treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:22:18)
|
canim, u pravu si merdžimek se ne pravi s rižom, i ja sam u Turskoj jela ovu jogurt znaš li kako se ona pravi, ja sam uzimala u Turskoj mješavinu začina, dominira nana , za čorbe i stvarno juče u čorbu od leće zaboravila staviti mm kaže ni nalik IZVORNA PORUKA: canim IZVORNA PORUKA: Aiša Selam žene, Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće. Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite: Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako: 1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam) 2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa 3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta 4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju 5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno 6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta 7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna. So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte. A.selam Corba nevjeste Ezo tj Ezo Gelin corbasi i Mercimek corbasi su dvije razlicite corbe bez obzira sto im je isti sastav mercimek, imaju drugaciji ukus, da nebih ja sad objasnjavala razlike nasla sam video pa i ko ne razumije turski moze skontati kako se kuha [sm=smiley1.gif] Ezo Gelin corbasi http://www.youtube.com/watch?v=2EmLE7LFjGY&feature=plcp Mercimek corbasi http://www.youtube.com/watch?v=cTcYUlps7Q0&feature=plcp Turci jako puno koriste susenu nanu u jelima a ja sam vec navela kao preporuku da stave nane jer corba bude preukusna ne samo mercimek vec i neke druge corbe kao yogurt corbasi mmm, jedna od mojih omiljenih hehe Sto se slatkog kajmaka tice, mm jako voli slatki kajmak i uvijek smo ga kupovali na trznici ali kako je ljeto pocelo samo smo jednom kupili i taj kajmak je zavrsio u kanti [sm=smiley13.gif] a zaista nebih da bacam hranu pa pitam jeli ima kakav proizvodjac da ima svoje proizvode u supermarketima kao meggle npr. I ovi u trznici sve pakuju u plasticne kutijice ali bez obzira sad su vrucine, mozda neki nemaju bas toliko dobre uslove za proizvodnju na ovim vrucinama, ili smo mi peh pa naletili na pokvareno [sm=smiley36.gif] ostaje misterija.
|
|
|
|