RE: Nasa divna Jasmin (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Daliyah92 -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 11:45:35)

IZVORNA PORUKA: aazra

IZVORNA PORUKA: Daliyah92

Pa jest upadljiva, ali sta moze muskarac pomisliti kad vidi zenu sa nikabom: uh, da mi je ovu [sm=jezicek.gif] Sigurno ne. [sm=smiley36.gif] Dok je za drugi slucaj obrnuto. I ne smeta nekim zenama da ih ljudi odmjervaju a Bogami ni tim ljudima, ali mozda smeta njihovim zenama. [sm=smiley1.gif] Niti bih voljela da mene neko odmjerava, niti da mm koga odmjerava, niti ja koga odmjeravam [sm=smiley36.gif] I svi sretni (mislim mm i ja) [sm=jezicek.gif]

Pa ne znači ako nekoga odmjeravas da tu osobu zelis...Da ne govorim da ponekad i posao kojim se neko bavi to zahtijeva [sm=smiley1.gif] Naravno, ne bi voljela da se mm sad za nekom okrene posebno ne kad je sam mnom ni te krajnosti, ali mi ne smeta ako primijeti lijepu zenu, nece biti slijep pored ociju [sm=smiley36.gif]

A zasto ne bi voljela da se okrene [sm=smiley36.gif] sta fali, ne znaci da on nju zeli. [sm=smiley1.gif] S jedne stane vam svejedno da svako svakog gleda, a sa druge strane vam smeta. Ne razumijem. Meni licno smeta uvijek i smetce mi da mm pogleda neku zenu, a nedaj Boze da se okrene za njom. Prvo jer je to haram a drugo jer meni to smeta i gotovo. Isto kao sto njemu smeta da mene ko gleda, on bi njemu oci iskopao [sm=smiley36.gif] Ne kazem nista za slucjni pogled, ali namjerno odmjervanje i blejanje za nekom, ne dolazi u obzir. Ne da sam ja njemu to "zabrnila", nego oboje znamo islamske propise.

p.s. Idemo mi OT, ali nadam se da jasmin nece zamjeriti a da ni moderatori nece reagovati [sm=smiley36.gif]

Daliyah92 -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 11:48:19)

IZVORNA PORUKA: eldinky

IZVORNA PORUKA: Galicia

Meni je npr upadljivija zena sa niqabom nego u minicu.

ovo me "narjera" da i ja nešto pitam
u islamu je, koliko ja znam,zabranjeno ili se nije lijepo isticati,odn. oblači ti se na način da skrećeš pažnju na sebe
pa zar se na taj način ne skreće pažnja ako nosiš niqab u našoj sredini,isto kao da obučeš minić u jordanu npr.

Pogresno ste vi to shvatile. Ipak cekacemo jasmin, sram me vise da se ja ovoliko ubacujem na njenu temu [sm=smiley36.gif]

Daliyah92 -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 11:50:33)

IZVORNA PORUKA: Iman83

Pa valjda da se hlače ne vuku po podu i tako uvijek budu spremni za namaz.[sm=zmeden.gif]

U svakom slučaju radi se o praktičnim razlozima...jedan naš poznanik je pitao imama da li da skrati hlače i pusti bradu, pa mu on odgovorio "ako se tvojoj zeni tako sviđa" [sm=smiley36.gif]

Radi se o hramu koji je jasno napisan u hadisu, da ce sve ispod clanaka gorjeti u vatri (odnosi se na muskarce).

canim -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 11:53:20)

aazra ja vjerovatno nisam upratila ali bas me zanima kojoj vjeri pripadas ? Ili si kao i Gali ateista ?

