RE: Prvačići (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka

Poruka

Hannan -> RE: Prvačići (18.9.2015 21:44:43)

IZVORNA PORUKA: dambolina

moj najstariji je sad sedmi razred i desilo mu se nekoliko puta da zaboravi ruksak. u trecem razredu je trolom isao u skolu i jedno jutro me sav u panici zove kaze na pola je puta, a ruksak kuci[sm=smiley36.gif] sreca pa je dedo mogao uletiti da spasi situaciju. a nebrojeno puta se vratio iz skole bez dukserice, bez opreme za tjelesi i tako to. Zadnji put nam se desilo u petom razredu. Licno mislim da su djevojcice puno odgovornije po pitanju cuvanja svojih stvari.

Moj je treci razred izadje iz kuce obuce obucu i krene bez ruksaka, ja sam nebrojeno puta imala potrebu da sutim, ali kako uvijek ide 10-ak min prije pocetka casa nema se vremena vracati a rado bih ga pustila.Danas je sa sportskog dana dosao bez dukserice...nadam se da je uciteljica pokupila ;)
Kaze neki dan mama daj mi objasni u cemu je fora sa ovim curicama posvadjale su se x i y, pola djevojcica na strani x a pola na str y, svaki odmor imaju sastanke, i onda prelaze iz grupe u grupu..ja padala od smijeha. Rekoh sine i da ti pokusam objasniti neces skontati , kloni se grupa, budi drug sa svima.

pocahontas -> RE: Prvačići (19.9.2015 11:39:26)

Kod nas druga sedmica protekla okej, zadace jos nisu imali, ide na produzeni u kojem ih ima 10tak koliko sam uspjela vidjeti, uglavnom cini se da ih nema puno, u razredu ih je 23. uciteljica je divna, mlada, slatka ali i ozbiljna, uciteljica iz produzenog je sve to isto samo sto nije mlada [sm=jezicek.gif] pa on vise voli skolu od produzenog..a vjerovatno mu se oduzi iako prvi ide kuci, vec u 15h a nekad i ranije..
imaju rucak i uzinu u produzenom i to je ukljuceno, blagovaonica im je savrsena, kao restoran djeluje, za uzinu oko 15h im je uvijek neka vocka sto mi je super i onda idu kuci..za vrijeme velikog odmora mi smo obavezni da im pakujemo dorucak i tada ponese neki sendvic ili kiflu sa nekim sokom ili cajem..prvacici imaju odmor 30min da to sve pojedu, obave pranje ruku, piske i sl. [sm=smiley36.gif]
svaki dan imaju po 3 casa plus produzeni..hrvatski, tjelesni, likovno, muzicko, moja okolina, engleski, matematika, etika i moral ili vjeroanuk ko je to odabrao..za sport bijele majice i carapice, sorc, peskiric i tene na cicak valjda da lakse i brze mogu da se oblace..imaju ili vani ili u sali, ovisno od vremena..knjige jos nismo dobili, ocekujemo uskoro, s tim da smo knjigu za engleski jezik bili duzni kupiti..imamo samo jednu svesku za prvo poludgodsite na linije u nju sve pisu tj.crtaju..uciteljica je naglasila na roditeljskom da je za sada jako vazno da djeca uredno boje, kaze da ima djece koja prelaze linije i boje sve istom bojom sa argumentom da im se ta boja svidja[sm=smiley36.gif] i da rade na tome i da se uce strpljenju..tipa da ne bodu uciteljici prstima oci da bi pjesmicu izrecitovali [sm=jezicek.gif] vec da strpljivo sacekaju da dodju na red tj.da ih uciteljica prozove...za sada mi moramo raditi na strpljenju a bojenje nam hB dobro ide[sm=smiley36.gif]

Medić* -> RE: Prvačići (19.9.2015 11:58:00)

Kod nas hiljadu nekih svesaka [sm=smiley36.gif]
Iz svakog predmeta odredjena sveska, oderdjenih karaktereristika, veika ili mala, linije ili kocke, iz muzicke kulture prazna [sm=smiley36.gif]

Po mjesecima smo dobili sta nam od pribora za likovnu kulturu treba.
Za tjelesni sorc crni ili teget ( trenerka ), bijela majica i bijele carapice, tene u posebnoj vrececi [sm=smiley36.gif]

Nemaju samo jednu uciteljicu vec iz svakog predmeta drugu/og. Jeino im razredna njihova predaje dva predmeta i izradu zadace.
Ostalo drugi ucitelji.

