Amrino -> RE: Pohrana matičnih stanica (26.9.2009 10:18:08)
|
IZVORNA PORUKA: daca/maca Pozdrav svim članovima, upravo gledam TV PINK-Z.forum na temu: "Matične ćelije-budućnost u medicini" i razmišljam o istim. Zanima me Vaše mišljenje, ili eventualna iskustva. Ranije sam čula i čitala o tim ćelijama, i stekla pozitivan stav. Ukoliko tema nije na mjestu, molim moderatore da je izmjeste. Hvala IZVORNA PORUKA: leona81 i ja sam gledala, emisija je bila odlicna... IZVORNA PORUKA: mama alma Draga daco/maco, emisija super, sve super, samo daj Bože da to ikada zaživi kod nas u smislu da se formira javna banka,ja sam o ovome radila istraživanje prije dvije godine, jedina novina je firma Family plus iz RS-a koja privatno to radi i transportuje u belgiju, a ono što mislim sinoć sam i napisala Saši, jedino kada djeca političara, gluho i daleko bilo počnu oboljevati, pa tate skontaju u čemu je spas, možda se tada oformi ta banka. A, mi smo čak pokrenule periciju Sasimo dječije živote, pa možeš pogledati. Ovako se zove tema IZVORNA PORUKA: Merci Hvala vam sto ste odmah aktualizirale ovu temu. Ja sam u 8. mjesecu trudnoce i vec smo se bavili mislju da pohranimo maticne celije nase bebe, ali nismo imali apsolutno nikakve informacije o tome da li je to uopce kod nas moguce. Na ringeraja.rs sam upravo procitala da su forumasice sa RR.ba bile pokrenule peticiju. Moze li nam neko reci dokle se sa tim stiglo? To je svakako nesto na duge staze, ali ne treba odustajati. Koliko sam shvatila nemamo ni adekvatnog zakona za koji bi omogucio pohranjivanje maticnih celija... Ali hajde da vidimo sta je moguce napraviti u ovom trenutku. Ako sam dobro shvatila postoje sljedece mogucnosti, a ako neko ima drugacije informacije ili jos neke dodatne bila bih vam zahvalna. 1) U BL postoji firma Family Plus preko kojih je moguce pohraniti maticne celije u privatnu banku u Holandiji. 2) U Hrvatskoj postoji javna banka/zaklada Ana Rukavina gdje takodjer moguce pohraniti maticne celije, samo ne znam kako i preko koga je to moguce uraditi. Ovo je tako vazna tema i kad cujem koliko dugo se to vec u svijetu radi, prava je sramota sto smo mi u poredjenju s njima u srednjem vijeku po tom pitanju, a jos kad uzmemo u obzir broj oboljele djece od malignih bolesti u posljednje vrijeme... strasno IZVORNA PORUKA: Merci Hvala ti mama Alma. I ja cu se malo raspitati, pa cu javiti sta sam saznala. IZVORNA PORUKA: Amelaa RR Tema je . Sto se tice mog misljenja vezano za maticne mislim da je to jako jako dobra opcija i odluka al kao sto mama alma rece dok se ovi nasi skontaju proci ce vremena i vremena. IZVORNA PORUKA: tea lana IZVORNA PORUKA: Amelaa RR Tema je . Sto se tice mog misljenja vezano za maticne mislim da je to jako jako dobra opcija i odluka al kao sto mama alma rece dok se ovi nasi skontaju proci ce vremena i vremena. upravo ovako kako su mama Alma i Amela napisale IZVORNA PORUKA: ziki Koleginica iz Bijeljine se porodila prije neka 2 mjeseca i ostavila je matične ćelije bebe, ćelije se čuvaju u Belgiji i nju je koštalo 1800€.Odmah po porođaju osoblje iz bolnice je obavilo pohranjivanje matičnih ćelija i predalo nekom, ne znam kom. Više detalja ne znam ali mogu da je pitam kako je išla procedura. Meni je mnogo žao što nije moglo prošle godine kod nas kad sam rodila Tarika i nadma se da će se to regulisat i ovdje pa ako Bog da za drugu bebu kad bude. IZVORNA PORUKA: senka kurt Mama Alma, možda bi bilo dobro konsultirati nekoga iz Ministarstva zdravstva i vidjeti kakve su mogućnosti da se izvrši pritisak peticijom ili bilo čim