RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Vrtić i čuvanje djeteta

Poruka

grozđe -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 12:37:43)

U stvari ovdje je rijec o sistemu, nimalo sjajna ideja da srednjoskolci idu na praksu u vrtic.
Odgovore bi trebalo potraziti u skoli, zar ne ?
Gdje je nastavnik sto ih prati na prasku, zar ce vaspitacica da brine o djetetu i djaku ?

Opet dolazimo do sustine, a to je drustvo koje je nazalost skroz nezainteresirano za covjeka a samim tim i nasu djecu.

leona81 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:04:05)

meni M nikad nista ne govori, ni kad je pohvala u pitanju ni kad je kazna...i kad je pitas za to ona ignorise...jednostavno nije dijete koje prica o svemu sto se u vrticu dogadja

bebacha -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:07:46)

Leona i Ajla slabo prica al ja ako primjetim da je neraspolozena ja bude dosadna i ispitujem o tom danu jer s bojim da nije nesto u vrticu bilo.
al ovdje je bilo u pitanju dijete od 6 godina.neznam mozda grijesim

Medić* -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:19:10)

Meni moj F ( 4 ) isprica ako je bio kazni, ako mu je drugar bio u kazni, sta ko radi, ko je koga gurnuo, sta je ko prosuo, sta uciteljice kazu. Jednostavno takav je, ne moram ga ni pitati.

Ali kao sto rekoh nisu sva djeca ista, ne reaguju isto, svoja osjecanja ispoljavaju na razlicite nacine. Tako da mi nije cudno sto dijete nije ispricalo.

Nevezano za ovu pricu, koliko djece se zlostavlja na razlicite nacine, pa djeca cute i trpe, tek nekada kasnije progovore.

škorpija -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:24:51)

Moj malac kad ga pitam šta je radio u vrtiću svaki dan ima identičan odgovor:  "Malo smo se igrali, malo smo se tukli, malo smo jeli" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

minja_ -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:29:46)

Odgovor na traumatsko iskustvo je razlicito od djeteta do djeteta i ne postoji formula po kojoj se moze reci - e ovako bi trebalo da reaguje dijete od 4 a ovako dijete od 6 godina. Posebno kada se desi u okruzenju kojem dijete vjeruje - tipa obdanista. Ne cudi me da prvi dan po povratku kuci nije odreagovalo na nacin koji bi potaknuo roditelje da pomisle da se zbilo nesto cudno, ali je njena reakcija prilikom narednog odlaska u vrtic sigurno trebala biti alarm roditeljima.

malenaa -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:34:34)

ovo je druga tema i razlog djecjeg presucivanja situacije, pa svjesni ste slucajeva da otac zlostavlja dijete a ono jadno suti godinama o tome.. jako je osjetljiva tema i mislim da djeca nece sigurno pricati o tome tako lako ako se nedaj boze desi bilo da je poljubac ili nedaj boze sta gore....
Nema opravdanja za ove dvije alapace,zabranila bi h ja njima skolovanje i diplomu, a uciteljicu izbacila odmah jer salje curicu u wc sa drugom djecom , sta da se gledaju genitalije il sta vec?? Jel to normalno, pa nedamndjetetu u wc samnom ni pod razno ,krijem ga malog da se stidi biti gol, a nedaj mi boze u wc ici s djecom

leona81 -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:37:55)

@minja da ali evo moje dijete je reagovalo jako cudno - od super privikavanja na vrtic i boravka nekoliko mjeseci tamo, do bacanja po podu na ulici i navecer nije htjela leci, i neutjesno je plakala da sutra ne ide u vrtic...ja sam mislila da je neka trauma u pitanju...a ona je tako reagirala na promjenu hrane - od domace u restoransku, te na promjenu okruzenja jer su presli u bolji, veci prostor ali njoj to nije sjelo. ne moze nekad ni roditelj da zna sta se desava u njihovim glavama, ja sam mislila da je faza i da ce proci, a kad je potrajalo shvatila sam da je rjesenje samo prelazak u drugi vrtic...

pocahontas -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:42:56)

IZVORNA PORUKA: škorpija

Moj malac kad ga pitam šta je radio u vrtiću svaki dan ima identičan odgovor:  "Malo smo se igrali, malo smo se tukli, malo smo jeli" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

i ovo je nešto..meni moj na takvo pitanje kaže: Ništa [sm=smiley29.gif]

bebacha -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 13:44:01)

malenaa ja kako sam procitala curica ga je otpratila i sacekala ispred WC i tako joj i uciteljica rekla.pa dijete od 6 godina moze samo ici u wc i trebala je djecaku pokazat wc jer je bio novi.
ja u ovom nevidim bas toliku gresku,djeca se uce samostalnosti al mi nije jasno kako uciteljica u toj prostorij nije cula da djeca placu,valjda je wc do prostorije
meni ovdje ima dosta nelogicni stvari

hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 14:18:00)

Meni je najnelogičnija pisati otvoreno pismo po FB....izvinte me ako griješim.