F kaze najvise volim iz engleskog uciteljicu i iz dzamije ucitelja ( vjeronauka [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]) ostali su svi na jednoj razini [sm=jezicek.gif]

Knjige smo strane dobili tj kupili, na bosasnkom cekamo da stignu gratis....

Hanady RR -> RE: Prvačići (19.9.2015 12:07:40)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Medić*

mala selma u kojoj skoli imaju kulturu zivljenja u prvom razredu?
medic, kolika je skolarina?

570 km sa prevozom i kuhinjom
400 km bez toga

u svakoj na kantonu sarajevo se ista može ponudi kao alternativa etici i moralu ili vjeronauci...
znači bira se jedan od ta tri predmeta a ne može s eići na dva ili tri

kultura zivljenja je poseban predmet u petom osnivne, a predmet koji je alternativa vjeronauci je drustvi, kultura, religija tzv. DKR.

sory zamjenih ga za predemet...zdravi životni stilovi[sm=smiley36.gif]
toa je predmet koji je ministartsvo dozvolilo da isti bude u izboru između ova tri...
još od predoprošle godine...
ja sma išla na prezentaciju istoga ispred vijeća roditelj...
organizacija xy je nosilac aktivnosti ove...
napisali su i udžbenik koji je besplatan za one koji se odluče da isti slušaju,,,
a predavači ovoga predmeta su nastavnici biologije, hemije, fizičkog vaspitanja koji su prošli ''obuku'' za isto kroz fondaciju xy...

dambolina -> RE: Prvačići (21.9.2015 10:41:00)

ja mislim da su zdravi zivotni stilovi samo u devetom razredu, nema ga anketnom listicu za sedmi razred jos uvijek.

I kod nas sve rade u jednu svesku iako smo mi kupili sveske za sve predmete. Kaze uciteljica da ce posebne sveske biti u drugom polugodistu. Od udzbenika imamo i dalje samo engleski jer smo njega posebno kupili, ovo cekamo da nam podijele [sm=smiley36.gif]

Medić* -> RE: Prvačići (21.9.2015 11:26:36)

Kada se ocekuju ove domace knjige zene, mi na bosasnkom jos nista nismo dobili.
A pisemo svaki predmet posebna teka, mada e to vise igranje neko kroz crtanje, bojenje, asocijacije i tako.
U drugom polugodistu pocinju slova i ostalo.

dambolina -> RE: Prvačići (21.9.2015 13:20:30)

nama je na roditeljskom uciteljica rekla da bi trebali udzbenici do kraja mjeseca. Sutra su nam informacije pa cemo vidjeti ima li sta novo...

salmy -> RE: Prvačići (21.9.2015 14:19:09)

mi smo dobii mastalicu,matematiku i moju okolinu[sm=smiley36.gif]

domacih i nema...

jutros su nosili neke dugmice da se igraju

ovo meni ko vrtic..samo bezveze prti knjige[sm=smiley36.gif]

Medić* -> RE: Prvačići (21.9.2015 14:24:58)

IZVORNA PORUKA: salmy

domacih i nema...

[sm=smiley36.gif]

do drugog polugodista neka ih, tada krecu zbiljnije [sm=smiley36.gif]

salmy -> RE: Prvačići (21.9.2015 14:49:30)

domacih i nema...

[sm=smiley36.gif]

ja se nadam....previse mi ovo zeza neka...nisam ocekivala....moj decko prica na casu...kaze uci bice kazna bice..i smije se...pa kontam u cosak za pricanje

Hanady RR -> RE: Prvačići (21.9.2015 14:59:21)

domacih i nema...