drugim. Za sada, zainteresirane, koliko znam mogu da vide u Bolnici Dr. A. Nakaš ima li mogućnosti da sačuvaju m. ćelije i koliko sam shvatila dr. Gutić je vrlo uspješna u tome. Što se tiče hrvatske Zaklade A. Rukavina, ne rade sa stranim državljanima, dakle žene iz BiH nemaju šanse. E, upravo o tome je riječ. Zaklada A. Rukavina je privatna zaklada, koju su napravile mama i sestra pokojne Ane. Dakle, može se i tako, bez obzira što zakon kaže. Generalno, privatna inicijativa prema "državi" (kakva god bila) mogla bi uroditi plodom. IZVORNA PORUKA: Nunichi I meni je zao sto se na vrijeme nisam raspitala za ovu mogucnost. Tema je odlicna,nadam se da ce brzo doci vrijeme da i kod nas ovo postane izvodljivo. IZVORNA PORUKA: tea lana ja sam cula da maticne celije mogu pomoci nekome ko je u krvnom srodstvu tj. braci i sestrama.Mislim, cula sam za jedan slucaj da je je majka zatrudnila sa namjerom da spasi svog starijeg sina maticnim celijama mladjeg.I uspijeli su.Bolovao je od leukemije. IZVORNA PORUKA: skvo Ja znam da je moguce za 2500 eura, u roku od 24h da se dostavi "materijal" u Austriju, Kombinacija je Sarajevo-Austrija, Navodno imaju dva doktora po jednog u Vojnoj i na Kosevu, koji je uvezan sa tom bankom! Kada bi prorovila po kuci, sigurno bi nasla i broj! IZVORNA PORUKA: mama alma E, moja Senka, mislim da na netu možeš pronaći moj tekst , ja sam ovo nekako pokrenula prije dvije godine, zvala i Ministarsva, i bolnice, i doktore, i svu se se složili da je to super stvar, ali da smo mi siromašna zemlja za to. NAŽALOST;;;;;, sada nisam više u poziciji da se bavim tim vidom novinarstva, ali mislim da bi mogle nešto pokušati opet. Naša peticija stoji, mislim da možda ima oko 100 potpisa, ali ne bi mi bilo mrsko da sa nekoliko članica, nekoliko vikenda izažemo na ulice sarajeva, tuzle, zenice, mostara i da to bude građanska incijativa, a naravno tvoja matična kuća da nam bude medijski pokrovitelj. Mislim daka bi skupile možda 20, 30, 40, 50, 100 hiljada potpisa, onda bih mogle sa tim u Ministarstvo. Evo ja se dobrovoljno prijavljume da volontiram. IZVORNA PORUKA: senka kurt Evo me opet. Ne moramo više zbog peticije na ulicu, možemo to uraditi elektronskom peticijom, jednostavno je i lakše ćemo doći do potpisa. Uradila bih to ukoliko mi proslijediš tekst peticije koja već postoji. A o svemu bih dalje obavještavala članice RR Ja bih opet krenula prema ministarstvima i slično. Bez njih se ( na žalost) ne može, a mogli bi i vidjeti kako su raspoložene razne ove udruge, žena, za ravnopravnost spolova, Helsinški komitet itd,.... Javi šta misliš.... Svaki dan je gubitak,pa predlažem da se što prije djeluje. IZVORNA PORUKA: Suzana Definitivno podržavam bilo kakvu akciju da se i u BiH osnuje banka za matične ćelije. I ja sam sinoć sa velikim interesovanjem pratila Zabranjeni forum. Merci podržavam te u tvom razmišljanju da pohraniš matične ćelije svoje buduće bebe i bilo bi dobro da sve trudnice razmisle o tome. Ja sam rodila prije 16 mjeseci, i istina je da o tome uopšte nisam razmišljala. Ne daj Bože da ikada ikome zatrebaju te ćelije, ali... ovo naučno otkriće je zaista veliko. IZVORNA PORUKA: juni Koliko sam upucena, maticne celije trenutno pomazu samo kod leukemije a postoji mogucnost da se nekad u buducnosti koristi i kod nekih drugih bolesti, a jedna od njih je karcinom. IZVORNA PORUKA: jupajdi i ja podržavam ovu akciju i žao mi je što nisam bila upućena u ovo kada sam rodila svoje bebace . IZVORNA PORUKA: Suzana IZVORNA PORUKA: juni Koliko sam upucena, maticne celije trenutno pomazu samo kod