gerberka
|
IZVORNA PORUKA: anđelo Evo mene,je došo,bili smo na pegledu,teški smo 900 grama ,danas nam je tačno 25 nedelja.Imamo i ćunu,ipak smo dječak a ne djevojčica.Mi kupovali rozih stvarčica ,al bitno je samo da je zdravo i da se razvija kako treba.Sve vrjeme dok je dr.gledao bebu,pa od momenta kad je rekao da je dječak,moj sin ga je kritikovao,kako nije dobro vidio,i da to pogleda malo bolje,i da mora da bude seka.Reci dr.da je seka,ti to mene zezaš,a uplašenih okica uprtog u dr.lice,mili Bože .Pogled pun isčekivanja.Na kraju,suze ,razočarenje i da neće da ga donesem kući nego da ga zamjenimo itd.Evo nakon razgovora i razgovora,malo diplomacije smirio se.Rekao nek se sad rodi brat ,a onda hoću seku..Gerbo ,de mi ti još neki savjet kako da ovo sakcionišem ono sto cesto pali kod malih djecaka je da ćeš njemu kupovati bolje igracke a da ce mali brat koristiti ove koje je on vec koristio..a da je seka, morala bi i njoj kupovati lutke za curice pa vam nebi ostalo para. reakcija tvog sina također moze biti rezultat osjecaja da ste "izdani" od strane doktora.jer kad je stvorio sliku sestre stvorio je sliku manjeg suparnika.a sad odjednom brat i to opet trazi novu prilagodbu..ali to je sve noprmalna reakcija.. kaži mu da ti treba njegiva pomoc, posto ce brat biti mali treba neko pametan i stariji da ga uci. on također svakim danom i pregledom osvjestava cinjenicu da dolazi prinova, a mala djeca nikada nisu spremna na novinu..nismo mi nikada potpuno spremni a kamoli oni Dolaskom svakog sljedećeg djeteta u porodici događaju se brojne promjene koje postavljaju velike prilagodbene zahtjeve i roditeljima i djeci. Prva i najočitija posljedica prinove u obitelji jest da se roditeljska pažnja dijeli, roditelji imaju manje vremena i manje pažnje posvećuju starijem djetetu, te je vazno da mu sad das osjecaj da se nista nece romijeniti kada dođe brat. neka se "on pita"oko odjece, boje, flasice ( naravno ti ga vodi i nameci svoje zelje ) Djeca na različite načine reagiraju na dolazak novog djeteta u porodicu. Kod neke se djece javljaju regresivni oblici ponašanja (npr. tepanje, mokrenje u krevet, traženje dude ili bočice, sisanje palca). Neka se počinju povlačiti u sebe, manje komuniciraju s roditeljima, gube zanimanje za igru i razvojno primjerene aktivnosti. Određena djeca razvijaju agresivne i negativistične obrasce ponašanja, što može uključivati izravnu agresiju prema novorođenčetu, ispade bijesa, zahtjeve da se beba baci, vrati u rodilište ili da je se riješe iz kuće. Dio djece prilagodi se promjeni u porodicnoj dinamici, ponose se time što su starija, samostalnija i uključuju se u aktivnu brigu o novorođenčetu ( ovo boldirano uvijek da ti je napameti i uvijek ga stavljaj na tron kao starijeg brata koji je neizostava u svemu jer je veliki, samostalan i ravan tebi i tvome mužu ) Važno je istaknuti da su promjene u ponašanju djeteta normalna reakcija na novu situaciju i uglavnom su prolazna karaktera. Većina promjena u ponašanju povlači se do osmog mjeseca starosti dojenčeta. ono sto je dobro je sto tvoj sin vec zna da beba dolazi, direktno je ukljucen u sve ( razgovore, preglede ) i to ti je super priprema
< Poruku je uredio gerberka -- 26.12.2011 23:02:06 >
"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38) _______________________________________________ beta 06.06.2011 1309 beta 08.06.2011 3282 :) 10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru
|