Daliyah92 -> RE: Mi pitamo, Jasmin odgovara (24.10.2015 21:32:02)
|
Ja cu vama iskreno reci da je i za mene to malo zbunjujuce, ocito zbog toga sto nisam toliko nacitana kao oni sto tako kazu. I ja radije, kad me neko pita zasto hlace ne treba nositi van, odgovram onako kako sam i napisala: "..hlace, koliko god siroke bile, kad sjednes one ce ocrtati noge" I rekoh "Je li to u danasnje vrijeme oponasanje muskaraca ili nije, to je tema za ucenjake",-ja se ne usudjujem reci da jest a ni da nije. [sm=smiley1.gif] A to sto sam pisala, najvise sam zbog ove "muske haljine" [sm=smiley36.gif]. Samo da kazem da to nisu haljine, bar ne u zemljama gdje se nose. Evo sta nadjoh na netu: Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je prokleo muskarce koji oponasaju zene i zene koje oponasaju muskarce. (hadis je zabilje`io Buharija). Tj. Allahov poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, je prokleo zene koje oblace iskljucivo musku odjecu, kao sto je napr. turban, ogrtac kojeg nose ugledne licnosti; i muskarce koji nose odjecu specificnu zenama, kao sto je mahrama, himar i sl. Ovdje se namece logicno pitanje: "Da li pantalone ulaze u ovu zabranu i da li zena koja oblaci pantalone biva obuhvacena ovom prijetnjom?" Kazu neki islamski ucenjaci: "Zeni je pred muzem dozvoljeno obuci pantalone, pa makar bile tijesne, dok pred zenama moze nositi samo siroke hlace, koje ne oslikavaju tijelo i nisu prozirne. (Tijesne i prozirne hlace su zabranjene na osnovu hadisa Ebu-Hurejre). U jednom dijelu hadisa koji govori o odjeci, zabranjenoj muhrimu, se kaze: "Onaj ko ne bude imao izara (donjeg ogrtaca) neka obuce sirval (pantalone) … " Hadis je opceg karaktera i svojim znacenjem obuhvata i muskarce i zene. Samo na stranici ne pise ko je pisao [sm=zmeden.gif]
|
|
|
|