Zanima me samo iz razloga sto nemogu da povezem tvoje postove nikako, ako mozes da mi odgovoris bas bi mi drago bilo [sm=smiley1.gif]

aazra -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:05:22)

Joj Daliyah...to što ti govoriš je druga krajnost..kako ne shvataša da postoji i nešto IZMEĐU, recimo primijeti lijepu zenu (kao sto je i ja primjetim), i zaboravi da ju je vidio...pa nece valjda citav dan političare gledati [sm=smiley36.gif]

Druga stvar ja nisam ljubomorna niti je mm, upoznali smo se kao ODRASLI LJUDI, ne kao djeca ni tinejdzeri, sto znači da smo nieke stvari prije toga dozivljeli, prozivljeli, jer tako lako dobiti poriv da "skočiš" na prvu koju sretneš mogu imati samo nezreli i neizivljeni ljudi, ili jako niskog morala.

aazra -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:11:18)

IZVORNA PORUKA: canim

aazra ja vjerovatno nisam upratila ali bas me zanima kojoj vjeri pripadas ? Ili si kao i Gali ateista ?

Zanima me samo iz razloga sto nemogu da povezem tvoje postove nikako, ako mozes da mi odgovoris bas bi mi drago bilo [sm=smiley1.gif]

Pa ovako nisam neka vjernica, rođena sam u muslimanskoj porodici (pradjed mi je bio vjeroučitelj u austrijskoj vojsci da se pohvalim malo), s tim da su me jedno vrijeme zanimale i neke druge religije, i neke druge filozofije. Hvala dragom Allahu vratila sam se svojim korijenima [sm=smiley1.gif]

Naglašavam da nisam neka vjernica jer nisam pokrivena, ali malo više sam se okrenula vjeri (islamu) u zadnje vrijeme, s tim da nikad nisam konzumirala npr. alkohol i to, pa nekako i taj moj veći interes za vjeru nije toliko uočljiv od strane drugih, niti mi je bitno da bude.

Da, jos nesto, kad te već zanima, zivjela sam u drugoj zemlji jedan niz godina, znam dosta o kršćanstvu i postujem i pripadnike drugih vjera, posebno monoteističkih. Tako sam i odgojena [sm=smiley1.gif]

Kad je islam u pitanju, definitivno imam otklon kad su u pitanju neke po meni radikalne grupacije (selefije) i to je ono zbog cega cesto dolazim u sukob s Jasmin, mada se ja ipak nadam da ona na to ne gleda kao na sukob, vec vise onako filozofiranje [sm=smiley36.gif]

P.S. nisam nikad, ali nikad bila ateista, mada postujem i to opredijeljenje [sm=smiley1.gif]

Daliyah92 -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:26:01)

Joj Daliyah...to što ti govoriš je druga krajnost..kako ne shvataša da postoji i nešto IZMEĐU, recimo primijeti lijepu zenu (kao sto je i ja primjetim), i zaboravi da ju je vidio...pa nece valjda citav dan političare gledati [sm=smiley36.gif]

Druga stvar ja nisam ljubomorna niti je mm, upoznali smo se kao ODRASLI LJUDI, ne kao djeca ni tinejdzeri, sto znači da smo nieke stvari prije toga dozivljeli, prozivljeli, jer tako lako dobiti poriv da "skočiš" na prvu koju sretneš mogu imati samo nezreli i neizivljeni ljudi, ili jako niskog morala.

Ma zanam da ima nesto izmedju, i to sto si navel za primjer ja ne kazem da bih ubila mm da to uradi. Ako slucajno pogleda, vrati pogled i kako kazes zaboravi i da je vidio. Ali opet napominjem da to bude slucjni pogled, a ne nmjerno npr. neko mu kaze vidi one kako je dobra a on se okrene maksuz da je pogleda. Razlika velika u namjernom i slucajnom pogledu. O tome pricam [sm=smiley1.gif]

I da, i mi smo se upoznali kao odrasli ljudi, a sad sta ko podrazumjeva pod "odraslim ljudima" nije tema [sm=smiley1.gif]

minja_ -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:26:56)

