magnolija*
|
IZVORNA PORUKA: Breskva magnolija meni je ova torta predivna, stvarno ideja je super... daj ti nama recept i kako oblikuješ ove latice za tortu drago mi je da ti se svidja, palo mi je na pamet da vam postavim ovde, vi koje pravite tortecete je sigurno iskoristiti evo recept MARGARETA TORTA BISKVIT: Od 8 jaja, posebo umutiti bjelanca u snijeg, a posebno zumanca, u koja dodate 8 kasika secera, te ovo sastaviti. Dodati 8 k. oraha, 3 k. brasna i 1/2 praska za pecivo. Peci na vecem cetvrtastom plehu biskvit. (ja sam ga pekla na 150 stepeni, mozda 20ak min nisam sigurna, uglavnom paziti da ostane tijesto rahlo i mekano) FIL ZA BISKVIT: 30 dag oraha i 15 dag secera preliti sa soljom vruceg mlijeka, izmijesati i malo ohladiti. Umijesati 1 margarin za kolace, pjenasto izraditi. Peceni biskvit, vruc, staviti na providnu foliju, premazati ovim filom za biskvit i zarolati. Foliju skloniti. Kad se ohladi, biskvit izrezati na 21 komad. Moj je bio dug 35cm i svaki komad je bio oko 1,6 cm. FIL ZA TORTU: umutiti 5 zumanaca sa 8 kasika secera, dodati 8 k. Gusnela, 4 dcl mlijeka i skuhati uz stalno mijesanje. (iako nema u receptu, dodala sam vanilin secer, mozda mogu cak i 2, po zelji). Ako vam smjesam bude gusca i nekompaktna, nema veze, jer kad se fil ohladi umijesati 1 margarin i pjenasto izraditi. Smjesa ce biti kompaktna. Izrezani rolat redati ovako: 1 komad u sredinu i 6 komada okolo da se formira cvijet. Taj sloj premazati filom za tortu, te ovaj postupak ponoviti jos 2 puta. Dakle, 3 sloja rolata, 3 sloja fila. Fil ce vam propadati izmedju dijelova roalata, al nema veze, jer se poslije dobro stvrdne i torta bude kompaktna. Tortu na kraju premazati (po zelji praviti ukrase) tucenim slatkim vrhnjem ili od ostatka 5 bjelanaca sa 25 dag secera, koje umutite u slag (bude dovoljno) samo da kazem da ja nisam stavila sve skupa 2 margarina, nego sam u fil za biskvit otprilike komad mali od 1 margarina stavila kao i komad maslaca. Ostatak od 1 margarina sam dodala u fil za tortu i u njeg a isto komadic maslaca. I ispalo je dobro. eto nadam se da cete shvatiti. Slobodno pitajte ako sta treba.