mamaami -> RE: Mi pitamo, Jasmin odgovara (25.8.2013 14:40:33)
|
IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: mamaami Zene moje, ja sam vec duze vrijeme na forumu ali pod drugim nickom, i imam pitanje a sram me pitati pa se registrovala sa drugim imenom [sm=smiley36.gif] Ovako, problem je sto sabah namaz jako cesto ne klanjam na vrijeme. Prije rodjenja djeteta sam navijala alarm sa glasnim ezanom i to me budilo. Sad kako dijete spava s nama u sobi to ne mogu, ne zato sto bi i dijete ustalo, nego zato sto bi se isprepadao od tog glasnog zvuka (beba ima godinu). A ako je tih alarm ja ga jednostavno ne cujem nikako. Kako vi ustajete klanjati sabah na vrijeme? Jedino sto me probudi je kad se beba probudi da doji a to nekad bude sat vremena prije zore ili kako kad. Nekad zavisi od toga kad beba navece zaspe, obicno se budi 4-6 sati nakon sto zaspe. Ali to nije uvijek, Uspavam ga ranije da ranije ustane, a on nekad prespava, a nekad ustane prerano. Uglavnom, to mi je nekako jedina metoda, pa vas pitam kako vi ustajete na sabah? Meni je uzasno krivo kad ustanem i vidim da je sunce vec izaslo, budem ljuta na sebe. A najvise se bojim da ce mi to samo jednom postati normalno [sm=smiley13.gif] Znam da sam malo oduljila [sm=smiley36.gif] ali samo jos jedno pitanjce: Ako se probudim i cujem ezan, ili znam da je vrijeme namaza, te legnem "samo par minuta, necu sigurno zaspati", a onda slucajno zaspem (znam da je djetinjasto ponasanje, ali desi se) - je li to grijeh kao da sam namjerno prespavala? - ovo bih voljela da mi jasmin odgovori, a moze i neko drugi. Draga naša udomaćena forumašice [sm=smiley36.gif]... Pokušaj naviti sat,ali da nije preglasno,kako ne bi uznemirilo bebu. Bilo bi lijepo kada bi ovu metodu "samo par minuta, necu sigurno zaspati",polahko izbacila iz upotrebe. Znam i vjerujem da si preumorna,ali budi sigurna da ćeš se osjećati dosta odmornije nakon što obaviš sabah namaz. Nema mi ništa slađe kada u zoru otvorim balkonska vrata i zanijjetim sabah namaz dok me svježi zrak i jutarnja tišina podsjećaju na opis dženneta. Ja se najčešće budim alarmom na mobitelu. Isto tako,veoma je bitno leći s nijjetom da ćeš ustati i molbom Allahu da te probudi na sabah namaz,pred spavanje proučiti sejjidul istigfar,ili na našem jeziku zamoliti Allaha za oprost grijeha,jer grijesi umrtvljuju srce,a umrtvljeno srce prespava namaz. Ako preskočim istigfar i molbu Allahu da ustanem,desi mi se da prespavam sabah [sm=smiley19.gif]. Da te Allah nagradi za odgovor [sm=smiley1.gif] Imam jos nesto da pitam [sm=smiley1.gif] Desi mi se isto tako da se probudim par minuta prije izlaska sunca, pa ne znam kako postupiti jer nema dovoljno vremena da uzmem abdest i klanjam? Da li odgoditi namaz dok sunce ne izadje, ili klanjati u "zabranjenom vremenu" ? Ovo me buni jer znam da ako ima par minuta do aksama a iz nekog opravdanog razloga nisam klanjala ikindiju, mogu je tad klanjati, a isto je "zabranjeno vrijeme" za klanjanje? - ispravi me ako grijesim [sm=zmeden.gif] I jos da te pitam, (s obzirom da spavam do 9-10h) ako se probudim (recimo zbog bebe) nakon sto je sunce izaslo, hocu li ipak ustati i tad klanjati, ili je svejedno da odgodim dok ne ustanem, tj. oko 10h? Ako me razumijes sta hocu reci [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|