leukemije a postoji mogucnost da se nekad u buducnosti koristi i kod nekih drugih bolesti, a jedna od njih je karcinom. Prema dosadašnjim otkrićima, mogu liječiti nekih 70-ak bolesti... (pu, pu, pu... ) IZVORNA PORUKA: Merci Bravo zene!!! Ovo ja zovem (zenskim) aktivizmom! Nikakve koristi od kukanja kako smo mi jadna i siromasna drzava. Podrzavam vas svakako i pomoci cu na bilo koji nacin. IZVORNA PORUKA: mama alma Hvala, svima, Senka, na pokušaj ukucati u pretraživać naš na RR Peticija spasimo dječije živote, međutim, od skoro 7.000 članova, prijavilo se možda stotinka žena, stoga mislim da bi jedino mogle nešto kada bi se prikupljali potpisi i na ulici. Ali, ako misliš da možemo i na neki drugi način, ja sam za koju god opciju, samo da krenemo naprijed. Ela hvala i za ovu korisnu info. IZVORNA PORUKA: Merci Hvala ti Ela na konkretnim informacijama! Znaci, nije nemoguce, mada nije ni jeftino. Ali kao sto znamo nista se ne moze porediti sa zdravljem. IZVORNA PORUKA: Merci Mozemo pokusati na razne nacine. Kao sto znate facebook je cudo kad je tako nesto u pitanju. Evo kod skoro svih mojih prijatelja je jutros osvanuo kao profil apel da se pomogne malom vedadu i donira novac. MOzemo u narednih nekoliko dana pokusati tako nesto. IZVORNA PORUKA: tea lana Matične ćelije su osnovne ćelije koje se tokom razvoja embriona razvijaju u sve vrste ćelija, kao što su ćelije srčanog mišića, crvena krvna zrnca i ćelije kože. U kasnijoj fazi života ove ćelije popravljaju oštećena tkiva. Matične ćelije postoje u mnogim vrstama tkiva odraslih ljudi, a njihova najveća koncentracija u telu odrasle osobe je u koštanoj srži i krvi. Međutim, s vremenom ćelije iz našeg tela gube vitalnost i dejstvo im je slabije jer one stare zajedno sa nama. Upravo zbog toga, a nakon mnogobrojnih istraživanja, stručnjaci su pronašli način da sačuvaju vitalnost ovih tako važnih ćelija. naime, naučnici i doktori su otkrili da se veliki broj matičnih ćelija nalazi u pupčanoj vrpci novorođenčeta. Te ćelije su izuzetno mlade i vitalne, a postupak njihovog uzimanja je veoma lak i bezbedan. A ono što je najbitnije jeste da specijalnom tehnikom mogu da se zamrznu i kasnije primene u lečenju samog davaoca ili nekog drugog. Ćelije koje se prilikom rođenja deteta izvlače iz pupčane vrpce i čuvaju uz pomoć specijalne kriometode uskoro će moći da spasu živote miliona ljudi širom planete. Uz pomoć matičnih ćelija leči se leukemija i ostali poremećaji krvi, metabolizma, imuniteta. Ova metoda čuvanja matičnih ćelija moguća je danas i u našoj zemlji, jer već imamo edukovane ginekologe, genetske inženjere i druge stručnjake. Naučnici su utvrdili da čak četiri generacije iz jedne porodice mogu da se leče matičnim ćelijama novorođenčeta. U većini slučajeva uzimanja matičnih ćelija je uspešno kod carskog reza i nekih drugih situacija njih je nedovoljno. Uz pomoć matičnih ćelija sada je moguće izlečiti od 75 teških i donedavno neizlečivih bolesti (maligna oboljenja, urođeni poremećaji). Lekari preporučuju čuvanje matičnih ćelija ukoliko u porodici postoje sledeće bolesti i rizici: ukoliko je prisutna porodična istorija raka, kod trudnoća nakon veštačke oplodnje i drugo. najnovija istraživanja u NJukaslu su potvrdila da je samo jedna matična ćelija dovoljna da bi se napravila nova jetra, koža, neuroni ili pankreas. zamislite značaj svega ovoga poduhvata, ako je do sada medicina tvrdila da jedan neuron (nervna ćelija) jednom uništena nikada nije mogla da se obnovi. Očekuje se da će organi napravljeni od matičnih ćelija moći da se transplantiraju