Majka Tereza -> RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija (29.8.2012 23:43:59)
|
Draga moon, shvatam tvoju brigu, i shvatam sve roditelje koji odluce da sacuvaju maticne celije. Kad sam bila trudna sam bombardovana reklamom za cuvanje, gledala dokumentarce i bila sigurna da je to super stvar.. Cinilo mi se fantasticno, i bas sam bila zagrijana. Posto sam bila vani kad sam trebala da se porodim, razocarala sam se kad sam saznala da bolnica nema veze o maticnim celijama, i smijali su mi se i govorili kako je to sve naucna fantastika i da se ne brinem, vec da radim onako kako to priroda zahtjeva.. Iako sam i sama u bransi prirodne medicine, i naravno zeljela sam da se porodim u skladu sa prirodom, bila sam ogorcena sto ne mogu da sacuvam celije... Bila sam ljuta, razocarana, krivila muza sto me ubjedio da se porodim vani, jela se iznutra i osjecala se kao los roditelj sto svom djetetu necu obezbjediti osiguranje za buducnost... I onda sam pocela istrazivati da vidim da li postoje neke slicne org.kao cryo-save i sl.. I nasla sam ih, bilo ih je daleko manje nego kod nas, ali sam usput, trazeci argument za pohranjivanje, nasla vise informacija protiv, tj. dokaze o valjanosti te metode nisam nasla.. Jedini "dokazi" su bili sa stranica cryo-save i slicnih... Osim toga sam nasla puno dokaza o tome koliko stetno moze biti prerano prerezati pupcanu vrpcu... Konsultovala sam se sa svojom sestrom koja je zavrsila medicinu u S.A.D-u, a ona mi je onako, bez razmisljanja rekla: nijedan doktor ti to nece preporuciti, to je tek u pocetnom stadiju,ali cu se raspitati... Nakon par dana mi je javila da se posavjetovala sa nekim poznatim doktorom koji se i sam bavio istrazivanjem transplatacija maticnih celija koji joj je objasnio da su maticne celije vrlo korisne jer ih tijelo obicno ne odbacuje u slucaju transplatacije, cak i u slucajevima gdje se donator i pacijent ne poklapaju puno genetski. U principu je kostana srz jednako pogodna, ali obicno dolazi od odrasle osobe koja je vec stvorila odredjene auto-imune reakcije, te se nekad desi da tijelo odbaci celije cak i bliske osobe. Bebe nemaju razvijena anti-tijela, te je lakse tijelu prihvatiti takve celije bez da ih odbaci, ca i ako nisu jednako DNK pogodne kao kostana srz. Unatoc ovoj "pogodnosti", ljekar joj je objasnio da bolesti koje su izlijecene pomocu maticnih celija, se obicno ne lijece autolognim maticnim celijama, tj. celijama samog djeteta vec celijama rodbine ili nepoznatih donatora iz razloga sto celije djeteta obicno nse isti genetski kod, tj. povecavaju rizik za ponavljanje recimo leuemije. Znaci ako je genetska bolest u pitanju, onda se vrlo rjetko koriste autologne celije, zbog rizika unosenja genetskog nosioca karcionoma. Osim toga, transplantacije se vrse uporedo sa hemoterapijom kako bi olaksali poslijedice hemoterapije, te same po sebi nisu lijek. Kad se koriste, to je samo za pojedine , vrlo rijetke bolesti. Kaze da zna za samo par slucajeva u citavom svijetu. Pitala me sestra odakle mi to za cuvanje maticnih celija, i kad sam joj rekla da se kod nas masovno reklamiraju, samo se nasmijala i rekla mi da sam ja vazda bila ta koja je htjela naruciti sve sa TVshopa, i samo mi napomenula da"seko, nije ovo tv shop, to su vece pare, i radi se o tvojoj bebi.." Nisi me dobro shvatila sto se tice sirotinje.. Mislim na nasu sirotinju, u smislu da smo mi nasiromasnija zemlja u Evropi. Naravno da oni koji kopaju po kontejneru nece cuvati maticne celije, ali ti nazalost moram reci da oni koji se kod nas racunaju kao imucniji, u Evropi bi se racunali kao porodica na rubu siromastva. Citala sam ovu temu, slicne teme na drugim portalima, rasprave medju mojom rajom, i nije rijetkost da ljudi koji nisu u situaciji da sacuvaju maticne celije, pozajmljuju novac, ulaze u dugove, jer ce tako toboze spasiti svoje dijete. Prostiru se vise nego sto mogu sto bi nas narod rekao. Oni koji nemaju od koga da posude, i koji su stvarna sirotinja naravno to ne rade, ali te firme koje su pokusale da se probiju na zapadu, kad nisu naisli na neko interesovanje, poceli su da se uvaljuju kod nas. Zato osjecam da ove kompanije, unatoc nasem finansijsom statusu, koriste roditeljski strah kako bi napravili posao. A nas narod je cudo, malo reklame, i svi polete.. Usla sam u diskusiju sa jednom tetom koja je ZA, koja je bila dovoljno drska da me nazove losom majkom jer imam sredstava, a NECU da sacuvam maticne celije. Dotle je to doslo.. A na zapadu, nije da niko ne cuva, ima ih koji cuvaju, ali ih je malo... I tu sve ovo uzima maha, jer su ovi vampiri ili tzv. banke krvi sve agresivniji sa svojom reklamom, te paranoidni i neupuceni roditelji i na zapadu nasjedaju, ali koliko mi se cini u daleko manjim brojevima... Prirodni porodjaj, kasno presjecanje pupcane vrpce i slicno uzima sve vise maha na zapadu, dok ovu naucnu fantastiku ostavljaju nama [sm=zmeden.gif] jer ljudi u malo razvijenijim zemljama obicno vjeruju doktorima, istrazivanjima, statistici i preporukama strucnjaka, dok ljudi kod nas nasjedaju na reklamu firme koja na tome zaradjuje ogromne pare.
|
|
|
|