RE: Nasa divna Jasmin (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori…o svemu i svačemu

Poruka

Medić* -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:33:07)

IZVORNA PORUKA: canim

amra_sa jedan zanimljiv video s Bascarsije, Sarajevo 1939 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=88Bosi4vKEw pogledaj zene na snimku [sm=smiley1.gif]

Moja je nana nosila feredzu :)

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:34:42)

IZVORNA PORUKA: canim

amra_sa jedan zanimljiv video s Bascarsije, Sarajevo 1939 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=88Bosi4vKEw pogledaj zene na snimku [sm=smiley1.gif]

Super je video, eto i tad se nosio nikab, ali vjeruj mi ja sam tek 93. godine prvi put u životu vidjela nikab i tad su mi prvi put u životu objasnili da to žene nose, razloge itd. A primijetila sam da se mala djeca plaše nikaba, možda zbog boje ili ?

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:35:08)

IZVORNA PORUKA: amra_sa

Nego sad mi je ovo jedna od omiljenih tema, mogu puno toga naučiti, zanima me vjerai i sve o vjeri, običajima i sl. Neko je postavio Jasmin pitanje za nikab u drugim bojama. Eto baš nešto nisam primijetila da žene nose nikab osim u crnoj ili eventualno teget plavoj.
Sad zamišljam Jasmin u nekom veselom nikabu, cvjetni dezen, ili neki šareni,ljetni. Mislim i da bi i boja odnosno to šarenilo uticalo na predrasude i da bi ih barem donekle razbilo. Ja sam u ratu prvi put vidjela dvije žene u nikabu i počela bježati, nisam znala šta je to, ja kontala četnici. Ja što sam se tad prepala, moglo me srce srtefiti. Došla kući plačući, i sad me jeza prođe kad vidim nikab. Samo zbog tog događaja.Ne bih smjela sama ući u lift sa ženom koja ima nikab, izuzev ako je ne poznajem. Ovo ozbiljno kažem - ne zezam se.

Nego Jasmin da te opet pitam. Reci mi šta je najbolje učiti umrlom roditelju, kako bi mu se Allah smilovao i olakšao tegobe na onom svijetu. Meni je mama umrla,obično proučim naveče pred spavanje Fatihu, ali da li ima još nešto što bih mogla učiniti za njenu dušu, da joj Allah olakša, dati sadaku, ili učiniti neko djelo ?

Ne cvijetni nikab [sm=jezicek.gif]...joj kad bih nosila cvijetni nikab još bi mi stvarno samo motor falio [sm=sad.gif][sm=sad.gif].

Možeš učiti dovu iz srca,svojim riječima,
Allahu moj,smiluj se mojoj majci,sačuvaj je kaburskog azaba,oprosti joj gijehe i uvedi je u Džennet.

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:38:53)

Ovako nešto slično kombinujem...
[img]http://img21.imageshack.us/img21/7507/47978555652393435982713.jpg[/img]

Imam istu kombinaciju...
[img]http://img841.imageshack.us/img841/875/53722154137255920829842.jpg[/img]

Ovdje sam se pitala da nije neko mene uslikao,a pozadina otkri da nije [sm=smiley36.gif]...
[img]http://img9.imageshack.us/img9/8456/52687152284738772748211.jpg[/img]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:40:02)

Didoooo [sm=smiley31.gif]...

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:40:47)

Što jasmin, ja volim cvijetne dezene, sitne detalje. Ili neka cvijetno - jednobojna varijanta.
To i radim, svojim riječima, na bosanskom jeziku se molim. A idem sad potražiti šta znači riječ azab (na internetu) mada pretpostavljam da je to neka kaburska patnja ili muka ...

mala_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:42:44)

IZVORNA PORUKA: jasmin

Nego sad mi je ovo jedna od omiljenih tema, mogu puno toga naučiti, zanima me vjerai i sve o vjeri, običajima i sl. Neko je postavio Jasmin pitanje za nikab u drugim bojama. Eto baš nešto nisam primijetila da žene nose nikab osim u crnoj ili eventualno teget plavoj.
Sad zamišljam Jasmin u nekom veselom nikabu, cvjetni dezen, ili neki šareni,ljetni. Mislim i da bi i boja odnosno to šarenilo uticalo na predrasude i da bi ih barem donekle razbilo. Ja sam u ratu prvi put vidjela dvije žene u nikabu i počela bježati, nisam znala šta je to, ja kontala četnici. Ja što sam se tad prepala, moglo me srce srtefiti. Došla kući plačući, i sad me jeza prođe kad vidim nikab. Samo zbog tog događaja.Ne bih smjela sama ući u lift sa ženom koja ima nikab, izuzev ako je ne poznajem. Ovo ozbiljno kažem - ne zezam se.

