RE: Torte (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno

Poruka

R&T@ -> RE: Torte (15.10.2012 0:17:18)

IZVORNA PORUKA: tajra26

moze li mi neko dati recept za nutella tortu?

Na 27 stranici ove teme imas link

http://www.nigella.com/recipes/view/nutella-cake-158

i savjete merime-s[sm=smiley1.gif]

merima_s -> RE: Torte (15.10.2012 0:42:00)

Ha ha ovi savjeti više ne važe. NE smanjivati količinu nutelle. U receptu kao napomena stoji "Velika tegla Nutelle" . Ja sam ne gledajući gramažu kupila najveću teglu od 750 g i sve istresla u tortu. To je bilo baš previše! [sm=smiley36.gif]

mamabb -> RE: Torte (15.10.2012 9:19:01)

ja sam juče pravila ovu http://tortekolaci.com/torte/francuska-cokoladna-torta

jasmina_mm -> RE: Torte (23.10.2012 18:31:58)

heeeelp
planiram praviti ovu tortu uskoro a nije mi skroz jasan ovaj fil kako skuhati secer sa vodom (koliko vode, koliko kuhati) pa ako je neko radio ovu tortu ili slicnu nek mi javi pleaseeee

http://www.coolinarika.com/recept/730545/

Arminaa -> RE: Torte (23.10.2012 18:40:57)

IZVORNA PORUKA: jasmina_mm

heeeelp
planiram praviti ovu tortu uskoro a nije mi skroz jasan ovaj fil kako skuhati secer sa vodom (koliko vode, koliko kuhati) pa ako je neko radio ovu tortu ili slicnu nek mi javi pleaseeee

Nisam pravilu ni ovu tortu, a ni slicnu njoj, al' pretpostavljam da vode stavis tek toliko da prekrije secer i onda ukuhas do gustine sirupa, kao za sampite.

mamabb -> RE: Torte (24.10.2012 8:38:44)

IZVORNA PORUKA: Arminaa

IZVORNA PORUKA: jasmina_mm

heeeelp

Nisam pravilu ni ovu tortu, a ni slicnu njoj, al' pretpostavljam da vode stavis tek toliko da prekrije secer i onda ukuhas do gustine sirupa, kao za sampite.

baš tako.

palachinken -> RE: Torte (24.10.2012 9:02:33)

IZVORNA PORUKA: merima_s

Ha ha ovi savjeti više ne važe. NE smanjivati količinu nutelle. U receptu kao napomena stoji "Velika tegla Nutelle" . Ja sam ne gledajući gramažu kupila najveću teglu od 750 g i sve istresla u tortu. To je bilo baš previše! [sm=smiley36.gif]

Merima, pošto si ti kraljiva nutella torte [sm=smiley1.gif] Šta stavljaš umjesto ruma?Da li mlijeko ili vodu ili?

gvendolina -> RE: Torte (24.10.2012 12:37:37)

moram ovdje da pitam jer je odgovarajuca tema zakljucana,da li vec imate ideje za Bajramske slatkise?
ja se jos uvijek nisam odlucila a veceras moram ici u nabavku,dakle HITNO mi treba recept[sm=smiley1.gif]

evo par prijedloga koje razmatram[sm=smiley36.gif]
http://www.coolinarika.com/recept/umotani-cokoladni-san/
http://www.coolinarika.com/recept/758818/

moja omiljena torta je havana, ali se nikad nisam usudila praviti je[sm=smiley13.gif] ...ima li neko recept za "pravu" havanu?

palachinken -> RE: Torte (24.10.2012 12:41:00)

Mislim da ima recept za Havanu na RR kuharici!

gvendolina -> RE: Torte (24.10.2012 15:19:49)

hvala palachinken lijepo izgleda,ali to ipak nije ona koju ja pamtim...a bas odavno nisam jela onu pravu havanu,a ne mogu da nadjem recept kao da je izgubljen[sm=smiley13.gif] na dnu je onaj prhki biskvit,idu i beze kore i cini mi se da ima i cimeta,da mi je taj naci[sm=smiley13.gif]

izgleda da cu ipak praviti ovaj umotani cokoladni[sm=smiley36.gif]

merima_s -> RE: Torte (24.10.2012 22:19:35)

