Medić* -> RE: Mi pitamo, Jasmin odgovara (16.2.2014 22:42:30)
|
Madam x pitala si me tamo na chatu u vezi ovoga. Ja zaista nisam sigurna pa prema tome ne bih da pogrijesim. Evo kopiram ti ovo pa pogledaj OSOBE ZABRANJENE ZA ŽENIDBU a) Po krvi,srodstvu i to: 1. Majka, nena i ulazna loza, 2. Kćerka,njena kćerka i silazna loza, 3. Kćerka od sina,njena kćerka i silazna loza, 4. Sestra općenito,njene kćeri i kćeri njena sina, 5. Očeva sestra općenito, 6. Majčina sestra općenito, 7. Kćerka od brata i kćerka njegovog sina ili njegove kćerke.. b) Srodstvo po tazbinstvu i to: 1. Očeva supruga, 2. supruga od sina, 3. majka od supruge, 4. kćerka od supruge i kćerka njenog djeteta ako je on polno općio sa suprugom.. c) srodstvo po mlijeku, po mlijeku je zbranjeno sve sto je zabranjeno i po krvi. Tu je i propis onih koje su privremeno zabranjene, a to su sljedeće: 1. Nevjernica, izuzev ehlu kitabijke (kršćanka i židovka), dok ne primi islam, 2. ženina sestra ili njena tetka po ocu ili majci, dok god je žena u braku, sve dok je ne bi pustio i istekao joj idet ili dok ne umre., 3. žena puštena tri puta sve dok se ne uda za nekog drugog, 4. žena koja je u idetu nakon razvoda ili smrti muža, sve dok joj ne istekne idet ili dok ne rodi, 5. peta žena, 6. žena koja je udata za drugog.
|
|
|
|