|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  113 114 [115] 116 117   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
18.4.2012 9:58:28   
animagical
jedno je izdajanje kad se osjeti jaka napetost, pa malo izdojiti,samo da bol popusti,a drugo je izdajanje poslije svakog podoja, svega sto ostane... ne znam, trebala bi ti lejla odgovoriti, nisam sigurna jel smijes tek tako prestati sasvim izdajati odjednom...jer ti grudi sada proizvode vise nego sto beba popije...da ne dobijes zastoj...

(odgovor članu nanika)
Neposredna veza do poruke: 2851
18.4.2012 10:23:48   
Lejla Ka
Luda mama (joooj, baš ti se ružno obratiti po niku user posted image , ja ću te zvati L mama user posted image ), da li ti je neko savjetovao ovu praksu izdajanja?

Dojke proizvode onoliko količinski i onoliko brzo koliko se iz njih izvlači. Postoji za to mehanizam, ali da ne pretrpavam informacijama, ako te interesuju detalji reci pa ću ti objasniti. Kad ti bebi daš da podoji jednu dojku, a drugu izdojiš do kraja tvoje dojke misle da beba podoji obje dojke i da za slijedeći podoj trebaju biti opet pune obje. Kad beba podoji jednu za jedan, a drugu za drugi podoj, dojke onda proizvode nešto sporije tako da za svaki slijedeći podoj bude taman ona dojka koja je na redu, a nema potrebe da se izdaja druga.

U principu, ako nema problema, majka nema razloga da izdaja.

Ako ti već neko vrijeme redovno izdajaš drugu nakon što beba podoji jednu dojku nije preporučljivo od jednom prestati jer jedna dojka očekuje da ćeš je već u slijedećem podoju isprazniti. Ako želiš prestati izdajati, a trebala bi čisto iz praktičnih razloga, onda ćeš par dana morati voditi računa o prepunjavanju. Trebala bi postupiti na slijedeći način:

Kod slijedećeg podoja daj jednu, a drugu ne diraj ništa. Dobro bi jako bilo da tokom podoja na jednoj dojci omogućiš da iz druge slobodno curi mlijeko bez da bude nekog pritiska na bradavicu (veš, jastučić za dojenje) koji bi to spriječio. Vrlo je moguće da brzo nakon toga osjetiš napetost u drugoj dojci, čak i bolnu. U tom slučaju izdoji malo, najbolje rukom, ali samo toliko da malo razmekšaš dojku i da nestane neugodan osjećaj. Tad bi mogla kratko staviti hladan oblog ili oblog od lista svježeg kupusa na tu dojku (list očistiš od tvrdog korjenja, malo ga stucaš batom za meso ili jednostavno dnom češe da omekša, i obložiš dojku, paziš da ne ide na bradavicu).
Bilo bi jako dobro da u periodu "odvikavanja" dojki od izdajanja često prepipaš dojke da bi otkrila ako se pojave kvrgice ili tvde ploče, koje također trebaš izmasirati i izdojiti da se razbiju.

U tom periodu bi mogla i malo češće ponuditi bebi da doji (jer beba je najbolja izdajalica), pa umjesto da čekaš 3 sata ti ponudi ranije ovu dojku o kojoj vodiš računa.

Znači kad god beba podoji jednu ti se do slijedećeg podoja "posvetiš" onoj koja nije dojena u smislu opreza od prepunjavanja.

Koliko će trajati ova potreba za pažnjom je individualna stvar, može se to regulisati kroz par podoja, a može potrajati par dana. Važno je da znaš da ako želiš prestati izdajati u periodu "odvikavanja" moraš biti jako štedljiva i primjenjivati izdajanje samo kad moraš, a i to minimalno.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 2852
18.4.2012 10:35:10   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: anđelo

lejla,on stenje i prodere se samo kad kaki ili prducka...sinoć npr je bio najglasniji,ja pomislila kako me iz sna prenuo da sam ga zgnječila.On doji sada 2x tokom noći i to brzinski 15-ak minuta jednu dojku i to je sve,opet zaspi,Dojke se napune do ujutru pa opet guta kao da pije iz case....eh onda ide dojenje citav dan sa pauzama od 15 minuta.Gospodin 15 minuta drjemucka ili razgleda a onda 3 minuta doji pa zaspi i tako ukrug cjeli dan....sike bas izmuze tako da uveče popije 30 ml ad pa opet ponovo sve u krug

Anđelo, a ti slobodno opleti po mladom luku.