IZVORNA PORUKA: palachinken

IZVORNA PORUKA: merima_s

Merima, pošto si ti kraljiva nutella torte [sm=smiley1.gif] Šta stavljaš umjesto ruma?Da li mlijeko ili vodu ili?

cuj kraljica, ha ha ha. Ma stavim samo kasiku vode i to je to.

mamabb -> RE: Torte (25.10.2012 10:06:35)

ja sam sinoć napravila ovu za Bajram
http://www.coolinarika.com/recept/790952/

draguljče -> RE: Torte (25.10.2012 10:28:49)

http://www.ringeraja.ba/forum/torte/m_29249/mpage_33/tm.htm

Ovo mi je jedna od najboljih torti koje sam u životu jela, a samo sam je jednom napravila. [sm=smiley13.gif]
Samo treba staviti manje kakaa i obavezno staviti slatki kakao. [sm=smiley1.gif]

I naravno Bijeli andjeo, Kapri torta i Nugat torta. Mmmmmmm

damma -> RE: Torte (30.10.2012 12:25:08)

IZVORNA PORUKA: milenium

ako nema bjele milke(a ja je uvjek nađem)uzmi onda bjelu za kuhanje,samo nek je bjela. ja sam pekla u onom okruglom kalupu al više ne pečem jer mi pušća (a nije zenkler)[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

KORE:
5bjelanjaka umutit,dodat
100gr šećera,pa opet umutit.i na kraju
1kašiku brašna i
80(ili 100)grama mljevenih lješnjaka

ovo je za 1koru,moraš 3 X ovako(dok se jedna peče ti drugu muti )
(lješnjake prije mljevenja trebaš isušit u pekari da im spane ona ljuska papirnata[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )

Krema:
15 žumanjaka,1puding od vanilije,200grama šećera i 3 kašike brašna izmutit i izlit u pola litra prokuhanog mlijeka.
dok je vruće kremu podjelit popola.i u jedan dio dodat bjelu milka čokoladu,a u drugi dio crnu milka čokoladu(običnu mliječnu)
kad se ohladi  u jedan dio dodat pola margarina ,u drugi dio drugu polovicu margarina.izmutit šlag-pola ga u jedan dio ,pola u drugi.

i filuješ:
kora-bjela krema-crna krema----kora-bjela krema -crna krema itd dok ne potrošiš sav materijal.

[image]http://img713.imageshack.us/img713/3696/dsc00018zd.th.jpg[/image] evo moje milka torte,vidi se samo za izvana,a unutra su tri kore,k nivoa kreme i okolo šlag.

da li se na ovu tortu mogu stavljati one slike jestive?

kako se one uopste stavljaju? jesam legenda, hocu nesto a veze nemam [sm=jezicek.gif]

Honey3 -> RE: Torte (30.10.2012 12:37:52)

moze damma,na svaku tortu sa kremom ili slagom moze slika,samo je izvadis iz najlona i zalijepis,a ako je torta sa fondantom,onda treba malo kreme ili slaga preko fond.pa sliku zalijepiti[sm=smiley1.gif] Ja sam jednom samo na fond.stavila sliku,ona se nije htjela zalijepiti,pa sam je kvasila,ma tortu unakazila skroz[sm=smiley13.gif]

Hanady RR -> RE: Torte (15.11.2012 23:23:26)

anđelo...pa biraj :)
CARSKA TORTA (ČOKOLADA)

Sastojci:
Tijesto:
8 jaja
180 gr šećera
100 gr mljevenih oraha + 80 gr brašna, pola praška za pecivo
30 gr kakao praha

Fil:
5 jaja
220 gr šećera
220 gr čokolade za kuhanje
220 gr margarina
1 zamrznuta narandža (može i bez nje)

Glazura:
100 gr čokolade za kuhanje, malo vode, šećera i margarina
(Zagrijavati dok se čokolada ne istopi)
1 kesica šlag pjene

Izrada:

KORA:
Ulupati bjelanca, dodavati šećer, zatim 1 po 1 žumance.
Izmješati orahe, brašno, prašak za pecivo i kakao, pa postepeno dodavati u šato.
Tepsiju obložiti masnim papirom, istresti tijesto i peći u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi dok se rub kore ne počne odvajati od tepsije.
Ohlađenu koru izrezati na 3 dijela.

