palachinken
|
IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Luda mama Zene, imam par pitanja pa ako ko zna, hvala mu unaprijed. Dojim bebu, ima 2.5 mjeseca, sisa svaka 3 sata otprilike. Do sada sam izdajala poslije svakog dojenja, pa me zanima do kada to treba da radim? Kada se moze prestati sa izdajanjem, osim naravno po potrebi( u slucaju odsustva, prepunjenosti grudi, i td.)? I da, on se nasiki od jedne, pa ja onda drugu izdajam, nekako mi logicno da to uradim? Moje skromno mišljenje je da za izdajanjem nema potrebe. Dojenje je jednostavno - koliko beba traži, toliko se mlijeka stvara. Ti, korištenjem izdajalice, šalješ pogrešne informacije svom organizmu, pogotovo u ovom početnom periodu kada se ta ravnoteža potražnje djeteta i količine mlijeka uspostavlja. Ti njemu nudi kad god poželi i tek kad dobro isprazni jednu dojku, ponudi drugu. Nema potrebe da obje isprazni za jedan podoj - moj je nekad 2 ili 3 podoja cuclao samo jednu, a nekad za jedan obrok poručkio iz obje, nema nekog univerzalnog pravila. Nakon što isprazni jednu dojku, ti njemu, ako misliš da hoće još, ponudi drugu, a ako ne, onda tu drugu čuvaj za slijedeći obrok, nema potrebe za izdajanjem. S tim da, ako prestaneš sa izdajanjem, morat ćeš nekoliko češće prepipavati dojke, da se ne bi stvorile tvrde pločice ili grudvice i da ne bi došlo do zastoja mlijeka - što se ne mora desiti, ali eto, treba biti na oprezu.