[sm=smiley36.gif]

ja se nadam....previse mi ovo zeza neka...nisam ocekivala....moj decko prica na casu...kaze uci bice kazna bice..i smije se...pa kontam u cosak za pricanje

pa nije zeza do škole...nego do njega...
[sm=smiley36.gif]
al uredno prelaze gradivo...
jer gradivo za prvi razred je učenje malog-velikoga, uskog-širokog, lijevo-desno, raznih pravila ponašanja i tako...
nadalje ta diugmad su kod nas oni kurgovi spužva bob sada iz konzuma...isto im treba za jezičku analizu riječi što je uvod u učenje slova kasnije...
tako da nije zeza u školi nije, gradivo redovno ide i trebat će vam isto za savladavanje sljedećega[sm=smiley36.gif]

salmy -> RE: Prvačići (21.9.2015 15:06:08)

domacih i nema...

[sm=smiley36.gif]

[sm=smiley36.gif]
jer gradivo za prvi razred je učenje malog-velikoga, uskog-širokog, lijevo-desno, raznih pravila ponašanja i tako...
nadalje ta diugmad su kod nas oni kurgovi spužva bob sada iz konzuma...isto im treba za jezičku analizu riječi što je uvod u učenje slova kasnije...
tako da nije zeza u školi nije, gradivo redovno ide i trebat će vam isto za savladavanje sljedećega[sm=smiley36.gif]

ma kontam ja tebe..ali zadacu je recimo za ovih dana samo 2 puta imao...i to da oboji par krugica[sm=smiley36.gif]
oni su pravili krugove u petak..i eto danas su sastavljali slova od toga
nista ne pisu u sveske...

Hanady RR -> RE: Prvačići (21.9.2015 23:08:57)

domacih i nema...

[sm=smiley36.gif]

[sm=smiley36.gif]

ma kontam ja tebe..ali zadacu je recimo za ovih dana samo 2 puta imao...i to da oboji par krugica[sm=smiley36.gif]
oni su pravili krugove u petak..i eto danas su sastavljali slova od toga
nista ne pisu u sveske...

moja nema svesku...
nije imala ni starija do drugog polugodišta...
čekaj smao dok dođu knjige pa polako...
dosta oni toga u školi rade...pod zadaća u školi...
kao da je zadaća mjera da se nešto učilo...
kad se kasnije zalaufa vijdte ćeš...
[sm=smiley36.gif]žalićeš za prvim polugopdištem i ja sam tako sa H[sm=jezicek.gif]

salmana -> RE: Prvačići (30.9.2015 10:53:45)

Moja je curica drugi razred, ali sam razocarana kako lose cita. Ne znam ni sta da ocekujem, uglavnom, zna sva slova velika, mala jos uvijek razmislja je li napisano d ili b, a ili e [sm=zmeden.gif], presporo ih cita, jos uvijek razvlaci slogove, nikako da iz prve prepozna rijec. Vjezbamo naravno kod kuce kad god stignemo, ali ne primijetim iskreno neki narociti napredak. Ako isti tekst procita 2-3 puta zaredom to bude malo bolje, kao da uvjezba, ali ponovo, nisam zadovoljna. Imate li neki savjet?

I jos samo da dodam da je jos od vrtica u kontaktu sa slovima I brojevima, uvijek se jako dobro snalazila I lako ucila. Mozda ne rade dovoljno na vjezbanju nakon ucenja, mozda treba vise zadace? Moja u skoli u produzenom boravku odradjuje svo ucenje I sve zadace, nakon dolaska kuci u 5 premorena je slabo ima efekta raditi jos I kod kuce, mada se ona trudi a I ja cesto insistiram. Jos ako u kombinaciju dodam vannastavne aktivnosti 2x sedmicno za koje smatram da joj gode I da je opustaju,ispadne da nam fali vremena. A ne pretjerujemo sa obavezama, ide na ples I to je to, ni engleski ni sportovi ni cuda nam nisu u kombinaciji.

gvendolina -> RE: Prvačići (1.10.2015 22:34:08)

Mi danas dobili knjige napokon [sm=sloncek.gif] [sm=smiley1.gif]