FIL:
Umutiti jaja i šećer u gust šato.
Kuhati u šerpi na pari dok se fil ne zgusne.
Ubaciti čokoladu izlomljenu na komadiće i miješati dok se čokolada ne istopi.
U ohlađen fil umiješati margarin i izrendanu zamrznutu narandžu.
Kore malo navlažiti prokuhanom i ohlađenom vodom sa šećerom uz dodatak malo ruma ili soka od narandže.
Filovati kore i okolo.
Preliti ohlađenom glazurom, a kad se glazura stvrdne, ukrasiti šlagom.

Azure čokoladna
Kore:
Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4)

Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin sece, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera.

Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem.

Reform:

Kora:
10 bjelanjaca
300 gr šećera prahu
300 gr smljevenih oraha
2 kašike oštrog brašna ( ili gustin)

Istući bjelanjek ¡ šećer u čvrt snjeg postupno postupno dodati orahe I brašno. od dobivene smjese peći ¡ 5-6 kora tanjih.
krema:
10 žumanaca
200 gr Åšećera u prahu
3 rebra čokolade ( možeš I više malo)
250 gr putera
3 kašoke crne kafe ili ness kafe

Žumanva sa šećerom izmutiš, staviš na paru…kuhaš da se zgusne dodoaš u to čokoldau mješaš da se otopi ista…skineš s avatre sačekaš 5-6 min dodaš puter I umješaša…ostaviš krmeu d amalo ogladi…

Mažeš krema.kora.krema.kora sve okolo kremom premažeš…
TORTA TEODORA

Sastojci:

Za prvu koru (tamna kora):
8 jaja
8 kasika secera
12 kasika mljevenih oraha
4 kasike prezle
1 kasika kakao-a

Za drugu koru (bijela kora):
5 jaja
5 kasika secera
150g sjeckanih oraha

Za fil:
5 zumanjaca
250g secera u prahu
150g cokolade za kuhanje
3 supene kasike kuhane kafe
250g putera

I KORA
Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa.
Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora.
Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore.

II KORA
Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio.

FIL
Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe.
U hladno dodati umucen puter.

Slaganje:
tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil
JAFFA TORTA
dug je proces pravljenja al se iplati svaka minuta vjerujte ... bomba je
sastojci:
12 jaja
12 kasika secera
12 kasika mljevenih oraha
3 kasike krusnih mrvica, ja sam stavljala prezlu

zuti fil
1 litar mlijeka
4 pudinga od vanilije
200 g secera
1 margarin

smedji fil
200 g secera
1,5 dl vode
200 g mljevenih oraha
1 cokolada za kuhanje
1/2 maslaca

nadjev
3 kutije jaffa keksa
2 sokica dvojni-c (ja sam uzela dzus od narance)

priprema:
kore: napraviti 4 kore i to - umutiti 3 jajeta sa 3 kasike secera. dodati 3 kasike mljev. oraha i 1 kasiku mrvica. lagano umijesati i peci na oko 200 stepeni pola sata. tako svaku koru zasebno
zuti fil: napraviti puding od mlijeka i praska za puding. ostaviti da se ohladi (ne mora bit ledeno) i dodati secer i margarit, pa ponovo dobro umutiti
smedji fil: prokuhati secer s vodom da se napravi kao agda, dodati zatim orahe i istopljenu cokoladu. kad se ohladi dodati maragrin i umutiti.