Pa ovo je sve OK.
Vjeruj mi, a vjeruj i sebi, vi možete bez tih 30ml AD. I neka ti je uvijek na umu, tih 30ml AD-a je tokom vremena 30ml (ako ne i više, jer AD duže drži bebu sitom) manje mlijeka koje ti prizvedeš. Kad god daš AD dojke misle da tad bebi ne treba mlijeko pa i ne proizvode.

Ako beba želi dojiti, a tebi se čini da je na prazno slobodno pusti, namjesti se udoblo, lezi ako možeš sa bebom, zadrijemaj. Ako joj je mrsko navlačiti pokušaj smiriti bebu, ljuljuškaj, nosaj, ponudi dojenje uz nosanje, mjenjaj dojke.

Sasvim je normalno da ste na kraju dana umorni i ti i beba. Beba je tad nervozna ne zato što je gladna a nema mlijeka (ima mlijeka, ne brini) već zato što joj je više sveg dešavanja u danu preko glave Ona bi da hrana isteče bez truda i da zaspe. Ako joj udovoljiš i daš flašicu beba će znati da postoji lakši način od dojke i počet će da ga traži sve češće.

Tih 30ml je tako nebitno i neuticajno. I da ih ne pojede, da ih ostane "gladan" ništa mu se neće desiti, ali se hoće desiti vašem dojenju.
Sve što se dešava normalan je proces učenja i prilagođavanja. Vi ste na samom početku, a dojenje vam ide dobro. Probaj se opustiti, zamisli da nema druge opcije od dojenja i posveti mu se.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2853
18.4.2012 11:28:01   
anđelo
user posted image user posted image user posted image

evo ,ga opet mi je žut,i beonjače su danas žuće nego juče....sad sam ga tjerala da doji od 10 do 11...i stavila sam aventovu školjku na drugu dojku ,pa mu dala na kraju da popije i to mlijeko što je iscurilo u školjku.....imao je zlatno-žutu stolicu,ali ja na njemu ne primjećujem nikakvo napredovanje...user posted image

opet je počeo tvrdo spavatiuser posted image

tako sam tužna i zabrinuta.On spava snom pravednika,a ja ludim.Čitav sat je dojio jednu dojku,a za to vrjeme sam ga više puta oslobodila pelene i budila vlažnom maramicom....

neće ovo sunce kao u inat da nam zasija user posted image

none mu se nisu ništa udebljale,iste su kao kad smo izašli iz porodilišta ...a i kosti lica mi je lakše napipati sad nego prije.....jedva cekam to vaganje ,pa da vidim da li ja umišljam ili sam upravu...da li ja ovom djetetu išta pridonosim svojim mlijekom,ili ono samo gubi....

i uvjek se zaboravim zahvaliti tebi Lejla,na svim iscrpnim odgovorima koje si mi do sad dala..hvala puno od srca...user posted image

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2854
18.4.2012 11:35:14   
anđelo

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

lejla,on stenje i prodere se samo kad kaki ili prducka...sinoć npr je bio najglasniji,ja pomislila kako me iz sna prenuo da sam ga zgnječila.On doji sada 2x tokom noći i to brzinski 15-ak minuta jednu dojku i to je sve,opet zaspi,Dojke se napune do ujutru pa opet guta kao da pije iz case....eh onda ide dojenje citav dan sa pauzama od 15 minuta.Gospodin 15 minuta drjemucka ili razgleda a onda 3 minuta doji pa zaspi i tako ukrug cjeli dan....sike bas izmuze tako da uveče popije 30 ml ad pa opet ponovo sve u krug

Anđelo, a ti slobodno opleti po mladom luku.

Pa ovo je sve OK.
Vjeruj mi, a vjeruj i sebi, vi možete bez tih 30ml AD. I neka ti je uvijek na umu, tih 30ml AD-a je tokom vremena 30ml (ako ne i više, jer AD duže drži bebu sitom) manje mlijeka koje ti prizvedeš. Kad god daš AD dojke misle da tad bebi ne treba mlijeko pa i ne proizvode.

