|
RE: Zivot u inostranstvu, vase misljenje 19.8.2010 12:32:36
|
|
|
|
aida.
|
IZVORNA PORUKA: sara.at iskreno mjenjala se nebi... Srce mi moje puca kad vidi onu bjedu i muku da bi da pomognem svakom koliko mogu al najgore je kad mu jednom pomognes a drugi put nemozes e onda te ohebe ko staru kantu ja dok sad dvoju kolegicu oblacila i dolazila dole i izlazile po muzikama i diskacima i placala i pice i cigare i provod i mobitel,more, bila sam super,e onda sam jednom dosla sa cokoladom i otisla sa svojom mamom na more i 2 sedmice bila kuci da mi ta moje kolegica nije na vrata dosla a da je nazvala nedo Bog nisu svi isti al ima i ovakvih slucajeva..... kucu imamo,3auta (gdje nam je trece jednostavno hobi auto za ljeto) markiranu gardarobu, moja mama vizu ima dok zine i nismo u kreditima kako nasi kazu kad dodje neko sa dobrim autom u kreditu do guse cekaju kad se ce objesiti... a dzeni sto se tice Holandije moj mm kaze da bi tamo samo isao da vidi tulipane standard vam je uzas, nekazem da je aus,njem il svic bolja al imamo slican sistem rada,sto se tice posla,zdravstva i socijale... pa ljudi moji ja sam od decembra kod kuce mjesec dana na bolovanju dobivam punuu platu zatim proslih 8mj ja dobivam punu platu bez da mi oduzimaju porez jer sam na zastiti za trudnice tj ocuvanje trudnoce, a sjedim kod kuce i nemrdam nikud gdje bi ja u drugoj zemlji dobila skvo najgore je to kad dodje nas ovamo i odmah se uhvati metle i sto je jos gore on osta za metli,radi kao budala, od jutra do sutra, pravi u Bosni kucu tj vilu gradi da se vidi da je vani godisnji provode kod kuce u BiH, mora nevide, neidu na vecere i kad izadju jednom u pola godine napiju se kao stoke da ih sljedecih pola godine glava boli jako dobro to znam jer vidim to... pa i ja sam dosla bez rijeci Njemackog pa kurs uradila,pa fax upisala,pa posao prvo na 4h pa na 6h pa onda 8h i sjedila kao gospodja u birou i imala firmino auto i platu al nisam htijela da zavrsim nad wc-skoljkom al neki neznaju nego samo to... sistem nam je drugaciji ima i ovdje svega i svacega al ima i zakona nemogodoh da ne napise a nisam se htjela ukljucivati.... kako ti saro posmatras Bosnu i bosace? Ko neke ulicare koji nemaju ni za hljeba?? Hvala Bogu pa nije tako.. Ako si ti tako zivjela, dok si bila ovdje a bila si i dio je tebe Bosna, dobro. Al otisla si i docepala se bogatuna, hvala Bogu pa jesi da se svako usreci (kome je sreca novac)... Svugdje ima bijede i propasti, i obijanja i mafije.. i visokih cijena i malih plata. SVUGDJE! Ali sta da sutra ne budes s tim sadasnjim muzem... Eto tebe vamo, mozda i neces, ali mozda te isto tako sudbina opet navede ovamo... U BIJEDU kako kazes! E Boga mi nismo... Imamo mi dovojno... Meni nije potrebna markirana garderoba da budem sretna, nisu mi potrebna 3 auta a imamo mm i ja ih i vise (al se ne hvalim s tim) imamo vise, dakle, od 3 auta ali nismo lovatori da tako kazem, jednostavno mom muzu auta su hobi, sakuplja ih, voli ih, sredjuje ih, uziva u njima... Meni nije potreban dubok ziro racun niti hiljadama napunjena kartica kada idem u shoping.. Meni je potrebno onoliko koliko mi treba da budem zadovoljna. I prezadovoljna sam sto zivim u BiH jer kad bi svi bili poput tebe i trazili srecu u karticama svaba pa tek onda nista ne bi bilo od nase drzave... Stvarno, nemam nista protiv tebe, ali u svakom postu , na svakoj temi potrudis se da napises koliko si skupo platila neku glupost i kako mlatis muzevu karticu.. ako zelis da ostavis zavidan utisak, ne ostavljas ga, s moje tacke gledista ostavljas jadan utisak kako se falis s necim na sto si dosla na gotovo a ne stekla! Izvini na ovoj iskrenosti ali nemogodoh izdrzat da se ne javim... Mi nismo siromasan narod, mi smo ponosan narod. Ovo Mi odnosi se na nas koji zivimo ovdje sa svojom famelijom i kad nam je najteze smijesimo se i sretni smo. Nema nigdje raje i rostilja ko ovdje.. uz par piva i gitaru... hebo restorane i vecere od par stotina eura... ko je reko da je to sreca? Uvijek kazem, ko god je pronasao srecu negdje drugo , neka vala... Nije sudbina svakom ondje gdje je rodjen. samo me bas nervina to naglasavanje novac, novac, novac... Ma sta je novac? Cinjenica nesto bez cega se ne moze... al ovdje na forumu ima ljudi koji mozda nemaju toliko, i sta trebaju pokupit se i hajmo trazit vizu? Ja mislim da ne treba, nego potruditi se koliko god moze, ako voli svoju zemlju, da tu nesto stekne. Istina da drzave i nema... al budimo realni, sreca nije u parama... a ti samo o parama pricas...
< Poruku je uredio aida. -- 19.8.2010 12:48:47 >
|