Hanady RR -> RE: Torte (10.5.2012 12:28:45)
|
Dženana_G za tebe Azure čokoladna Kore: Umutiti 3 jaja, dodati solju secera, pola solje ulja, dvije solje brasna, kakao po zelji (ja volim sto crnje to bolje), vanilin secer, i prasak za pecivo. Kad umutis dobit ces malo guscu masu, onda dodaj vrlo malo vode da to razrijedis ili mlijeka. Ja. Kad se ispece i ohladi prerezes je na tri dijela. (meni nekad uspiju i 4) Fil: Na pari (a mozes i u serpici, ali na skroj laganoj vatri, eto toliko laganoj da mozes dlan staviti na ringlu) kuhas tri cijela jajeta i tri zumanceta. Moras konstantno mijesati da ti se ne zapece nego da se lagano zgusne. Kad se zgusnu dodas cokolade za kuhanje (pise dvije stanglice a ja stavim skioro citavu jer volim okus cokolade) vanilin sece, secera po zelji i i 150 samljevenih oraha, ljesnika ili bademea zavisi sta volis. Kad se krema skoro ohladi dodas 180 grama putera. Prije filovanja kora ja malo ugrijem mlijeka u koje stavim kasicicu secera (secer uvijek po volji) i . Sa tim mlijekom navlazim kore, i ond ih filujem. Reform: Kora: 10 bjelanjaca 300 gr šećera prahu 300 gr smljevenih oraha 2 kašike oštrog brašna ( ili gustin) Istući bjelanjek ¡ šećer u čvrt snjeg postupno postupno dodati orahe I brašno. od dobivene smjese peći ¡ 5-6 kora tanjih. krema: 10 žumanaca 200 gr Åšećera u prahu 3 rebra čokolade ( možeš I više malo) 250 gr putera 3 kašoke crne kafe ili ness kafe Žumanva sa šećerom izmutiš, staviš na paru…kuhaš da se zgusne dodoaš u to čokoldau mješaš da se otopi ista…skineš s avatre sačekaš 5-6 min dodaš puter I umješaša…ostaviš krmeu d amalo ogladi… Mažeš krema.kora.krema.kora sve okolo kremom premažeš… TORTA TEODORA Sastojci: Za prvu koru (tamna kora): 8 jaja 8 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 4 kasike prezle 1 kasika kakao-a Za drugu koru (bijela kora): 5 jaja 5 kasika secera 150g sjeckanih oraha Za fil: 5 zumanjaca 250g secera u prahu 150g cokolade za kuhanje 3 supene kasike kuhane kafe 250g putera I KORA Umutiti 8 cijelih jaja sa 8 supenih kasika secera. U to dodati 12 supenih kasika mljevenih oraha, 4 supene kasike prezla i 1 kakaoa. Peci u okrugloj modli (26cm) na 180 stepeni. Peceno je kad se ivice torte pocnu odvajati od kalupa. Moze se i probati cackalicom koja mora ostati suha kad se probode kora. Pecenu tortu presjeci na dva dijela, tako da se dobiju 2 kore. II KORA Umutiti 5 bjelanaca i u umuceno dodati 5 supenih kasika secera pa ponovno mutiti. U umuceno dodati 150 gr sjeckanih oraha. Peci u istom kalupu kao i gornji dio. FIL Umutiti na pari 5 zumanjaca sa 250 gr staub secera. Kad se zgusne dodati 150 gr cokolade za kuhanje i 3 supene kasike kuhane kafe. U hladno dodati umucen puter. Slaganje: tamna kora - fil - bijela kora - fil - taman kora - fil
|
|
|
|