Nego Jasmin da te opet pitam. Reci mi šta je najbolje učiti umrlom roditelju, kako bi mu se Allah smilovao i olakšao tegobe na onom svijetu. Meni je mama umrla,obično proučim naveče pred spavanje Fatihu, ali da li ima još nešto što bih mogla učiniti za njenu dušu, da joj Allah olakša, dati sadaku, ili učiniti neko djelo ?

Ne cvijetni nikab [sm=jezicek.gif]...joj kad bih nosila cvijetni nikab još bi mi stvarno samo motor falio [sm=sad.gif][sm=sad.gif].

Možeš učiti dovu iz srca,svojim riječima,
Allahu moj,smiluj se mojoj majci,sačuvaj je kaburskog azaba,oprosti joj gijehe i uvedi je u Džennet.

Probudit cu dijete, oplakah [sm=sad.gif][sm=sad.gif][sm=sad.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:43:15)

Što jasmin, ja volim cvijetne dezene, sitne detalje. Ili neka cvijetno - jednobojna varijanta.
To i radim, svojim riječima, na bosanskom jeziku se molim. A idem sad potražiti šta znači riječ azab (na internetu) mada pretpostavljam da je to neka kaburska patnja ili muka ...

Volim i ja sve moguće boje,vesele detalje,ali vanjska odjeća muslimanke ne treba izgledati kao novogodišnja jelka [sm=smiley36.gif].
Dovoljno je da ima druga boja,ali ne pretjerivati s ukrasima.

Azab znači patnja,kazna...kaburske patnje.

mala_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:45:36)

Jasmin ja sam u spetembru vidjela zenu sa nikabom u bordo - ljubicas_toj boji i divno joj je stajao. Skroz je slicna boja ovoj sa slike br2; samo ima jos malo nota tamno crvene; eto jedna ideja za boju. [sm=smiley1.gif]

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:45:54)

Ovako nešto slično kombinujem...
[img]http://img21.imageshack.us/img21/7507/47978555652393435982713.jpg[/img]

Imam istu kombinaciju...
[img]http://img841.imageshack.us/img841/875/53722154137255920829842.jpg[/img]

Ovdje sam se pitala da nije neko mene uslikao,a pozadina otkri da nije [sm=smiley36.gif]...
[img]http://img9.imageshack.us/img9/8456/52687152284738772748211.jpg[/img]

Ova ljubičasta varijanta mi je ljepša od smeđe. A primijetila sam i čini mi se tigrastu torbu na prvoj slici. [sm=smiley36.gif]
Nego da te još nešto pitam, fotografišeš li se sa familijom (mužem i djecom) otkrivena, u nekim pantalonama npr. majici i sl?Mislim, izvini ali malo su mi smiješne ove fotografije sa nikabom, kako ćeš unucima reći npr. "E sinko, ovo sam ti ja iz mlađih dana" - kad se ne vidi gdje si mlađa, gdje starija. [sm=smiley36.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:49:07)

amrice,prvo ovo nisu moje fotke...s neta su [sm=jezicek.gif],
drugo,ne slikamo se,ne slikam ni djecu [sm=smiley14.gif].

mala sa,možda si i mene vidjela [sm=smiley36.gif].

mamaibabo -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:54:58)

jasmin [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
iskreno divim ti se
moja zelja od malih nogu da nosim mahramo ili kako se ovdje kaze pokrijem ,ali moj mm nije za to ......al ako Bog da samo posao da napustm i ja cu se polako pripremiti ,vec mjenjam nacin odjevanja totalno

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 14:56:41)