torta se pravi ovako:
-na tablu staviti jednu koru, premazati je dijelom zutog fila.
-po zutom filu sloziti keks prethodno umocen u sok, pa premazti keks zutim nadjevom (najbolje je samo da popunite rupice izmedju keksova, jer vam nece moci biti zutog fila ako stavljate puno)
-prekriti drugom korom i premazati polovinom smedjeg fila
-staviti trecu koru
ponoviti postupak kao i sa prvom: zuti fil, keks, zuti fil
-staviti cetvrtu koru i premazati ostatkom smedjeg fila
-ostavite malo zutog fila na kraju da tortu premazete okolo.
-ukrasite po zelji

anđelo -> RE: Torte (15.11.2012 23:29:54)

hanady hvala puno ,izabrat cu neku...[sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif]

aidana -> RE: Torte (4.1.2013 14:21:04)

Ja sam nasla sljedeci recept za nadjev (ne znam ni kaze li se tako [sm=smiley36.gif] ) za tortu.
200 gr cokolade, 100 ml slatkog vrhnja, 250 gr puter i 50 gr secera u prahu. Preko toga bi onda trebao doci fondant.
Prema receptu moze se koristiti i bijela cokolada. Eh sad, moze li se ako se koristi bijela cokolada dodati neka boja u smijesu da bi mi torta bila plava na primjer? I posto nema sanse da stavim fondant na citavu tortu, mogu li se na to staviti samo recimo kolutovi od fondana u drugim bojama?
Ne znam hoce li me neko razumjeti, ni ja sama sebe ne razumijem.
Trebam naglasiti da nisam jos nikad u zivotu napravila tortu i da nemam apsolutno pojma o pravljenju kolaca, o fondanu i ostalom da ne govorim. Sad sam odlucila malo vjezbati i praviti neke tortice pa da mogu mojoj bebici napraviti tortu za 1. rodjendan.

malenaa -> RE: Torte (11.1.2013 10:37:33)

Help zenice, zelim da prvi put napravim tortu svom najdrazem muzicu za rodjendan, uvijek smo to kupovali i narucivali ali sad bas hocu nesto da bude by me :) znam da ce mu to znaciti ...
Imam kalup u obliku srca ili sta god treba nabavit cu hehe
Recept za neku ne bas komplikovanu tortu? Moze i sa gotovim korama nije bitno ... A ja cu otici uzeti nesto cime cu je ukrasiti :)) pliz help i sto prije moguce :)
Ljubimmm

mamabb -> RE: Torte (11.1.2013 13:09:40)

IZVORNA PORUKA: malenaa

Help zenice, zelim da prvi put napravim tortu svom najdrazem muzicu za rodjendan, uvijek smo to kupovali i narucivali ali sad bas hocu nesto da bude by me :) znam da ce mu to znaciti ...
Imam kalup u obliku srca ili sta god treba nabavit cu hehe
Recept za neku ne bas komplikovanu tortu? Moze i sa gotovim korama nije bitno ... A ja cu otici uzeti nesto cime cu je ukrasiti :)) pliz help i sto prije moguce :)
Ljubimmm

Onda je pjesak torta za tebe[sm=smiley1.gif] Ne peče se a ukusna je.
http://www.coolinarika.com/recept/756231/

Hannica -> RE: Torte (23.1.2013 14:07:01)

Da li neko zna moze li neki drugi sir umjesto mascarponea u ferero tortu?

bebacha -> RE: Torte (23.1.2013 14:22:55)

IZVORNA PORUKA: Hannica

Da li neko zna moze li neki drugi sir umjesto mascarponea u ferero tortu?

a da napravis maskarpone,kad ti treba

Hannica -> RE: Torte (23.1.2013 14:23:51)

Jel zahmetli? [sm=smiley36.gif]

bebacha -> RE: Torte (23.1.2013 14:26:16)

IZVORNA PORUKA: Hannica

Jel zahmetli? [sm=smiley36.gif]

nije al moras cekat do sutra,mozes li to

Hannica -> RE: Torte (23.1.2013 14:31:40)

Ne mogu,sutra mm rodjendan,red bi bio da torta bude gotova na vrijeme.[sm=smiley36.gif]
Ali daj recept da imam za moj rodjendan aBd.[sm=jezicek.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>