Blue rose RR -> RE: Zivot u inostranstvu, vase misljenje (25.9.2008 14:13:18)
|
IZVORNA PORUKA: Lulu_ ne volim njemce i njihovu laznu kulturu zivljenja. ponasaju se kao da su izmislili sve na ovom svijetu a populaciju im je 75 od 100 nenormalno debela i asocijalna. djeca se ne igraju napolju jer im je sav svijet tv i igrice a kamoli da idu u muzicku skolu, ples ili neke druge aktivnosti van skole. i ako su napolju onda su to uglavnom asocijlana djeca o kojima se niko ne brine . naravno vidjet cete i par ne njemaca jadnih koji su doveli svoju djecu na igraliste i jos se pokusavaju otrgnuti od tog moronskog nacina zivljenja gdje sa 18 godina odes od kuce jer ti roditelji kazu do sad smo mi za tebe placali sad molim te preuzmi brigu na sebe. UZAS !!! ne bih se nikada vise tamo vratil;a.mrze malu djecu a okrecu se za svakim stenetom da ga pomiluju i pitaju koliko je staro sta najvise voli da jede i kad piski i kaki...a kad vide zenu sa kolicima ne sklanjaju se sa puta jer mi smo ti koji se trebamo skloniti pa za Boga sto uopce radjamo ta mala smetala same smo sebi krive otprilike tako misle oni. i kad onda jednom sretnes nekoga tko ti zeli pomoci ponjeti kolica uz stube onda ga tako tupavo pogledas jer na to nisi navikao tako da i sam u tom trenutku postanes isti takav moron kao sto su i oni sami.i tako se te stvari vrte u krug iz dana u dan. a da ti ne pricam kakve su im skole...ma strahote...posaljes djete u skolu gdje ce je garant cvilit jer joj je cista kosa i hlace joj se ne vuku po podu posto je to gore hit. odnos prema familiji im je kranje zalostan. nikad se ne posjecuju a da ne pricam o tome da majke i deke cuvaju unuke ili im poklanjaju paznje ma ni u ludilu. a sto se tice drustvenog zivotu on odprilike izgleda ovako...kad zelis sa nekim na kafu moras da se najavis jedno 3 sedmice unaprijed da te taj netko zabiljezi u svoj notes a potom moras sam svoju kafu platit a druga strana plati svoju kafu i taj izlazak tako glup kakav jest izadje luksuz jer kafe kostaju smjesno puno. sve one ljepe stvari koje gledamo na tv.one njihove zabavne parkove,bazene , oktoberfest, koncerte, prodavnice to si izbijte iz glave jer za takve stvari se uglavnom nema para osim ako nemas neko strasno radno mjesto a to ako imas poslje njega ti nije ni do tebe. i uz to jos dodje da nas iz dana u dan sve vise mrze i da za nas na tako dobrim radnim mjestima uglavnom nema mjesta eh kad na kraju nesto postignes i ako uopste postignes ondanemas nikoga za kafe jer se sa nasima ne druzis jer nemas vremena za nas bosanski zivot a za njemece si bosanac... huh imam ja jos mnogo toga za reci ali ne moze da sten ovdje i jos nesto.najvise mrzim ljude koji odzgo dodju i kao ne znaju pricati nas i govore GORE KOD NAS ovo i gore kod nas ono a ustvari stede cjelu godinu da dodju kod nas i da odmore svoju dusu NARAVNO IZUZETCI POTVRDJUJU PRAVILA Hm... "Gore" sam rođena i najranije djetinjstvo sa roditeljima provela u Švabiji, a i većina prijatelja mi je još uvijek gore. I od njih koji su gore decenijama nisam čula tako opore riječi, uklopili su se u sredinu koliko im to dozvopljava njihov mentalitet, a da pri tome nisu izgubili svoje dostojanstvo i važnost porijekla. Kada dođu u Bosnu na odmore, nikada ničim nisu pokazali da se odvajaju ni po čemu, osim po prijavljenom prebivalištu, od nas samih. Ali moram napomenuti da su to ljudi koji su otišli gore sredinom 70-tih i početkom 80-tih, radili su, zaradili, uklopili se i ostali. Danas su to ljudi koji imaju svoje poslove časne, zdravu porodicu, hobije, vremena za sebe, ali i za druge. DA-moramo priznati i ne očekivati da jedan Nijemac ima onaj merhamet i sabur u duši kao Bosanci i Hercegovci, njihov način života, kao i način Austrijanca, Šveđanina, Egipćana, Amerikanca, Meksikanca, se mora razlikovati od našeg..jer Bože moj, mi smo različiti i po kulturi i po navikama i po meridijanu. Ne očekujem da promijenim nikoga od njih u njihovoj zemlji, ali očekujem od naših ljudi tamo negdje daleko, da se uklope u sredinu, ali da zadrže svoj identite. A usput rečeno- možda je njima strahovito čudno što mi zovnemo na sijelo komšiju i onako u svdahu nam bude lijepo...ili što izuvamo cipele prilikom ulaska u kuću.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] A s druge strane ..možda bi smo i mi bili isti takvi da nije bilo perioda 91-95...možda bi smo i mi znali samo za pidžamu i radno odijelo (mada i od toga nismo daleko).
|
|
|
|