Kad sam ja imala " situaciju ", otišla sam i odmah rekla: Danas ću doći u pola pet po dijete, hoću da me ta učiteljica čeka!

Okrenula se i otišla.

I iako je njeno radno vrijeme bilo gotovo, vjerujte da me čekala.

EEDITH -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 14:25:32)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Meni je najnelogičnija pisati otvoreno pismo po FB....izvinte me ako griješim.

Kad sam ja imala " situaciju ", otišla sam i odmah rekla: Danas ću doći u pola pet po dijete, hoću da me ta učiteljica čeka!

Okrenula se i otišla.

I iako je njeno radno vrijeme bilo gotovo, vjerujte da me čekala.

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif],svaka čast i ja sam vrlo slično reagovala,i treba normalno za svoju djecu.
mi se vjerovatno nismo razumjele pišući.jer meni nije bilo logično da svako dijete kaže šta se dešava u vrtiću,pa sva djeca su različita.

i hB moja E kaže moja daga teta Lila,za svoju tetu u vrtiću i ja znam da joj je dobro

vjestica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 15:44:29)

IZVORNA PORUKA: grozđe

U stvari ovdje je rijec o sistemu, nimalo sjajna ideja da srednjoskolci idu na praksu u vrtic.
Gdje je nastavnik sto ih prati na prasku, zar ce vaspitacica da brine o djetetu i djaku ?

Opet dolazimo do sustine, a to je drustvo koje je nazalost skroz nezainteresirano za covjeka a samim tim i nasu djecu.

što se tiče prakse, nema tu ništa nelogično
nastavni plan i program je propisao šta sve iz praktične nastave moraju proći učenice koje se obrazuju za pedijatrijske sestre - pedijatrija, ginekologija, dječja hirurgija,a jednom u toku polugodišta idu i u vrtić u u dječji dom bjelave (pošto u vrtićima rade i pedijatrijske sestre, moraju i tu ići na praksu, bilo bi nelogično da ne idu)
što se tiče profesora praktične nastave, jedan profesor vodi grupu od 10-tak učenika koje na jednoj bazi rasporedi u podrupe po 2 ili3 (tako u dječjem gradu ih u svaku odgojnu grupu rasporede po 2-3) i jedan profesor ne može istovremeno kontrolisati sve učenike

Hanady RR -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 19:41:40)

evo i raspleta
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenice-priznale-neprimjereno-i-nedolicno-ponasanje-prema-djeci/121227136

hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 20:06:34)

Najmanje sto treba smanjit im vladanje.
A disciplinski kazniti odgajateljice, one su duzne zastiti djeca
Necu reci sta bih ja uradila.

grozđe -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 20:34:38)

IZVORNA PORUKA: vjestica

IZVORNA PORUKA: grozđe

što se tiče prakse, nema tu ništa nelogično
nastavni plan i program je propisao šta sve iz praktične nastave moraju proći učenice koje se obrazuju za pedijatrijske sestre - pedijatrija, ginekologija, dječja hirurgija,a jednom u toku polugodišta idu i u vrtić u u dječji dom bjelave (pošto u vrtićima rade i pedijatrijske sestre, moraju i tu ići na praksu, bilo bi nelogično da ne idu)
što se tiče profesora praktične nastave, jedan profesor vodi grupu od 10-tak učenika koje na jednoj bazi rasporedi u podrupe po 2 ili3 (tako u dječjem gradu ih u svaku odgojnu grupu rasporede po 2-3) i jedan profesor ne može istovremeno kontrolisati sve učenike

Moja generacija nije isla u vrtice prije 10 godina ( opsti smjer ), niti nam sta fali koliko vidim. Znaci i nastavnik je u vrticu, e onda je trebao da zna sta se dogadja, to je logicno itekako.
Radila sam u Djecijem domu ( nije Sarajevo ) kod nas nema ucenika na praksi.

Ono sto sam ja napisala u postu odnosi se na cijeli sistem koji je jako los pa bih volila ako mozes da izneses svoje misljenje o tome. Hvala.

