|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
[Anketa]

Zivot u inostranstvu, vase misljenje

Da
  70% (120)
Ne, nikad
  5% (10)
Mozda za neki kraci vremenski period
  23% (41)

Ukupno glasova: 171

(Posljednji glas : 9.4.2014 1:03:19)
(Glasanje traje do: -- )
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zivot u inostranstvu, vase misljenje
19.8.2010 16:43:05   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: salmy

IZVORNA PORUKA: dadada

mislim da mnogi zive u zabludi da im je ovdje dobro ili da je ovdje bolje(sto je jos gore)
i hajmo zaboraviti kriminal i korupciju

Pitanje je sta je ono sto zivot cini kvalitetnim i u cemu je zapravo razlika...po mom misljenju u mogucnosti izbora...a kod nas izbora nemas

idemo od banalnih stvari

u svim kafanama (manje-vise) svira ista muzika -Bolje da svira nego da je nema nikako
u svim radnjama je ista roba sa istom cijenom - pa ima robe poprilicno za sve djepoveuser posted image  i sve ukuse
u svim parkovima su isti "sadrzaji" za djecu -parkova ima vise sad nego prije rata i lijepo uredjenih
koncerti se prave iskljucivo za roke koke populaciju - ne bih se slozila sa roke -koke populacijomuser posted image
u pozoristima daju najjeftinije predstave sa vec otrcanim frazama i humorom...isto je i sa galerijama -ali barem imamo pozoristeuser posted image user posted image
kultura je umrla...apsolutno niko nema ili ideja ili novaca da pokrene nesto sto ga mozda nece materijalno obogatiti jer se danas ovdje sve gleda kroz monete
pita, cevapi, pizza...to je to sto se tice nasih ideja o ishrani...onoj nekoj "jeftinoj" i brzoj - a nasa ishrana je VRH kvaliteta ukusa i jeftinih cjena

"zao" je meni i ovih nasih "bogatuna"...ni oni bas nemaju nekog izbora, ona roba sto se moze vidjeti, mislim na mmarkiranu robu...pa to je smijesno
restorana...onih fensi-smensi...koliko ja znam, nema ...zasto? pa valjda zato sto je nasim bogatunima draza glavusa od lososa a la zrla frla...nije ni njima lako...majkemi nije - samo ne znam zasto se stranci oduzimaju na glavusu i cevapeuser posted image user posted image user posted image  a dobrih i predivnih restorana ima!user posted image user posted image  
ko ovdje moze biti sretan...pa ja pretpostavljam jedino onaj sloj kojima su ovakvi sadrzaji dovoljni...po kojima su i skrojeni...a ja...ja nisam -Ja sam hvala Bogu sretna i presretna,ovo je moj grad moja drzava i ne bih je mjenjala ni za bilo koju drugu!!!!!

ne vidim niti jedan argument...ako ides tom logikom bolje ista nego nista e onda mi je sve jasno...ja sam takodjer rodjena u "ovom" gradu tj.  ovo je takodjer moj grad i moja drzava...u ovom sam stavilla pod navodnike jer zapravo to vise nije onaj grad kakav ja poznajem...daleko od toga

< Poruku je uredio dadada -- 19.8.2010 16:44:39 >

(odgovor članu salmy)
  Neposredna veza do poruke: 401
19.8.2010 18:56:57   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Zbogom politicari
i vase vojske
zbogom nacionalisti
zbogom djelitelji Bosne

Zbogom arbitraze
i ostale gnjavaze
zbogom zohari
ko sto su*ak Nele kaze

Za sve vas dole me zaboli moje du*e
preko CNN-a cu gledat vase face glupe
sto sam od vas dalje to mi je sve bolje
necu nikom dat da moje dijete
danas sutra kolje

Edo Majka user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 402
19.8.2010 19:01:54   
teacher75

IZVORNA PORUKA: salmy

mislim da mnogi zive u zabludi da im je ovdje dobro ili da je ovdje bolje(sto je jos gore)
i hajmo zaboraviti kriminal i korupciju

