Alhemicarka -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (4.11.2012 13:39:59)
|
IZVORNA PORUKA: milenium meni se to sve pravi izraz je :gadi.jer imam dojam da se sve testira,eksperimentira,i izvlače novci sve po jadnoj bih.jer kontaju siromašna zemlja(ne baš siromašna kao neke zemlje u africi ili da ne navodim sad koje gdje ljudi nemaju novca ni za kruh)ali ova naša zemlja im je taman,ljudi niti imaju niti nemaju,nemaju za razbacivati ali imaju ako treba odvojiti novac za nešto veliko.pa na nama sve testiraju od vakcina,do lijekova,cjepiva,zatim ove matične stanice,igranje na savjest roditelja....mislim tako jadno. Kako misliš neko testira matične čelije? Sa pohranjenim matičnim čelijama se ne može manipulisati, tačno se zna broj koji je pohranjen, i u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga da ih zatražiš možeš ih dobiti. Sa parama se možda i manipuliše. Bez ikakve želje da ikoga ubjeđujem da ostavi ili ne, i bez namjere da osuđujem ijednog roditelja koji je ostavio ili ne, a pogotovu da se ubjeđujem kako je moj stav bolji. Iznjeću svoje razmišljanje koje će možda nekome pomoći ko ima dilemu, pa mu u odluci pomogne. I mi smo bili u velikoj dilemi, ostaviti ili ne. Čak smo u jednom trenutku odlučili da nećemo. Na kraju smo ostavili. Malo smo istraživali, i nismo našli nijedan naučni članak, niti ijednog doktora koji je rekao da ne treba ostaviti. Uglavnom se protivljenje baziralo na komercijalnim bankama i kako su puno bolje opcije javne banke, koje funkcioniraju kao i banka koštane srži. Poslije toga smo nazvali jednu od banaka, u koju smo na kraju ostavili ms, i pitali da li mi, nekad u budućnosti, za 10 godina, ako se odlučimo možemo povući naše stanice i predati u drugu banku i dobili smo potvrdan odgovor. Niko ne zna šta će biti za 20 godina, možda bude jedinstven registar ms, i možda baš naše ms nekome spase život. To je prevagnulo u našoj odluci da ostavimo (da napomenem da smo kontaktirali i neke profesore genetike sa Harvarda, koji su nam rekli, to je super stvar, ali bolje su javne banke). Drugo, pogledajte koliko mjesečno potrošite na neke druge stvari, kad se sabere, izgovor da je preskupo u našem slučaju ne stoji. Ako mogu izdvojiti 90 KM mjesečno za garažiranje mog limenog ljubimca, zašto ne bih mogla i 17 maraka mjesečno za ms (mi smo pohranili na 25 godina, platili cca 5000 KM). Ili kupujem maskaru od 25 KM, idem manikiru, i sad da tvrdim da mi je ovo skupo. Koliko se mjesečno potroši na cigare i sl gluposti, ja jednostavno ne mogu da vjerujem da je skupo nekome ko je imao dilemu, ostaviti ili ne, i onda odustao zbog cjene. Treće, taman da i manipulišu sa mojim parama i koriste ih za istraživanje, halal, biću presretna ako moje pare doprinesu nečemu tako revolucionalnom. Ja radim u farmaceutskoj inustriji, vrlo dobro znam kako je teško dobiti određene certifikate i koliko se mora konstantno ulagati u opremu i njeno održavanje. Ja znam da vlada mišljenje da je farmacija vrlo profitabilna grana, ali kad bi neko samo prošao kroz sve procese da jedan lijek izađe na tržište čudom bi se čudio kako tabla paracetamola košta 35 feninga, a mjesečna pohrana ms 17 km.
|
|
|
|