RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Amam -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 16:00:22)

SzD [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Kod nas veceras gosti:krem supa od povrca,piletina s korama,snicle od fasiranog,krompir s vrhnjem i francuska salat,domaci paradajz,

desert-dinja i ledene kocke




chuci -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 16:07:25)


IZVORNA PORUKA: rerica


IZVORNA PORUKA: lely

Ja bih zamolila ako može neko da mi napiše ime one čorbe/supe od crvene leće ili još bolje da mi kopira raceptčić [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] U velikoj sam žurbi pa ne mogu sad da tražim,a rado bih pravila pa ne znam šta mi fali od sastojaka .


Luk izrezati sitno i prziti na ulju dok ne postane staklast.
2
Lecu i rizu zajedno oprati i sasuti na luk i dodati oko 4-5 solja vruce vode.Kada prokuha dodati sve zacine.Tokom kuhanja ako je potrebno dodajte jos vode ako vidite da je supa gusta.
3
Kada supa prokuha smanjite na srednju temperaturu i kuhajte oko sat vremena.Vrlo je vazno da serpa ne bude sasvim poklopljena jer ce da kipi.U toku kuhanja promijesati nekoliko puta jer se leca zalijepi za dno tokom kuhanja.

ja imam neki recept gdje ide 1 luk, 1 mrkva, mljeveno meso - malo, 1 krompir i leća - crvena oko 1 čaše. ja još stavim vegetu. poslije kuhanja se propasira.




DM -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 16:09:58)

Selam drage moje!
Mene odavno nije bilo-bila kod svoje gage many!
A večeras je na meniju: pileća supa sa knedlama
imam baildi
fileti sa kukuruzom(moje starije dijete mi oči izrovi od želje za istim)
riža
maslanica
palačinci
lubenica
sokovi i salate




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 16:25:24)

IZVORNA PORUKA: chuci


IZVORNA PORUKA: rerica


IZVORNA PORUKA: lely

Ja bih zamolila ako može neko da mi napiše ime one čorbe/supe od crvene leće ili još bolje da mi kopira raceptčić [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] U velikoj sam žurbi pa ne mogu sad da tražim,a rado bih pravila pa ne znam šta mi fali od sastojaka .


Luk izrezati sitno i prziti na ulju dok ne postane staklast.
2
Lecu i rizu zajedno oprati i sasuti na luk i dodati oko 4-5 solja vruce vode.Kada prokuha dodati sve zacine.Tokom kuhanja ako je potrebno dodajte jos vode ako vidite da je supa gusta.
3
Kada supa prokuha smanjite na srednju temperaturu i kuhajte oko sat vremena.Vrlo je vazno da serpa ne bude sasvim poklopljena jer ce da kipi.U toku kuhanja promijesati nekoliko puta jer se leca zalijepi za dno tokom kuhanja.

ja imam neki recept gdje ide 1 luk, 1 mrkva, mljeveno meso - malo, 1 krompir i leća - crvena oko 1 čaše. ja još stavim vegetu. poslije kuhanja se propasira.




Ja imam za merdzimek vise smo svima dosadili sa njom [sm=smiley36.gif] koliko je jedemo

1 caša crvene lece -probrana i dobro vodom izaprana
1 glavica crnog luka -sitno nasjeckan
1 krompir ,manji - # #
persun
1 mrkva -sitno nasjeckana
2 kasikice carriya,supena kasika paradajz pirea,kasikica crvene paprike
so,vegeta...

Priprema:

U serpu s amalo ulja prodinstati luk,dodati krompir,mrkvu,zacine..
na kraju dodati lecu...
-Nasuti vode tri prsta iznad smjese i pusitit da se kuha pola sahata
-Kad je skuhano(nije bitno i ako je raspadnuto sve)
Ostaviti da se prohladi..
Sipati po malo u blender i izmiksati corbu
-Po zelji se moze posuti vrhnjem ili servirati s limunom..