Pitanje je sta je ono sto zivot cini kvalitetnim i u cemu je zapravo razlika...po mom misljenju u mogucnosti izbora...a kod nas izbora nemas

idemo od banalnih stvari

u svim kafanama (manje-vise) svira ista muzika -Bolje da svira nego da je nema nikako
u svim radnjama je ista roba sa istom cijenom - pa ima robe poprilicno za sve djepoveuser posted image  i sve ukuse
u svim parkovima su isti "sadrzaji" za djecu -parkova ima vise sad nego prije rata i lijepo uredjenih
koncerti se prave iskljucivo za roke koke populaciju - ne bih se slozila sa roke -koke populacijomuser posted image
u pozoristima daju najjeftinije predstave sa vec otrcanim frazama i humorom...isto je i sa galerijama -ali barem imamo pozoristeuser posted image user posted image
kultura je umrla...apsolutno niko nema ili ideja ili novaca da pokrene nesto sto ga mozda nece materijalno obogatiti jer se danas ovdje sve gleda kroz monete
pita, cevapi, pizza...to je to sto se tice nasih ideja o ishrani...onoj nekoj "jeftinoj" i brzoj - a nasa ishrana je VRH kvaliteta ukusa i jeftinih cjena

"zao" je meni i ovih nasih "bogatuna"...ni oni bas nemaju nekog izbora, ona roba sto se moze vidjeti, mislim na mmarkiranu robu...pa to je smijesno
restorana...onih fensi-smensi...koliko ja znam, nema ...zasto? pa valjda zato sto je nasim bogatunima draza glavusa od lososa a la zrla frla...nije ni njima lako...majkemi nije - samo ne znam zasto se stranci oduzimaju na glavusu i cevapeuser posted image user posted image user posted image  a dobrih i predivnih restorana ima!user posted image user posted image  
ko ovdje moze biti sretan...pa ja pretpostavljam jedino onaj sloj kojima su ovakvi sadrzaji dovoljni...po kojima su i skrojeni...a ja...ja nisam -Ja sam hvala Bogu sretna i presretna,ovo je moj grad moja drzava i ne bih je mjenjala ni za bilo koju drugu!!!!!

ne vidim niti jedan argument...ako ides tom logikom bolje ista nego nista e onda mi je sve jasno...ja sam takodjer rodjena u "ovom" gradu tj.  ovo je takodjer moj grad i moja drzava...u ovom sam stavilla pod navodnike jer zapravo to vise nije onaj grad kakav ja poznajem...daleko od toga

dadada, potpuno te razumijem i slazem se sa svakom tvojom recenicom!

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 403
31.8.2010 20:45:29   
Anoniman
Imam avionsku kartu (povratnu) Sarajevo- Stuttgart za 100 eura ...ako ima ko zainteresiran nek mi se javi na pp...hvalauser posted image

od 04.09 - 11.09

< Poruku je uredio dadada -- 31.8.2010 20:51:53 >

(odgovor članu teacher75)
  Neposredna veza do poruke: 404
31.8.2010 21:16:32   
Anushka
hehehe dadada kud bas povratnu nudisuser posted image