Posto ih trebamo i uokviriti odlucih da malo potrazim savjete i ovdje, posto vecina nije zadovoljna kupovnim okvirima.
A onda naletim na ovaj penelopin post, oplakah zeno kraljice [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: Penelope82

Pa,gdje su ove mame prvacica?[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
S jucer imala za zadacu da napravi uz pomoc roditelja pjesaka od kartona i da zalijepi na slamku...Slomila sam se...[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Ti "crtaći geni" su nam haman ukinuti jos prije bar 10 koljena [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] il' mi ispadne glavat,ili mu mala glava...presmijesan...Da nam nisu ukinuli semafore,sisla bih pred zgradu i precrtala ga kad se ukljuci zeleno svjetlo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Jedva ga nekako zdiketih...,na kraju sam jos bila i zadovoljna...S ga iskruzila i obojila lijepo i eto dobila je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] Mislim da uciteljica i ne sanja koliko nas je zadeverala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Mi skoro svaki dan imamo zadacu, uglavnom je to da dovrse ono sto u skoli ne stignu. I imali smo prije neki dan jednu pjesmicu da naucimo

Maya_K -> RE: Prvačići (2.10.2015 7:19:46)

Ima li ovdje prvačića koji ne stignu u školi sve?
Moj je danima užas.....pa onda danima super...i sve tako u krug
Jučer je dobio da uradi kući sve što nije u školi stigao. Ljudi moji, ne znam kako druga djeca, ali ja vjerujem da su bar pola stigla, a on ništa zapeo negdje na početku i izgubio volju i stao.
Pa sam ga ispitala šta je on to radio u školi od dolaska, kaže trudio se, oj duša slatka.

Jel´ima mama koje su imale problem taj kod djeteta? Šta ste poduzele? Kako da se postavim? Ne mogu da ga kritikujem previše, on kaže ja sam se trudio, i šta čovjek da mu kaže?

Blue rose RR -> RE: Prvačići (2.10.2015 11:21:54)

IZVORNA PORUKA: Maya_K

Ima li ovdje prvačića koji ne stignu u školi sve?
Moj je danima užas.....pa onda danima super...i sve tako u krug
Jučer je dobio da uradi kući sve što nije u školi stigao. Ljudi moji, ne znam kako druga djeca, ali ja vjerujem da su bar pola stigla, a on ništa zapeo negdje na početku i izgubio volju i stao.
Pa sam ga ispitala šta je on to radio u školi od dolaska, kaže trudio se, oj duša slatka.

Jel´ima mama koje su imale problem taj kod djeteta? Šta ste poduzele? Kako da se postavim? Ne mogu da ga kritikujem previše, on kaže ja sam se trudio, i šta čovjek da mu kaže?

Pa koliko oni toga rade u školi da dijete od 6 godina ne stigne sve?
Ja sam sugerisala učiteljici, doduše u drugom razredu, da smanji prepoisivanje sa table lekcija koje se nalaze u knjigama. Djeca su uredno pokravila rukopis, a i koji klinac smo kupovali knjige onda, ako će djeca prepisivati u svesku iz knjiga.

dambolina -> RE: Prvačići (2.10.2015 11:40:59)

ja kad citam vase postove imam osjecaj kao da je moja i dalje u predskolskom[sm=zmeden.gif] ona za sve predmete ima jednu veliku teku i svaki dan u teci ima po jedan skolski rad: ili u vidu radnog listica kojeg su obojili ili nesto oznacili ili u vidu nekog crteza tipa jeseni, nekih kruzica i tako. Udzbenike smo dobili neki dan, uokvirili smo ih samoljepljivim okvirima, oni su mi se u ovih 7 godina pokazali kao najbolje rjesenje. Cura svaki dan ima 3 casa i nisam primjetila da kaska, ako slucajno ne zavrsi, dovrsi to kuci. Zadace i dalje nema, ali to nam je i najavljeno i receno da ce zadace biti tek u drugom polugodistu.

Maya_K -> RE: Prvačići (2.10.2015 11:57:42)

I oni imaju jednu svesku s linijama i jednu s kockicama.

