jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (20.3.2013 6:58:11)
|
IZVORNA PORUKA: Neca xxx Jasmin, hvala puno na strpljivim i iscrpnim odgovorima. Od tebe se moze puno nauciti, iako se moj i tvoj nacin zivota i ponasanja poprilicno razlikuju. Ja se takođe ne slažem sa nekim zahtjevima koje islam postavlja, prije svega ženama. Nisam nikako za pokrivanje žena i ne smatram da su one najveće iskušenje za muškarca i da je muška priroda jednostavno takva da se ne mogu oduprijeti svojim porivima, pa se zato žene moraju sakrivati da ih ne bi dovele u iskušenje. Nekako mi se na ovaj način sva "krivica" prebacuje na ženu i ona mora da se pokrije i da sakrije sve svoje atribute da ne bi muškarca dovela u iskušenje. Ovakvo tumačenje mi, u krajnjoj liniji, vodi ka onom mišljenju da je žena sama kriva što je silovana, jer je bila oskudno obučena i da se, i dan danas, u nekim islamskim zemljama silovana žena kažnjava za preljubu. [sm=zmeden.gif] To su po meni kruta i zadrta tumačenja koja, na koncu, treba da vrijeđaju i muški rod jer ih se na taj način smatra bićima koja djeluju samo na osnovu poriva, bez imalo samokontrole i zdrave pameti. I ne volim uska tumačenja. Mislim da se u svakom slučaju treba znati koji je pravi smisao određene odredbe. Ako je zabranjeno dodirivanje žene koja nije tvoja žena, cilj te odredbe je da se spriječi preljuba, "nemoralno" ponašanje i slično. Moja mama je imala situaciju da je pala u školi na stepenicama i povrijedila kičmu. već je bio raspust i nije bilo puno profesora u školi koji bi joj mogli pomoći da ustane i odvesti je ljekaru. A čovjek koji se tu zatekao, uzvrtio se oko nje, pa išao da traži nekoga na ulici da joj pomogne. Samo da je ne bi dodirnuo. [sm=zmeden.gif] povrijeđenu ženu! [sm=zmeden.gif] Ovo mi je previše bukvalno tumačenje, bez poznavanja pravog smisla. I nešto ne mislim da je to bila osnovna intencija tih odredbi, da nikada, ni pod kojim uslovima i okolnostima ne dodirne ženu. Takođe mi je ponižavajuće pravilo da žena ne smije da putuje bez svoga pratioca. Baš mi je degradirajuća za ženu koja se, po meni, na taj način svrstava u grupu onih koji ne mogu i ne znaju da upravljaju svojim postupcima. Kao da je dijete ili mentalno zaostala osoba. [sm=zmeden.gif] Necy,hvala što si napisala svoj osvrt na ono što ti se ne čini ok. Ne moram ja sad pisati vjerski pogled na prirodu muškarca i žene. Mislim da je dovoljno da istaknem neke činjenice kojim je preplavljen ovaj mali svijet. Pogledaj samo par emisija na temu koliku ulogu vodi izgled žene u zapošljavanju [sm=smiley1.gif]. Pogledaj,a vjerujem da jesi,razne izazovno uzbudljive reklame u kojima je sva bit u zanosnom ženskom tijelu [sm=smiley1.gif]. Prisjeti se raznih filmova u kojima na trenutak fatalno lijepa žena uđe u kafanu,među grupu muškaraca koji bukvalno otvorenih usta prate njen ulazak i izlazak. I na prijevozna sredstva se lijepe razne slike lijepih polugolih ili golih žena. Vidi spotove pjesama,čitaj tekstove... Ja bih mogla do jutra da nabrajam... ali ne bih mogla do jutra da se čudim zašto se tako ciljano potencira žensko tijelo,ako se savršeno dobro ne zna kakav utjecaj to žensko tijelo ima na muškarca. Neco moja...to je priroda. To ne znači da je mušli rod bolestan,niti znači da je žena ponižena ako je na njoj da se pokrije,vjeruj mi da je hidžab kruna,simbol ljubavi i pažnje,posebna zaštita,kakav securiti [sm=smiley36.gif]. Uzvišeni Bog savršeno poznaje ljudske umove i nije donio neki propis kako bi ih ponizio,već zaštitio i dao ponos. Što se tiče dodirivanja žene,u slučaju kakav je imala tvoja mama,nema smetnje da se spasi insan. Općenito kad je pomoć za život u pitanju. A što se tiče putovanja,i taj propis je briljantna čast za ženu. Nije uopće takav zbog mišljenja da žena nije sposobna sama,naprotiv,muškarac je uz nju u smislu tjelohranitelja,pomoćnika. Divimo se kada ugledamo svjetsku zvijezdu kako s par tjelohranitelja i zaduženika za odjeću,šminku,hranu i piće ide na put,a čudimo se kada muslimanka ima slično,samo se zove drugim imenom...
|
|
|
|