Ako beba želi dojiti, a tebi se čini da je na prazno slobodno pusti, namjesti se udoblo, lezi ako možeš sa bebom, zadrijemaj. Ako joj je mrsko navlačiti pokušaj smiriti bebu, ljuljuškaj, nosaj, ponudi dojenje uz nosanje, mjenjaj dojke.

Sasvim je normalno da ste na kraju dana umorni i ti i beba. Beba je tad nervozna ne zato što je gladna a nema mlijeka (ima mlijeka, ne brini) već zato što joj je više sveg dešavanja u danu preko glave Ona bi da hrana isteče bez truda i da zaspe. Ako joj udovoljiš i daš flašicu beba će znati da postoji lakši način od dojke i počet će da ga traži sve češće.

Tih 30ml je tako nebitno i neuticajno. I da ih ne pojede, da ih ostane "gladan" ništa mu se neće desiti, ali se hoće desiti vašem dojenju.
Sve što se dešava normalan je proces učenja i prilagođavanja. Vi ste na samom početku, a dojenje vam ide dobro. Probaj se opustiti, zamisli da nema druge opcije od dojenja i posveti mu se.

pustim ja njega ali tad uzme bradavicu kao cucu,i cucla ,zagrli siku i onda se tako odmara...malo cucla bradavicu ,malo je drži u ustima,pa onda opet cucla i sve tako...ako nekad uzme pravilnije bradavicu ,onda samo pomalu vuče ali ne guta ništa.......ja se bojim da mi na ovakav način ne raskvasi bradavicu i ne napravi ragade,pa mu zato nedam,
ovo obično voli radit nakon podoja,kad je sit (u onih 15 minuta odmora)

naravno situacija je bila ovakva u zadnja 3/4 dana ,danas opet ima veću žuticu i spava

Mamin crnooki lijepi dječak...moj prvi uzdah 2005. . Sva ljubav svjeta je u okicama tvojim,zvijezdo moja. 2012

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2855
18.4.2012 11:38:48   
chuci
anđelo aBd vidjećeš da će sve biti u redu. nemoj se opterećivati vaganjem, neka djeca dobijaju više neka manje, bitno je da dobijaju pa koliko toliko.
biće sve u redu aBd.
neka ti je uvijek na pameti što ti je rekla lejla ka ''da ništa ne pojede ne bi imao ništa ni kakiti. bebe koje su gladne ne kake nikako'' a još je kod njega zlatna kakica user posted image user posted image samo polahko. odmaraj i ti, pa će ići na bolje aBd. svakim satom, svakim danom sve će ići na bolje aBd

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2856
18.4.2012 11:40:49   
mamina princeza
andjelo ... samo d aznas da ni ja na svom nisam primjecivala nikakvo napredovanje, i sada sam siurna da prvih 14 dana nije dobio preko 100 grama iako s enismo vagali na pravoj vagi nego samo na onoj staroj tipa ja stanem pa njega uzmem u narucje. i kasnijemi se cinilo da ne napreduje a na kontorli hB dobio 1150. Tako ... koji je vama danas dana. neka nemoj ni ocekivati da napreduje odmah polako.
stavi ga na svijetlost bez obzira sto sunca nema ugrij stan i pored prozora ga stavi sto vise da ga svijetlost dotice i skloni zavjese. nama su beonjace bile zute do 20 dana. zutilo je psotajalo do mjesec dana. ja sam strahocala al moj nije puno bio uspovana pa mi je to bilo olaksavajuce.

i ja sam tako radila skupljala iz one druge pa i davala i to...
moj je znao samo 5 minuta da doji i zavrsi .. ko d mene je bio neki kontra problem a ispade na kraju da uopste nije probelm. ja mislim da ce to stvarno sve biti ok... samo treba pregurati ovaj prvi mjesec kad svi strahujemo. nekad neko napisa Handy icni mise ovdje cekala sam da prodje prva kontrola da ti to kazem. ja se stvarno nadam da ces se i ti opustiti poslije prve kontrole.

