Lejla Ka
|
Mostarka82, dobro nam došla u naše sve veće društvo (ne onih sa problemima, već onih koje uspješno doje) Ja novim mamama obično objasnim ko sam i šta sam, da ne bi bilo zabune. Ja sam kao i ti mama, dvoje djece, inžinjer po zanimanju (nisam medicinar). Član sam udruženja građana DjeCa, i u tom udruženju sam završila obuku za Mamu savjetnicu za dojenje. Mame savjetnice za dojenje su dakle mame koje su od strane medicinskog osoblja obučene o temi dojenja i o savjetovanju drugih mama o dojenju. Voljela bih da mi prvo odgovoriš na par pitanja: - koliko je baba sad stara, - koliko u toku 24h ima stolica, koliko mokrih pelena, - da li je beba imala žuticu, - kad dojiš kako se osjećaš (napeto, neugodno, neudobno, sretno, opušteno, nešto te boli...) - možeš li mi opisati detaljno kako izgleda vaš podoj (kako se ponaša beba, šta se dešava tokom podoja, kako se podoj završava...) - bole li te sada bradavice, - primjetiš li da su sad malo izvučenije nego prije? Prema ovom što si do sad napisala, ništa nisi uradila pogrešno, radila si kako si najbolje znala i ja vjerujem da ste na dobrom putu ka uspješnom dojenju. Za početak bih samo kazala par primjedbi. Šećer i voda su bebi nepotrebni, ne prave joj nikakvu korist, a mogu vam napraviti različitih problema. Na primjer, kad novorođenčetu bilo šta daješ na flašicu ono vrlo brzo postane zbunjeno jer je tehnika dojenja i pijenja na flašicu potpuno različita, pa beba pokušava dojiti kao što pije na flašicu. Na taj način ranjava bradavice. Ovo je posebno značajno majkama koje imaju manje izražene bradavice. One nikako ne bi smjele bebama davati ni flašicu ni dudu dok beba ne nauči dojiti majčine bradavice. Upotreba flašice lako zavede bebu da odustane od dojenja potpuno jer mlijeko iz dojke izlazi u periodima sa povremenim pauzama, a na flašicu teče stalno. Te pauze kod dojenja bebu zbune da više nema hrane i ona počinje da plače i traži još bez da se trudi da sisa. Ovo naravno unervozi majku i ona misli da je beba gladna, možda posumnja da nema mlijeka, i vrlo lako na nagovor okoline posegne za dohranom. Voda i šećer privremeno zasite bebu, i ona umjesto da traži jesti bude mirna i sita. U majčinom organizmu postoji mehanizam pomoću kojeg se reguliše proizvodnja mlijeka. Kad beba ne doji mlijeko se stvara ali usporenije. Znači kad god je beba sita dojke smatraju da joj tad ne treba mlijeko i smanjuje se proizvodnja. Slikovito, svaka mjerica zaslađene vode znači mjericu manje tvog mlijeka u dojkama. U zašećerenoj vodi nema ništa što treba tvojoj bebi za rast. Nema vitamina, minerala, masti, ugljikohidrata. Šećer, sa druge strane, naročito ovaj bijeli, usporava apsorpciju kalcija u kostima (usporava razvoj kostiju), diže nivo šećera u krvi i opterećuje bebin organizam da proizvodi više inzulina nego što treba, remeti ravnotežu u bebinim crijevima, stvara odličnu sredinu za razvoj gljivica. I kad tu još dodamo vodu koja ispire zaštitni sloj iz bebinih crijeva sve ti je jasno. Uslovi i znanje koje danas postoje idu u prilog isključivom dojenju, a to je hranjenje samo majčinim mlijekom bez ičeg drugog, do 6 mjeseci bebinog života. Tvoje je mlijeko savršeno za tvoju bebu, tu mu je hrana, tu mu je imunitet, tu mu je sigurnost i tu mu je zadovoljstvo. Novorođenčetu treba nuditi dojku kad god je budno (bez obzira da li plače). U njegovom malom želudcu ne može stati previše majčinog mlijeka, a ono se provari za od prilike 1,5h. To znači da ako ste imali problema sa dobivanjem na težini beba bi trebala biti ponuđena dojenjem svako 1,5h, do maksimalno 2 sata. Noćno dojenje je jako važno u prvim danima jer se tad najviše proizvodi hormon prolaktin odgovoran za proizvodnju mlijeka. Sasvim je OK da beba jednom u toku dana odspava dužu turu od 4-5 sati, naročito nakon kupanja (ovo ne važi za bebe sa žuticom), ali bi se tokom dana trebalo povesti računa da podoji budu česti. Vrijeme trajanja podoja nije toliko značajno koliko je značajno da beba tokom podoja zaista jede, tj. pije mlijeko. Da li ti prilikom podoja primjetiš kad počne da teče mlijeko (vidiš mlijeko, osjećaš trnce u bradavicama ...) i primjetiš li da beba guta? Jako je korisno u ovim prvim danima pomoći bebi da dobro doji. To znači da tokom podoja možeš slobodno rukom "gurati" mlijeko iz dojki od rebara prema bradavici svuda u okolo dojke koliko možeš dohvatiti. Možeš dojku prije podoja zagrijati vručom (ne da se opečeš) oblogom da bi olakšala tok mlijeka. Trebaš poticati bebu da aktivno sisa, a ne da drijema na dojci, što je normalno za novorođenčad jer se brzo umore. Bebu potičeš dodirima, štipkanjem, milovanjem po koži ... Također je važno i kako često mjenjaš dojke. Ako kao što kažeš, imaš puno mlijeka i ako daješ jednu dojku za jedan podoj, dobro bi bilo da za dva uzastopna podoja daš istu dojku uz masažu tokom podoja. Ako ti se učini da je u toku drugog podoja dojka ispražnjena ili beba želi još, slobodno je onda ponudiš drugom dojkom. Tad za slijedeći podoj nudiš "načetu". Na ovaj način pomažeš bebi da dobro isprazni dojku, da popije svo mlijeko, a na taj način i dojke bolje proizvode.