RE: Sehuri/Iftari (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:18:20)

super beba kakv je ovo zapeceni krompir ima li neki recept




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:22:42)


IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Evo ti za krompir. Krompir ogulis i rezes ga u ploske ali ne rezes do kreja nego malo vise od pola. Tako zarezan poredas u tepsiju. Na svaki stavis malo putera i posolis Stavis da se pece. Kad je skoro gotov pospes parmeznom i vratis u rernu. On kako se bude pekao tako ce se "razlistati" i biti kao lepeza
Evo ovako http://www.coolinarika.com/repository/images/_variations/a/3/a31232a07ab81c9461a779c2cd9a7fb2_view_l.jpg



e nemam vala permezana,mada ovo fino izgleda




*pcelica* -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:24:52)

Pa mozes i bez parmezana, sto. Samo fino zacinis soli i malo vegete. Moje kuhanje se svodi na improvizaciju.Slobodno probaj neces se pokajati. Okolo budu hrskavi a unutra mehki




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:25:30)

A krompir pravim ovako, prvo ga oljustim, prepolovim na polovine, ubacim da se kuha 20 tak min, ocijedim vodu, stavim u pleh i zapecem sa zacinima, bude jako mekan i ukusan, onda prelijem kajmakom.




*pcelica* -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:31:15)

Evo i moj iftar skoro gotov. Danas imamo tarhana corbicu pitu zeljanicu pecenu piletinu, salata, lubenica,samo neznam sta jos slatko da napravim. Imala sam pudinga da im podvalim ali ove dvije sve pojele [sm=smiley29.gif]




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:39:09)

mogu li ja one palacinke zapeci u vatrostalnoj zdjeli,i na koliko sory na peglanju,al stvarno blage veze nemam sto se tice kuhanja slanih jela ali zato sa kolacima "ubijam",stavrno ih pravim stalno i to ne kolace nego i torte razne.
ima jedan kolac al je betoon jak neznam volis li.ide
5 jaja
10 kas ulja
10 brasna
15 secera
3 kakoa
i prasak za pec pece se oko 25 min na 200 stepeni kad se ispece natopis ga pekmezom bilo kojim a zatim istopis 4 cokolade za kuhanje u pola litre vrhnja za kuhanje i prelije se ta kora gotov za 20 min a beeeeeeeeeeeeeeeton je




Hannan -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:39:13)


IZVORNA PORUKA: treće

moja nana je razlikovala nišeste i paluzu, a i to od kraja do kraja,[sm=smiley1.gif] kod nas nišeste je ovo mliječno, a paluza kada kompot npr od borovnica zagusti ili prenese gustinom tako da je bila paluza od borovnica , jagoda...
IZVORNA PORUKA: klemzi


IZVORNA PORUKA: treće

da nije nišeste
IZVORNA PORUKA: Hannan

Opet mi treba recept :) ali fakat nemam pojma kako se to zove, ni sta je,ustvari slatko je, mm kaze da je jeo kad je bio mali i da su oni to zvali sutlija, i pravi se otprilike kao puding ali sa obicnim bijelim brasnom ...je li neka od vas to pravila, ili slucajno zna recept.



Ovo jelo se u Gradačcu zove paluza i pravi se, kao što ti Treće reče, od nišeste [sm=smiley1.gif] Nego, evo ti jedan [sm=smiley31.gif]




E i ja znam od starih nena da su to niseste imale,ali sad nemam pojma sta je.

A ti gradacacka curo, gdje si ti meni?[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif] jojiko te :)

Nekako smo sve tu od prole godine, a meni tako fali Jasmin i Mona.