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2857
18.4.2012 12:13:21   
anđelo
mamina princezo hvala puno....i chuci također

kod mene se svi timski organizovali...došli mi svekiji...djed se igra sa I, a nana sprema,usisava ,pegla,kuha ,donose mi u krevet sve sto trebam.ja i moj beban sjedimo na ivici kreveta pored prozora ,,,uklonili smo zavjese skroz...dojimo svakih 15 minuta

malo mi je počeo šmrcati i zna kihnuti 5x odjednom....soba nam je jako topla.....kad ga uvece okupamo ,,,ja ga dobro utoplim,stavim na siku i kažem mm da otvori vrata ,jer budem u goloj vodi....sigurno sam mu tako navukla pa sad pomalo šmrcne

koja sam ja glupača...

Neposredna veza do poruke: 2858
18.4.2012 12:19:58   
chuci
nisi glupača, pusti se toga.
pa normalan insan diše i kiše i ponekad šmrca. nemoj sad razmišljati da je to zbog tebe. bebe kišu i sline jer se čiste tako. ne mora značiti da je prehlađen. a i ako jeste dojenje će pomoći najbolje

samo vjeruj u sebe i njega i polahko

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2859
18.4.2012 12:27:50   
Lejla Ka

mamina princezo hvala puno....i chuci također

kod mene se svi timski organizovali...došli mi svekiji...djed se igra sa I, a nana sprema,usisava ,pegla,kuha ,donose mi u krevet sve sto trebam.ja i moj beban sjedimo na ivici kreveta pored prozora ,,,uklonili smo zavjese skroz...dojimo svakih 15 minuta

malo mi je počeo šmrcati i zna kihnuti 5x odjednom....soba nam je jako topla.....kad ga uvece okupamo ,,,ja ga dobro utoplim,stavim na siku i kažem mm da otvori vrata ,jer budem u goloj vodi....sigurno sam mu tako navukla pa sad pomalo šmrcne

koja sam ja glupača...

Ne brini, bebe normalno kišu i šmrcaju, tako se čiste pluča u kojima još uvjek ima ostataka zaštite iz doba trudnoće. Sve je OK, ako bebi nije začepljen nos i da ga to ometa u disanju dok doji.

Ura za logističku podršku, nema ih takvih kvalitetnih puno.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2860
18.4.2012 12:33:30   
Luda mama
Hvala na odgovorima. Onda cu ja tako i postupiti, mada sam vec pocela tj. urijedila ta izdajanja i za sada nema problema. Ja pipkam stalno i sve je ok. To ti je kad te na pocetku pogresno posavjetuju. U svakom slucaju hvala.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2861
18.4.2012 13:02:05   
Alhemicarka

IZVORNA PORUKA: Sultaniija

U principu, koliko god hoće. Kad dojiš na zahtjev nema pravila.

Zašto to želiš znati, čini ti se da nešto nije OK?

ma problem je sto zadnjih 15 dana u toku noci se budi svako pola sata ili sat, bas place ja ga uzmem da ga utjesim on trazi, doji mozda minut dva i opet zaspi ali po danu doji svako 3 ili 4 sata, trebao bi bar sada da spava u komadu barem navecer ne mogu da shvatim u cemu je problem

Ovo jeste san svake od nas, ali je rijetko ostvaren user posted image

Beba raste i razvija se. Počinje i da sanja. On se vjerovatno budi i dojenjem se ponovo vraća u san, nije to neka neophodnost hranjenja već više potvrda da je mama tu, da je siguran i da može ponovo nastaviti spavati. Ovakve su faze česte. Kod neke djece jako dugotrajne, kod nekih prolazne.

Joj, nije zlato sve što sija. U vezi ovog imam i ja pitanje, zato citiram sve ovo. Moja beba spava po 6 sati u komadu (11 joj je dana), dojim je na zahtjev i ja sva sretna bila, imamo se vremena naspavati, čak sam i kosu navijala user posted image , došla patronažna pita gdje ste to vi krenuli user posted image . I onda dobijem mastitis user posted image , upalila mi se samo jedna dojka, i kome god sam rekla da ne budim bebu za glavu se uhvatio i rekao da je to razlog što mi se dojka upalila. Ja sam se vodila upravo logikom dojenja na zahtjev i zato nisam budila bebu - da li da je budim? I ako imate savjeta kako da to izvedem, šta god uradim ona se samo okrene na drugu stranu, ni zvuk, ni svjetlo, ništa, ona spava. Dobila sam savjet čak i da stavim nogice u lavor sa vodom, ali meni to tako okrutno izgleda, zamišljam da meni neko to uradi, a ne bebi od 11 dana. Btw, žutica je isklučena, i ja sam sumnjala na to, ali beba je rumena, a pregledala je i patronažna i kaže da nema žuticu.