Ja mislim da je unižavanje muškarca na nagonski nivo u neku ruku bogohulno, jer nas dragi Bog nije ostavio na nivou životinje i mozga do nivoa nagonskih centara hipotalamusa – dao nam  je više centre, korteks, koji upravlja nižim i uravnotežava ga.
Zašto je grijeh pomisliti da je neko privlačan, to je u mojoj glavi samo konstatacija od jedne rečenice i ništa više, a ne uvod za seksualnu maštariju.
Ne mogu da prihvatim da bih ja za svog djevera bila predmet seksualne žudnje. Čak i da on pomisli da u nečemu izgledam lijepo i privlačno, zar mu dragi Bog nije dao moždanu koru, osjećaj samokontrole koja bi se ispriječila između njegove pomisli i nagona.
Zašto bi mu pomisao da je neko privlačan ugrozila stabilnost veze sa njegovom suprugom?
I ja mislim da je Jessie Pavelka zgodan, pa opet ne bih imala ništa s njim.

Dragi Bog nam je dao moždanu koru i odvojio nas od životinje. Dao nam je samokontrolu, pa mozemo smiriti i misao i tijelo.

A za prihvaćanje/neprihvaćanja razlika, ovdje odakle ja pisem, svako ima slobodu da na ulicu izadje kakv hoce, osim go – tada ga sljeduje kazna za remećenje javnog reda i mira.
Kada bih zivjela u zemlji koja je mozda pojam savrsenog uređenja za neke od vas – ja ne bih mogla izaći na ulicu bez nikaba.

U tome je razlika – ja ne bih imala pravo na izbor, a vi ga ovdje imate.

canim -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:27:33)

aazra hvala na odgovoru [sm=smiley1.gif]

minja_ -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:38:42)

a i moj neki opći stav o mom životu je da sam sama odgovorna za svoje postupke i da ne postoji nikakav uticaj sa strane koji cu okriviti za uzrok mog nedolicnog ponasanja - moji su postupci u mojim rukama i niko drugi ne snosi nikakav grijeh za moju losu misao ili djelo.

Daliyah92 -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:47:16)

IZVORNA PORUKA: minja_

Dragi Bog nam je dao moždanu koru i odvojio nas od životinje. Dao nam je samokontrolu, pa mozemo smiriti i misao i tijelo.

svako ima slobodu da na ulicu izadje kakv hoce, osim go – tada ga sljeduje kazna za remećenje javnog reda i mira.

U tome je razlika – ja ne bih imala pravo na izbor, a vi ga ovdje imate.

Ali nam je i dragi Bog dao Knjigu sa uputama [sm=smiley1.gif]

Kako god svi ljudi svijeta postuju drzavni zakon kojeg su donijeli obicni ljudi, tako i vjernici postuju i uvzavaju zakon Stvoritelja zemlje na kojoj zivimo, sa koje jedemo, pijemo,... Tako da, mi imamo pravo na izbor po bosanskom zakonu, ali nam je Bog naredio drugacije i mi radimo po Njegovom zakonu. Kao sto u svakoj drzavi ima zatvor(ili druga kazna) za krsenje pravila, tako i u vjeri ima kazna za krsenje pravila. [sm=smiley1.gif]

novo Ime -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 12:48:03)

Minja duso svaka cast...Kad si u Rimu ponasaj se...tako je i Bogu hvala da imamo izbor..Nase je naravno da svaciji postujemo bez obzira kakav je..al ocekujem da se i moj postuje..

Galicia -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:01:38)

Pa jest upadljiva, ali sta moze muskarac pomisliti kad vidi zenu sa nikabom: uh, da mi je ovu [sm=jezicek.gif] Sigurno ne. [sm=smiley36.gif] Dok je za drugi slucaj obrnuto. I ne smeta nekim zenama da ih ljudi odmjervaju a Bogami ni tim ljudima, ali mozda smeta njihovim zenama. [sm=smiley1.gif] Niti bih voljela da mene neko odmjerava, niti da mm koga odmjerava, niti ja koga odmjeravam [sm=smiley36.gif] I svi sretni (mislim mm i ja) [sm=jezicek.gif]

