RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:45:18)

ma joj ja voce doboro nakiselim i isperem al kad sam vidjela nije mi bilo dobro,suti veceras imam iftar zamisli da sam snahi nasula kompot s crvima,[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




Lejla Ka -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:57:03)


IZVORNA PORUKA: zaha

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?
a monte vidis,vrhnje je bilo hopla,ali cokolada se nije dobro istopila,jer vidim da ima malo grudvica,eto sad i to znam[sm=smiley1.gif]


HM!

Koliko ja znam, ovo što nude kajmaka pakovanih po tržnim centrima su u glavnom slani kajmaci. Kad skuhate mlijeko pakovanmo u kesi (tzv. kratkotrajno) na njemu bude kožica a ne kajmak [sm=smiley36.gif] tako da to nije rješenje.

Možda bi se moglo nešto izmajmunisati sa mliječnim vrhnjem za šlag, ali da se doda malo više griza jer je vrhnje za šlag dosta tečnije od pravog kajmaka.




Lejla Ka -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 11:58:29)


IZVORNA PORUKA: hapymum

ma joj ja voce doboro nakiselim i isperem al kad sam vidjela nije mi bilo dobro,suti veceras imam iftar zamisli da sam snahi nasula kompot s crvima,[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]


To se zove "s mesom" [sm=jezicek.gif]




madam x -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:18:06)

Selam, kako ste danas?

Znate li do koje godine se praktikuje našivanje posta kod djece? Moja curica ima 9 godina.




madam x -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:19:51)


IZVORNA PORUKA: hapymum

ima li nekih brzih prjedloga za iftar,nocas mi dolaze mama brat i snaha(njeno velicanstvo)


[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




Lejla Ka -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:25:14)


IZVORNA PORUKA: zinanina

Selam, kako ste danas?

Znate li do koje godine se praktikuje našivanje posta kod djece? Moja curica ima 9 godina.


Ma našivanje je neki naš narodni običaj, da se djeca psihički pripreme. Djevojčice postaju dužne postiti kad dobiju prvu menstruaciju. Do tad nisu dužne postiti.
Ti vjerovatno možeš ocijeniti da li tvoje dijete može zaista može ispostiti dan, pa se prema tome ravnaš.




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:34:09)


IZVORNA PORUKA: Lejla Ka


IZVORNA PORUKA: zinanina

Selam, kako ste danas?

Znate li do koje godine se praktikuje našivanje posta kod djece? Moja curica ima 9 godina.


Ma našivanje je neki naš narodni običaj, da se djeca psihički pripreme. Djevojčice postaju dužne postiti kad dobiju prvu menstruaciju. Do tad nisu dužne postiti.
Ti vjerovatno možeš ocijeniti da li tvoje dijete može zaista može ispostiti dan, pa se prema tome ravnaš.




Slazem se sa Lejlom Ka.djevojcice su duzne postiti cim dobiju prvu men,to nasivanje ne postoji nego su to nama nane govorile(pa su nam otezale) a naravno da moze izdrzati Allah nikog nebi opteretio necim sto ne moze izdrzati.




raja_ringe -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:39:15)

cesto vas citam, ali se nisam na ovoj temi prije javljala. Zelim da vam se zahvalim na idejama :) i vidim da ste prave vrijednice, svaka vam cast.

Palacinko ti si jednom pisala recept za mlince u vatrostalnoj posudi. Kupila sam sve sastojke pa ako bi samo mogla reci neki omjer, koliko piletine, koliko pavlake, koliko tjestenine.. Za mlince sam prvi put na ovoj temi cula iako mi seka kaze da je to kod nas tirit pita i da je mama pravila, ja se stvarno ne sjecam :)..




madam x -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:46:05)

Happymum i Lejla, hvala vam.[sm=smiley1.gif]




canim -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:52:09)


IZVORNA PORUKA: treće

canim, u pravu si merdžimek se ne pravi s rižom,
i ja sam u Turskoj jela ovu jogurt znaš li kako se ona pravi,
ja sam uzimala u Turskoj mješavinu začina, dominira nana , za čorbe i stvarno juče u čorbu od leće zaboravila staviti mm kaže ni nalik


Ovo ti je osnovni recept za yogurt corbu, tavuk suyu je pileca voda.
Ja uglavnom ovo koristim kao osnovni recept i vecinom je ovako spremam ali ponekad ubacim povrca, fidelina a nekad napravim i sa telecom vodom i dijelovima mesa, bude bas ukusna.