IZVORNA PORUKA: mamaibabo

jasmin [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
iskreno divim ti se
moja zelja od malih nogu da nosim mahramo ili kako se ovdje kaze pokrijem ,ali moj mm nije za to ......al ako Bog da samo posao da napustm i ja cu se polako pripremiti ,vec mjenjam nacin odjevanja totalno

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

mamaibabo -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:00:11)

narucila sam sebi tuniku siroku,tri kom.,i 4 kom hlaca sirokih ,suknja mi nije prakticna za pocetak jel da da je ovako ok [sm=zmeden.gif]

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:01:50)

IZVORNA PORUKA: mamaibabo

narucila sam sebi tuniku siroku,tri kom.,i 4 kom hlaca sirokih ,suknja mi nije prakticna za pocetak jel da da je ovako ok [sm=zmeden.gif]

Za početak ok [sm=smiley31.gif].

mala_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:02:12)

Ako si bila u Izmiru onda jesam [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:03:40)

Ma pretopostavila sam da su s neta. A zašto se ne slikate, pa barem familija, ti muži djeca, da imate fotke i da djeca znaju kako su izgledala kad su bila mala. Koji je razlog ? Znam da nije lijepo imati likove na zidovima ali zašto ne barem porodične fotke i fotoalbume ? Je li to zabranjeno ? Za to prvi put čujem. Recimo likove ljudi i životinja nemam ni ja u kući, skontala sam da me pravo iritiraju pogotovo pogled i oči bez obzira ko god bio na toj slici.

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:06:09)

Zato što se držim mišljenja da nije dozvoljeno držati slike radi sjećanja.

majlam -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:13:57)

Kad vec svi pitaju, da pitam i ja[sm=smiley1.gif]

Jasmin jesi li se pokrila nakon sto si upoznala muza, da li je on utjecao na to? i koliko ti je bilo godina tada? Meni se cini da sam procitala u ranijim postovima da mozes odabrati ili hidzab ili nikab? zasto nikab?

jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:19:03)

Muža sam upoznala nakon pokrivanja,nije imao veze s mojom odlukom,ali se nadovezao na nju [sm=smiley36.gif].
Sada mi je 26 g i 4 mj,stavila sam nikab prije 8 g.
Stavila sam maramu s 14 g.
Nikab sam odabrala jer smatram da je to način pokrivanja koji je spomenut u ajetu o pokrivanju.

Bebica11 -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:20:20)

IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

Jasmin ides li na more i kako se kupas na istom[sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif] A tvoj djever mi ne izlazi iz glave[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] Mislis li da se pita kako mu izgleda nevjesta[sm=jezicek.gif]

Nisam još išla na more.
Tješila sam se bazenima do sad [sm=smiley36.gif].

A djever ima jednu skroz pokrivenu,ne vjerujem da sam mu ja zanimljiva [sm=jezicek.gif].

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]

stvarno covjek tek vidi blagodat pokrivanja kroz ova pitanja i odgovore[sm=smiley36.gif]

ja se bas pitam sad zasto bi djeveru bila interesantna snaha i njen izgled zar to nije bolesno il je nas moral toliko otisao dibidus[sm=zmeden.gif]

Bebica11 -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:21:24)

Muža sam upoznala nakon pokrivanja,nije imao veze s mojom odlukom,ali se nadovezao na nju [sm=smiley36.gif].
Sada mi je 26 g i 4 mj,stavila sam nikab prije 8 g.
Stavila sam maramu s 14 g.
Nikab sam odabrala jer smatram da je to način pokrivanja koji je spomenut u ajetu o pokrivanju.

samo si mjesec starija od mene[sm=smiley36.gif]

Bebica11 -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:29:06)

IZVORNA PORUKA: aazra

Ne znam da li je ova prva poruka koju sam napisala otisla..ali nesto bi me jako zanimalo, nadam se da ces imati vremena za odgovor [sm=smiley1.gif]

Izvini ako ce zvucati grubo...s obzirom da je u porastu obrezivanje (sunecenje) zena medju pripadnicima selefijskog pokreta (najvise) zanima me da li bi dopustila da tvoj muz ili tvoj zet uradi to tvojoj kcerci, na primjer. Ako bi se ona (ne daj Boze) udala za nekog ko bi od nje to trazio. Da li bi ti pristala na to ako bi to razio tvoj muz, rekla si za poligamni brak "nikad ne reci nikad", pa me zanima da li isto mislis i za ovo?

