|
RE: Zivot u inostranstvu, vase misljenje 31.8.2010 21:16:32
|
|
|
|
Anushka
|
hehehe dadada kud bas povratnu nudis ja bih izdvojila jedan detalj koji meni puno znaci, a izdvojila bi ga jer je glavni argument protiv svedske lose zdravstvo, SVI koje sam ovdje srela se zale na to.. u swe sam u proceduri sa privremenom boravisnom dozvolom bez socijalne i ikakve druge naknade negdje oko mjesec dana, jos nam ni prijava boravka nije potpuno zavrsena. I A mi se prehladi, dva dana nosic curi, i juce ujutro ustane i zakaslje se bas ruzno, krklja i bori se za zrak, mm se uspanicio, ni meni nije svejedno, makar se A smirio i nema ni temp i skontam da se vjerovatno nakupio slajm u toku spavanja pa da je teze izbacio. Ipak, nazovem broj za zdr savjete - imaju odvojenu hitnu a odvojeno broj tipa hitne za ovakve i sl slucajeve, kad nije zivot ugrozen al se nesto desava, i kad ja rekoh dvogodisnjak i problemi sad disanjem kaze odmah u bolnicu. Posto smo stranci, isprepadali su me da smijem samo u malmo u bolnicu za strance a dok skontam prevoz i oko pola sata puta - ne ide, i zovnem ja tu bolnicu (sve brojeve sam dobila pri prijavi uz detaljna objasnjenja) kazu hajte vi tu u bolnicu daleko smo vam mi -sva prica je na engleskom sa svima.. i mi se spakujemo i u hitnu.. A se nije vise ni zakasljao al ja da budem sigurna da su pluca OK idem dokle mogu.. na bolnickoj recepciji mi odmah dadose mapu bolnice sa ucrtanim putem prema hitnoj jer je ulaz iz druge ulice. ispred hitne obavjestenja na nekih 6-7 jezika ukljucujuci i nas - sa srcanim i disnim problemima odmah se javiti a ostalo uzeti broj i cekati - dvije cekaonice, sa simptomima gripe i ostali.. nema guzve i za 10 min stizemo na red. Med sestra nas saslusa, vidi A OK ali zbog tog jutarnjeg kaslja nazove nekoliko brojeva i kaze imate termin veceras u 6 u djecjem domu zdravlja, ali ako se stanje pogorsa do tada idite u Malmo u djecju kliniku. I u 6 odemo do doma zdravlja, do pola 7 smo dali sve podatke, pedijatrica ga pregledala usi, grlo, pluca, uzeli bris grla, uzorak krvi iz prsta i izmjerili temp u uhu - sve uz snazan otpor A, orilo se koliko se opirao , nalazi su bili ocitani, virusna prehlada pluca cista sve ok, ne brinite nista mu ne morate dati od lijekova, dosta tecnosti i dali nam igracku. I nista nisu naplatili. Ja kad se nisam rasplakala. Ajd sto je taj dom zdravlja fantasticno sredjen, od akvarijuma u cekaonici preko nekakvih ludih lampi i slika i igracaka pa nadalje.. sto smo stranci.. bez statusa prakticno.. bez ocitog zdravstvenog problema.. svi sa osmjehom sve odradise bez da su ostavili traga sumnji sta bi moglo biti.. to me uvjerilo da sam donijela pravu odluku preselivsi se ovamo.. i da su skepticni komentari o losim stranama zivota ovdje samo to, skepticni komentari.
|
|
|