ja bih izdvojila jedan detalj koji meni puno znaci, a izdvojila bi ga jer je glavni argument protiv svedske lose zdravstvo, SVI koje sam ovdje srela se zale na to.. u swe sam u proceduri sa privremenom boravisnom dozvolom bez socijalne i ikakve druge naknade negdje oko mjesec dana, jos nam ni prijava boravka nije potpuno zavrsena. I A mi se prehladi, dva dana nosic curi, i juce ujutro ustane i zakaslje se bas ruzno, krklja i bori se za zrak, mm se uspanicio, ni meni nije svejedno, makar se A smirio i nema ni temp i skontam da se vjerovatno nakupio slajm u toku spavanja pa da je teze izbacio. Ipak, nazovem broj za zdr savjete - imaju odvojenu hitnu a odvojeno broj tipa hitne za ovakve i sl slucajeve, kad nije zivot ugrozen al se nesto desava, i kad ja rekoh dvogodisnjak i problemi sad disanjem kaze odmah u bolnicu. Posto smo stranci, isprepadali su me da smijem samo u malmo u bolnicu za strance a dok skontam prevoz i oko pola sata puta - ne ide, i zovnem ja tu bolnicu (sve brojeve sam dobila pri prijavi uz detaljna objasnjenja) kazu hajte vi tu u bolnicu daleko smo vam mi -sva prica je na engleskom sa svima.. i mi se spakujemo i u hitnu.. A se nije vise ni zakasljao al ja da budem sigurna da su pluca OK idem dokle mogu.. na bolnickoj recepciji mi odmah dadose mapu bolnice sa ucrtanim putem prema hitnoj jer je ulaz iz druge ulice. ispred hitne obavjestenja na nekih 6-7 jezika ukljucujuci i nas - sa srcanim i disnim problemima odmah se javiti a ostalo uzeti broj i cekati - dvije cekaonice, sa simptomima gripe i ostali.. nema guzve i za 10 min stizemo na red. Med sestra nas saslusa, vidi A OK ali zbog tog jutarnjeg kaslja nazove nekoliko brojeva i kaze imate termin veceras u 6 u djecjem domu zdravlja, ali ako se stanje pogorsa do tada idite u Malmo u djecju kliniku. I u 6 odemo do doma zdravlja, do pola 7 smo dali sve podatke, pedijatrica ga pregledala usi, grlo, pluca, uzeli bris grla, uzorak krvi iz prsta i izmjerili temp u uhu - sve uz snazan otpor A, orilo se koliko se opiraouser posted image , nalazi su bili ocitani, virusna prehlada pluca cista sve ok, ne brinite nista mu ne morate dati od lijekova, dosta tecnosti i dali nam igracku. I nista nisu naplatili. Ja kad se nisam rasplakala. Ajd sto je taj dom zdravlja fantasticno sredjen, od akvarijuma u cekaonici preko nekakvih ludih lampi i slika i igracaka pa nadalje.. sto smo stranci.. bez statusa prakticno.. bez ocitog zdravstvenog problema.. svi sa osmjehom sve odradise bez da su ostavili traga sumnji sta bi moglo biti.. to me uvjerilo da sam donijela pravu odluku preselivsi se ovamo.. i da su skepticni komentari o losim stranama zivota ovdje samo to, skepticni komentari.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 405
31.8.2010 21:31:48   
Anoniman
suti...premisljam seuser posted image

eto mene kod tebe...preko stutgartauser posted image

(odgovor članu Anushka)
  Neposredna veza do poruke: 406
31.8.2010 22:29:52   
Anushka
hehehe dadada bujrum, jest da je 29 kvadrata al imamo kauc za spavanjeuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 407
31.8.2010 22:49:19   
Anoniman
Draga ANUSKA ovdje se nasi zale na sve i svasta, mada je Svedska treca zemlja po standardu dobrog zivota na svijetu, Dk je par brojeva dole...Mislim ovdje se ni zatvorenici ne zale na zatvor, kamo dalje....Al svi koji se zale niko ne mrda kuci, svi govore do godine, na ljeto, suplja pricauser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio MarinaDK -- 31.8.2010 22:52:28 >