I sta mislis o nasilju nad zenama, da li je po tebi u nekim slucajevima to opravdano i kojim?

ovo za obrezivanje....ne znam, stvarno me aazra zanima odakle tebi taj podatak, i da li znas gdje se u Bosni to radi, i ko uopce, mislim druzim se tolikim narodom DESETINAMA ovakvih kao jasmin a jos ni jednu obrezanu ne upoznah[sm=zmeden.gif]

kako ne volim rekla, kazala, nacula POGADJALA[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

to je tradicija Africkih zemalja jer kod njih je poznato da se zene rode s ogromnim klitorisom i seksualnom zeljom tj tzv nimfomanke, i oni su tu tradiciju izmislilii uveli otklone ga il skrate A NIKAD NISAM CULA DA SE TO IGDJE RADI MIMO AFRICKIH ZEMALJA i jos kao toboze medju "selefijama u porastu" mislim stvarno kad se takve dezinformacije navode kao cinjenice meni se svaka dlaka na tijelu digne[sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif]

a jos cu napomenuti da manijaka ima svugdje a narocito psihopate vole zloupotrijebiti religiju, vjeru, ideju, neki sistem za svoje bolesne svrhe a to nema veze s tom religijom ili idejom ili sl

Adana -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:30:41)

Prije svega, hvala što ovako odgovaraš na svakojaka pitanja, što imaš strpljenja i želju. [sm=smiley1.gif]

E, sada [sm=smiley36.gif] Jeli te djever nikada nije vidio 'otkrivenu'? Mislim zna li kako izgledaš?
I zašto te djever ne smije vidjeti, a svekar/daidža smiju?

A vezano za fotografije, zašto ih ne treba imati radi sjećanja?! [sm=zmeden.gif]

amra_sa -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 15:32:53)

Ovo stvarno nisam znala. Ima puno stvari kojie ne znam. Npr. lično meni se u Islamu ne sviđa i nikad nije sviđalo da muškarac ima pravo oženiti četiri žene. Kad sam to čula pošizila sam. Ali kasnije su mi rekli da on mora biti jednak prema svim tim ženama, voljeti ih jednako, jednako ih duhovno i materijalno opskrbiti i ponašati se prema njima. Ako ćemo realno i po mojoj logici nema tog čovjeka na svijetu koji je sve ovo u stanju učiniti. A ko to osim Allaha ima vagu da sve to izvaga i izmjeri precizno ? Mislim ,i ludo mi je a i perverzno da mušakarac ima ne četiri nego i dvije žene. Znam ja da to ima svojih prednosti, za neke i znam koje su, ali ima tu i nečeg što po mojoj logici nije "čisto" i perverzno bez obzira što on možda i ne orgija sa njima, nego svako veče po jednu zadovolji (seksualno).

Nikako i nikada nisam mogla svariti to pitanje i temu u Islamu, u kršćanstvu nisam mogla svariti da je Isus sin Božji (meni oni više spominju Isusa nego Boga) i više mu se klanjaju. Isto tako ko je pop da "odriješi" i oprosti grijehe ? Znači neko je ubica, ode popu i pop mu oprosti i odriješi ga grijeha - mislim, niđe veze. Isto tako ne volim ni ikone, nacrtaju ženu i kažu e ovo je Marija Bogorodica
To bi isto bilo da mene neko nacrta za 10000 godina i kaže e ovo je Amra ta i ta [sm=smiley36.gif]
A ove 4 žene i Islam, kontam da je Bog htio odmah bi na početku stvorio jednog čovjeka i četiri žene, a ne samo Adema i Havu. Koliko sam ja upućena u Islam, znam da Islam ne voli pretjerivanje ni u čemu, a po meni su pretjerane 2 a ne 4 žene.
I nek mi niko ne zamjeri i ne shvati pogrešno što sam uzela Kršćanstvo kao i Islam za primjer i rekla šta mi se ne sviđa, to je samo moje mišljenje.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>