I još jedno pitanje, da li je moguće da u jednoj dojci imam više mlijeka? I prije nego mi se ova upalila meni se to učinilo, a sad kad se samo ta upalila sve više sumnjam u to, kako se druga nije upalila?user posted image

Ona neda da je slome, otima se i prkosi...

09. 04. 2012. Mamin Vrtirep

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2862
18.4.2012 13:55:33   
Lejla Ka
Spava 6 sati u komadu jednom-dva puta dnevno ili pravi pauze između podoja po 6 sati dok spava redovno?

U prvim danima se uvjek savjetuje da se bebe češće hrane. Onima koje uredno napreduju, nemaju fiziološku žuticu može se tolerisati jedna do dvije duže ture, ali ih ne bi trebalo pustiti da često budu bez obroka duže od 3 sata.

Vrlo moguće da jedna dojka proizvodi više, čak mogu slobodno reći da kod svih postoji ta nesimetrija, ali se kod nekih manje primjeti.

Kako deveraš sa upalom, jeste li je sanirali?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Alhemicarka)
Neposredna veza do poruke: 2863
18.4.2012 14:06:22   
Alhemicarka
Po noći spava 6 sati, po danu otprilike 4 sata. Imamo 4-5 podoja dnevno.
Upalu smo više manje sanirali, pozvala sam jednu patronažnu da mi izmasira dojku, temperatura je spala, a dojka je puno mekša i lakša. Bila je toliko otečena da je beba nije mogla uzeti, samo je lizala, a iz nje mlijeko pršti. Sad je može uzeti i više forsiram tu dojku, odnosno nju nudim prvu i pustim je malo duže da izvuće što više.

Dešava mi se još jedna situacija, praktikujemo da kad se probudi uradimo mjenjanje pelena i pranje i onda ide na podoj. E sad, nekad se desi da se ukaki u toku podoja, i onda opet mjenjanje pelena i ona sad više po navici traži siku, bude par minuta na siki i zaspi, može li to šta poremetiti proces ponude i potražnje.

Takođe mi se zna desiti da pola sata ili sat nakon podoja mlijeko počne nadolaziti, majca mi bude mokra i žao mi tog mlijeka, smijem li u međuvremenu izdajati to mlijeko, žao mi da propadne?

Možda su glupa pitanja, ali sad me strah i mastitisa, a strah me i da u slučaju izdajanja ne budem imala mlijeka kad beba bude tražila.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2864
18.4.2012 14:08:19   
gerberka
alhemicarko, imali smo isti problem..budili smo ga tako sto sam ga škakljala po solufima, gazom umocenom u mlaku vodu blago umivala lice, dirala nozne prstice li raspremala potpuno..treba biti ustrahan, uporan..kad beba zaspi bas se tesko budi..ni mi nismo imali zutilo ali je gubio na kilazi i dr je rekla budite ga. beba sisa i u snu..vazno je uhvatiti prihvat dojke i pocetak sisana

pusa

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2865
18.4.2012 14:18:15   
Lejla Ka
Nema glupih pitanja.

Za 11 dana starosti 4-5 podoja je malo. Morala bi se potruditi da bebu hraniš makar na 2 sata. Vi bi trebali imati minimum 8 podoja u 24 sata. Razne su ideje kako bebu razbuditi, presvlačenje, razgolićivanje i kontakt koža na kožu sa majkom, dodirivanje po vratu, po obrazima, masaža dojki dok beba doji da joj se pomogne da više guta i kvalitetno jede.

Beba se može pustiti u noći da spava duže samo ako tokom dana ima česte kvalitetne podoje.

Nema nikakvih problema da bebi i nakon drugog presvlačenja daš opet da doji, čak što se tiće vašeg malog broja podoja iskoristi ovo da bebu animiraš da još jede tako što ćeš joj bukvalno stiskanjem dojki "cjediti" mlijeko u usta. Naravno kontrolisano da se ne zagrcava, ali da ima priliku progutati. Znači presvuci je komplet svako 2 sata, bez obzira kako čvrsto spava. i neka doji.