(odgovor članu Anushka)
  Neposredna veza do poruke: 408
31.8.2010 23:10:05   
Anushka
ma vidim draga marina, ako nista vrijeme im ne valja , kazu zima grozna, ma prezimi u Ze bez grijanja na onom smogu i opet bude -18C pa ces vidjet sta ne valja a opet platis grijanje hehe.. ja danas uze kilo mljevene junetine za 10KMuser posted image  i jos nemasan komad mi samljela predamnom.. htjela trazit loja jer ne znam kuhat sa tako finim mesomuser posted image  malo karikiram, al stvarno kad vidim kvalitet zivota sve mislim da nesto ne kontam dobro, kako to moze takouser posted image  
a kontam ja i ljude koji pricaju o povratku.. jbg identifikuju se ljudi sa kojekakvim idejama, -izmima svih vrsta, tradicijama, nose "dug" prema roditeljima i ostaloj familiji, pa ako "postanu" svedi, njemci, kanadjani isl ili ih makar prihvate kao OK, ispadnu aman izdajice roda svoga. Meni je zao kad vidim da umjesto da su bogati sa dvije domovine ovdje forsiraju da su stranci, a dole ih opet smatraju strancimauser posted image  i nigdje nisu pristigli.. zao mi kad vidim toliko zivota "na cekanju".. al svako za sebe odgovara pa svakom svacije.. ja bi do sutra mogla pisati sta mi je dole nedostajalo a sta sam ovdje dobila.. zato sad odo ucit svedski user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 409
31.8.2010 23:56:44   
SailorMoon
Sve sam iscitala i slazem se potpuno sa Sarom, Mirkicom i Marinom.
Ja licno zivim u Njemackoj od 92, znaci 18 punih godina. Ove godine smo predali i ja i mm za njemacki pasos. I on je i Bosne, izbjeglica kao ja. Ovde sam se skolovala, zavrsila fax, zaposlila se. MM je zavrio zanat, radi. Hvala bogu nista nam nefali.
Moji roditelji isto od 99 rade na papire, kucu u SA imaju, stan ovde kupili (sa malo kredita). Meni licno mnogo smeta sto su tolike pare dole u kucu ulozili. Moj svekar i svekrva jos dole prave. Ja se ziva pojdo sto ulazu u mrtvi kapital a NIKAD sed nece dole vratiti, jer nemaju od cega ziviti dole u selu. Ali toj starudiji tesko dokazati.
Ja licno se nikad necu dole vratiti i neidem cesto dole. Smeta mi mnogo stavri ali naj gore mi je kad odem u Interex ili Merkator i kupim 10 stvarcica i platim vise nego sto ovde u Lidlu kupim puna kolica. I jos kad vidim na kasi kako nego 100 puta racuna, srce hoce da mi pukne.
I ja kukam kad sam dole da je sve skupo, ali nekukam iz razloga sto mi je zao para nego sto nemogu da shvatim kako onda narod dole zivi s bosanskom platom. Meni sa njemackom skupa, pa kako je onda njima. To mene pojede. Nije mi zao para. Dodjem s autom dole ili avionom i vozam se samo taxijem, jer se iskreno bojim da mi hape auto. Jeste osigurano i sve ali necu sikiracije na odmoru. zato zlatan crveni taxi ili sarajevo taxi, haha.

06.11.2010 mamina i babina dusa se rodila. Volimo te najvise na svjetu.

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 410
1.9.2010 9:28:01   
Majčica
Imala sam priliku zivjeti u inostranstvu i vratila sam se. Ne bih ulazila u pojedinacna iskustva, zato sto svako ima pravo da izabere gdje ce zivjeti, a trenutno nemam vremena da kucam. Ali su mi neke stvari upale u oci, kao npr sredjeno zdravstvo u inostranstvu. To je sigurno jedna od stvari koje ulaze u kategoriju opce kulture kakvu mi tesko da mozemo dostici, ja sam npr neki dan sjedila u ambulanti kod nas i bila prisiljena slusati sestre kako na prijemnom salteru prepricavaju svpj jucerasnji dan, te se raspituju o desavanjima u turskoj sapunici koja trenutno ide na tv-u ovdje. To vam je isto kao i to da nemamo kulturu u saobracaju i sl, a dosta proizilazi iz toga sto smo zemlja koja ima tako puno problema da je vrag sve odnio ne smijem reci gdje. Ja se iskreno nadam da ce biti bolje i ostajem da zivim ovdje.
Sto se tice ostalih stvari koje ste naveli za zivot u inostranstvu, ja nizasta ne bih mijenjala taj osjecaj da sam svoja na svom, a u inostranstvu bih uvijek bila i ostala stranac i na odredjen nacin, bez obzira koliko se asimilirala i koliko faksova zavrsila, to bih i ostala. A ovdje bih bila dijaspora.

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu SailorMoon)
Neposredna veza do poruke: 411
4.9.2010 13:15:17   
Yuna
Da, to ni meni nije jasno. Ispada da žele postati neki tamo Kanađani itd.
Ne mogu razumjeti roditelje koji svoju djecu ne uče svom jeziku već ih podupiru da pričaju samo strani jezik.
Imam rodbinu vani, ali oni svi znaju pričati naški iako su otišli ko mala djeca, ali oni u kući svojoj UVIJEK pričaju na svom jeziku.