http://www.uzmantv.com/yogurt-corbasi-nasil-yapilir




treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 13:57:47)

ja ih pravila neki dan prvi put, najvažnije je da ima puuuno supe, ja sam svaki sloj kora zaljevala supom i vrhnjem za kuhanje, ali na kraju opet suho ispade,treba baš da zapliva, iskuhala sam hrbat pileći za supu, a 1 prsa prepržila na masl, ulju sa začinima, i stavljala sam edamera odokativno mada možda bolje više vrhnja ili pavlake,
meni je vatrostalna zdjela za količinu od 250 gr kora

IZVORNA PORUKA: raja_ringe

cesto vas citam, ali se nisam na ovoj temi prije javljala. Zelim da vam se zahvalim na idejama :) i vidim da ste prave vrijednice, svaka vam cast.

Palacinko ti si jednom pisala recept za mlince u vatrostalnoj posudi. Kupila sam sve sastojke pa ako bi samo mogla reci neki omjer, koliko piletine, koliko pavlake, koliko tjestenine.. Za mlince sam prvi put na ovoj temi cula iako mi seka kaze da je to kod nas tirit pita i da je mama pravila, ja se stvarno ne sjecam :)..





treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:02:35)

hvala[sm=smiley1.gif]
IZVORNA PORUKA: canim


IZVORNA PORUKA: treće

canim, u pravu si merdžimek se ne pravi s rižom,
i ja sam u Turskoj jela ovu jogurt znaš li kako se ona pravi,
ja sam uzimala u Turskoj mješavinu začina, dominira nana , za čorbe i stvarno juče u čorbu od leće zaboravila staviti mm kaže ni nalik


Ovo ti je osnovni recept za yogurt corbu, tavuk suyu je pileca voda.
Ja uglavnom ovo koristim kao osnovni recept i vecinom je ovako spremam ali ponekad ubacim povrca, fidelina a nekad napravim i sa telecom vodom i dijelovima mesa, bude bas ukusna.

http://www.uzmantv.com/yogurt-corbasi-nasil-yapilir





Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (7.8.2012 14:06:51)

[Sadržaj poruke je obrisan]




raja_ringe -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:11:16)


IZVORNA PORUKA: treće

ja ih pravila neki dan prvi put, najvažnije je da ima puuuno supe, ja sam svaki sloj kora zaljevala supom i vrhnjem za kuhanje, ali na kraju opet suho ispade,treba baš da zapliva, iskuhala sam hrbat pileći za supu, a 1 prsa prepržila na masl, ulju sa začinima, i stavljala sam edamera odokativno mada možda bolje više vrhnja ili pavlake,
meni je vatrostalna zdjela za količinu od 250 gr kora



hvala ti draga, ima da zapliva :))





hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:12:53)

zanima me hoce li mi fino porumeniti krompir ako ga prvo iskuham u vodi pa zapecem u vatrostalnoj




palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:22:17)


IZVORNA PORUKA: raja_ringe

cesto vas citam, ali se nisam na ovoj temi prije javljala. Zelim da vam se zahvalim na idejama :) i vidim da ste prave vrijednice, svaka vam cast.

Palacinko ti si jednom pisala recept za mlince u vatrostalnoj posudi. Kupila sam sve sastojke pa ako bi samo mogla reci neki omjer, koliko piletine, koliko pavlake, koliko tjestenine.. Za mlince sam prvi put na ovoj temi cula iako mi seka kaze da je to kod nas tirit pita i da je mama pravila, ja se stvarno ne sjecam :)..

Ovako, ja sam za nas dvoje iskoristila pola kese mlinaca, pola kile karabataka i pola litre supe za preliti. To je bilo jako i masno, pojeli smo samo pola od tog, jer koliko god je preukusno, toliko se ne moze jesti na vrucinama.
Slijedeci put cu ici sa malo manje mesa, ili više tijesta, narednani sir samo na vrh, a pavlaku necu mijesati sa masnocom od pečenja mesa.




treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:25:13)

http://www.coolinarika.com/recept/zapeceni-krumpir-bake-todebo/
IZVORNA PORUKA: hapymum

zanima me hoce li mi fino porumeniti krompir ako ga prvo iskuham u vodi pa zapecem u vatrostalnoj





hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:26:40)


IZVORNA PORUKA: treće

http://www.coolinarika.com/recept/zapeceni-krumpir-bake-todebo/
IZVORNA PORUKA: hapymum

zanima me hoce li mi fino porumeniti krompir ako ga prvo iskuham u vodi pa zapecem u vatrostalnoj



[sm=smiley20.gif] [sm=smiley27.gif] si




Honey3 -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:31:30)


IZVORNA PORUKA: tajra


IZVORNA PORUKA: zaha

eh i mene interesuje,moze li nesto drugo umjesto slatkog kajmaka,a kako ovo za gotove jufke,jednu uz drugu stavis da bude duza,je li ?