Veceras - filovane paprike corbica, pire krompir i salatice

Sutra u gostima

U srijedu idemo na put tako da cemo iftariti u autu bilo sta a aBg pit cemo kafu negdje u Priboju [sm=smiley36.gif] tu ce nas iftar uhvatiti aBg.





mamine oci -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 18:17:26)

mm veceras na iftar u dzematu, tako da necu spremati nista posebno, stariji sin je postac izrazio je zelju za cevapima ,pa cemo u somun cevape sa lukom i jogurt ,za nas dvoje dosta ,mladji po cjeli dan nesto rucki :) imamo i soka od ruze dala mi medic tako da cu uz kafu i keksice banini da ceifim[sm=smiley1.gif]




mila81 -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 18:18:45)

A ja tek dosla od svojih, nadam se da cu se uspjeti vratiti u kolosjek, jer tamo sam samo pomagala po kuhinji, a ovdje za svoje najmilije treba se potruditi i to sa zadovoljstvom[sm=smiley20.gif]

Veceras supa;
mlada teletina, u saftu;
zapeceni krompirici,
mijesana salata, i paprike crvene, takodjer kao salata,
desert, nankine baklave sto je pravila za Muhamedov rodjendan,
puno vode, sokova................




hally -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 18:41:06)

ehlen we sehlen hodalice... nadam se da si uzivala u lijepim iftarima. red je da koji i napravis :) sama




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 19:23:43)

ja pripremih svašta nešta uglavnom nabrojah...i ove lejline tikvice sa mocarelom se peku...

al me vrućina slomi...
baš...


meni nikada u životu nije vruće bilo ko danas u 17 sati[sm=smiley36.gif]

zato sma spremila dvije flaše po 2 litra limunade sa mentom u zamrzivač...
tome se najviše veselim[sm=smiley36.gif]




canim -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 22:31:27)

Kod nas

Supica
Piletina kuhana pa pohovana i zapecena u rerni
Riza
Slatko: nutela sa somunom [sm=smiley36.gif]njami [sm=jezicek.gif] to za mene a mm je jeo lubenicu

Za sehur sam ispekla crvene paprike, pa cu ih oguliti i malo proprziti uz pavlaku[sm=smiley1.gif]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (6.8.2012 22:35:44)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Skvo RR -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 22:38:38)

Veceras
Topa
Supa
sarena dolma
Ramstek
Sladoled

[sm=smiley1.gif]

Za sutra nemam pojma.[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 22:53:03)

Uh ...da vam akžem...ova pietina i tikvice by lejla ka...obavezno probati[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
slikati i na ringerajin kuhar...da ne zaboravimo...predobro al baš[sm=bravo.gif]

mislim da će u mojoj kuhinji imati mjesta ko i ledeni vjetar[sm=smiley36.gif]

ja sma popila mislim 25 litara vode...
malo me danas tečnost i potreba za istom iznenadila...
uz allahovu pomoć izdražala sam...al kad puče top i ja onaj vatromet ugledah...ni hurmu ne stavih usta a ja bokal nageh...tačno me glava zabolila bila reo dehidrirah...
noćas ne jedem...smao vodu pijem...
sutra polako...


napravila sam kore za carsku da sastavim napomenula me Iman na nju, predobra je sa onom zaleđenom narandžom)...sutra mi dolazi klegica koja je iz švajcarke stigla na iftar....
eh sad...
ostalo...planiram...

nešto večeras..nešto mama da prirpmi dok ja sa biznisa...a ostalo nakon njega...pa poleko...imama vakatdo sehura da osmilim[sm=smiley36.gif]




DM -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 23:15:16)

Ja sam šmekala te tikvice i piletinu "vas cijeli" dan[sm=smiley36.gif] Ja danas bez sehura postih, pa me glava "spucala"i te kako (a možda i nakon petodnevne pauze organizam malo zeza)a kako su me tek noge bolile, ja sam pila svega-vode, limunade, onaj neki ski, lubenice(ona mi najbolje "sjedne") Imali smo i jednu djevojčicu na iftaru-koja je postila 13 dana, a ima9m godina oj s se nafurao da sutra cijeli dan posti(do sada smo "našivali"[sm=smiley36.gif]čak je sebi i sat navi oda ga mi ne zeznemo.....




