jasmin -> RE: Nasa divna Jasmin (15.3.2013 8:31:34)
|
IZVORNA PORUKA: Galicia Pitanje: Odakle tolika razilazenja u Islamu? Zar ne bi trebalo biti sve jasno kao dan sto je napisano? Sto se tice mnogih principa ja i ti smo dosta slicne ako ne i iste. Istrajne smo, dosljedne svojoj vjeri/nevjeri i drzimo se toga. Ti na svoju stranu, ja na svoju. U mnogim stvarima smo se i slozile, mada smo toliko razlicite. Eh sto mene buni je razilazenje misljenja izmedju samih vjernika. Svi sebe nazivaju muslimanima vjernicima a velika vecina ih je razlicita. Izgleda mi kao da svako na svoju ruku uzima onako kako mu odgovara. Buni me i to sto se neke zene odluce za niqab, neke ipak samo maramu nose, a neke nista. Kako to objasniti? Mozes li mi to objasniti svojim rijecima bez da citiras bilo sta? Ne ciljam ovdje ko je bolji vjernik, a ko nije, nego ako je vec neko vjernik, zar ne bi trebao biti svaki isti. Jos nesto. Pitala sam te ovo vec jednom cini mi se, ali evo jos jednom. Smatras li da je Islam vjera ili nacin zivota? Ovo je ključno u svemu. Razilaženja nema u smislu Kur`ana kao posljednje Božije objave ljudima,od slova do slova je takva kakva je objavljena prije više od 1400 godina. Također govor koji je prenešen od posljednjeg Allahovog Poslanika,on stoji kakav jeste... Islamski učenjaci su čitav život dali da bi donijeli veoma važne odluke koje su se nametale kroz novije vrijeme,sve do dan danas. Ali,po hadisu,postoji skupina koja će se do Sudnjeg dana boriti da istraje na onome izvornom. Allah zna ko je od njih,ali u opisu istog hadisa je spomenuto da su to oni koji se čvrsto drže Kur`ana i sunneta. Inače,za sve što čovjek kaže da slijedi mora da ima jasan dokaz iz ovog dvoga,nema ništa od nečijeg mišljenja zasnovanog na nečijim željama. Uvijek će čovjek naći onoga ko mu kaže ono što mu duši odgovara,ali ako želi ispravno,mora da to stavi na vagu Kur`ana i sunneta,pa ako tu nađe isti propis,ok je,a ako ne,odbija se. Bog najbolje zna. I ja shvatih da ja i ti imamo dosta sličnosti. Različitosti se podrazumijevaju [sm=smiley36.gif]. Smatram da je islam čitavo jedno uređenje života,precizna pravila posebno spuštena od strane Boga da bi svijet bio uređen i harmoničan,kao specifična korist svakog pojedinca i zajednice.
|
|
|
|