Pusti kajmak i voce...

Stavi mljevene orahe...[sm=smiley36.gif]
a sasvim je dovoljna duzina gotove jufke...

i hvala za ideju...potpuno sam ih zaboravila...[sm=smiley1.gif]



Je li nam se to vratia Sime?[sm=smiley36.gif]
a znaci i ti volis pituljice,ja sam ih nekad daaaavno jela,a planiram jedan veliki iftar,i mislim to bi mi taman fino doslo[sm=smiley1.gif]
Mi veceras kod jetrve na iftaru,i sutra smo isto kod rodjaka od mm,tako da dva dana ne pravim nista[sm=smiley1.gif]




treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 14:59:24)

ne znam jesi li ikad pekla krompir u pretisu, to je isto zdravija varijanta, a ukusno je i brzo,
na kocke2x2 cm izrezati krompir, ugrijati ulja da fino pokrije dno pretisa ubaciti krompir malo promiješati posoliti, zatvoriti pretis e sad zavisi od pretisa pustiš da prošišti i još par minuta i isključiš, ako počne mirisati pazi da ne izgori, kad se išišti standardno otvaraš, vidi je li odozdo porumenio i to je to, ako nije porumenio vrati još malo
IZVORNA PORUKA: hapymum


IZVORNA PORUKA: treće

http://www.coolinarika.com/recept/zapeceni-krumpir-bake-todebo/
IZVORNA PORUKA: hapymum

zanima me hoce li mi fino porumeniti krompir ako ga prvo iskuham u vodi pa zapecem u vatrostalnoj



[sm=smiley20.gif] [sm=smiley27.gif] si





Mia -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 15:08:20)


IZVORNA PORUKA: treće

ne znam jesi li ikad pekla krompir u pretisu, to je isto zdravija varijanta, a ukusno je i brzo,
na kocke2x2 cm izrezati krompir, ugrijati ulja da fino pokrije dno pretisa ubaciti krompir malo promiješati posoliti, zatvoriti pretis e sad zavisi od pretisa pustiš da prošišti i još par minuta i isključiš, ako počne mirisati pazi da ne izgori, kad se išišti standardno otvaraš, vidi je li odozdo porumenio i to je to, ako nije porumenio vrati još malo



Oprosti na upadanju, ova mi se varijanta pripreme u pretisu bas svidja, samo da provjerim je li se dodaje imalo vode ili se stavi samo ulje?




Lejla Ka -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 15:24:16)

Jedan recept maksuz za Hanady:

http://www.coolinarika.com/recept/kremaste-tikvice/




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 15:31:22)

[sm=bravo.gif]




treće -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 15:33:39)

bez vode[sm=smiley1.gif]

i ako pravi na plinskom onda stavi na manje kolo, jača vatra, jer pretis gori okolo, na struju nema veze
IZVORNA PORUKA: Mia


IZVORNA PORUKA: treće

ne znam jesi li ikad pekla krompir u pretisu, to je isto zdravija varijanta, a ukusno je i brzo,
na kocke2x2 cm izrezati krompir, ugrijati ulja da fino pokrije dno pretisa ubaciti krompir malo promiješati posoliti, zatvoriti pretis e sad zavisi od pretisa pustiš da prošišti i još par minuta i isključiš, ako počne mirisati pazi da ne izgori, kad se išišti standardno otvaraš, vidi je li odozdo porumenio i to je to, ako nije porumenio vrati još malo



Oprosti na upadanju, ova mi se varijanta pripreme u pretisu bas svidja, samo da provjerim je li se dodaje imalo vode ili se stavi samo ulje?



kod nas danas ovaj krompir i z pretisa i tikvice[sm=smiley1.gif]


http://www.coolinarika.com/recept/742529/




Alhemicarka -> RE: Sehuri/Iftari (7.8.2012 15:33:49)


IZVORNA PORUKA: canim

Hanady ima li se slatki kajmak kupiti po ovim marketima?
Mislim ono da je pakovano kao recimo meggle kajmak ? Ja kupujem vecinom na trznici ali bas zadnji put kad smo uzeli ne znam jeli zbog vrucine ili cega, nije mi bio nesto pa bi nekako radje iz prodavnice uzela, makar do zime


Pokušaj sa mascarpone sirom, on je sličan našem kajmaku, a ionako se uglavnom za kolače koristi.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  54 55 [56] 57 58   Sljedeća stranica >   >>