komletan ličnost pa čak i da im se mama i tata potpišu da se uda.... I oprrostit ćeš mi al sa mojim čitanjem i vtojim razlike postoje...a iste smo tekstove čitali... nije bilo sekusalnoga zlostavljanja, nije utvrđno da se desilo ono što zakoni kod nas već sankciju propisuju... ja ih ne branim, greška se desila, sankcija je neophodna i to sma rekla... al sankcija koju su dobile one je guranje stavri pod tepih... i ne neće JU dobiti tužbu... kola su se slomila na njima i tu je kraj priče... i dalje će 37-ro djece jedna teta čuvati...
|
|
|
|