mynxlee -> RE: Zivot u inostranstvu, vase misljenje (10.9.2008 14:47:35)
|
ja sam od skora u njemackoj. tesko je u pocetku sto ides negdje, ne znas gdje i kuda ides, pa kada dodjes sve strani svijet oko tebe, strani jezik, nista ne razumijes, ides kroz grad oborene glave bojeci se podici ju da te neko nesto ne priupita i obrati ti se. za par dana to se prevazidje, pa ti je svejedno. prvo sto u njemackoj naucis jest "Ich verstehe nicht " ili ti ne razumijem, pa kad te neko nesto pita izvuces se s tom recenicom. tesko je u inostranstvu sto je covjek udaljen od svojih najmilijih. Npr. ja sam se udala u Njemacku i meni je najteze sto su mi ostali dole u Bosni najmiliji, ali opet moj dom je tamo gdje je moj covjek, pa makar to bilo na kraju zemaljske kugle u sobi 2x2 gdje dijelimo koricu kruha. prednosti u inostranstvu, a opet zavisi na koju zemlju se to odnosi je uredjenje zemlje. covjek je pravno, socijalno, zdravstveno i svakako sigurniji ovdje nego u Bosni. ako se gledaju cijene, neke stvari su ovdje jeftinije nego dole. ja sam ostavila dobar posao (kancelarijski), udala se i dosla ovdje. nije me sramota sto cu danas sutra cistiti tudje kuce, kancelarije i wc-e, jer znam zasto sam ovdje, a to je moj muz i dijete koje cekamo.
|
|
|
|