Pa ne znači ako nekoga odmjeravas da tu osobu zelis...Da ne govorim da ponekad i posao kojim se neko bavi to zahtijeva [sm=smiley1.gif] Naravno, ne bi voljela da se mm sad za nekom okrene posebno ne kad je sam mnom ni te krajnosti, ali mi ne smeta ako primijeti lijepu zenu, nece biti slijep pored ociju [sm=smiley36.gif]

A zasto ne bi voljela da se okrene [sm=smiley36.gif] sta fali, ne znaci da on nju zeli. [sm=smiley1.gif] S jedne stane vam svejedno da svako svakog gleda, a sa druge strane vam smeta. Ne razumijem. Meni licno smeta uvijek i smetce mi da mm pogleda neku zenu, a nedaj Boze da se okrene za njom. Prvo jer je to haram a drugo jer meni to smeta i gotovo. Isto kao sto njemu smeta da mene ko gleda, on bi njemu oci iskopao [sm=smiley36.gif] Ne kazem nista za slucjni pogled, ali namjerno odmjervanje i blejanje za nekom, ne dolazi u obzir. Ne da sam ja njemu to "zabrnila", nego oboje znamo islamske propise.

p.s. Idemo mi OT, ali nadam se da jasmin nece zamjeriti a da ni moderatori nece reagovati [sm=smiley36.gif]

I onda ce svi da budemo bre roboti.

Zivjeli roboti. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

aazra -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:07:07)

Radi se o hramu koji je jasno napisan u hadisu, da ce sve ispod clanaka gorjeti u vatri (odnosi se na muskarce).

Ako griješim ispravite me, ali zar taj hadis nije nastao u vremenu kad je duzina pantola označavala i svojevrstan imovinski status, tačnije duge pantole su ukazivale na bogatu osobu, a s tim je povezana i oholost (sva se odjeća šila, a nije svako imao pare za kupiti platno) pa je ovaj hadis upućen ljudima da ne bi bili oholi i da se ne bi prikazivali, pravili vaznim pred siromašnim.

Zaista nigdje nisam našla da Islamska zajednica u BiH, pa ni ovdašnji imami to preporučuju i dovode u vezu s vjerom, posebno što ima mnogo vjernika koji rade negdje gdje postoje stroga pravila u oblačenju, a zbog takve nošnje bi mogli iamti problema (ako se vide noge ili dlake na nogama). Opet kazem, ispravite me ako griješim [sm=smiley1.gif]

minja_ -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:08:03)

mislim prije svega na razliku hidžab-nikab. Gdje u prvom razumijem a u drugom ne razumijem Boziju odredbu.

novo Ime -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:19:56)

Moj dedo je bas vjernik..stari nas cojo..svaki vakat..skroman (ja ga najvise volim) i taj moj dedo od 80 god. se svaki dan brije...u dzamiju neobrijan? nema sanse. Pantole su mu sve normalne duzine...a doduse ima brkove...heheheh

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (20.3.2013 13:22:58)

[Sadržaj poruke je obrisan]

canim -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:29:51)

Uh draga Jasmin gdje se izgubi, valja ti stici sve odgovoriti, ja ne smijem vise pisati, inace bi imala svasta nesto reci [sm=jezicek.gif]

novo Ime -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:35:32)

Al pitanja su izmedju redova..sve konstatacije...

animagical -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 13:39:41)

A šta je s onim...kako ono ide: ako muškarca 'uzbudi' izgled druge žene neka požuri kući svojoj i zadovolji s njom svoju potrebu...tako nekako ide, jel hadis bi?
Jao sva sam površna(gore)[sm=smiley36.gif]

Jel se njemu taj pogled upisuje kao grijeh...mislim, naiđe žena, lijepa, oči je 'ulove' i šta sad...kažu isto da je prvi pogled dozvoljen[sm=smiley36.gif]

Opet, što minja kaže bića smo sa razumom, nećemo odmah pohititi za tom ženom, učiniti preljub ili šta već.

