RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Razgovori u očekivanju (djeteta)

Poruka

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 20:51:52)

Jao jesam sklepala ovaj post iznad, ne zna se ko je šta pisao [sm=smiley36.gif]

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 20:52:44)

IZVORNA PORUKA: rose

IZVORNA PORUKA: alman

IZVORNA PORUKA: scarlett

Večer ženice, evo i mene da malo promuzevirim. Nemam vremena sve čitati, puno sam izostavila. Ima li kakvih konkretnih novosti?
Nadam se da ima samo lijepih vijesti.

Mi smo jučer ušli u 31 sedmicu, ne mogu vjerovati da vrijeme ovako brzo leti. Ja upće nešto nisam nestrpljiva, sve kontam hoću li stići sve pripremiti, a pogotovo sebe psihički na sve ono što će aBd biti ispred mene. Jedva čekam bebu, ali opet vrijeme baš baš leti.

Ja se više ne sjećam kako mi je bilo sa sinom, ali mene prepone i ona kost dole ubiše, danas se nisam mogla normalno kretati po kući. Ne znam je li to prerano [sm=zmeden.gif] Jeste da mi je stomak ogroman i da me ljudi pitaju, jesam li u terminu, ali nemam pojma je li ovo stvarno ok. Baš mi se teško kretati, sjesti, ustati, već mi je teško i spavati, kontam da sebi uzmem onaj banana jastuk. Imate li kakvih prijedloga, kakav i gdje uzeti? Nemam više živaca da surfam.

Danas popodne sam gledala snimke prirodnih poroda na youtubu. Neki su bili tako lijepi da sam oplakala kad bi bebica izašla i kada su ih mame stavljale na grudi, a neke žene su se opet toliko derale da sam se živa isprepadala koliko to može boljeti.

Kod mene će najvjerojatnije biti CR, jer je i prvi put bio, ali ja se nekako nadam da će djete samo krenuti ranije i da će sve ići prirodno, proći brzo i dobro. Eh da mi bi, jelda [sm=jezicek.gif]
Zato bih voljela malo pročitati o prirodnom porodu. Imate li kakvu preporuku, kako se pripremiti za prirodan porod?

Ja sutra idem raditi onaj OGGT nalaz. Morala sam kupiti glukozu i sutra vadim krv u 8h, a onda ponovo u 10h.
Kada sam bila trudna prije 5 godina, šećer su mi radili samo vadeći krv. Ne znam zašto sada ovako rade. [sm=zmeden.gif]

Vidjela sam da se u našem DZ utorkom održavaju vježbice za trudnice, pa planiram aBd sutra da se priključim, nadam se da će biti lijepo druženje [sm=bravo.gif]

Eto curke moje, imate [sm=zz_wavespin.gif]

moja ti je topla preporuka taj jastuk ja kako ga imam i naspavala sam se, mozes kad koristiti u vise polozaja za spavati, ja sam sebi napravila odnosno svekrva mi sasila na masinu od jedne navlake za jorgan i samo ga ntrpala punjnjem iz jastuka, a imas ih kupiti preko pika
http://www.olx.ba/artikal/14887635/jastuk-za-trudnice/

ja ga kupila 2010 u babz centru...bi skup al vrijedi svake marke...sad me jos ceka [sm=smiley36.gif]

Rose, sjećaš li se koliko je koštao?

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 20:57:03)

scarlet i ja sam trebala raditi taj nalaz OGTT, to je kao test na toleranciju glukoze, jedan mi dr. rekao da to radim a kad sam otisla po uputnicu kod dr, u DZ ovaj mi rekao da ne trebam to raditi da nema potrebe jer mi je secer super , a i meni je dr. napisao da vadim u 8 i 10 i kad sam pitala u lab. one mi rekle da se ne radi tako taj test nego da dodjem kod njih sa glukozom u pola osam i da tu popijem pa onda vade krv u 8, zatim u pola 9, pa u pola 10 i cetvrti put u 10 sati, pa sad ne znam [sm=zmeden.gif] kad zavrsis javi nam iz prve ruke kao to rade u Sarajevu,

Rečeno mi je da noć prije ne jedem kasno, a ja obavezno jedem kasno i pošto još kasnije zaspim, rijetko prije 2h, onda uvijek nešto pojedem i u ta doba. Sinoć sam jedva izdržala. Jutros ustala, muka mi od gladi, a ne smijem ništa piti osim vode. I ta glukoza u kutijici koju sam kupila, kontam... garant će nešto kombinovat s tom glukozom i krvi koju mi izvade [sm=jezicek.gif]
jesam blesava.

Izvadili su mi krv u 8 i 15, tako sam došla na red, a onda su mi rekli da opet ništa osim vode ne smijem uzeti sve do 10 h. Sestra mi je razmutila tu glukozu u nekakvoj čaši od ca. 2 dcl i to sam još kod njih morala popiti. Meni se već počelo nesvjestiti od gladi, srećom živim blizu DZ, vratim se kući i malo prilegnem. Odspavam malo, da mi vrijeme brže prođe i vratim se opet u DZ, u 10 i 15 mi ponovo izvade krv. Nalaz sutra poslije 14h.