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 23:21:31)

Jeste li mogle iftariti cure ? [sm=smiley1.gif]

Ja slabo. Popijem puno vode pa me stomak zaboli i onda slabo mogu jesti. Evo sada cips tamanim,

Sutra nas prijatelji pozvali vani na iftar. a prekosutra aBg idem svojima na 7 dana, pa dalje za Makedoniju svekrvi za Bajram, pa za C.Goru, haman pola bivse Juge [sm=smiley36.gif]




canim -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 23:35:19)

Medic jeli u Skopju budu tapani za iftar i sehur, tj jeli lupaju od bubanj da bi oglasili sehur i iftar [sm=smiley1.gif]

Ja sam svoje prve ramazane ispostila u Ohridu, tamo je tad a nadam se jos uvijek taj obicaj bio aktuelan [sm=smiley1.gif]




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 23:37:04)


IZVORNA PORUKA: canim

Medic jeli u Skopju budu tapani za iftar i sehur, tj jeli lupaju od bubanj da bi oglasili sehur i iftar [sm=smiley1.gif]

Ja sam svoje prve ramazane ispostila u Ohridu, tamo je tad a nadam se jos uvijek taj obicaj bio aktuelan [sm=smiley1.gif]


Jeste, ro sam prosle godine upratila [sm=smiley1.gif]




canim -> RE: Sehuri/Iftari (6.8.2012 23:56:52)

Lijepo se odmori, i mi planiramo nakon Bajrama nekad, otici dole da obidjemo familiju [sm=smiley1.gif]




aazra -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 0:04:13)

Vidim da nisam jedina koja ovih dana ima slab apetit [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Prvih dana bas sam bila zedna, pomalo me hvatala i glad ali sad nista...Jos otkako su ove vrucine inace slabo jedem cim nesto vise uzmem odmah mi muka samo sto se to sve slabo vidi na mojoj liniji [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Inace ovih dana mi hoce krv iz nosa, kad se umivam nije puno ali par puta sam mislila da prekinem post, medjutim danas sam na stranici rijaseta vidjela objasnjenje da krv iz nosa ne kvari post - inace meni to hoce kad su vrucine bukvalno nema dana da mi bar malo ne krene i jos ako tome dodam one dane kad imam M. ne bi postila citav ramazan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Honey3 -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:13:25)

evo i mene,moj vecerasnji iftar prosao u finoj atmosferi,jelovnik nisam mijenjala,gosti zadovoljni a i mi[sm=smiley1.gif] Jedina fula je bio monte,nesto mi se krema sa cokoladom uopste nije stisla,sve se razlilo,iako je bio citav dan u friz.[sm=zmeden.gif] bio je ukusan super,samo ni malo izgledan[sm=smiley13.gif] Ovo je prvi put da mi ne uspije,a pravila sam ga stotinu puta[sm=zmeden.gif]
Eh sad imam jedno pitanje zenice za vas,zna li neka recept za one "pituljice" ,sto ide jufka,griz,zavijaju se kao hamajlice i zeljevaju agdom ?




canim -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:22:14)

Zaha te tvoje pituljice ukusno zvuce i ja bih rado recept.




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:25:09)


IZVORNA PORUKA: zaha

evo i mene,moj vecerasnji iftar prosao u finoj atmosferi,jelovnik nisam mijenjala,gosti zadovoljni a i mi[sm=smiley1.gif] Jedina fula je bio monte,nesto mi se krema sa cokoladom uopste nije stisla,sve se razlilo,iako je bio citav dan u friz.[sm=zmeden.gif] bio je ukusan super,samo ni malo izgledan[sm=smiley13.gif] Ovo je prvi put da mi ne uspije,a pravila sam ga stotinu puta[sm=zmeden.gif]
Eh sad imam jedno pitanje zenice za vas,zna li neka recept za one "pituljice" ,sto ide jufka,griz,zavijaju se kao hamajlice i zeljevaju agdom ?


zaho monte je mogao biti neuspješan iz dva razloga...
1. vrhenj za kuhanje ako je ono iz konzuma italinasko bilo...u plavoj kutiji...mene 2 puta zeznulo...
2. nije dobro otopljena čokolada bila...soatlo onim sitnih tačkica do nje...i nije se stisla...

a pituljice...
ja ovako već sma jednom pisala recept[sm=smiley36.gif]nađoh evo prekopirah
Eh draga...
ja jufku za pituljice razvijam kao za jabukovaču...potkuhaš sa pitu al dodaš malu kašiku prašla za pecivo.
Pa kad razvijem jufku sušim na stolu. Ti možeš i kupiti jufku...