Ja samo da kažem da jako volim hidžab, da me ne bi ko pogrešno shvatio[sm=smiley1.gif]

pa nista bona, dopadne mu se na prvi pogled, niej kriv[sm=smiley36.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 15:47:57)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: jasmin

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Mene zanima recimo ovo:
Čemu nikab, ako je propisano kako žena može stati u namaz.
Zar ne bi tako mogla ( morala moći ) stati pred bilo kog insana?

Namaz je propis za sebe i on je odvojiv od načina odijevanja kojeg žena muslimanka nosi van kuće. Kada je objavljivan ajet o pokrivanju žena,nije spomenut način pokrivanja za namaz,već:“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite."
(Svjetlost, 31).
Npr.nije propis da odjeća muslimanke dok klanja ne bude upadljiva,ali kad izlazi iz kuće odjeća ne smije biti upadljiva.
Nije propis da odjeća za namaz ne bude namirisana,štaviše,poželjno je,ali kad izlazi iz kuće odjeća ne smije biti namirisana.
Nije propis da žena u namazu ne nosi nakit koji je ukrašava,ali kad izlazi iz kuće treba ostaviti nakit.
itd.

Jasmin, uz dužno poštovanje, ovo nije odgovor na moje pitanje. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Allah dz.s. je najuzvišeniji, i ako pred njega žena smije izaći otkrivena lica, ne znam koji drugi propis to može i smije pobiti pa reći da lice žene muslimanke ne smije vidjeti njen djever?! ( recimo )

Uz još dužnije poštovanje,ne može čovjek svojstvo čovjeka porediti sa svojstvom Boga.
Čovjeku je dao strasti i požudu ka suprotnom spolu.....
A On Uzvišeni je čist od toga.
Nadam se da sam dovoljno rekla.

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 15:56:03)

IZVORNA PORUKA: eldinky

IZVORNA PORUKA: Galicia

Meni je npr upadljivija zena sa niqabom nego u minicu.

ovo me "narjera" da i ja nešto pitam
u islamu je, koliko ja znam,zabranjeno ili se nije lijepo isticati,odn. oblači ti se na način da skrećeš pažnju na sebe
pa zar se na taj način ne skreće pažnja ako nosiš niqab u našoj sredini,isto kao da obučeš minić u jordanu npr.

Skretanje pažnje specifično za to odnosi se na pobuđivanje strasti i požudu koju dotično odijevanje ili neodijevanje izaziva [sm=smiley36.gif]. Ne mogu se stvari bukvalno shvatati [sm=smiley1.gif]

Galicia -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 15:56:22)

Pa zeMska nema te cijeli dan.
Nije ti fazon.

P.S. Sto preskaces mnoga pitanja?

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 15:59:34)

A šta je s onim...kako ono ide: ako muškarca 'uzbudi' izgled druge žene neka požuri kući svojoj i zadovolji s njom svoju potrebu...tako nekako ide, jel hadis bi?
Jao sva sam površna(gore)[sm=smiley36.gif]

Jel se njemu taj pogled upisuje kao grijeh...mislim, naiđe žena, lijepa, oči je 'ulove' i šta sad...kažu isto da je prvi pogled dozvoljen[sm=smiley36.gif]

Opet, što minja kaže bića smo sa razumom, nećemo odmah pohititi za tom ženom, učiniti preljub ili šta već.

Ja samo da kažem da jako volim hidžab, da me ne bi ko pogrešno shvatio[sm=smiley1.gif]

Naravno da ne,ako je prvi,onaj drugi mora da obori,mislim treba,pa ako oće ako neće [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif].
Desi se svakom [sm=smiley36.gif].

sporty mamaa -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 16:00:07)

Jasmin vidim na nekoj temi da si ipak postavila neke fotografije. Znaci li to da ipak imas malu kolekciju za neku uspomenu, ili to odmah izbrises. Cini mi se da sam vidjela sliku u kojoj si slikala igrackice svoje djece, njihovu kreativnost?[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 [25] 26 27   Sljedeća stranica >   >>