U ovom periodu dosta majki proizvodi dosta viška. Izdajanjem bi samo povećala proizvodnju pa se ona u konačnici ne bi ni regulisala na nivo koji je potreban bebi. Ne brini, znam da osjećaš da je grehota, ali to tako ide i regulisat će se.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 2866
18.4.2012 14:30:26   
Alhemicarka

Nema glupih pitanja.

Za 11 dana starosti 4-5 podoja je malo. Morala bi se potruditi da bebu hraniš makar na 2 sata. Vi bi trebali imati minimum 8 podoja u 24 sata. Razne su ideje kako bebu razbuditi, presvlačenje, razgolićivanje i kontakt koža na kožu sa majkom, dodirivanje po vratu, po obrazima, masaža dojki dok beba doji da joj se pomogne da više guta i kvalitetno jede.

Sve smo to radili, jedino razgolićivanje uspije, mada noćas ni to nije uspjelo, na kraju sam je stavila na siku i instinktivno je vukla, ali i dalje iz ove koja je bila upaljena ide teže, jer je bradavica još uvijek tvrda pa brzo odustane. Lakše je natjeram kad je budna, ali kad spava to ide baš teško. A masiranje dojke u toku podoja praktikujem od početka.

Hvala na odgovorima, nadam se da me moje dijete neće zamrziti zbog buđenja user posted image , kad sam je sinoć uspjela probuditi toliko je vrištala i otimala se pri mjenjanju pelena da mi se srce kidalo, tačno sam imala osjećaj da toliko mrzi što sam je probudila jer inače ne pravi scene pri tim ceremonijama, i volim da se pupam i perem. A tad se ukočila, nisam mogla ispraviti nožicu, jedva sam pelenu promjenila.

pokušaću i ovo buđenje sa mokrom gazom što je gerberka radila, to jedino nismo probali.

Hvala objema user posted image
user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2867
18.4.2012 14:30:38   
Alhemicarka
...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 2868
18.4.2012 15:50:05   
Luda mama
Andjelo, nemoj se sikirati iako je to gotovo nemoguce. Prosli smo istu situaciju i sve je bilo ok, a bice i kod tebe. Moj savjet ti je nemoj bebu vagati kuci jer ce te to izluditi. Vjeruj mi ja sam gotovo skrenula s pameti! Moj sin je isto imao fiziolosku zuticu, ali sam ga ja stalno stavljala na siku, bukvalno non stop kad god je htio ili sam ja mislila da hoce, i stalno je bio kraj prozora a zavjese razmaknute, sunce ti za to ne treba. Stolica moze biti zelenkasta ili zelena iz nekoliko razloga, a jedan od njih je i izbacivanje bilirubina iz bebinog organizma, sto je najcesce slucaj kod fizioloske. Opusti se koliko god mozes, a vjeruj mi znam koliko je to tesko....Svi ti govore opusti se a ti ludis. Procice i to. Moj malisa je zbog kratkih podoja i antibiotske terapije u tri sedmice dobio samo 200 gr, i naravno ja pukla. Onda je u jednoj sedmici natukao 340 gr...Poenta je bebe to brzo nadoknade, i dojene bebe razlicito dobijaju na tezini. Dakle, uzmi si dnevno sat, dva samo za sebe, spremi se, prosetaj, odmori glavu, nek neko drugi cuva bebu, ako ima. Vjeruj mi bolje ces se osjecati, a onda ce i tvoja beba to osjecati. Polako i strpljivo. Drzim fige!

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2869
18.4.2012 15:55:27   
animagical
najprirodnija stvar na svijetu je da beba od 11 dana stalno bude na siki, koliko zeli, ne moze ona po navici traziti siku, nego iz potrebe, ne samo za hranom nego za mamom i blizinom....nudi je cesce, sve ti je lejla fino rekla,da ne moze ljepse... uvijek imaj na umu da se mamino mlijeko provari za oko sat i po,dva, pa ti fino sike na sunce i bebu na prsauser posted image a za viklere ce biti vremena,ne brini...