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 20:58:06)

Vodi li kojoj od vas dr. Deković trudnoću?

bejbibi -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:06:10)

IZVORNA PORUKA: Selzy

Sto se tice flasica, ja sam uzela jednu malu nukovu plasticnu jer svi kazu da su puno bolje nego staklene, aa dvije cucle sam uzela isto nukove ali sa razlicitim pipama, pa cemo vidjeti koju bude htio [sm=smiley1.gif] BEJBIBI ja imam osjecaj da ce mi beba ispasti koliko mi se spustio [sm=zmeden.gif] znaci jedva hodam, noge ne mogu sastaviti i strasan mi je pritisak dole, imam osjecaj da bih i ja mogla ubrzo [sm=smiley36.gif]

Isto mi je tako sve[sm=zmeden.gif] Bogami ne mogu hodati kako treba, ne mogu noge podic na kauc,kad hodam vucem nekako noge u sitne korake [sm=zmeden.gif] al evo gura se cura pa valjda nece jos... Stvarno nisam spremna[sm=zmeden.gif] da mi hoce M ozdraviti...a i ja kasljem katastrofa iz dna.. Pa me jos vvise zabili onda[sm=smiley13.gif]

bejbibi -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:07:56)

Scarket kad se raspises onda bas bude za mjesec dana[sm=smiley36.gif]....ma ne znam kolko kod nas to masiraju dole,nekad im lakse i brze odnah sjeckati sta ih briga..al eto bolje da sijeku nego da same popucamo tad je gore

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:15:49)

[sm=smiley36.gif] bejbibi, u pravu si. Šta, ti to još nisi krenula u bolnicu [sm=smiley36.gif]?
Malo da se našalim, halali. Držim fige da sve dobro i brzo aBd prođe, a što se tiče te epi, šta znam, meni nekako draže da vjerujem u ovo što je sestra rekla[sm=smiley36.gif] mada u dubini duše vjerujem da su stvari ustvari upravo ovakve kakvim ih opisuješ. [sm=smiley13.gif]

bejbibi -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:23:33)

IZVORNA PORUKA: scarlett

[sm=smiley36.gif] bejbibi, u pravu si. Šta, ti to još nisi krenula u bolnicu [sm=smiley36.gif]?
Malo da se našalim, halali. Držim fige da sve dobro i brzo aBd prođe, a što se tiče te epi, šta znam, meni nekako draže da vjerujem u ovo što je sestra rekla[sm=smiley36.gif] mada u dubini duše vjerujem da su stvari ustvari upravo ovakve kakvim ih opisuješ. [sm=smiley13.gif]

Jos sam 2u1[sm=smiley36.gif] nesto bih voljela da se za rodjendan porodim, bas bi bilo cool[sm=smiley36.gif]....al ovo mi sumnjivo nesto danas pa cemo vidjeti... U svakom slucaju blizu sam :))...
Nek mi M ozdravi prvo pa nek se onda porodim.... A mene izgkeda necw popustiti ovaj kasalj [sm=zmeden.gif]

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:29:34)

Ovo što ste pisale za flašice, da malo prokomentiram, primijetile ste vjerovatno da ja uvijek na tu temu imam nešto da kažem [sm=smiley36.gif]

Neću tvrditi da nema razlike kava se duda na flašici koristi, ali ju je svakako najbolje izbjegavati, jer je tehnika sisanja dude i dojke sasvim različita. Kod dojke se bebe moraju više potruditi i kada uoče da je lakše vuči iz flašice, jer samo teče, onda se počnu nervoziti na dojci, jer moraju sisanjem potaknuti let down i onda počnu odbijati dojenje.
Neka djeca uspiješno prihvate i dojku i dudu, međutim da bi se izbjegao rizik da djete počne odbijati dojku, najbolje je ne hraniti ga na flašicu, nego kašikicom, iz filđana, špricom, kapaljkom ili SNS sistemom ukoliko postoji potreba.
Djeci do 6 mjeseca svakako se ne preporučuje nikakva tečnost osim majčinog mlijeka, tako da za flašicu nema potrebe, osim što njome mi sebi olakšamo, jer je lakše hraniti djete na flašicu, nego kašikicom, ali zato kada se tako odbije od dojenja, onda imamo problem više.[sm=smiley13.gif]

Bilo kakve kreme neće mnogo pomoći sve dok položaj i hvat kod dojenja ne budu kako treba. Najvažnije da je beba u dobrom položaju i da hvata bradavicu i areolu upravo kako je bejbibi objasnila. Ako neku od vas konkretno zanimaju neke stvari vezano za ovo, slobodno mi pošaljite na PP, a ja ću vam proslijediti korisne linkove da znate kako riješiti neke probleme koji se mogu javiti.

Ja recimo nisam znala jednu tako banalnu stvar, a već sam o tome pisala. Moji prvi podoji su užasno boljeli, djete bi stisnulo vilicama bradavicu i suze su frcale, a ja onda vukla dojku sebi da mu je iščupam[sm=smiley36.gif] i naravno pravila još gore rane. Nisam znala da kada boli, to predstavlja znak da djete nije dobro uhvatilo i da mu se u rub usana treba staviti mali prst da vakum popusti i tek onda izvući dojku. Zatim ( po potrebi malo smiriti djete) i ponovo ponuditi dojku i kada širom otovori usta, onda mu brzim pokretom staviti što više areole u usta. Tada će sigurno bolje i pravilnije uhvatiti, lakše će podstaći tok mlijeka i kvalitetno sisati.

bejbibi -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:51:42)

Scarlet potpisujem [sm=bravo.gif] bas tako... I nikad ne vuci dojku kad zaboli prema sebi jer bas boli, vec palcem malo bebinu bradu gurnuti prema dole da otvori usta da ispadne bradavica sama...bas ko sto si rekla[sm=bravo.gif]...samo pravilno hvatanje dojke moze dovesti do mlijeka i hranjenja bebe bez problena

bejbibi -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 21:54:38)

Ja isto sa M nisam koristila flasicu, al sam sa 4,5 mj uvela cvrstu hranu jer sam osjecala da nema dovoljno mlijeka... A nisam htjela ono ad hranu.... I bez problema sve prihvatio... A da treba do 6 mj samo dojiti to je istina al eto zavisi i od djeteta i od mlijeka....

Marien -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 22:44:35)

Scarlett, ja planiram ici ali se valjda trebalo prijaviti mail-om za to predavanje a to nisam [sm=zmeden.gif]
Kako cemo se prepoznati, voljela bih da te upoznam a i u DZ vojnicko planiram ici ;)

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 23:03:04)

Hajde prijavi se, a ja ti se javim na pp malo kasnije.

Marien -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 23:50:41)

Prijavila me drugarica, takodjer nasa terminusa :) a pp cujemo se :*

alman -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (10.3.2015 23:57:03)

bas sam ljubomorna hocu i ja [sm=smiley36.gif] ma salim se samo se vi druzite i upoznajte uzivo kad vec imate priliku valjda i mi vam Sa nekad sdodjemo pa da se upoznamo, bilo bi bas super

Psiholog27 -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 0:13:22)

Pozdrav zenice... zanima me masaža medice, kojim uljem i kako je izvodite ako ima tko da objasni...hvala vam[sm=smiley1.gif] i kada je najbolje početi sa time ?

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 0:47:06)

Alman, uvijek ima bujruma [sm=bravo.gif]

scarlett -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 0:57:49)

Psiholog, ja sam čula da žene dosta hvale weledino ulje za masažu međice. Evo našla našla sam neki link, na kojem babica kaže da se od 34. sedmice može masirati bilo kojim jestivim uljem, važno je samo da u sebi nema neke jake mirise i slično, te da se to čini 3 -4 x sedmično nekih 5-10 min.

Marien -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 0:59:40)

Ko god dođe u Sarajevo, slucajno ili namjerno, obavezno nek se javi za kafu (naravno i sarajke) i to sto prije dok smo jos iole pokretne [sm=smiley36.gif]
Sutra cu upoznati Scarlett a izgleda da cemo skupa i na vjezbice [sm=bravo.gif] a po terminu i na porod [sm=smiley36.gif]

alman -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 1:12:27)

morat cu nesto smisliti aBd dok se vrijeme proljepota pa da dodjem do Sarajeva pa da se dogovorimo za kaficu [sm=smiley1.gif]

alman -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 1:13:45)

Pravnica...porodila se[sm=bravo.gif]

Bejbibi...17.03
Selzy...24.03
Sara_mo...31.03

AzraB...03.04
Gift...03.04
Morena...15.04

Psiholog27...04.05
Marien...13.05
Scarlet...17.05
No idea...25.05

Bella...08.06
Alman...29.06
Mala curica...30.06

Sabiinaa...01.07
Mybaby...03.07
Lala88...20.07
Adano...22.07
Anitaa...30.07

Rose...14.08
Mastalica...15.08
Putujuca...18.08
Aleah...26.08
MAM...28.8
Bebac bucko...31.08

alman -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 1:16:21)

pa vi ste u maju aBd, evo morala sam se vratiti na spisak da ne zapitkujem kojoj je kad termin [sm=smiley1.gif]

Marien -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 1:18:58)

Alman, pozuri [sm=kuza.gif][sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif]

bejbibi -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 8:34:06)

Jutro zenice,jeste se naspavale.... Ja onako..kid nas sunce al samo udem do pedijatra sa M i kuci...nema hodanja....

Bas ste se raspisalw sinoc :)....

anitaa -> RE: Razgovori u ocekivanju beba-Mart (11.3.2015 8:45:16)

Dobro jutro, (baš je prelijepo, moram priznati)
vidim pale kritike za nejavljanje, da ne bi dobila crveni karton da bar kažem da sam sinoć zadnjim atomima snage, prije spavanja, iščitala što ste pisale, tu sam, sve je pod kontrolom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], na pregled se trebam naručiti za petak, pa pišem izvještaj nakon toga aBd. Veliki pozdrav...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sljedeća stranica >   >>