Kod nas iftar pita :)
Topa
begova corba
pita bundevara,
kupusnjaca
baklava
i novokomponovani sutlijas :)




*pcelica* -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:52:47)


IZVORNA PORUKA: hapymum

mogu li ja one palacinke zapeci u vatrostalnoj zdjeli,i na koliko sory na peglanju,al stvarno blage veze nemam sto se tice kuhanja slanih jela ali zato sa kolacima "ubijam",stavrno ih pravim stalno i to ne kolace nego i torte razne.
ima jedan kolac al je betoon jak neznam volis li.ide
5 jaja
10 kas ulja
10 brasna
15 secera
3 kakoa
i prasak za pec pece se oko 25 min na 200 stepeni kad se ispece natopis ga pekmezom bilo kojim a zatim istopis 4 cokolade za kuhanje u pola litre vrhnja za kuhanje i prelije se ta kora gotov za 20 min a beeeeeeeeeeeeeeeton je



Moze i u vatrostalnoj. Ja pecem na otprilike 200 stepeni. Samo 5-10minuta da se sir rastopi.
Ovaj kolac kopiram pa ga pravim, nemam sad pekmeza [sm=smiley13.gif]




chuci -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:53:53)


IZVORNA PORUKA: Hannan


IZVORNA PORUKA: treće

moja nana je razlikovala nišeste i paluzu, a i to od kraja do kraja,[sm=smiley1.gif] kod nas nišeste je ovo mliječno, a paluza kada kompot npr od borovnica zagusti ili prenese gustinom tako da je bila paluza od borovnica , jagoda...
IZVORNA PORUKA: klemzi


IZVORNA PORUKA: treće

da nije nišeste
IZVORNA PORUKA: Hannan

Opet mi treba recept :) ali fakat nemam pojma kako se to zove, ni sta je,ustvari slatko je, mm kaze da je jeo kad je bio mali i da su oni to zvali sutlija, i pravi se otprilike kao puding ali sa obicnim bijelim brasnom ...je li neka od vas to pravila, ili slucajno zna recept.



Ovo jelo se u Gradačcu zove paluza i pravi se, kao što ti Treće reče, od nišeste [sm=smiley1.gif] Nego, evo ti jedan [sm=smiley31.gif]




E i ja znam od starih nena da su to niseste imale,ali sad nemam pojma sta je.




ja imam recept za fil za tortu od mlijeka i gustina, gdje se gustin koristi umjesto puding praha. može se umjesto gustina staviti i obično oštro brašno.
ja kad pravim ovaj fil ubacim mohunu vanilije u mlijeko pa bude ekstra




hapymum -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 17:55:33)


IZVORNA PORUKA: *pcelica*


IZVORNA PORUKA: hapymum

mogu li ja one palacinke zapeci u vatrostalnoj zdjeli,i na koliko sory na peglanju,al stvarno blage veze nemam sto se tice kuhanja slanih jela ali zato sa kolacima "ubijam",stavrno ih pravim stalno i to ne kolace nego i torte razne.
ima jedan kolac al je betoon jak neznam volis li.ide
5 jaja
10 kas ulja
10 brasna
15 secera
3 kakoa
i prasak za pec pece se oko 25 min na 200 stepeni kad se ispece natopis ga pekmezom bilo kojim a zatim istopis 4 cokolade za kuhanje u pola litre vrhnja za kuhanje i prelije se ta kora gotov za 20 min a beeeeeeeeeeeeeeeton je



Moze i u vatrostalnoj. Ja pecem na otprilike 200 stepeni. Samo 5-10minuta da se sir rastopi.
Ovaj kolac kopiram pa ga pravim, nemam sad pekmeza [sm=smiley13.gif]



ako imas bilo kojeg dzema samo dosta namazi




umahmed -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 18:00:42)

Danas kuham
Skembe corbu
Topa
Kore sa piletinom
Filovane paprike
Paradajz,krastavac,Luke kao salata
Slatki cevap zahlada I kompot od visanja
Za sehur sirnica,kompot I sutlija




Amam -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 19:02:08)

IZVORNA PORUKA: umahmed

Danas kuham
Skembe corbu
Topa
Kore sa piletinom
Filovane paprike
Paradajz,krastavac,Luke kao salata
Slatki cevap zahlada I kompot od visanja
Za sehur sirnica,kompot I sutlija



Hocu ja recept za ovo,kad sam se porodila,meni prijateljica ovo donijela,ja ne znam do cega je, ili je to toliko dobro ili sam ja zagladnila u bolnici,ali veli ona dajdzinca njoj pravila pa ne zna ni ona [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: Sehuri/Iftari (26.7.2012 23:58:55)

selam zene
kako ste sada posle iftara

ja samo znam da ako nastavim ovako , do bajrama cu imati +10kg [sm=smiley13.gif]


veceras imali
telca supa
telece kotelete
krmpir
paprika u pavlaci
salate
i torte




Medić* -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 1:04:44)

Sprema li se sehur hanume [sm=smiley1.gif]

Nama ostalo od iftara svega, ali eto ja imala neka posla pa mi se ne da spavati.