Alhemicarka -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 21:31:40)

IZVORNA PORUKA: škorpija

ja bih mnogo toga imala za prokomentirati na temu JU Djeca Sarajeva i njihovir rada, vaspitača i ostalog, ali moje dijete ne ide u državni vrtić i smatram da zato nije korektno da komentiram,

Ne slažem se sa ovim, pogotovu što se radi o državnom vrtiću. Za ovakve događaje kriv je sistem i sutra se isto to može desiti u bilo kojoj drugoj instituciji. Trauma svakog djeteta me dotiče itekako, taman da mi dijete raste pod staklenim zvonom, sutra, nedaj Bože, može se naći u sličnoj situaciji i smatram, da imamo ne pravo, već obavezu ne samo da komentarišemo, već i odreagujemo, taman da nam djete nije nikad ni kročilo u tu ustanovu.

Previše je ovdje stvari propušteno:

1. kako je moguće da su te učenice lunjale obdaništem bez nadzora? Pa poslije rata je zabranjeno da sa djecom rade osobe koje nisu fakultetske obrazovane, a ovamo puštaju djevojke da ulaze i izlaze koje nemaju ni srednju stručnu spremu. Nedopustivo je da su se kretale službenim prostorijama bez nadzora. Evo, baš me interesuje, da li su legitimisane, kome su se javile, ko im je bio mentor, da li su imali neku knjižicu prakse, neki dokument, bilo šta? Ne pitam bezveze, išla sam u Srednju medicinsku školu, za farmaceutskog tehničara, i išli smo u apoteku na praksu. Nikad me niko nije pitao ni kako se zovem, niti tražio kakav dokument, niti potpisali da sam prisustvovala. Imala sam 17 godina i samo bih došla i rekla da trebamo na praksu i pustii bi nas u službene prostorije i dali da vagamo čajeve, bez ikakvog nadzora. Mogli smo mješati čajeve, raditi šta smo htjeli, čak i ne doći, nikakve ingerencije nije bilo nad nama.

2. Da li su djevojke imale urađene briseve i edukaciju zaštite na radu (po zakonu, obavezna je za sve one koji na bilo koji način involvirani u poslovni ciklus, pa i učenici na praksi). Evo, da se kladimo da nemaju pojma o zaštiti na radu.

3. Zašto odgajatelji ne rade svoj posao već zato zadužuju djecu? Pustite priče samostalnost i sl. gluposti. Svi mi učimo samostalnosti svoju djecu, ali nikad nisu bez nadzora, promatramo ih kad oni to ne znaju. Da imam dvoje djece, nikad ne bih opteretila svoje starije djete da odgaja mlađe, i ono je dijete. To isto očekujem i od ljudi kojima sam povjerila svoje djete, koje plaćam da se brinu o njemu, a ne da ono brine o drugima.

Odgovorni su svi, učenice, odgajatelji, direktor JU Djeca Sarajeva, Direktorica Medicinske škole, Ministar, sistem, i na kraju mi sami.

vjestica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 21:38:01)

nasatvni plan i program za opšti i pedijaijski smjer se razlikuje, kao i segmenti praktične nastave

Alhemicarka -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 21:44:14)

I onda ovo:
"Uz međusobno uvažavanje i razumijevanje svih sagovornika, čitav događaj, ipak može poslužiti kao dobar primjer da, ukoliko se stvari tretiraju na ispravan i odgovoran način, u cilju sagledavanja cjelokupne istine, negativne posljedice i reakcije mogu se kanalisati u pozitivnom smjeru i poslužiti kao preventivna mjera."

Traumu će iskoristiti kao dobar primjer? [sm=smiley13.gif] Posljedice se mogu kanalisati u pozitivnom smjeru?[sm=smiley13.gif] Čovječe, biće dobro ako učenice dobiju i ukor. Žao mi djece...I koga to roditelji ove djece treba da uvažavaju i razumiju? Učenice koje su se nasilnički ponašali prema njihovoj djeci? Menadžment javne ustanove koja će to iskoristiti kao dobar primjer i kanalisati u pozitivnom smjeru? Nema tu razgovora i razumjevanja. Samo tužba. I tek tada možemo pričati da se ovo neće ponoviti, a ne demagogijom, čuj pozitivno kanalisanje, blabla.

grozđe -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 21:48:13)

Ovdje ima i druga stvar, a to je da na radnim mjestima ( bilo gdje ) rade neskolovane osobe tj. svi dobro znamo sta je stela. Naravno uvijek ima izuzetaka. Sta reci, nadati se boljem...

grozđe -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 21:55:51)

IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

I onda ovo:
"Uz međusobno uvažavanje i razumijevanje svih sagovornika, čitav događaj, ipak može poslužiti kao dobar primjer da, ukoliko se stvari tretiraju na ispravan i odgovoran način, u cilju sagledavanja cjelokupne istine, negativne posljedice i reakcije mogu se kanalisati u pozitivnom smjeru i poslužiti kao preventivna mjera."