Neposredna veza do poruke: 2870
18.4.2012 17:34:51   
anđelo
user posted image user posted image user posted image user posted image
evo sad je imao stolicu zelenu....tako mi ga je žao....i sve ga je teže probuditi....dođe mi da ostavim sve dok se iz ove žutice ne iščupa,da ga hranim hippom i da pijem čaj od piskavice kad prođe žutica.....prije je htio jesti svakih 15 minuta ,sad spava po satima a kad ga konačno uspijem probuditi on doji 5 minuta i ponovo zaspi

Neposredna veza do poruke: 2871
18.4.2012 17:57:51   
Hurma
poslah ti pp...

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2872
18.4.2012 22:02:43   
Super Beba

user posted image user posted image user posted image user posted image
evo sad je imao stolicu zelenu....tako mi ga je žao....i sve ga je teže probuditi....dođe mi da ostavim sve dok se iz ove žutice ne iščupa,da ga hranim hippom i da pijem čaj od piskavice kad prođe žutica.....prije je htio jesti svakih 15 minuta ,sad spava po satima a kad ga konačno uspijem probuditi on doji 5 minuta i ponovo zaspi

anđelo - je li vama mali bio na "sunčanju" u bolnici? Nisam taj dio upratila? Ja sam ti već jednom napisala da je moj mali imao produženu žuticu koja je trajala oko 2 mjeseca...ni max pojačane pjesme dubioze kolektiv ga nisu mogle probuditi, pa sad zamisli kako je i meni bilo..u svakom slučaju, nemoj paničiti, nemoj stvarati nervozu..hB imaš super logistiku i pomoć kod kuće...gledaj da malog ne skidaš sa sike, probaj da "cijediš" mu mlijeko u usta...al' ako ne uspijevaš smanjiti žutilo prirodnim putem, možda da razmislite o bolničkom sunčanju ipak...držim ti fige svakako
i malo OT - koliko god mi je tada to njegovo spavanje izazivalo paniku, sada u šali znam reći kako mi je to bio najbolji period, jer sam se i ja koliko-toliko mogla odmoriti i naspavati...jer čim se riješio žutice, mali je vrlo malo spavao po danu, a ni dan danas nije prespavao noć u komadu (i sanjam taj dan hehe)...

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 2873
18.4.2012 23:35:11   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Alhemicarka

Nema glupih pitanja.

Sve smo to radili, jedino razgolićivanje uspije, mada noćas ni to nije uspjelo, na kraju sam je stavila na siku i instinktivno je vukla, ali i dalje iz ove koja je bila upaljena ide teže, jer je bradavica još uvijek tvrda pa brzo odustane. Lakše je natjeram kad je budna, ali kad spava to ide baš teško. A masiranje dojke u toku podoja praktikujem od početka.

Hvala na odgovorima, nadam se da me moje dijete neće zamrziti zbog buđenja user posted image , kad sam je sinoć uspjela probuditi toliko je vrištala i otimala se pri mjenjanju pelena da mi se srce kidalo, tačno sam imala osjećaj da toliko mrzi što sam je probudila jer inače ne pravi scene pri tim ceremonijama, i volim da se pupam i perem. A tad se ukočila, nisam mogla ispraviti nožicu, jedva sam pelenu promjenila.

pokušaću i ovo buđenje sa mokrom gazom što je gerberka radila, to jedino nismo probali.

Hvala objema user posted image
user posted image

Znam da je nama mamama teško gledati, a pogotovo raditi nešto zbog čega beba plače. Ali vjeruj mi sad je beskrajno važno da joj ne daš da spava toliko dugo, ona sad mora jesti češće. Kapacitet želudca je mali, mljeko se provari za 1,5 sat, maksimalno 2. Nemoj da ti je žao, neka se dere bolje će se razbuditi za hranjenje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 2874
19.4.2012 12:01:26   
Arina
Samo vjerujte u sebe ,zene drage,i nasu zlatnu teta Lejlu...user posted image

< Poruku je uredio Arina -- 19.4.2012 12:02:59 >

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 2875
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  113 114 [115] 116 117   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  113 114 [115] 116 117   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

:-))))))

koliko su vase bebe duge???i pored navset_ mjeseci koliko ima???

:-) (88%)

:-))))))) (12%)

Broj svih glasova: 52

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *