madam x -> RE: Na upisu u skolu? (12.4.2011 22:47:46)
|
Mislim da je rano upisati dijete sa nepunih šest godina u školu. Što se tiče testiranja, nije potrebna nikakva posebna priprema i nije bitno da li dijete zna čitati ili (teško) sabirati, cilj je što bolje rasporediti djecu po odjeljenjima, tako da u svakom razredu bude približno sličan broj npr.učenika koji su više socijalizovani, samostalni, pa i onih koji znaju čitati ( iako nije neophodno) ili eventualno sabirati i onih koji su malo zatvoreniji ili nemaju određena predznanja. Jer kakav bi bio razred sa učenicima koji su svi super dobri ili onaj u kojem ni jedan učenik nema određeno predznanje.To ipak nema nikakav utjecaj na školovanje djeteta. Moja kćerka završava drugi razred, prije škole nije znala čitati,raspoznavala je slova, sabiranje je bolje išlo. Ja je namjerno nisam htjela maltretirati sa čitanjem , jer šta bi radila u školi( ima djece koja to sa lakoćom nauče sa starijim bratom ili sestrom).Od mogućih 50 osvojila je 34 boda. Sada najbolje čita u razredu ,iako ja NITI JEDNOM nisam sa njom kod kuće vježbala čitanje.
|
|
|
|