Pa ispoečetka su ovako: Kad dođu malo se igraju, pa nešto pišu, crtaju i onda opet igra i kuća.

Jučer je slučaj bio: U svesku O slovo radili (on kaže jaja crtali)...čitav list. To je jedva stigao. PA u knjizi čitav list 5 kockica (ono je uvećano) kose linije, zik-zak i tako te. PA čitav list opet uvećano te kocka, pa kocka s linijama unutra, pa trokutići i još nešto. Znači i još zadaće 2 lista nešto da boji i crta neke kornjače, leptiriće i tako.
Eh sad, on kaže da su "djeca" radili i te crteže u školi...ne znam koliko mu mogu vjerovati, jer nem a on realno pojma on je možda vidio da su nešto crtali dok je on zapeo u knjizi s prvim predmetom. On je morao da dovrši logično.

Vidjeti ću šta će danas biti i kako će. On i kući kad radi neku zadaću, malo radi pa gleda lijevo- desno da vidi šta se dešava, non sto ga moram opominjati da se koncentriše na zadaću, ali učiteljica logično ne može samo oči na njemu držati.

Kako vježbati tu koncentraciju i držanje pažnje na onome što radi? Nisam pametna.

pocahontas -> RE: Prvačići (2.10.2015 12:08:13)

ja kad citam vase postove imam osjecaj kao da je moja i dalje u predskolskom[sm=zmeden.gif] ona za sve predmete ima jednu veliku teku i svaki dan u teci ima po jedan skolski rad: ili u vidu radnog listica kojeg su obojili ili nesto oznacili ili u vidu nekog crteza tipa jeseni, nekih kruzica i tako. Udzbenike smo dobili neki dan, uokvirili smo ih samoljepljivim okvirima, oni su mi se u ovih 7 godina pokazali kao najbolje rjesenje. Cura svaki dan ima 3 casa i nisam primjetila da kaska, ako slucajno ne zavrsi, dovrsi to kuci. Zadace i dalje nema, ali to nam je i najavljeno i receno da ce zadace biti tek u drugom polugodistu.

isto je ovako i kod nas
da nam ne idu djeca u istu skolu_[sm=smiley36.gif]

salmy -> RE: Prvačići (2.10.2015 16:15:27)

Kaze decko danas:

mama rekao mi je drug moj taj i taj....kad dodjem kuci da ukucam:gole zene i da igram igrice

a kako mislis gole zene? pa fino znas onaj moj drug sto mu se babo vratio sa hadza?

sine dragi da se nisi usudio...kakve gole zene ukucavati? ma necu ja samo mi on rekao da stalno to igra[sm=jezicek.gif]

tacno me djete iznenadilo....cjeli dna razsmisljam o tome...otkud njima ideja i pravo da u skoli pricaju o zenama jos golim...a ovaj mali je smejsan...em babo Hadzija a djete na igricama[sm=smiley36.gif]

Medić* -> RE: Prvačići (2.10.2015 16:44:17)

Kaze decko danas:

mama rekao mi je drug moj taj i taj....kad dodjem kuci da ukucam:gole zene i da igram igrice

a kako mislis gole zene? pa fino znas onaj moj drug sto mu se babo vratio sa hadza?

sine dragi da se nisi usudio...kakve gole zene ukucavati? ma necu ja samo mi on rekao da stalno to igra[sm=jezicek.gif]

tacno me djete iznenadilo....cjeli dna razsmisljam o tome...otkud njima ideja i pravo da u skoli pricaju o zenama jos golim...a ovaj mali je smejsan...em babo Hadzija a djete na igricama[sm=smiley36.gif]

[sm=smiley13.gif]

A i nasmijah se vala, e svasta....Babo ga uci golim zenama [sm=hudicek1.gif]

Nama djeca rade zadacu u skoli.

Kod kuce svaki dan sam isprica sta su ucili. Napredak vidim veliki, vec su poceli jezici prednjaciti, na svakom se zna predstaviti, imenovati dosta stvari, na engleskom posebno, jer im je nastava na engleskom iz prirodnih nauka. Vise to krz igru, asocijacije, pjesmice, price i animaciju. Iz matematike slikovito sabiranje. Sa slovima tek od drugog polugodista pocinju. Mada sva djeca slova znaju, sad ce biti samo rukopis u pitanju [sm=smiley36.gif]
Juce je kuci vjezbao likovno, ne ide mu crtanje bas od ruke [sm=jezicek.gif][sm=smiley36.gif]

Edita1989 -> RE: Prvačići (15.10.2015 12:38:10)

Zenice drage,moze li koji savjet,pomoc..Ovako..Moj Ameen ide u privatnu skolu,trazili smo stvarno najbolju skolu da ga upisemo...Skola je super,sve odlicno,ali moj Ameen ne slusa...U ovoj skoli je zavrsio predskolsko,bio je super,ali kako je krenuo u prvi,uzas..Sto se tice ucenja,pametan je,brzo pamti,redovno ucimo kod kuce,radimo zadacu,ali u skoli,uciteljica se zali..Nece da sjedi,hoda po razredu,ne pazi na svoje stvari,nekad nece da slusa uciteljicu..Sta da radim????Mm i ja smo puno posveceni njemu,vodimo ga na taekwondo,trenira,pokusavamo da bude dobro,odgojeno dijete..Nikad ga ne tucemo,pricamo sa njim,puno pricamo sa njim..Ako uradi dobro,nagradimo ga..Ne znam sta cu mu..U subotu cemo ici u skolu,da pricamo sa uciteljicom,tacno imam tremu,sta ce reci vise za njega...

salmana -> RE: Prvačići (15.10.2015 12:55:31)

A mozda da probate uvesti neke sankcije, kazes ako uradi dobro nagradite ga, jeste li probali I obrnuto? Mora nauciti da ponasanje (dobro ili lose) rezultira necim, pohvalom ili kaznom. Voli li taj sport kojim se bavi? Mozda da mu uskratite 1 termin I odlazak na sport za 1 dan koji je u skoli proveo nestasan? S druge strane, prvi je razred, tek se navikava, ali moram priznati da je lose sto ne reaguje na autoritet - uciteljicu, kad ga opomene. [sm=zmeden.gif]

Hanady RR -> RE: Prvačići (15.10.2015 13:03:07)

IZVORNA PORUKA: Edita1989

Zenice drage,moze li koji savjet,pomoc..Ovako..Moj Ameen ide u privatnu skolu,trazili smo stvarno najbolju skolu da ga upisemo...Skola je super,sve odlicno,ali moj Ameen ne slusa...U ovoj skoli je zavrsio predskolsko,bio je super,ali kako je krenuo u prvi,uzas..Sto se tice ucenja,pametan je,brzo pamti,redovno ucimo kod kuce,radimo zadacu,ali u skoli,uciteljica se zali..Nece da sjedi,hoda po razredu,ne pazi na svoje stvari,nekad nece da slusa uciteljicu..Sta da radim????Mm i ja smo puno posveceni njemu,vodimo ga na taekwondo,trenira,pokusavamo da bude dobro,odgojeno dijete..Nikad ga ne tucemo,pricamo sa njim,puno pricamo sa njim..Ako uradi dobro,nagradimo ga..Ne znam sta cu mu..U subotu cemo ici u skolu,da pricamo sa uciteljicom,tacno imam tremu,sta ce reci vise za njega...

a kazna...
jel imate vi pored sistema pohvale i nagrade i kaznu...
ukini mu trening za sport ako se nije ponašao dostojno učionice...

mada popričaj sa učiteljicom, to hodanje i totalna neposlušnot trebaju vam biti predmetom analaize...
il se nešto pormjenilo što ga ponukalo na to ...
ili možda treba posbeniji pristup u odnosu na durgu djecu...
učiteljica mora znati uspotaviti autoritet svakom djetetu...a u jednom razredu različite djece i kaktera je mnogo...ona ima u opisu posla da to pomiti i sve što primjeti i pšrenese vam...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  49 50 [51] 52 53   Sljedeća stranica >   >>