Evo ako koju zanima onaj puding sa grizom, ja cu ga aBg sutra praviti


Griz

1 l. mlijeka
4 kasike secera
5-6 kasika griza
2 vanilin secera
cokolada za ukrasavanje(moze voce,kako ili kokos
umjesto cokolade)

Mlijeko i secer stavit na pec da prokuhaju.

Griz i vanilin secer dodad prokuhanom mlijeko i neprestano mutit da se nestvore grudvice.

(ako vam je lakse griz izmutite u hladnom mlijeku pa dodajte u prokuhalo mlijeko)

Kad je griz prokuha i malo se zgusno istresite u male posudice.

Ohladite pa ukrasite sa cim zelite.




Hannan -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 2:59:19)


IZVORNA PORUKA: triputmama

selam zene
kako ste sada posle iftara

ja samo znam da ako nastavim ovako , do bajrama cu imati +10kg [sm=smiley13.gif]


veceras imali
telca supa
telece kotelete
krmpir
paprika u pavlaci
salate
i torte



Aslejkumu selam, ovo za kile sam i ja veceras konstatovala, po cijelu noc nesto zvacem, i kazem muzu samo jos neko nek me pita sto sam smrcala, reci cu mu da cemo o kilama i "mrsanju" poslije Bajrama.
ja taman sehurila, i reko da uzmem abdest kad ne mogu postiti...i da vam kazem da sam se pravo okahrila, kasnilo mi dva dana i taman se ponadala [sm=nosecka.gif] , bil hajr, Allah zna zasto je tako najbolje.

I moram vam prijaviti da ona sutlija nije uopste losa, samo umjesto 2-3 kas brasna je dovoljna 1-1,5 na litar mlijeka, malo nam je bilo gusto, ali se pojelo.




Alma_27 -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 3:20:10)

hej, kad se poslije Ramazana aktivira tema mrsajmo zajedno [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

zene, ja sam prvi put jutros jela kvinoju. nisam znala hoce li me drzati sitom pa sam sehur podebljala mesom i lepinom [sm=smiley1.gif]

da nam Allah da lagan post kao sto je i do sada bio!




canim -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 3:30:46)


IZVORNA PORUKA: Alma_27

hej, kad se poslije Ramazana aktivira tema mrsajmo zajedno [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Jos poslije bajrama i bajramskih kolaca....uhh...ima spisak da bude povelik [sm=smiley36.gif]




palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 8:10:15)

Hajmo, šta je danas na spisku?




damma -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 8:15:14)


IZVORNA PORUKA: Hannan

Damma,ja koliko sam upratila ti si iz okoline Tuzle, odakle? Da nismo gdje u komsiluku :)


Jesam ,jesam draga, Srebrenik. A ti, odakle si?




bambi7 -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 8:48:08)


IZVORNA PORUKA: Hannan


IZVORNA PORUKA: treće

moja nana je razlikovala nišeste i paluzu, a i to od kraja do kraja,[sm=smiley1.gif] kod nas nišeste je ovo mliječno, a paluza kada kompot npr od borovnica zagusti ili prenese gustinom tako da je bila paluza od borovnica , jagoda...
IZVORNA PORUKA: klemzi


IZVORNA PORUKA: treće

da nije nišeste
IZVORNA PORUKA: Hannan

Opet mi treba recept :) ali fakat nemam pojma kako se to zove, ni sta je,ustvari slatko je, mm kaze da je jeo kad je bio mali i da su oni to zvali sutlija, i pravi se otprilike kao puding ali sa obicnim bijelim brasnom ...je li neka od vas to pravila, ili slucajno zna recept.



Ovo jelo se u Gradačcu zove paluza i pravi se, kao što ti Treće reče, od nišeste [sm=smiley1.gif] Nego, evo ti jedan [sm=smiley31.gif]




E i ja znam od starih nena da su to niseste imale,ali sad nemam pojma sta je.