Uglavnom, u jednu šerpicu staviš Šolju mlijeka, 2 šolje griza i to ukuhaš...
u to doadš 3-4 kašike šećera i 3 jajeta i izmješaš.... i dvije-tri kašike slatkoga kajmaka...ja onaj s amlijeka stavljam naravno

Jufku režeš u trake ako si je razvila...treka široke 5 cm a duge komlet dužinom stola ( ili tri gotove jufke dužine posložiš jednu uza druge) istopiš na kašiki ulja jedno 100 gr putera, kad to istopiš pokupi onu pjenicu odzgo i baci...i onda pomastiš sa kačike traku pa staviš dvije kašike smjese od griza i na to 2-3 višnje ili iz kompota ili svježe ili zaleđene, motaš tu traku u oblik hamaljlije ( znači sapočenš trokutasto motati...
Kad smotaš slažeš u namašćen pleh...ja to slažem u okrugli da mi ono budu sve jedna uz drugu.

Skuhaš agdu...
ja kuham agdu 1;1 ...litar vode i 1 kg šećera...kad se šećer istpopi i agda prokuha stavi limun narezan u kriške u to ...

vrućom agdom zaliješ vruće pituljice...najprije malo jače od pola agde stavim...
onda sačekam jedno sat vremena pa dodam ostatak agde.




canim -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:30:27)

Hanady ima li se slatki kajmak kupiti po ovim marketima?
Mislim ono da je pakovano kao recimo meggle kajmak ? Ja kupujem vecinom na trznici ali bas zadnji put kad smo uzeli ne znam jeli zbog vrucine ili cega, nije mi bio nesto pa bi nekako radje iz prodavnice uzela, makar do zime




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:30:44)

pituljice mogu i bez višanja naravno...al eto kod nas u porodici i familiji mi ih znamo kao pituljice sa višnjama...
a kada sma ovaj recept inače do moje mame preuzet u miraz[sm=smiley36.gif] naspiala...lejla ka mi reče da njena nana nije kuhala mlijeko i griz...nego samo sve navedeno promješa




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:32:25)


IZVORNA PORUKA: canim

Hanady ima li se slatki kajmak kupiti po ovim marketima?
Mislim ono da je pakovano kao recimo meggle kajmak ? Ja kupujem vecinom na trznici ali bas zadnji put kad smo uzeli ne znam jeli zbog vrucine ili cega, nije mi bio nesto.


ne znam draga...
znam da ima megle kajmak, i onaj sir i sir s avrhnjem...al stalki kjamak ne znam :(((

ja inače godinama kupujem domaće mlijeko i kajmaka s anjega skupljam...
pa kad se spremama za pituljice ne solim da i slažem nego slatki skupim u zdjelu po 100-200 gr




Aiša -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 1:34:24)

Selam žene,

Evo samo da napišem recept za merđimek ili (čorbu nevjeste Ezo od leće), koji pravim po receptu iz turskog kuhara već nekoliko godina. Ne mogu a da ne primijetim da vam svima jedan osnovni sastojak nedostaje, koji po meni uveliko razlikuje merđimek od obične čorbe od leće.
Ovaj je i mnogo jednostavniji od ovoga što vi pravite:

Neću sada pisati tačne mjere, nije mi pri ruci knjiga, ali ide ovako:
1. Naspete u šerpu vode u koju stavite komad putera (oko 50 g) i jednu goveđu kocku za supu (može i bez nje – probala sam)
2. U to dodate crvenu leću koju kuhate 10-15 minuta i kašikom skidate pjenu dok ključa
3. U šerpu dodate riže (ja stavljam bungur, jer mi je neutralnijeg okusa od riže) i kuhate nekih 15 minuta
4. Sklonite sa šporeta i dodate paradajz pirea toliko da čorba poprimi crvenkastu boju
5. U jednu posudu stavite so, biber, crvenu papriku i dva do tri prstohvata sušene nane (metvice) i sve to lijepo sameljete, ja to radim onim drvenim tučkom, da bude sitno
6. Začine dodate čorbi, pustite samo malo da prokuha, par minuta
7. Izmiksate čorbu ili štapnim mikserom ili blenderom

Sušena nana je sastojak koji nedostaje ,a daje jedinstvenu aromu ovoj čorbi i bude zaista fenomenalna.
So dodajete po vlastitom ukusu, a paprike ide jedna mala kašika, bibera pola male kašike. Riže ili bungura dodajte toliko da kada se izmiksa čorba bude kremasta ili malo gušća (otprilike 50 g), a ukoliko na kraju bude gusta uvijek možete dodati vode i još začiniti. Ovdje nema luka, mrkve, peršuna i ostalog, pa je mnogo lakša i brža za napraviti. Probajte.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>