Ako Bog da i mi ćemo odseliti.user posted image

09.08.2007. veći
27.01.2010. manji

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 412
4.9.2010 14:54:27   
milenium

IZVORNA PORUKA: Majčica

Imala sam priliku zivjeti u inostranstvu i vratila sam se. Ne bih ulazila u pojedinacna iskustva, zato sto svako ima pravo da izabere gdje ce zivjeti, a trenutno nemam vremena da kucam. Ali su mi neke stvari upale u oci, kao npr sredjeno zdravstvo u inostranstvu. To je sigurno jedna od stvari koje ulaze u kategoriju opce kulture kakvu mi tesko da mozemo dostici, ja sam npr neki dan sjedila u ambulanti kod nas i bila prisiljena slusati sestre kako na prijemnom salteru prepricavaju svpj jucerasnji dan, te se raspituju o desavanjima u turskoj sapunici koja trenutno ide na tv-u ovdje. To vam je isto kao i to da nemamo kulturu u saobracaju i sl, a dosta proizilazi iz toga sto smo zemlja koja ima tako puno problema da je vrag sve odnio ne smijem reci gdje. Ja se iskreno nadam da ce biti bolje i ostajem da zivim ovdje.
Sto se tice ostalih stvari koje ste naveli za zivot u inostranstvu, ja nizasta ne bih mijenjala taj osjecaj da sam svoja na svom, a u inostranstvu bih uvijek bila i ostala stranac i na odredjen nacin, bez obzira koliko se asimilirala i koliko faksova zavrsila, to bih i ostala. A ovdje bih bila dijaspora.

lako za to,a slušaj ovo:dođemo ja i mm u restoran i konobar dođe da nas posluži 'izvolite'',taman da ćemo izustit i reć što hoćemo u tom trnutku konobaru zazvoni mob i čovijek se javi fino pred nama,stoji pokraj našeg stola i fino razgovara''ma evo nema ništa,dogovorit će mo se,vidjet ću ja što s tim,ako mogneš naleti...''bla blauser posted image nakon toga nas pogleda ''a što ste ono rekli?'' Ma pas ti mam... ako ga nisam mlatnila onda(a ima mu četrdesetak godina tako da ne bih mogla reć da se nije dosad mogao naučit).Pa smo ja i mm baš komentirali da to ima samo u nas,ovo je u drugim državama nezamislivo!!!user posted image

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 413
1.10.2010 0:51:43   
Idina mama
Kasno vidjeh temu. Sad je kasno, pa se ne mogu raspisati. Ja sam vam najbolja da vam kazem sta i kako. Zivim u Njemackoj, ali tek 3 godine. Ovdje sam dosla kad sam vec bila u tridesetim. Dakle, u Bosni sam rodjena, zavrsila fakultet, prezivjela rat, zaposlila se, sve, samo se nisam mogla udati. Onda sam upoznala J. Dosao u Bosnu poslom, upoznali se i godinu kasnije, udala sam se i dosla ovdje. Dosla sam 8. februara, a pocela raditi 1. marta (uganjali me 5. marta da mi kazu da sam zaposlena od 1. pa sam pocela sa godisnjim user posted image ). Ja sam dipl. ing. elektrotehnike i za ovu struku nema problema. Diploma mi priznata i pise mi ispred imna dipl. ing. bas kao i mom mm (i on je dipl. ing. elektro.) Ne osjecam se kao dijaspora. Nemam nikog svoga ovdje. Sa nasim ljudima nemam kontakt, a muz je Nijemac.
Nijemci nisu toliko razliciti od nas, ali opet nije kao kod kuce. Mozda bih ukratko mogla reci. Imaju odlican sitem u svemu: zdravstvo, porez, saobracaj, policija, vatrogasci, ... A mi imamo dobre i pametne ljude. Ako ulozimo napor da u Bosni napravimo dobar sistem, koji za sada dobro i uspjesno razvaljuju radi uzimanja para dok su na drzavnim funkcijama, bicemo bolji od Njemacke. Kako sam zavrsila automatiku i elektroniku malo mi je lakse da vidim sistem. Drustveni sistem se puno i ne razlikuje od sistema aut. upravljanja. Malo kompleksniji je ... Uglavnom vidim ulazne, izlazne velicine, smetnje,... Svo vrijeme pokusavam nesto uraditi da dobo odavdje prenesem u Bosnu. Jos nisam uspjela user posted image . Trenutno pokusavam da dio posla nase firme prenesem u Bosnu. Nadam se da cu uspjeti. Ma, mogu vam svasta pisati kako je, ali kasno je... A i ko ce to citati. Obicno se vi na forumu poznajete i vise je to chat nego forum, pa ne mogu da se ukljucim.