za tri godine.Još u trudnoći, danas u svetu gde se već uzimaju matične ćelije iz pupčanika novorođenčeta, rade se kompletni testovi da li postoje infekcije virusima, kao naprimer hepatitis B i C, sifilis, HIV i drugo. Naravno, svi ovi testovi se rade i kod nas zbog rizika u trudnoći iako mi još uvek ovu tehnologiju ne koristimo. Nakon svih analiza, testira se vitalnost ćelija i tek nakon toga ćelije se zamrzavaju. Ove ćelije se čuvaju u kriogenim uslovima, na minus 196 stepeni Celzijusovih u gasovitoj fazi tečnog azota. Ovako sačuvane mogu da traju večno. Za one koji sinoc nisu gledali emisiju i malo manje su upuceni u ovu tematiku IZVORNA PORUKA: Ela78 Drage žene nije uopšte nemoguće i neizvodivo ovo. Gospodin Sanel mi je rekao da su u pregovorima sa bankom matičnih ćelija da otvore banku kod nas u BiH da li Banja Luka ili Sarajevo i koja bi omogućila korisnicima plaćanje ovog iznosa na rate. On se nada da će postići dogovor. Dalje npr. što se tiče kompletne procedure kako je on meni objasnio npr. ja kad bi se odlučila na ovo pošto sam u Banja Luci nakon poroda njihov agent odnosno medicinski radnik dolazi u porodilište i on lično mi uzima uzorak koji se dalje transportuje. Za ostale gradove, kako on kaže, nemoguće je pošto je sve u začetku, da u svakom gradu imaju svog agenta ali u tom slučaju pacijent dobija kompletnu medicinsku opremu sa upustvom za doktora kako da uzme uzorak (kaže da niej ništa komplikovano) i to se šalje DHL-om ili Fedex-om.... IZVORNA PORUKA: Sandra32 Odlicna inicijativa. Jedva cekam stavit potpis na inicijativu . IZVORNA PORUKA: larina ja nisam znala za ovo,ali kad sam se trebala poroditi donijeli su mi papir da ako hocu potpisem u bolnici da to oni mogu uzeti jer tim pomazu bolesnoj djeci,tako da ja mislim sva tri poroda da su to uzeli ,a ja nisam nesto o tome previse ni raspitivala.to ovamo(NJEMACKA) mislim da rade svakoj trudnici kad dode da se prijavi za porod IZVORNA PORUKA: Amrino RR Gledala sam emisiju i kao prvo- cestitka nasoj dragoj Almi jer je ona i dala Sasi ideju za ovu emisiju (kada smo isli na razgovor za onu "nasu" emisiju). Drago mi je sto je Aleksandar ispunio obecanje. Alma- svaka ti cast! Sto se peticije i cijele te inicijative tice- ja mislim da se stvarno nesto moze uraditi. (ili bar pokusati). Licno- nisam potpisala peticiju jer se to izgleda desavalo prije nego sto sam se uclanila na RR ali zato peticiju mozemo ponovo pokrenuti i preko RR i preko fb-a. Vjerujem da mnozemo skupiti daleko veci broj potpisa i na neki nacin ucestovati u "stvaranju istorije" ...pa bar na neki nacin olaksati recimo put nekim buducim entuzijastima... Sta velite? IZVORNA PORUKA: mama alma Amra, hvala ti što me nahvali i drago mi je što se sječaš tog razgovora, jer to još više potvrđuje koliko mi je stalo da ovo zaživo kod nas, na nivou javnog, jer nije svako u mogučnosti da izdvoji 2.000 eura, te samim tim pokazuje da zaista srčano želim sve ovo što ovdje pišem. Kako god u narednim danima ćemo pokrenuti nešto konkretno. IZVORNA PORUKA: idana_85 Gledala sam emisiju, potpisala sam peticiju koju je forum RR pokrenuo i mogu reci da je to nesto fantasticno. Nisam znala da se to moze kod nas, ali eto od sinoc znam. jeste da kosta, ali kao sto je jedan od gostiju rekao uzimamo kredite za gluposti, zasto je to manje vazno. I odlucila sam sinoc, iako sam se dvoumila, da zelim roditi jos jedno dijete i sacuvati te celije, prvo zbog tog djeteta,a onda zbog rijada i nas dvoje....Za nedaj boze, ne bih zalila ni dinara. Ako tada ne bude neke stednje,bice neki kredit.
|
|
|
|