A ti gradacacka curo, gdje si ti meni?[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif] jojiko te :)

Nekako smo sve tu od prole godine, a meni tako fali Jasmin i Mona.

Kod nas iftar pita :)
Topa
begova corba
pita bundevara,
kupusnjaca
baklava
i novokomponovani sutlijas :)

Zar nije sutlija od rize[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]




mala_sa -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 10:53:52)

Eh drage moje, kod nas veceras kupovno; ne moze se vala svaki dan kuhati [sm=smiley36.gif]

Nego ja u nedjelju aBd pozvala goste na iftar; i it ce nas ukupno 6 odraslih osoba; pa me zanima da li je dovoljno ovo sa spiska:
supa
topa
albanski burek
piletina sa gljivama (by Palachinka)
kroketi sa spinatom (by Medic) ili kroketi sa sirom (by Hanady, ako mi bude htjela dati recept) ili zapeceni krompir u kukuruznom brasnu (by Amam) - sta vama od ovo troje najbolje ide uz piletinu???
kolas sa jogurtom (by Denana)

Cinko za tebe imam vise pitanja [sm=smiley36.gif]:
1. Da li mi je dovoljna samo jedna mjera onie tvoje piletine za 6 osoba; ili da poduplam mjeru???
2. Mozes li mi napisati kako si ti napravila ovaj kolac sa jogurtom; jer mi izgleda nekako kao torta; pa bih htjela da i meni ispadne takav [sm=smiley36.gif]?? I koliko si stavila secera u isti, da mi ne bude previse kiseo???

Halalite na pitanjima ako sam vam dosadna [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 10:53:53)

dammo ja sam sigurna bila da si ti iz sarajeva[sm=smiley36.gif]
kad nisi[sm=smiley36.gif]

Mi smo sehurali lijepo...ostatke do iftara...

nemamo ništa spremljeno kući...

elem imama posla kad dođem...pa skupljlam ideje, brze i efikasne[sm=smiley36.gif]
sami smo...
i ne bih previše jer sutra planiram veliki ifrtar za porodicu i familiju...pa tu će sve biti svježe...

hajmo spiskove na sunce...da pored ovoga griza na mlijeku...još šta dodam[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 10:58:03)

kroketi sa sirom

akuhaš 3-4 krompira...ispasiraš...
dodoaš u to soli , bibera, jedno jaje cijelo i jedno žumance, kašiku pavlake, i brašna da krene za rukom kao tijesto za knedle

izrežeš komade sira trapisat na kocke pa te kocke umotaš rukom u ovu gore smjesu...možeš oblik valjčića, možeš loptica a možeš i pravougaonik...

u tavu staviš ulje da se zagrije...
pa napravljene krokete valjaš sljedećim redom

umućeno jaje, prezla, umućeno bjelance i pečeš na vrućem ulju...

vadiš na tacnu na kojoj ti je paprirna salveta il kuhinjski papir da malo ulje pokupe i to je to...






palachinken -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 11:00:05)

mala_sa, ono je količina za 4 osobe ako imaš prilog. Ja bih napravila duplu mjeru, ili jednu i po mjeru, nece se baciti [sm=smiley1.gif]

A kolač sam pravila u kalupu za torte 22cm, šećera odokativno, stvarno ne znam koliko je bilo, ali mislim da je moglo jos, jer je voce bilo prekiselo. Probaj sa 150grama šećera. Ne znam koliko su druge žene stavljale. Smjesu sam napravila, umiješala voće i izlila u kalup i u zamrzivač. NAkon 3-4 sata samo skineš obruč, pobacaš voće preko, po želji šlag ili preljev za torte reko svega toga i eto tortice [sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Sehuri/Iftari (27.7.2012 11:03:44)

ja sma šećera stavljala 200 gr...
ja sma je radila u kalupu 26 cm...
i preko sma stavljala šlag kremu od vanilije onu za torte dr . oetger i narendala čokolade preko...
a šumsko voće sam ledo koristila[sm=smiley36.gif]
fina kombinacija bila...prava tortica




Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 [24] 25 26   Sljedeća stranica >   >>