hanabanana -> RE: JU " djeca sarajeva " - Vrtici (27.12.2012 22:23:57)
|
IZVORNA PORUKA: Alhemicarka Ne slažem se sa ovim, pogotovu što se radi o državnom vrtiću. Za ovakve događaje kriv je sistem i sutra se isto to može desiti u bilo kojoj drugoj instituciji. Trauma svakog djeteta me dotiče itekako, taman da mi dijete raste pod staklenim zvonom, sutra, nedaj Bože, može se naći u sličnoj situaciji i smatram, da imamo ne pravo, već obavezu ne samo da komentarišemo, već i odreagujemo, taman da nam djete nije nikad ni kročilo u tu ustanovu. Previše je ovdje stvari propušteno: 1. kako je moguće da su te učenice lunjale obdaništem bez nadzora? Pa poslije rata je zabranjeno da sa djecom rade osobe koje nisu fakultetske obrazovane, a ovamo puštaju djevojke da ulaze i izlaze koje nemaju ni srednju stručnu spremu. Nedopustivo je da su se kretale službenim prostorijama bez nadzora. Evo, baš me interesuje, da li su legitimisane, kome su se javile, ko im je bio mentor, da li su imali neku knjižicu prakse, neki dokument, bilo šta? Ne pitam bezveze, išla sam u Srednju medicinsku školu, za farmaceutskog tehničara, i išli smo u apoteku na praksu. Nikad me niko nije pitao ni kako se zovem, niti tražio kakav dokument, niti potpisali da sam prisustvovala. Imala sam 17 godina i samo bih došla i rekla da trebamo na praksu i pustii bi nas u službene prostorije i dali da vagamo čajeve, bez ikakvog nadzora. Mogli smo mješati čajeve, raditi šta smo htjeli, čak i ne doći, nikakve ingerencije nije bilo nad nama. Odgovorni su svi, učenice, odgajatelji, direktor JU Djeca Sarajeva, Direktorica Medicinske škole, Ministar, sistem, i na kraju mi sami. Nisam o ovome razmisljala al upravu si. Ja radim u privatnoj firmi, i imamo radnika na praksi. Mi imamo ugovor sa skolom, posto radim u autindustriji djecak radi u hali. Nikad nije sam, nikad bez nadzora, i apsolutno ne smije raditi u kanalu, ispod dizalice, niti sam biti na vozilu. Ovo iskljucivo zato sto nije obucen i skolovan za te poslove, te sprecavanje povreda koje mogu nastati.Po zakonu je osiguran kao i svi mehanicari, mislim na dopunsko osiguranje - povreda na radi I u vezi rada. Svaki dan ima zadatak sta ce raditi, a kontrolise ga poslovodja. I kad sad uporedim ovo nase, a mi smo privatni sektor, i ovo tvoje iskustvo, meni je jednostavno muka. Muka od javasluka, odsustva bilo kakve odgovornosti, aljkavostii.
|
|
|
|