Traumu će iskoristiti kao dobar primjer? [sm=smiley13.gif] Posljedice se mogu kanalisati u pozitivnom smjeru?[sm=smiley13.gif] Čovječe, biće dobro ako učenice dobiju i ukor. Žao mi djece...I koga to roditelji ove djece treba da uvažavaju i razumiju? Učenice koje su se nasilnički ponašali prema njihovoj djeci? Menadžment javne ustanove koja će to iskoristiti kao dobar primjer i kanalisati u pozitivnom smjeru? Nema tu razgovora i razumjevanja. Samo tužba. I tek tada možemo pričati da se ovo neće ponoviti, a ne demagogijom, čuj pozitivno kanalisanje, blabla.

Samo tužba.

Tuzba naravno.

hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 22:23:57)

IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

Ne slažem se sa ovim, pogotovu što se radi o državnom vrtiću. Za ovakve događaje kriv je sistem i sutra se isto to može desiti u bilo kojoj drugoj instituciji. Trauma svakog djeteta me dotiče itekako, taman da mi dijete raste pod staklenim zvonom, sutra, nedaj Bože, može se naći u sličnoj situaciji i smatram, da imamo ne pravo, već obavezu ne samo da komentarišemo, već i odreagujemo, taman da nam djete nije nikad ni kročilo u tu ustanovu.

Previše je ovdje stvari propušteno:

1. kako je moguće da su te učenice lunjale obdaništem bez nadzora? Pa poslije rata je zabranjeno da sa djecom rade osobe koje nisu fakultetske obrazovane, a ovamo puštaju djevojke da ulaze i izlaze koje nemaju ni srednju stručnu spremu. Nedopustivo je da su se kretale službenim prostorijama bez nadzora. Evo, baš me interesuje, da li su legitimisane, kome su se javile, ko im je bio mentor, da li su imali neku knjižicu prakse, neki dokument, bilo šta? Ne pitam bezveze, išla sam u Srednju medicinsku školu, za farmaceutskog tehničara, i išli smo u apoteku na praksu. Nikad me niko nije pitao ni kako se zovem, niti tražio kakav dokument, niti potpisali da sam prisustvovala. Imala sam 17 godina i samo bih došla i rekla da trebamo na praksu i pustii bi nas u službene prostorije i dali da vagamo čajeve, bez ikakvog nadzora. Mogli smo mješati čajeve, raditi šta smo htjeli, čak i ne doći, nikakve ingerencije nije bilo nad nama.

Odgovorni su svi, učenice, odgajatelji, direktor JU Djeca Sarajeva, Direktorica Medicinske škole, Ministar, sistem, i na kraju mi sami.

Nisam o ovome razmisljala al upravu si. Ja radim u privatnoj firmi, i imamo radnika na praksi.
Mi imamo ugovor sa skolom, posto radim u autindustriji djecak radi u hali. Nikad nije sam, nikad bez nadzora, i apsolutno ne smije raditi u kanalu, ispod dizalice, niti sam biti na vozilu. Ovo iskljucivo zato sto nije obucen i skolovan za te poslove, te sprecavanje povreda koje mogu nastati.Po zakonu je osiguran kao i svi mehanicari, mislim na dopunsko osiguranje - povreda na radi I u vezi rada.
Svaki dan ima zadatak sta ce raditi, a kontrolise ga poslovodja.

I kad sad uporedim ovo nase, a mi smo privatni sektor, i ovo tvoje iskustvo, meni je jednostavno muka.
Muka od javasluka, odsustva bilo kakve odgovornosti, aljkavostii.

vjestica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 22:38:06)

učenice dolaze sa profesorom na praksu, imaju uniforme i (barem bi sve trebale) akreditacije saimenom i prezimenom i imenom škole
obavezno imaju sanitarne knjižice, bez toga ne mogu ući na praksu
u jednoj grupi ima cca 10 učenika na praksi i profesor ih rasporedi u podgrupe po 2- 3 (u slučaju vrtića svaka ta grupica bude u jednoj odgojnoj grupi, tako da iako profesor ne može sve te grupe istovremeno nadgledati, barem budu da vaspitačiom/medicinskom sestro

hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 22:40:46)

Ja bih te ucenice svakako poslala psihologu na razgovor.

vjestica -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 22:42:51)

sve je to već obavljeno, kao i odgojno disciplinske mjere

Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 [24] 25 26   Sljedeća stranica >   >>