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 414
1.10.2010 8:59:14   
maja78 RR
ja sam procitala :)

i mogu ti reci da si jako interesantno napisala, nekako i bas djelujes objektivna

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 415
1.10.2010 9:03:42   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: Yuna

Ne mogu razumjeti roditelje koji svoju djecu ne uče svom jeziku već ih podupiru da pričaju samo strani jezik.
Imam rodbinu vani, ali oni svi znaju pričati naški iako su otišli ko mala djeca, ali oni u kući svojoj UVIJEK pričaju na svom jeziku.

ja imam rodicu u Lux, slabo priča bosanski, mislim priča ona al sve brka a kad razgovaram s njom moram birati riječi da bi me razumjela
Neznam šta da kažem, ona je tamo haman od rodjenja, druži se sa Luxemburžanima, roditelji rade.... možda nema s kim pričati na bosanskomuser posted image user posted image

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Yuna)
Neposredna veza do poruke: 416
1.10.2010 9:59:13   
Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

IZVORNA PORUKA: Yuna

ja imam rodicu u Lux, slabo priča bosanski, mislim priča ona al sve brka a kad razgovaram s njom moram birati riječi da bi me razumjela
Neznam šta da kažem, ona je tamo haman od rodjenja, druži se sa Luxemburžanima, roditelji rade.... možda nema s kim pričati na bosanskomuser posted image user posted image

Joj, i meni je ovo pravo bezveze...

Kao prvo, zar nije bogatstvo ako znaš više jezika?! A kao drugo, ipak se radi o maternjem jeziku. Baš sramota, ali mislim da su takvi roditelji iskompleksirani pa bi vrlo rado što prije zaboravili odakle dolaze. Ali to ne ide baš tako lako...

Moji u Kanadi žive već nekih 18 godina i rodice su bila jako male kad su otišle tamo, ali svejedno sasvim dobro barataju s pričanjem našeg. Pisanje im ide slabije, ali govore super i zaista nemamo problema sa sporazumijevanjem.

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 417
1.10.2010 10:38:51   
Anoniman
Moja sestra ima 12 god...rodila se u Austriji, a od negdje 4-5 godine zivi u Madjarskoj...dakle, niti dana nije zivjela na nasim prostorima...osim ono sto ode na ljetovanje

Ona perfektno prica nas...pisanje joj, naravno, slabije ide....sto mislim da nije nikakvo cudo...madjarski govori, pise i cita perfektno (ima cetvorku iz madjarskog), njemacki isto jako dobro zna

Mislim da je to...nista drugo...nego do vremena koje roditelji provode tj. ne provode sa svojom djecom

(odgovor članu Mya_81 RR)
  Neposredna veza do poruke: 418
1.10.2010 11:32:53   
Mirkica
mm ima 35 godina ovdje je rodjen slabao da ima ikoga nases ustvari nema niti je ikada imao prijatelja iz Bosne samo rodbina uza tj. roditelji i dva brata i sa njiam ej imao kontakt , kada prica sa njima prica na Njemacki u vecini slucajeva a sa roditeljima njima prica Njmacki a oni ljudi Bosnaski to je tako bilo. kada smo mi poceli skupa on je non stop pricao na Njemacki a ja na BOsanski i tako je nasa komunikacija isla godinu dana sada mm vise prica BOsanski nego ja :)))) , ima rijeci koje ne svata (a i meni s vremenom mozak zablorikra jer nije jednostavno ) , ima npr. da prevede ono bas bukvalno s Njemackog na Bosanski hahhahaha ali u inace nema problema .
Sve je to trud i okruzenje mm godinama nije morao pricati Bosanski jer oko njega nije niko bio BOsanac ali opet super prica samo ga trebalo potjerati hahahhaha.

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 419
1.10.2010 11:40:54   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mirkica

mm ima 35 godina ovdje je rodjen slabao da ima ikoga nases ustvari nema niti je ikada imao prijatelja iz Bosne samo rodbina uza tj. roditelji i dva brata i sa njiam ej imao kontakt , kada prica sa njima prica na Njemacki u vecini slucajeva a sa roditeljima njima prica Njmacki a oni ljudi Bosnaski to je tako bilo. kada smo mi poceli skupa on je non stop pricao na Njemacki a ja na BOsanski i tako je nasa komunikacija isla godinu dana sada mm vise prica BOsanski nego ja :)))) , ima rijeci koje ne svata (a i meni s vremenom mozak zablorikra jer nije jednostavno ) , ima npr. da prevede ono bas bukvalno s Njemackog na Bosanski hahhahaha ali u inace nema problema .
Sve je to trud i okruzenje mm godinama nije morao pricati Bosanski jer oko njega nije niko bio BOsanac ali opet super prica samo ga trebalo potjerati hahahhaha.

