RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Honey3 -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:37:26)

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?
a monte vidis,vrhnje je bilo hopla,ali cokolada se nije dobro istopila,jer vidim da ima malo grudvica,eto sad i to znam[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:43:01)

umjesto kajmaka ne znam šta bi moglo....
fakat...možda lejla sutra bude imala ideju...ja sma nešto poršle godine sjetila se pituljica i od mame uzela recept...pravila sma svako drugi dan jer mso višnja imali u izobilju...

a od gotove staviš jednu pored duge...pa iz te dvije dužine jednu pituljicu motaš...




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:49:22)

a žene nešto kontam...ima se i sad negdje kupiti ono mlijeko u kesama jel da...kupite ga i skuhate ...dok ohladi na njemu eto kajmaka[sm=zmeden.gif]
to vam je najsigurnije u ovim toplim danima...ja nešto ne znam dla ima kupiti slatki kajmak nekoga porizviđača[sm=zmeden.gif]




Aiša -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:50:51)

Slatki kajmak imate kupiti na tržnici u gradu.




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:54:21)


IZVORNA PORUKA: Aiša

Slatki kajmak imate kupiti na tržnici u gradu.


ma da al eto u ovim vrućim danima reče canim izvjegla bi tu vrstu kupovine...sigurnije joj u marektima tipa ono meggle sir mladi itd...

a možda ima kod onoga lemeša na tržnici...mladi sir pakuje u kutije...ima deklaraciju, datum proizvodenj itd...
ako tako ima i slatki kajmak pakovan to dođe kao da je meggle




Aiša -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 2:19:48)

Mi smo kupovali nedavno i sve je u redu bilo [sm=smiley1.gif], a nisam vidjela po tržnim centrima isti da se kupi.




canim -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 2:22:28)


IZVORNA PORUKA: Aiša

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.



A.selam

Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha [sm=smiley1.gif]

Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp
Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp


Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe

Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti [sm=smiley13.gif] a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr.
I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno [sm=smiley36.gif] ostaje misterija.






Aiša -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 2:25:49)

canim, mi smo u Istanbulu jeli ovakav merđimek sa nanom i u biti su to meni po ukusu dvije totalno neuporedive čorbe.




real mama -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 3:39:55)

Ima li neki restoran u Sarajevu merdzimek corbu, voljela bih je probati prije nego se upustim u experiment.




canim -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 3:45:51)

Trebao bi da ima onaj turski restoran na Ilidzi Turkuaz.




DM -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 4:07:18)

Ne pročitah cijelu raspravu...uglavnom pijemo domaće mlijeko(ja slabije od dijece) i kako se masnoća povećava tako i količinba kajmaka na nj kad se ohladi.
Slatki kajmak imate od dukata, pakuju ga pod nazivom slatko vrhnje za šlag(ili slično) i mliječni je tj. životinjskog je porijekla i kad ga jedete ima baš ukus onog domaćeg(mada je velika razlika između domaćeg i nj, ali to je to), dfok meggle pravi biljno vrhnje(ono koje kupujemo za šlag).
E sad, da li vam ovo može za čorbu-ne znam[sm=zmeden.gif]
http://online.konzum.hr/products/50004342/vrhnje-za-slag-36-mm-200-g-dukat
Evo ovo ja uzimam, možda imaju i slatko, a da nije za šlag namijenjeno....




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:00:10)

ima li nekih brzih prjedloga za iftar,nocas mi dolaze mama brat i snaha(njeno velicanstvo)




animagical -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:07:43)

topa, begova corba iz kesice, krompir i meso/piletina/riba, kolac ili sladoled




mama75 -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:16:19)

Drage zenice koje volite turske specijalitete, imate kod Sebilja onu tursku prodavnicu i kod njih je bio kao mali prirucnik, recepti turskih jela na bosanskom. Ja ga imam i super su recepti. Zena bas pisala onako kako ona pravi, nema fule niako [sm=smiley1.gif]




R&T@ -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:21:26)


IZVORNA PORUKA: zaha

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?



Pusti kajmak i voce...

Stavi mljevene orahe...[sm=smiley36.gif]
a sasvim je dovoljna duzina gotove jufke...

i hvala za ideju...potpuno sam ih zaboravila...[sm=smiley1.gif]





treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:22:18)

canim, u pravu si merdžimek se ne pravi s rižom,
i ja sam u Turskoj jela ovu jogurt znaš li kako se ona pravi,
ja sam uzimala u Turskoj mješavinu začina, dominira nana , za čorbe i stvarno juče u čorbu od leće zaboravila staviti mm kaže ni nalik
IZVORNA PORUKA: canim


IZVORNA PORUKA: Aiša

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.



A.selam

Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha [sm=smiley1.gif]

Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp
Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp


Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe

Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti [sm=smiley13.gif] a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr.
I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno [sm=smiley36.gif] ostaje misterija.








treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:24:37)

vjerovatno i u OAZA kampu na Ilidži u restoranu, a što je tamo lijepo otići na kafu djeca imaju park, sve ograđeno baš u miru sjesti
IZVORNA PORUKA: canim

Trebao bi da ima onaj turski restoran na Ilidzi Turkuaz.





Super Beba -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:30:02)


IZVORNA PORUKA: animagical

topa, begova corba iz kesice, krompir i meso/piletina/riba, kolac ili sladoled


E, ovako će biti kod mene tunajt :)
Ja već dva dana nepostač. baš mi neobično :) I tek ću od narednog pon moći postiti...baš se oduži...al hB, ove godine ću ispostiti aBd zadnju sedmicu ramazana, uključujući 27. noć...Već unazad nekoliko godina mi se portefilo da nisam mogla postiti u tom periodu...




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:31:09)

pa nemogu da vjerujem,neznam kako je to uopste moguce u hermeticki zatvorenoj posudi nadjem crva u kompotu




bebacha -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:33:45)

[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
koji kompot




Emica_sa -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:34:06)


IZVORNA PORUKA: hapymum

pa nemogu da vjerujem,neznam kako je to uopste moguce u hermeticki zatvorenoj posudi nadjem crva u kompotu



Ako su visnje vrlo moguce iz voca ostale,nista strasno[sm=smiley1.gif]




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:38:16)


IZVORNA PORUKA: bebacha

[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
koji kompot

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
ma ja pravila,domaci ali evo mama kaze mozda je bio u sljivi ili jabuci,fuj sve sam bacila




R&T@ -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:38:35)

Znaju crvi sta valja[sm=smiley11.gif]




Emica_sa -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:39:48)


IZVORNA PORUKA: hapymum


IZVORNA PORUKA: bebacha

[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
koji kompot

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
ma ja pravila,domaci ali evo mama kaze mozda je bio u sljivi ili jabuci,fuj sve sam bacila



Pa sto si bacila iz voca ostao,ja ne bi bacila.Koliko sam tresanja sa crvima u zivotu pojela[sm=jezicek.gif]




Medi_87 -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:44:07)

Da uletim i posaljem zagrljaje[sm=smiley31.gif] nije me bilo nekoliko dana moram upratiti recepte[sm=smiley36.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sljedeća stranica >   >>