Hanady RR -> RE: Torte (10.6.2012 11:23:14)
|
IZVORNA PORUKA: zinanina Palatschinken, koliko jaja-ili žumanaca ide u fil od one carske torte, ja sebi kopirala tvoj recept i sad čitam, ne pišu jaja nikako a u objašnjenju postupka se spominju jaja. korigovala je kasnije recept 5 ide :) IZVORNA PORUKA: palachinken do mene je :) 5 jaja Evo recept ponovo, s jajima :) Onaj gore ako mogu moderatori. nek izbrisu, da ne bude zabune CARSKA TORTA (ČOKOLADA) Sastojci: Tijesto: 8 jaja 180 gr šećera 100 gr mljevenih oraha + 80 gr brašna, pola praška za pecivo 30 gr kakao praha Fil: 5 jaja 220 gr šećera 220 gr čokolade za kuhanje 220 gr margarina 1 zamrznuta narandža (može i bez nje) Glazura: 100 gr čokolade za kuhanje, malo vode, šećera i margarina (Zagrijavati dok se čokolada ne istopi) 1 kesica šlag pjene Izrada: KORA: Ulupati bjelanca, dodavati šećer, zatim 1 po 1 žumance. Izmješati orahe, brašno, prašak za pecivo i kakao, pa postepeno dodavati u šato. Tepsiju obložiti masnim papirom, istresti tijesto i peći u zagrijanoj rerni na umjerenoj temperaturi dok se rub kore ne počne odvajati od tepsije. Ohlađenu koru izrezati na 3 dijela. FIL: Umutiti jaja i šećer u gust šato. Kuhati u šerpi na pari dok se fil ne zgusne. Ubaciti čokoladu izlomljenu na komadiće i miješati dok se čokolada ne istopi. U ohlađen fil umiješati margarin i izrendanu zamrznutu narandžu. Kore malo navlažiti prokuhanom i ohlađenom vodom sa šećerom uz dodatak malo ruma ili soka od narandže. Filovati kore i okolo. Preliti ohlađenom glazurom, a kad se glazura stvrdne, ukrasiti šlagom.
|
|
|
|