ma to da ti mozak "zablokira" je sasvim normalno...ja sam se vratila '96...a jos mi se desava da se ne mogu sjetiti neke rijeci na nasem a na njemackom je znam...i jos sklapam recenice na njem...nikad nisam kuci pricala na njemackom...iskljucivo na nasem

(odgovor članu Mirkica)
  Neposredna veza do poruke: 420
1.10.2010 14:27:29   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: maja78 RR

ja sam procitala :)

i mogu ti reci da si jako interesantno napisala, nekako i bas djelujes objektivna

Hvala ti, Maja.

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 421
7.10.2010 13:48:49   
daris
citam vase price i neznam da li pocnem da pisem svoju.
ja i moj suprg smo se upoznali prije 4 god.na netu!On je zivio u njemackoj a ja u Sarajevu.Veza je trajala  godinu i po dok me nije uspio napokon ubjediti da idem gore sa njim.Ja sam bih strogi protivnik da odem.Uzasno sam vezana za svoje i uvijek sam se bojala da ako odem a u momentu njima nesto zatreba ja necu biti tu....sta onda.To sebi nebih nikada oprostila.Ali ljubav je ljubav i ja eto odlucim.Vjencali smo se i ja sam dobila papire na tri godine da idem.Medjutim nakon 4 mjeseca naseg braka i spremanja za moju selidbu moj suprug znajuci kako ce meni sve  to tesko pasti ( da ostavim svoje i jako dobar posao) on odluci da se vrati ovdje.Ja sam jos u svemu tome ostala trudna.Sad je vec proslo oko godinu i po kako smo zajedno ovdje.Zivimo u porodicnoj kuci on je zaposlen ja radim imamo sina medjutim on se nikada jos nije navikao na ovaj zivot ( zaboravila sam reci da je rodjen u njemackoj).I sta se sada desava...on odlazi opet gore da radi a ja ostajem sa nasom bebom....i iako neznam koliko dugo ce on provesti vremena gore...moza se vrati nakon godinu mozda nakom pet...ja neznam sta da radim.Nezelim ici vani a nemogu ni da ostanem ovdje bez njega..... 

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 422
7.10.2010 13:51:24   
veeseelaa
neznam šta da kažem.... u biti nikad mi neće biti jasno da neko putem neta nekog upozna i vjenča se s njim, oprosti al meni je to čudno
A što se tiče odlaska ukoliko su ti roditelji zdravi i mladji ljudi idi bona, razumjela bi jedino da je neko od njih bolestan pa je tvoja nazočnost odnosno blizina neophodna

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu daris)
Neposredna veza do poruke: 423
7.10.2010 13:53:50   
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: daris
I sta se sada desava...on odlazi opet gore da radi a ja ostajem sa nasom bebom....i iako neznam koliko dugo ce on provesti vremena gore...moza se vrati nakon godinu mozda nakom pet...ja neznam sta da radim.Nezelim ici vani a nemogu ni da ostanem ovdje bez njega..... 

Na tvom mjestu, ja bih išla sa svojim mužem. A nije da nisam bila na tvom mjestu, ostavila i posao i svoj grad, roditelje, prijatelje... Nikada nisam zažalila, jer i roditelji i prijatelji koji su fakat prijatelji, to ostanu, bez obzira na geografske položaje, stiču se i nova pozunanstva, neka postanu i prelijepa prijateljstva... A, ja vjerujem da je moj dom s mojom djecom i mojim mužem. Moj svijet su oni. Gdje god da je to na planeti, da se stvoriti dom.
Želim ti puno sreće!

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu daris)
Neposredna veza do poruke: 424
7.10.2010 13:55:38   
veeseelaa
a što je tm otišao u Njemačku? zbog zarade il što mu se ovdje ne živi?

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Jaslice ili teta čuvalica
пеперутка16

Da li biste radije upisale dijete u jaslice ili angažovale tetu čuvalicu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *