Ljubicica3 -> RE: Razgovori u ocekivanja beba -Juli (9.7.2014 12:22:33)
|
IZVORNA PORUKA: Esmica Muha me probudila bas rano [sm=hudicek1.gif] Ljubicica3, zasto ce ti uopste ukljucivati indukciju, zasto ne sacekaju da krene prirodno? Svaka indukcija nije bezazlena naravno i ne bi se trebala davati tek tako, vec samo u nekim prijekim slucajevima, no danas se daje bas ucestalo. Ja sam sa prvim djetetom imala indukovan porod..i sta da kazem, napatila sam se uzasno, bolovi su mi bili nesnosljivi uprkos epiduralnoj, a na kraju sam gotovo u nesvjesnom stanju rodila, ne sjecajuci se ni kako se sve to zbilo. Taj prvi porod je ustvari i razlog mog razmisljanja o drugacijem porodu. I imala sam veliku epi, dugo dugo sam se oporavljala. Kada prirodno dolaze trudovi, tijelo kao da dozira jacinu trudova onoliko koliko to rodilja moze podnijeti, te razmak izmedju trudova bude dovoljan da se rodilja pripremi za sljedeci, no sa vjestackim dripom nije tako. Trudovi su sve jaci sa sve manjim razmacima. Opet zavisi valjda i koju kolicinu tog oksitocina daju. Meni su, cini mi se, bas krhnuli pravo. I tek nakon drugog poroda znam sta su ustvari prirodni bolovi i koja je razlika. Kolicina oksitocina koju luzi hipofiza je vrlo individualna - nekim zenama je dovoljno malo, nekima puno. neke zene imaju jake trudove i sporo se otvaraju, neke se brzo otvore uz slabije trudove. Porod je vrlo, vrlo individualna stvar, i ne moze se mjeriti kapima, jacinom trudova, duzinom trajanja, bilo kakvim mjerama. Kada tijelo prirodno luci oksitocin, citav proces je uskladjen, zena se otvara shodno potrebi, beba je tome prilagodjena, te kada otvorenost dostigne vrhunac porod zapocinje. Halalite ako vas "tusim". Meni je termin u cetvrtak I odmah taj dan rano ujutro u 4 ce me indukovati ako ne krene prirodno zato sto imam tlak I on kaze da se pri kraju tlak naglo moze povisiti I ne bi da rizikuje nesto. Znam da je I sdz imala tlak Ali opet je njen doktor cekao da krene prirodno. Ali eto sto kazes sve je to individualno I oko indukovanog ili prirodnog poroda,ne reagujemo svi isto na bol niti na lijekove. Mojoj prijateljici je prirodno sve krenulo dobila epidural I nije joj djelovao. Vidis ti radjas u kuci a ja to nikad ne bih smjela sta da se nesto zakomplicira ne daj Boze,ipak doktori su doktori. Lovepower...ja sam imala epidural dva puta I hvala Bogu nemam nikskvih posljedica,kad su mi je dali razrahatila se,babica mi govorila kad da guram I za cas rodila hvala Bogu. Mozda neko ima negativna iskustva vidis I to je sve od osobe do osobe razlicito.
|
|
|
|